Dagje uit in eigen land | Volendam en Zaanse Schans

Tot mijn grote schande moet ik bekennen dat ik nog nooit in Volendam was geweest. Tot twee weken geleden. Op een zonnige zondagmorgen hebben ik en mijn vriend besloten om maar eens richting dit vissersdorp te gaan. Dit moet je als Nederlander toch ook een keer gezien hebben. Na ons bezoek aan Volendam hadden we de smaak te pakken en zijn we ook maar direct naar een andere toeristische hotspot gegaan: de Zaanse Schans.

Volendam

Volendam ligt in de provincie Noord-Holland aan het Markermeer. Al vanaf het jaar 1880 is dit dorp door vele beroemde schilders vereeuwigd. Het staat wereldwijd bekend om de visserscultuur, de dijk, de mooi gekleurde huisjes, de klederdracht en de palingsound. Het vissersdorp heeft ook vele artiesten voortgebracht. Jan Smit, BZN, Nick & Simon en de 3J’s. Wie kent ze niet?
Dagelijks komen er honderden toeristen naar dit dorp toe om over de dijk te wandelen, op de foto te gaan in Volendamse klederdracht, te lunchen met uitzicht op de haven en te snuffelen in de vele souvenirwinkeltjes.

Volendam

Zodra we de provinciale weg N247 richting Volendam oprijden, komen de eerste buitenlandse toeristenbussen ons al tegemoet. Die hebben hun bezoekje er alweer op zitten blijkbaar. Ik vraag me even af wat ons bezielt om op een zomerse weekenddag naar Volendam te gaan… Het zal er ongetwijfeld gigantisch druk zijn.
We parkeren onze auto op een groot parkeerterrein op loopafstand van de dijk en haven.

Op de dijk aangekomen beland ik direct in een groep fotograferende Chinezen. Dit is ook een ware attractie om te zien! Ik voel me echt een toerist in eigen land. Boven de Chinese hoofden kan ik al wel een glimp opvangen van het Markermeer. Als de Chinezen weg zijn met hun camera’s en vlaggetjes, kan ik genieten van het prachtige uitzicht. Aan de ene kant authentieke vissershuisjes en aan de andere kant een prachtig meer met zeilboten. Net een ansichtkaart!

Als je de dijk af loopt kom je vanzelf terecht in de haven van Volendam. Je vindt hier veel souvenirwinkeltjes (met klompen, windmolens en I Love Volendam-tassen), cafés, kaasmakerijen, palingtenten en de beroemde shops waar je je in traditionele Volendamse klederdracht op de foto kunt laten zetten! Wij besluiten dit fotomoment maar even aan ons voorbij te laten gaan.

Er zijn genoeg horecagelegenheden in de haven waar je de hele dag terecht kan. De terrassen zitten vol en aangezien wij met een kinderwagen zijn besluiten wij hier maar niet tussen te zitten. We kopen een broodje paling en kibbeling bij een vistent op de hoek van het Havendijkje en gaan op een bankje tussen het meer en de haven zitten.

Het is hier een stuk rustiger en we genieten van het uitzicht over het Markermeer, de boten die in de haven van Volendam een plaatsje zoeken en het uitzicht op de vissershuisjes!

De haven en de dijk zijn vrij toeristisch en druk. Zodra je de dijk afgaat en je de straatjes rondom de dijk inloopt, is het een stuk rustiger qua toeristen. Sterker nog, er was nauwelijks iemand te bekennen, behalve Kees Tol (o.a. bekend als de Mol in seizoen 13) die daar rondwandelde.

Het voelt hier een stuk authentieker. Wij zijn langs het Zuideinde gelopen en via de Havenstraat, Dril en de Meerzijde naar het Doolhof gelopen (een web van smalle steegjes, huisjes en bruggetjes). Je vindt hier volop mooi gekleurde vissershuisjes, ophaalbruggetjes en kerken.

Het zijn met name de huisjes in het Doolhof die veel invloed hebben uitgeoefend op de verbeelding van schilders en kunstenaars eind 19e eeuw. Veel van deze schilderijen en tekeningen zijn te bewonderen in het Volendams Museum. In dit museum vind je ook een expositie van de Volendamse klederdracht, sculpturen, foto’s en een boeken- en muziekcollectie.

Uiteindelijk hebben wij een aantal uren in Volendam doorgebracht en dat is volgens mij voldoende om een goed beeld te krijgen van dit populaire vissersdorp. Uiteraard is er nog een heleboel extra te doen. Zo kan je een bezoek brengen aan een kaasfabriek, aan een palingrokerij, aan het palingsoundmuseum, een begeleide wandeling maken en de boot naar Marken nemen.

Praktische informatie en tips Volendam

 • Wij parkeren de auto op een groot parkeerterrein op 5 minuten loopafstand van de haven. Parkeren is hier gratis! Het adres dat je op de navigatie kunt invullen is Parallelweg, 1131 DM.
 • Iedere woensdag, vrijdag en zaterdag organiseert de VVV Volendam om 14.00 uur een wandeling met gids in origineel kostuum langs de highlights van Volendam. Deze wandeling gaat uitsluitend door als er minimaal 10 deelnemers zijn. De kosten hiervoor zijn €3,00 p.p.
 • Mocht je plannen hebben om binnenkort naar Volendam te gaan, op 29 juni is het Volendammerdag. Op deze dag is er ‘s morgens een heilige mis in de St. Vincentiuskerk. De inwoners van Volendam dragen dan allemaal het Volendams Kostuum. De rest van de dag vinden er verspreid over locaties rond de haven allemaal festiviteiten plaats (optredens, een braderie en een palingrookwedstrijd). Het zal druk zijn, maar wellicht de moeite waard!

Zaanse Schans

Na ons bezoek aan Volendam besluiten we ook maar gelijk een andere typisch Hollandse hotspot te bezoeken: de Zaanse Schans. Met zijn bijna 1.5 miljoen bezoekers in 2013 staat het op de 3e plaats in de Top 50 van Dagattracties.
Vanuit Volendam is de Zaanse Schans met de auto in ongeveer 25 minuten te bereiken. Ook vanuit Amsterdam is het goed te bereiken met de bus, trein, fiets of auto.

De Zaanse Schans is een prachtig mooi stukje van Nederland. Het is bekend om zijn vele molens! In de Zaanstreek – het oudste industriegebied van West-Europa – stonden ooit 600 molens. Veel 18e- en 19e-eeuwse panden, molens, schuren en huizen uit de Zaanstreek zijn vanaf 1961 samengebracht op de Zaanse Schans.
Momenteel zijn er op de Zaanse Schans nog 10 molens te bewonderen. De molens hebben verschillende functies: het malen van olie, meel of specerijen.
Een aantal van de molens zijn te betreden, waarvan sommigen tegen betaling (circa €2,50). Je krijgt er informatie over het desbetreffende productieproces.

Al wandelend over de Zaanse Schans waan ik me even helemaal terug in de tijd en in het Arnhemse Openluchtmuseum. Overal prachtig gekleurde huisjes, winkels en molens. De rivier de Zaan die door dit gebied stroomt maakt het plaatje perfect. Het is echt alsof je in een ansichtkaart loopt.

Naast de molens vind je op de Zaanse Schans ook een aantal musea, een speelveld met oud-Hollands speelgoed, diverse horecagelegenheden en worden er demonstraties gegeven van allerlei oud-Hollandse ambachten.

Je kan de Zaanse Schans ook met de fiets of boot verkennen.

Praktische informatie en tips de Zaanse Schans

 • Stel je navigatie in op Schansend 7, Zaandam om de Zaanse Schans te bereiken.
 • Het parkeren van je auto op het terrein van de Zaanse Schans is vrij duur. Tot 30 minuten betaal je slechts €1,00. Vanaf 30 minuten ben je €8,00 kwijt. Wij hadden het na een uurtje wel gezien en tja dan is 8 euro best veel geld.
 • De entree van de Zaanse Schans is gratis. Voor sommige attracties betaal je wel een toegangsprijs!
 • Je kan een gratis plattegrond van de Zaanse Schans halen uit een van de hiervoor bestemde apparaten.
 • Voor €10,00 kan je de Zaanse Schans Card aanschaffen. Je kan de musea dan gratis bezoeken en je ontvangt met deze kaart ook korting in souvenirwinkels, bij de horeca en op verschillende demonstraties. Ook kan je een van de industriemolens gratis betreden. De Zaanse Schans Card kan je bij het informatiecentrum in het Zaans Museum en bij het Museum van het Nederlands Uurwerk kopen.
 • Mocht je van fotograferen houden, dan is het aan te raden de Zaanse Schans vroeg of laat in de middag te bezoeken. Je hebt dan het mooiste licht op de molens.

Zowel Volendam als de Zaanse Schans zijn toch wel must voor iedere Nederland om te bezoeken. Ondanks het hoge toeristen-gehalte vond ik het wel erg leuk om te hebben gezien. Beide locaties zijn ook goed te combineren op een dag.

Auto huren

Zowel Volendam als de Zaanse Schans zijn toch wel een must voor iedere Nederland om te bezoeken. Ondanks het hoge toeristengehalte vond ik het wel erg leuk om eens te hebben gezien. Vooral ook omdat beide locaties goed zijn te combineren op een dag. Daarvoor is het wel handig als je met de auto reist. Heb je zelf geen auto tot je beschikking? Dan kan je heel gemakkelijk een auto huren bij TUI Cars. Via hen is het mogelijk om op 4.000 locaties wereldwijd een huurauto te boeken tegen prima tarieven. Je hebt er een ruime keuze aan huurauto’s in alle categorieën: van een mini tot een SUV. Ook fijn: bijna alle auto’s hebben een uitgebreide dekking door de verzekering. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Een dagje uit in eigen land met een auto is dus zo geregeld!

Meer lezen over 'Dagjes uit in Nederland'?

Meer reisinspiratie

7 comments

 1. lees net je verslag over volendam en de zaanse schans.
  Het is goed om te weten dat er tijdens de zomermaanden een speciale bus verbinding is tussen de zaanse schans en volendam.
  op het centraal station amsterdam zijn tickets koop om met de de lijnbus een rondje langs beide plaatsen te maken.

 2. Goed idee om zo nu en dan een dagje toerist in eigen land te zijn.
  Er zijn zoveel mooie plekjes te bezoeken.
  Het is al jaren geleden dat ik in Volendam geweest ben.
  Ik heb genoten van jouw schitterende foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *