Sri Lanka | De mooiste treinreis ter wereld: van Nuwara Eliya naar Ella

Sri Lanka trein

De treinreis van Nuwara Eliya naar Ella schijnt één van de mooiste ter wereld te zijn. Dat wil ik tijdens onze reis door Sri Lanka natuurlijk zelf ervaren. En inderdaad: het werd een hoogtepunt van onze reis. De rit voert je door groene heuvels met theeplantages, hoge bergen, rijstvelden, kleine dorpjes en zwaaiende kinderen in schooluniform. Daarnaast is het de uitgelezen kans om in contact te komen met de lokale bevolking, die ook volop gebruik maakt van de trein.  

Reizen met de trein in Sri Lanka
Het reizen met de trein is de perfecte manier om meer van het land te zien. In verhouding met een taxi, tuktuk of huurauto is het ontzettend goedkoop en het is ook nog eens een stuk veiliger dan de bus. De trein rijdt vrij langzaam en dat geeft je dus alle tijd om te genieten van de uitzichten en een gesprek aan te knopen met een local.

Het kleine treinstation Nanu Oya  

Ongeveer een uur voordat de trein vertrekt, komen we aan op het treinstation van Nanu Oya, een dorpje in het district Nuwara Eliya. Het is een klein station met twee sporen. Behalve een handjevol wachtende mensen, een local die aardbeien verkoopt en een paar slapende honden op de rails, is het er nog vrij rustig. We nemen plaats op een bankje naast een oudere meneer. Hij richt zich meteen tot onze kinderen en er worden wat glimlachen uitgewisseld.

Langzaamaan wordt het drukker en verschijnen er meer toeristen. Allemaal in afwachting van de mooie rit die ons te wachten staat. Ik kijk naar de lucht: het is mistig en het begint te miezeren. “Nee, het zal toch niet gaan regenen? Uitgerekend vandaag.”, hoor ik mezelf denken. In de verte verschijnt er ineens een bewegende blauwe strook in de heuvels. Euforisch als ik ben roep ik ietwat te enthousiast: “Hij komt eraaaan!”

Als de trein voor onze neus stilstaat, is het even zoeken naar de juiste coupé. Gelukkig wijst de conducteur ons naar de juiste plek. We blijken eerste klas te reizen, in plaats van tweede klas waar ik om had gevraagd. Mijn man vindt dat alleen maar fijn want hier is airco en zijn de stoelen iets comfortabeler. Ik baal er eigenlijk een beetje van, want in de eerste klas kunnen de ramen niet open en hoe moet ik dan fotograferen? Maar we zijn nog steeds in het mooie Sri Lanka, dus accepteren en weer doorgaan. De eerste klasse coupé ziet er netjes uit en de stoelen zitten erg comfortabel. Nadat onze kaartjes zijn geknipt, ga ik op zoek naar de dichtstbijzijnde openstaande treindeur, zodat ik vanuit daar het passerende landschap kan bekijken en fotograferen. Ik vind een goed plekje en daar ben ik erg blij mee. De reis kan beginnen. 

Langs bergen, theeplantages rijstvelden en zwaaiende kinderen

Vijf minuten te laat verlaten we het station en nog geen paar minuten later zitten we al in de heuvels. Ondanks de mist en de regen zie ik wel hoe bijzonder de omgeving hier is. Het is een prachtig gezicht om de blauwe trein door het heuvelachtige landschap vol rijstvelden en huisjes te zien slingeren. Gelukkig klaart het vrij snel na vertrek op en verlichten de zonnestralen de glooiende heuvels. 

De rit voert ons langs hoge bergen, theeplantages, rijstvelden en kleine dorpjes. Op het land wordt er gewerkt en zodra we passeren, wordt er uitbundig naar ons gezwaaid. Net als de kinderen in schooluniform die langs het spoor naar huis lopen. De uitzichten vanuit de trein zijn werkelijk waar adembenemend. Af en toe vang ik een glimp op van de kinderen die inmiddels in slaap zijn gevallen in de trein. Een geluksgevoel overvalt me. Het feit dat er zo’n prachtig landschap met zwaaiende mensen aan mij voorbij trekt en dat ik dat allemaal mag beleven met mijn gezin, raakt me ineens. Dat kan reizen dus met je doen.

Sri Lanka trein

Onderweg stopt de trein op een aantal plekken. Zodra de trein tot stilstand komt, verschijnen er een aantal locals op de rails die hun etenswaren proberen te verkopen aan de treinreizigers. Via de deuropening kan ik het allemaal goed zien (en fotograferen). 

Na ongeveer twee uur komen we in een prachtig gebied terecht. Misschien wel het mooiste stukje van het traject. Aan de linkerzijde worden we getrakteerd op fantastisch vergezichten. 

Ongeveer drie en een half uur later, rijden we het station van Ella binnen. Vol euforie stappen we de trein uit en de hele middag geniet ik nog na van al het moois dat we hebben gezien vandaag. Dit was voor mij absoluut de mooiste treinreis die ik ooit heb gemaakt. 

Treintijden 

De trein van Nuwara Eliya naar Ella gaat 4 keer per dag om de volgende tijden: 09:30, 12:45, 14:45 en 15:55 uur. Ook gaat er nog een slaaptrein om 03:11 uur, maar dan mis je natuurlijk alles van deze bijzondere rit. Het beste is om te kiezen voor de trein van 09:30 of 12:45, want zo reis je de volledige rit in het daglicht. De treinrit duurt ongeveer 2,5 uur. 

Het actuele treinschema vind je op de website van Sri Lankan Railways. Hier staan echter wel alleen directe treinen met 2e en 3e klasse en is daarmee dus niet volledig. Zelf heb ik veel gebruik gemaakt van de informatie op SEAT 61

Houd er wel rekening mee dat de treinen lang niet altijd op tijd vertrekken. Soms hebben ze zelfs uren vertraging. Gelukkig hebben wij daar geen last van gehad. 

Een treinticket kopen

Er zijn verschillende treintickets te kopen voor je treinrit. Bedenk van tevoren welk ticket je wil hebben, want sommige tickets moet je minimaal een maand voor je reis kopen.

1e klasse

In de 1e klasse vind je uitsluitend gereserveerde zitplaatsen en air-conditioning. De ramen van deze coupes kunnen niet open. 1e klasse zitplaatsen zijn altijd gereserveerd. Zo weet je dus op voorhand al dat je een zitplaats hebt en waar je zit. 

2e & 3e klasse 

In de 2e & 3e klasse is er geen airconditioning en zijn de stoelen iets minder comfortabel dan in de 1e klasse. De grote ramen kunnen hier wel open. Je hebt een aantal 2e klasse coupes waar je een gereserveerde zitplaats hebt en een aantal treinstellen waar de zitplaatsen niet gereserveerd zijn. Deze unreserved cars zijn vaak druk en je bent hier niet verzekerd van een zitplaats. De meeste locals reizen in deze klassen en het is een bijzondere ervaring om hier tussen te zitten of staan.  

Tickets voor de unreserved cars  in de 2e en 3e klasse, kun je niet van tevoren kopen. Kaartjes worden op de dag van vertrek verkocht bij het ticket office op het treinstation. 
Tickets voor de reserved cars kan je maximaal 30 dagen voor je reis kopen. De gereserveerde treinstellen zijn niet druk, want hier mogen geen mensen staan. Iedereen met zo’n ticket heeft een gegarandeerde zitplaats. 

In de meeste coupes kan je je bagage kwijt in de rekken boven de zitplekken. 

Waar koop je een ticket?

Treinkaartjes voor de 1e, 2e en 3e klasse met gereserveerde zitplaats kan je op verschillende plekken kopen:

→ Op veel treinstations, waaronder Colombo Fort Station, Kandy, Haputale en Ella. 

→ Via een bureau dat de treintickets voor je koopt. Bijvoorbeeld via een local van Local Hero Travel, een organisatie die inspringt op de groeiende behoefte van reizigers om lokaal te reizen. Zij helpen je graag bij het organiseren van je reis, waarbij je net even van de gebaande paden gaat en in contact komt met de lokale bevolking.

→ Online; dit is wel een stuk duurder dan dat je je kaartjes ter plekke koopt, maar dan ben je in ieder geval verzekerd van een plekje. 

Gereserveerde tickets zijn in het hoogseizoen vaak snel uitverkocht, dus wees er snel bij. Mocht er worden aangegeven dat de kaartjes zijn uitverkocht, dan is het vaak nog wel mogelijk om een ticket op het station te kopen voor een unreserved car. 

Wat kost een treinkaartje?

Reizen met de trein in Sri Lanka is helemaal niet duur. Uiteraard zijn de 1e klasse tickets iets duurder en maakt het ook nog uit waar je ze koopt. Doe je dat direct bij een ticket bureau dan zullen ze goedkoper zijn dan dat je ze op het station of via een website of tourbureau koopt. 

Tips:

→ Als je mooie foto’s wil maken, probeer dan op tijd een plekje in de deuropening te bemachtigen. Dat geldt zeker als je in een treinstel zit waar de ramen niet van open kunnen. 

→ Het eerste gedeelte van de reis van Nuwara Eliya naar Ella heb je vanaf de rechterkant van de trein het mooiste uitzicht. Het laatste gedeelte juist aan de linkerkant. 

→ Neem voldoende eten en drinken mee in de trein. Er zijn wel wat snacks verkrijgbaar, maar een echte maaltijd is het niet. 

→ Je kunt de treinreis ook verlengen, door bijvoorbeeld al in Kandy op te stappen. De reis duurt dan aanzienlijk langer en aangezien wij met kleine kinderen reisden, was dat voor ons niet handig. Overigens wordt het stuk tussen Nuwara Eliya en Ella ook als mooiste van de reis beschouwd. 

→ Het klinkt als een open deur, maar let op als je in de deuropening of uit het raam hangt met je hoofd. Soms doemt er uit het niets een paal of tunnel op. 

Niets laat meer sporen na dan een trein – Louis Baret

Meer reisinspiratie

7 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *