Walvissen en orka’s spotten in IJsland

Droom jij ervan om ooit in je leven walvissen te spotten? Dan ben je in IJsland aan het goede adres! Het maken van een walvistocht werd zelfs één van de hoogtepunten van mijn reis door IJsland. En niet omdat we zoveel walvissen hebben gezien: het bleef er namelijk ‘maar’ bij één. Wat het zo bijzonder maakte, is dat we terecht kwamen in een groep van 6 orka’s en daar een uur mee zijn opgevaren. Het werd een ervaring om nooit meer te vergeten.

Walvissen spotten in IJsland

Voorafgaand aan mijn reis door IJsland, wist ik al dat ik een tocht wilde maken om walvissen te spotten. Dit wilde ik doen vanuit het prachtige en rustige schiereiland Snaefellsnes en niet vanuit de hoofdstad Reykjavik, waar de meeste mensen een walvisexcursie boeken. Het schijnt dat je langs de kust van Snaefellsnes ook de beste kansen hebt om daadwerkelijk walvissen te zien. En zo kwam ik terecht bij Láki Tours, een organisatie die vanaf deze plek tochten aanbiedt om walvissen en orka’s te spotten.

Beste tijd om walvissen en orka's te spotten
Het walvisseizoen loopt van mei tot september. Je hebt dan dus de grootste kans om walvissen te spotten. Walvissen die er veel voorkomen zijn de bultrug, de dwergvinvis, de blauwe vinvis en de gewone vinvis. De beste tijd om orka’s te spotten is in de winter en in de vroege zomer. Zij komen tussen januari en maart naar de IJslandse wateren, op zoek naar haringen.

De walvistocht

Op een druilerige middag rijd ik naar Olafsvik, de plaats van waaruit onze tour start. Daar aangekomen moet ik me in een enorm regenpak hijsen, zodat ik de flinke kou, wind en de golven kan trotseren. In mijn oversized pak, stap ik aan boord van Láki II, een snelle en comfortabele boot die geschikt is om de diepe wateren mee op te gaan. Na een korte uitleg aan boord, gaan we dan echt het IJslandse water op. Op zoek naar walvissen. 

Met mijn camera in de burst-stand (ja, ik ben goed voorbereid), tuur ik goed om mij heen. Na ongeveer 40 minuten wordt het eerste dier gesignaleerd door de kapitein. Ik word onrustig, want veel andere spotters hadden ‘de vin’ wel gezien en ik nog niet. En de laatste walvistour die ik maakte – in Zuid-Afrika –  zat nog vers in mijn geheugen. Ik heb welgeteld 1 walvis gezien en ook niet echt van dichtbij. Ik heb mijn zinnen dus echt op deze tour gezet. Ook omdat ik op het Facebookaccount van Láki Tours heb gezien, dat er de afgelopen dagen veel is gespot. Ik wil ook!

Langzaamaan naderen we ‘de vin’ en uit het niets verschijnen er op een tiental meters afstand drie orka’s aan de oppervlakte. Wow! Ik krijg kippenvel en weet van gekkigheid niet of ik foto’s moet maken of gewoon zelf moet kijken. Ik had gerekend op walvissen, maar orka’s… wat mij betreft nog veel specialer. Wat een indrukwekkende beesten met hun grote vin fier overeind. We zijn terechtgekomen in een groep van zes orka’s, waarvan twee kleintjes. Op gepaste afstand varen we een uur met deze prachtige beesten mee.

walvistocht

Het is een bijzonder gezicht om de orka’s uit het water te zien komen, met het prachtige IJslandse landschap op de achtergrond. De middag kan al niet meer stuk, maar het wordt nog specialer als er ook vanuit het niets een reusachtige walvis opduikt. Tussen de orka’s. Iets wat ze nog nooit eerder hadden meegemaakt in dit gebied. Meestal blijven de twee beesten gescheiden van elkaar, want orka’s staan erom bekend jonge walvissen aan te vallen. Vandaar de Engelse naam ‘Killer whales’. Het gaat gelukkig allemaal goed en het levert prachtige foto’s op.

Twee uur later, 20 graden kouder en 450 foto’s rijker, varen we weer naar de haven terug. Ik kan niet meer stoppen met lachen. Wat een fantastische ervaring was dit!  

Over Laki Tours
Walvissentours: tussen november en september
Vertrekplaats: Olafsvík (tussen mei en september) en Grundarfjörður (tussen november en maart)
Prijs walvistour: €80,-
Duur walvistour: ca. 3 uur
Láki Tours volgt strikte richtlijnen die er bestaan om walvistours uit te voeren.
Boeken: op www.lakitours.com
Tips: trek warme kleding aan en zorg dat je voldoende geheugenkaarten en batterijen voor je fotocamera hebt!

Wat hebben we genoten van deze tour met Láki Tours en van de orka’s! Ontzettend indrukwekkend om de beesten hier in hun natuurlijke omgeving te zien. Ik raad iedereen dan ook aan om met deze operator in zee te gaan. ( 😉 )Ze hebben ontzettend veel kennis van de beesten en de wateren, hebben duurzaamheid en het dierenbelang altijd voorop staan.

Heb jij wel eens walvissentocht gemaakt? En wat heb je toen gespot?

Meer lezen over IJsland?

IJsland in een week | route en planning
* IJsland met een klein budget? Met deze tips wel!
* Betoverend IJsland in 15 foto’s
IJsland | 5 mooie accommodaties  
* IJsland | Wist je dat?
De mooiste kerken van IJsland
* Waarom de Blue Lagoon mij tegenviel

Ik maakte deze walvistocht op uitnodiging van Láki Tours. Op Lifelicious geef ik echter altijd mijn eerlijke mening.

Meer reisinspiratie

15 comments

 1. Nog een reden om IJsland op de lijst te houden… Ik heb spontaan butlruggen gezien op de boot tussen het Noordereiland en het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, maar al mijn walvistochten (zowel in Zuid-Afrika als in Nieuw-Zeeland) zijn afgezegd ivm slecht weer. Maar orka’s in het wild zien, dat is toch wel iets wat ik heel graag zou meemaken!

 2. Helaas nog niet gedaan maar kan heel goed begrijpen dat je lang met een glimlach hebt rondgelopen na deze middag. Zo bijzonder om ze dan toch eindelijk te zien.

 3. Bijzonder hé, orka’s spotten! Ik vond het ook zo gaaf in Amerika en Canada! Deze tour is trouwens zo’n beetje de enige betaalbare die ik gezien heb in IJsland. Vaak betaalde je zo’n 200 euro persoon. Belachelijk duur!

 4. Wow, orka’s! Zo gaaf! Ik heb walvissen gezien in Australië en Zuid-Afrika. In IJsland viel de walvistour echter zeer tegen. Geen walvissen (enkel een waarneming) en ik werd doodziek op de boot.

 5. Zo gaaf!

  Ik heb tijdens mijn reis door IJsland helaas geen walvissen gezien. Ik was er in het foute seizoen. Wel zag ik ze in Noorwegen en Zuid-Afrika, echt fantastisch.

 6. Ik kan me zo goed voorstellen dat je eager bent om ze te spotten als die in ZA tegenviel. Ik heb er helaas nog niet een gezien maar wil tzt nog een keer terug naar IJsland om ze te spotten

 7. Wow, gaaf! Jammer van de walvissen maar die orka’s maken veel goed! Ondanks dat het koud was lijkt het me een mooie tocht. Als we in de buurt zijn ga ik die ook eens voorstellen om te doen. Lijkt me een hele bijzondere ervaring. Zijn ze echt een heel uur om jullie heen gaan zwemmen?

 8. Wat slim, je camera op burst-stand! Ik heb ooit twee uur in de grijze mist naar het water zitten staren in Canada op zoek naar een walvis of orka, maar helaas… Maar jij hebt een paar hele goede shots kunnen maken, wat tof!

 9. Waaaauw lucky bastard! Het is inderdaad al onwijs tof om orka’s te spotten, maar als er dan ook nog een walvis voorbij komt… 🙂

 10. Adembenemend mooi! Fantastisch zeg. En ik moet zeggen dat ik de prijs voor zo’n ‘life changing experience’ eigenlijk nog best wel mee vind vallen…..

 11. Gaaf hoor. Het spotten van wildlife is altijd zo bijzonder. Ik vind de foto van de orka’s die naast elkaar zwemmen geweldig. Mochten we naar IJsland gaan dan ga ik je tip zeker onthouden.

 12. Wat gaaf he?! Wij hebben dezelfde tour vorig jaar gemaakt, zeker een aanrader. Ik kon na het zien van de orka’s niet meer stoppen met glimlachen. Letterlijk als een kind zo blij. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *