Waarom de Blue Lagoon mij tegenviel

Voor veel mensen die naar IJsland gaan, staat een bezoek aan de Blue Lagoon hoog op de wensenlijst. Ook ik heb me aan het einde van een intensieve rondreis door IJsland, laten verleiden om de laatste avond te ontspannen in het warme water van deze lagoon. Ik verwachtte een – weliswaar drukbezochte – luxueuze, geothermisch verwarmde spa, waar ik heerlijk zou kunnen ontspannen. Helaas was het niet helemaal wat ik ervan had verwacht en viel het zelfs een beetje tegen. Waarom? Dat leg ik je hier uit. 

Wat is de Blue Lagoon?
De Blue Lagoon (‘blauwe lagune’) is een geothermisch bad in het zuidwesten van IJsland. Het kunstmatige meer – het is dus niet een natuurlijk verschijnsel zoals velen denken – ligt in een lavaveld. Het water in de Blue Lagoon is ongeveer 39 graden Celsius en bestaat voor 2,5% uit zout. Het water bevat mineralen, silicaten en blauwwieren, waar het de blauwe kleur aan dankt. Volgens de IJslanders heeft het water een heilzame werking. 

1. De drukte

Ondanks het feit dat wij de Blue Lagoon pas laat op de avond bezochten, was het ontzettend druk. Zelfs met een kaartje waarmee je op en bepaalde tijd naar binnen mocht gaan, stonden wij nog steeds even in de rij om naar binnen te komen. Het barst er van de kleedkamers , douches en mensen. Dit is niet helemaal hoe ik mij een kuuroord voorstel. Na mij omgekleed te hebben, kon ik nog net een kluisje vinden om mijn spullen in te leggen. 

Bij de Lagoon aangekomen, wemelt het er wederom van de mensen. Overal om mij heen steken selfiesticks en mobiele telefoons boven het water uit. Ok, ik snap best dat je een foto wilt maken van het moment dat je in het warme water stapt. Maar dat je continu met je selfiestick en telefoon boven het water ronddartelt en je daarmee anderen – die wel komen om te relaxen – hindert, gaat me echt te ver. 

2. Het publiek

Op de drukte had ik me enigszins voorbereid (blijkbaar nog niet genoeg). Maar op het publiek dat in de Blue Lagoon was, niet. Tijdens mijn rondreis door IJsland heb ik redelijk wat mensen ontmoet en vrijwel allemaal waren het beschaafde en avontuurlijke mensen, die er komen om van de natuur te genieten. Was dat even anders in de Blue Lagoon. Het merendeel van de badgangers waren Engelsen en Amerikanen, die zich helemaal klem zopen in het bad. Waarschijnlijk zijn dit toeristen, die tijdens de overstaptijd van hun vlucht vanaf Reykjavik Airport de Blue Lagoon induiken. Er zijn een aantal barretjes in de Lagoon, waar je naast water ook alcohol kan krijgen. Gevolg: het bad zat vol met aangeschoten mensen die met hun bier in de hand, luidkeels naar hun vrienden aan de andere kant van het bad schreeuwden. Mijn man en ik hebben dit met grote verbazing aangekeken. Hier is helemaal niks sereens en ontspannends aan. 

3. De prijs

Een bezoekje aan de Blue Lagoon kost redelijk wat geld. De entreeprijzen variëren in prijs, o.a. afhankelijk van de dag en het tijdstip van je bezoek. Daarnaast kan je uit verschillende pakketten kiezen. Ik kocht het meest simpele pakket bestaande uit een entreekaartje en een moddermasker (vanafprijs: €49,-). Wij betaalden voor het meest goedkope kaartje €70,- p.p. Voor het gebruik van en handdoek, slippers of een badjas betaal je ook nog redelijk wat. Wij hebben dus maar zelf een handdoek en slippers meegenomen.

Mocht je nog een massage willen, of wat willen eten of drinken dan kan het al met al best een dure aangelegenheid worden. Op zich vind ik het niet erg om zo’n bedrag neer te leggen voor een heerlijke middag of avond ontspanning, maar als daar totaal geen sprake van is vanwege de drukte en sfeer, dan vind ik het mijn geld niet waard.   

4. (Ver) van tevoren boeken

Veel van onze reis had ik van te voren vastgelegd. Een bezoekje aan de Blue Lagoon nog niet en dat bleek onhandig. Een week van te voren waren vrijwel alle dagen en time slots uitverkocht. In ieder geval op de momenten dat we in de buurt waren van de Blue Lagoon. Uiteindelijk was er door een annulering nog een plek vrijgekomen op de avond voor vertrek. Mocht jouw reisroute van te voren nog niet vaststaan en je reist op de bonnefooi, dan is het al een stuk lastiger om een ticket te kopen. 

Blue Lagoon

En waarom dan wel gaan?

Hierboven heb ik beschreven waarom de Blue Lagoon mij tegenviel. Uiteraard is het niet alleen maar kommer en kwel. Het water is heerlijk warm en zoals de naam ook doet vermoeden, inderdaad blauw! Het zou ook en heilzame werking hebben voor je huid. Daarnaast kan je IJsland eigenlijk niet verlaten, zonder een bezoekje aan de Blue Lagoon te hebben gebracht. Misschien is het op andere tijden een stuk rustiger en dan heb je wel meer de ontspannen sfeer, waar je op hoopt bij een thermaal bad. 

Deze blog is niet bedoeld om je te weerhouden naar de Blue Lagoon te gaan. Wellicht dat het wel kan helpen om je verwachtingen wat bij te stellen. Het is gebaseerd op mijn ervaringen en misschien hebben wij wel gewoon pech gehad met het tijdstip van ons bezoek. Een volgende keer ga ik in ieder geval naar een van de vele andere geothermische baden die er op IJsland zijn. Waarvan de meesten een stuk rustiger, goedkoper en fijner zijn.

Wat vond jij van de Blue Lagoon? Zou je er graag heen willen?

 

Meer reisinspiratie

10 comments

  1. Goed dat je hier je mening over deelt, zo kunnen mensen inderdaad hun verwachtingen bijstellen. Het ziet er inderdaad prachtig uit maar wat een hoop mensen zeg… En die prijs, ik wist niet dat het zó duur was!

  2. Jeetje, ik kan me voorstellen waarom het je tegenviel. Persoonlijk had ik denk ik niet eens de 70 euro betaald, maar kan me voorstellen dat dan eenmaal binnen je jezelf enorm irriteert aan de dronken Engelsen en Amerikanen (vast allemaal rijke stinkerds dan, als ze na de entree nog geld over hadden voor drank, haha)

    1. Ik heb ook wel getwijfeld of ik dat moest betalen. We hadden alleen geen tijd – pastte niet in de route – om naar een alternatief warmwaterbad te gaan. Het waren ook niet eens rijke stinkerds. Juist veel jongelui die het cool vonden om lekker te zuipen in de Blue Lagoon en dan weer zat het vliegtuig in te stappen (veel hadden een korte stop-over).

  3. Toen ik er was, waren er erg weinig toeristen. Het bad was nagenoeg leeg dus dat was wel ideaal. Ik deel wel je mening dat het een erg dure attractie is.

  4. Ik kan me wel vinden in je verhaal. De blue lagoon is zwaar overprijst. Toch is het eigenlijk wel iets wat je gezien wilt hebben tijden je eerste bezoek aan IJsland. In mei gaan we voor de eerder keer, maar dit keer slaan we de blue lagoon, vanwege de prijs over.

    1. Klopt, je wil het gezien hebben en daarom betalen zoveel mensen ook de hoge prijs ervoor. Achteraf was ik liever naar een rustiger warmwaterbad gegaan. En goedkoper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *