Tips voor de voorbereiding van een verre reis met kinderen

Een verre reis maken met kinderen is fantastisch. Voor iedere reis geldt: een goede voorbereiding is essentieel. Voor een verre reis met kinderen is dit nog belangrijker. Dit kan een hoop stress op reis voorkomen. In deze blog vind je praktische tips waar aan te denken als je een verre reis gaat maken met kinderen en op welke manieren je hen kan voorbereiden op die verre reis.

Een bestemming kiezen

Heb je plannen voor het maken van een verre reis met kind(eren), maar weet je nog niet waar je heen wilt? Zoek dan uit welk land jij geschikt vindt om met kinderen te bereizen. Hierbij kan je onder andere rekening houden met de volgende factoren:

* Politieke stabiliteit
Ga na wat de politieke situatie is van het land. Vermijd landen in staat van oorlog of in een politiek onrustige situatie. Dit zijn meestal niet de fijnste en veiligste plekken om met kinderen heen te gaan. Mochten er landelijke verkiezingen op komst zijn, houd dan rekening met een kans op demonstraties.

* Medische hulp
Uiteraard hoop je dat je er geen gebruik van hoeft te maken, maar mocht je medische hulp nodig hebben, dan is het prettig als het niveau van medische hulp goed is. Zeker als je op reis bent met kinderen. Check van tevoren dus of en waar de beste ziekenhuizen en privé-klinieken zijn.

* Vaccinaties / malaria
Voor veel verre bestemmingen heb je reizigersvaccinaties nodig. Mocht je je kinderen niet willen vaccineren voor een reis, dan vallen er direct al flink wat landen af. Hetzelfde geldt voor malaria. Zelf vind ik het niet prettig om mijn jonge kinderen mee te nemen naar een malaria-gebied, vanwege de malaria-medicatie.

* Reisafstanden
Over het algemeen vinden kinderen het niet leuk om hele dagen in de auto of bus te zitten op weg naar een nieuwe bestemming. Een land waarbij de onderlinge reisafstanden niet te groot zijn, is geschikter om met kinderen heen te gaan.

Vervoer 
Mocht je met een auto willen rondreizen, zoek dan uit of de bestemming die je op het oog hebt geschikt is voor een roadtrip. In sommige landen is het verkeer zodanig onveilig dat je er liever niet zelf rijdt. Een auto met chauffeur is dan misschien een optie. Wil je liever met het openbaar vervoer reizen, check dan of het land een goed bus- en treinnetwerk heeft.

* Klimaat
Houd bij de keuze voor een bestemming rekening met het klimaat ter plekke. Zo kies je misschien niet voor die leuke bestemming als je reisperiode precies in het moesson- of orkaanseizoen valt.

Tip: Ben je op zoek naar een verre bestemming die zich leent om met kinderen heen te gaan? Kijk dan eens op de site van Local Hero Travel. Hier kan je terecht voor individuele en op maat gemaakte familiereizen, waarbij de nadruk ligt op lokale en authentieke belevenissen!

Een vlucht boeken

*  Vluchtduur
Voordat ik kinderen had, koos ik vaak voor het goedkoopste vliegticket. Nu ik kinderen heb let ik vooral op de vluchtduur. Ik ga bij voorkeur voor een directe vlucht en wil daar ook best wat meer voor betalen. Als er geen directe vlucht is, dan let ik op de overstaptijden. Een iets goedkopere vlucht met een overstaptijd van 55 minuten op een druk vliegveld, laat ik aan me voorbij gaan. De kans op een vrij stressvolle overstap wordt mij dan te groot. Met een overstaptijd van meer dan 4 uur wordt de hele reis wel heel erg lang. Het beste alternatief voor een directe vlucht is een overstap met minimaal 2 en maximaal 3 uur tussen beide vluchten. Daar betaal ik graag een paar tientjes extra voor. Je kunt er ook voor kiezen een stop-over te maken en een nacht (of meerderen) op de overstap-plaats te verblijven.

* Vluchttijden
Kijk naast de vluchtduur ook naar de vluchttijden. Kies je voor een dag- of een nachtvlucht? En hoe laat kom je aan op de plek van bestemming? Ga na wat het beste bij jouw kind past. 

Kies geschikte accommodaties

Niet iedereen houdt ervan om alle accommodaties van te voren vast te leggen. Toch is het met kinderen handig om in ieder geval de eerste nacht(en) en wellicht de laatste nacht te boeken. Er is niets zo vervelend om na een lange reis samen én met kinderen op zoek te moeten gaan naar een geschikte accommodatie. Zelf leg ik bij een reis met kinderen de meeste accommodaties vast en als ik dat niet doe, zoek ik van tevoren uit welke leuke opties er zijn (backup). Let bij de keuze van een accommodatie op de volgende aspecten:

* Hotel/appartement/guesthouse
Ga je naar een hotel, check dan of er familiekamers zijn of dat er de mogelijkheid is om kinderbedden bij te plaatsen. Kleine kinderen laat je waarschijnlijk niet op een aparte kamer slapen. Mochten je kinderen ouder zijn, kunnen ze eventueel op een aparte kamer slapen. Helemaal handig is het als er geschakelde kamers zijn.
Heb je een appartement, dan zijn er meestal meerdere slaapkamers. Wel zo prettig met kinderen.

* Zwembad
Is er een zwembad aanwezig? Voor de meeste kinderen blijft een duik in het zwembad toch echt het leukste. Een accommodatie met zwembad is dan ook erg plezierig. Zeker als je van plan bent om een deel van de dag activiteiten te ondernemen. Dan is het heerlijk om het andere dagdeel te relaxen aan het water.

* Balkon/terras
Heb je een balkon, terras of tuin bij je accommodatie? Dit is zeker fijn als je nog jonge kinderen hebt die overdag slapen. Je kan tijdens de slaapjes dan in ieder geval buiten zitten.

* Hygiëne, comfort en voorzieningen
Check op basis van reviews of de hygiëne goed is en of de accommodatie enigszins comfortabel is. Heb je bijvoorbeeld een eigen badkamer of deel je die met andere gasten? Is er de mogelijkheid om zelf te koken of om in het bijbehorende restaurant wat te eten? Zeker fijn als je locatie wat afgelegen ligt van andere restaurantjes.

* Airco of verwarming
Is er airco op de kamer? Een must in warme landen als je wilt dat je kinderen ook daadwerkelijk kunnen slapen. Mocht je naar een koude bestemming reizen, check dan of er een verwarming aanwezig is op de kamer.

Een reisplanning maken

Een verre reis waarbij er kinderen meegaan – zeker als ze nog jong zijn – vraagt om een ander reisschema. De meeste kinderen vinden het niet prettig om iedere dag naar een nieuwe plek te reizen en in een nieuw bed te slapen. Probeer hier rekening mee te houden bij het maken van een reisschema. Accepteer dat het tempo van je reis met kinderen lager ligt dan dat je zelf aankunt. Pas je zoveel mogelijk aan aan het ritme van je kinderen. Blijf bijvoorbeeld minimaal 3 nachten op een plek en onderneem vanuit daar verschillende tripjes.

Geef je kinderen de eerste dagen de tijd om rustig te acclimatiseren.

Houd goed in de gaten of de plekken die jij zelf graag wil zien, ook interessant en leuk zijn voor je kinderen. Gooi je reis dus niet vol met alleen maar tempels of musea. Zorg dat er voldoende leuke activiteiten voor de kinderen op het programma staan. Al ben ik ook van mening dat kinderen het vaak erg leuk vinden om met papa en mama op stap te gaan en dezelfde dingen te ondernemen. Een boottocht die jij wil maken, is natuurlijk ook ontzettend leuk voor kinderen.

Check de geldigheid van alle paspoorten + kopie

Het is een open deur, maar merkwaardig genoeg gaat het nog steeds regelmatig mis. Check ruim van tevoren of alle indentiteitsbewijzen nog geldig zijn. Let erop dat voor veel bestemmingen buiten Europa geldt dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig moet zijn na terugkomst in Nederland. Regel een eventuele verlenging van je paspoort op tijd, want rond de vakantieperioden is het vaak drukker bij het gemeentehuis en zijn de wachttijden een stuk langer. Neem voor de zekerheid ook altijd een kopie van je paspoort mee op reis en stop deze op een andere plek dan waar je je originele paspoort bewaart.

Regel je visum op tijd

Voor veel landen buiten Europa heb je ook nog een visum nodig. Check minimaal drie maanden van tevoren of een visum nodig is voor jouw bestemming, welke voorwaarden hier aan verbonden zijn en hoeveel tijd de aanvraagprocedure kost.

Regel je vaccinaties op tijd

Voor veel verre bestemmingen heb je reizigersvaccinaties nodig. Zorg dat je minimaal een maand voor vertrek bent ingeënt. Bij sommige vaccinaties heb je binnen twee weken namelijk een kans op bijwerkingen. Hier wil je op reis geen last van hebben natuurlijk. Ik maakte gebruik van Thuisvaccinatie, een instantie die bij je langs komt om te vaccineren. Ideaal als je met een gezin bent.

Afwezig melden kinderen

Meld je kinderen tijdig af bij de sport- en muziekclubjes, de naschoolse opvang, de kinderdagopvang en eventueel van school als je buiten de schoolvakanties reist.

Reserveer een parkeerplaats bij de luchthaven

Mocht je met de auto naar het vliegveld gaan, dan is het handig om bijtijds een parkeerplaats te reserveren. Parkeren op de luchthaven kan soms erg duur zijn. Het is daarom handig om ook te kijken naar alternatieve parkeeraanbieders net iets verder van de luchthaven. Tip: reserveer een parkeerplek via de website Parkos.nl. Hier kan je verschillende betrouwbare parkeeraanbieders vergelijken. Wij reserveerden zo een relatief goedkope en veilige parkeerplek in de buurt van Schiphol en werden bij aankomst met een shuttlebus naar de vertrekhal gebracht. Bij terugkomst word je weer keurig op tijd opgehaald om je in 10 minuten naar je auto te brengen, die ook al klaar staat voor vertrek. Ideaal. 

Betrek je kinderen in de voorbereiding

Als de reis eenmaal definitief is, is het tijd om je kinderen hierop voor te bereiden. Los van het feit dat het belangrijk is om kinderen te betrekken, is het ook vooral leuk. Het levert een hoop voorpret op!

Wat kun je doen om je kinderen voor te bereiden op een verre reis?

* Ligging op de wereldkaart
Vertel je kinderen naar welk land jullie op vakantie gaan en laat hen op de wereldkaart of wereldbol zien waar het ligt.

* Foto’s en video’s kijken
Bekijk foto’s en afbeeldingen van het land, de mensen, de accommodaties waar jullie verblijven, jullie en de activiteiten die jullie gaan ondernemen. Daar worden ze ongetwijfeld heel enthousiast van. Het geeft je ook direct een goed beeld waar je kinderen het meeste naar uit kijken. Zo kwam ik er achter dat mijn zoontje van 4 ontzettend uitkijkt naar de ritjes in de tuktuk in Sri Lanka. Dat gaan we nu dus ook zeker een paar keer doen.

Tip: maak ze niet onnodig bang door ze te laten zien welke enge dieren er allemaal leven 😉

* Klimaat
Bereid ze voor op het klimaat. Is het er warm of koud? Ben je er in het regenseizoen, vertel ze dan ook dat het af en toe flink kan regenen.

* Lange vlucht
Bereid je kinderen (en jezelf) voor op de lange vlucht. Een lange vliegreis is waarschijnlijk niet het onderdeel waar je als ouder het meest naar uitkijkt. Integendeel. Vertel je kinderen dat ze lang in het vliegtuig moeten zitten en wat ze daar kunnen verwachten. Er zijn leuke boekjes voor kinderen ter voorbereiding op een vliegreis. Zorg ook dat je zelf goed bent voorbereid. Neem de juiste spullen mee in je handbagage en zorg dat je voldoende boekjes, spelletjes, potloden en een ipad vol met video’s hebt.

Tips voor het vliegen met een baby

* Kleding
Zoek samen de juiste kleding uit. Als je naar een bestemming gaat waar het warm is, bespreek dan met je kind welke kleding je nodig hebt. Slippers, sandalen, korte broeken, zwemkleding, rokjes etcetera. Misschien gaan jullie wel wandelen en hebben je kinderen wandelschoenen nodig. Koop samen datgene wat je nodig hebt voor de vakantie. Zo betrek je een kind goed bij de reis.

* Andere taal
Vertel je kind dat de mensen op vakantie (wellicht) een andere taal spreken. Een taal die zij misschien niet begrijpen. Leer je kind desnoods een paar woordjes (hallo, dankjewel, dag) in de taal van het desbetreffende land. Dit doet het altijd goed bij de lokale bevolking en het is de ideale manier om contact met hen te maken.

* Lezen
Als je kinderen hebt die al kunnen lezen, is het leuk om een boek te geven over het land dat je gaat bezoeken. Zo heb je leuke boekjes over het vliegen met een kind.

Samen koffer inpakken
Pak samen met je kind de koffer in. Het moet natuurlijk niet alleen maar bij foto’s of video’s blijven. Pas wanneer er een koffer wordt gepakt, begint een jong kind te begrijpen dat je weggaat. Leg de spullen die jullie nodig hebben samen klaar. Laat je kind twee (dunne) boekjes en knuffels uitkiezen die mee op reis mogen.

* Dagrugzakje mee
Geef je kind een dagrugzakje mee. Voor onze eerste verre reis met kinderen heb ik beide kinderen een rugzakje gegeven. Dit vonden ze ontzettend leuk. Tijdens de vlucht zaten hier hun boekjes, spelletjes, potloden en sultanas in.

Veel plezier op reis!

Er zijn natuurlijk nog veel andere manieren waarop je je kind kan voorbereiden op een verre reis.
Welke tips heb jij?

Meer reisinspiratie

4 comments

    1. Dank Jenny! De kids (4 en 2) zijn nog vrij klein, maar toch geven ze al duidelijk aan wat ze leuk vinden. De verheugen zich enorm op de tuktuk, de olifanten, bootje varen en de zwembaden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *