Tips voor het vliegen met een baby!

vliegtuig

Er zijn genoeg ouders die van verre reizen houden, maar die ieder jaar toch naar Frankrijk afreizen omdat ze vliegen met kinderen zo’n gedoe vinden. Het beeld van een jankende baby op schoot, klotsende oksels, boze blikken van medepassagiers en vader die tevergeefs met baby op en neer loopt door de gangen van het vliegtuig… Vrijwel iedereen met een baby zal deze stress herkennen.

Vliegen met een baby?

Het is een scenario dat menig ouder zelfs tegenhoudt om met baby’s een vliegtuig in te stappen. Nog even los van de omgeving die het soms vreemd lijkt te vinden dat je zo ver op reis gaat met een baby. Want wat heeft een baby daar nou aan? Een lange vlucht, een jetlag en het bezoeken van een land waarvan de baby nog niets meekrijgt. Niet helemaal mijn manier van denken dit. Alsof alles in je leven alleen nog maar in het teken zou mogen staan van wat de kinderen leuk vinden en je geen dingen meer mag ondernemen die jij zelf leuk vindt. Tuurlijk zijn mijn kinderen mijn alles, maar dat betekent toch niet dat ik mijn eigen passies en hobby’s niet meer mag uitoefenen? Ik denk dat een kind – hoe klein ook – gevoelig is voor sfeer en het prettig vindt gelukkige ouders te hebben. En als ik op reis ga ben ik intens gelukkig en dit geluk deel ik met mijn kinderen, die altijd blij zijn als we samen de hort op gaan. Daarnaast denk ik ook dat een vlucht voor een baby niet veel onplezieriger is dan een 10-uur durende autoreis over de drukke Route de Soleil op weg naar  Frankrijk, maar dat terzijde.

Vliegen met een baby is echt wel goed te doen. Enige voorbereiding is dan wel vereist. Ik deel mijn ervaringen graag met jullie voorzien van wat concrete tips.

Tips voor vliegen met een baby!

1. Onderzoek de voorwaarden en toeslagen van je vlucht

Zoek van tevoren goed uit wat de voorwaarden van de vliegmaatschappij zijn met betrekking tot het meenemen van een kinderwagen, eventueel een autostoeltje, babyvoeding, gekookt water en handbagage. Wees je ook bewust van de toeslagen die je kwijt bent. Voor het vliegen met een baby geldt vaak een gereduceerd tarief. Bij sommige vliegtuigmaatschappijen hoef je niets te betalen.

2. Kinderwagen mee?

→ Als je de kinderwagen incheckt, neem dan een draagzak mee zodat je je baby nog goed kan vervoeren op de luchthaven

→ Als je de kinderwagen bij de gate inlevert, zorg dan dat de wagen gelabeld is. Deze ontvang je bij het inchecken.

→ Huur een beschermhoes voor de kinderwagen
Mocht je een mooie kinderwagen mee willen nemen op reis, dan is het aan te raden de wagen te beschermen. De kinderwagens worden vrij hardhandig tussen de rest van de koffers gegooid en ik heb het meerdere keren zien gebeuren dat kinderwagens na de vlucht kapot terug worden gegeven. Om te voorkomen dat dit mij ook zou gebeuren, ben ik op zoek gegaan naar een beschermhoes. Na enig speurwerk op internet kwam ik erachter dat de aanschaf van een beschermhoes of transporttas erg duur is (ongeveer €120). Teveel geld voor iets dat wij waarschijnlijk maar 1x zouden gebruiken. De volgende keer is onze kleine man uit de reiswieg gegroeid en kan hij in een buggy mee. Tot mijn opluchting worden er op marktplaats beschermhoezen per dag of week verhuurd voor niet al teveel geld. Dezelfde dag hebben wij nog een beschermhoes opgehaald in de omgeving voor maar €12,50!

→ Bevestig de Maxi-Cosi op je kinderwagen
Wij hebben een kinderwagensysteem waarop je de reiswieg of stoelzitting eraf kunt halen en een maxicosi op kunt bevestigen. Wij hebben voor onze reis de zitting er afgehaald en de autostoel erop gedaan. Waarom? Omdat we een auto hadden gehuurd en dan hebben we sowieso een goede autostoel en kost het ons niks extra’s. Als je een kinderwagen en een maxicosi mee wil nemen op reis, betaal je wel voor de autostoel. Bevestig je hem op je kinderwagen dan hoeft dat niet. Je moet je baby immers kunnen vervoeren op de luchthaven.

3. Wat gaat er mee in de handbagage?

Denk van tevoren goed na over de spullen die je tijdens de vlucht nodig hebt voor je baby. Waar ik voorheen nog wel eens een paar dagen weg kon met een stuk handbagage, is dat sinds de komst van onze baby niet meer mogelijk. Een groot deel van mijn handbagagekoffer wordt nu ingenomen door spullen voor mijn zoontje. Ergens tussen de billendoekjes moet ik onze paspoorten, hotelreserveringen en mijn portemonnee nog kwijt. Tot mijn blijdschap las ik vlak daarna op de site van Ryanair dat je nu voortaan naast je stuk handbagage nog een kleiner handtasje mag meenemen! Jeeh, dat betekent dat de paspoorten en portemonnees een net wat handigere plek krijgen.

Zorg dat je dit in je handbagage hebt zitten!

 • Hydrofiele luiers en spuugdoekjes
 • Luiers
 • Billendoekjes
 • Natte washandjes (handig om handjes en gezichtje mee af te vegen)
 • Flesje met gekookt water of afgekolfde melk
 • Babyvoeding
 • Neusdruppels
 • Dekentje (het wil nog wel eens koud worden in een vliegtuig)
 • Extra set kleertjes (baby’s poepen altijd net wat teveel op vervelende plekken…)
 • Speen, speeltje, slab

4. Babyvoeding

Over babyvoeding lees je verschillende verhalen op internet. De ene maatschappij laat het wel toe dat je meer dan 100 ml gekookt water meeneemt in je handbagage en de andere niet. Onze baby kreeg inmiddels geen borstvoeding meer, dus wij hadden gekookt water en melkpoeder nodig. In het vliegtuig kunnen ze water opwarmen, niet koken (althans by Ryanair). Wij mochten 2 flesjes van 180 ml elk meenemen in de handbagage. Thuis had ik al 2 flesjes met water gekookt en deze mochten gewoon mee. Uiteraard kan je ook theewater bestellen op het vliegveld en daar de poeder bij doen. Aangezien het handig is om je kindje tijdens het opstijgen al drinken te geven en het vliegpersoneel voor het opstijgen nog niks kan verwarmen, is het aan te raden het flesje vlak voor het boarden alvast op te warmen bij een café op de luchthaven. Sommige airports hebben ook een aparte ruimte met magnetron speciaal voor ouders met jonge kinderen.
Als je baby al vast voedsel eet kan je kiezen voor de Olvarit Frutapura maaltijden. Deze zijn verpakt in plastic bakjes van 100 gram en zijn daarom ideaal om mee te nemen in de handbagage.

5. Overige vliegtips

Geef je baby vlak voor het opstijgen neusdruppels
De luchtwegen en oortjes gaan dan goed openstaan, waardoor je baby minder last krijgt van pijnlijke oren.

Laat je baby tijdens het opstijgen en dalen drinken
Door de slikbewegingen komt er minder druk op de oren te staan en ook dit voorkomt pijn.

→ Geef voldoende drinken tijdens de vlucht
Baby’s hebben meer vocht nodig door de droge lucht in het vliegtuig.

→ Blijf rustig tijdens het vliegen en zorg voor beweging van de baby
Een baby merkt het goed als ouders onrustig of nerveus zijn en dat slaat in veel gevallen over op een baby. Als je baby huilt, probeer het dan rustig te troosten of loop een stukje. Ook voor een baby is het belangrijk om te kunnen bewegen.

Kleed je baby in meerdere laagjes aan
De temperatuurverschillen kunnen in een vliegtuig soms groot zijn. Het kan erg fris zijn, maar als de airco uitstaat ook warm. Als je je baby verschillende laagjes aantrekt, kan je wat aan- en uittrekken.

Onze (toen nog) kleine man heeft het zowel op de heen- als terugvlucht super gedaan. De neusdruppels en het drinken tijdens het opstijgen hebben ongetwijfeld geholpen want hij heeft geen last van de oortjes gehad. Hij heeft het eerste half uur lekker rondgekeken en veel gelachen naar onze voor- en achterburen (tip: laat je baby vooral als hij nog lacht contact maken met de omgeving. Dan vind iedereen hem al schattig en voel je je bij een eventuele huilbui net wat meer op je gemak 🙂 ). Daarna is hij heerlijk in slaap gevallen in mijn armen. Helaas zat ik 2 uur lang stokstijf met een slapende arm voor me uit te staren…

Conclusie van het verhaal: vliegen met een baby is heel goed te doen! Een goede voorbereiding is het halve werk. En tja, tuurlijk voorkom je hiermee niet dat je baby het op een krijsen zet. Vaak vinden wij ouders het zelf vervelender voor de omgeving dan dat zij het eigenlijk vinden. We voelen ons enigszins opgelaten ten opzichte van de rest van de reizigers, maar ja baby’s huilen nou eenmaal. Zolang je de kleine af en toe probeert gerust te stellen, zal de omgeving vast wel mededogen tonen.

Veel vliegplezier!

Wat zijn jouw ervaringen met vliegen met een baby? En heb je nog handige tips?

Meer reisinspiratie

7 comments

 1. Handige tips! We vertrekken binnenkort naar Bali met een 3 mnd oude baby. We nemen het onderstel van de kinderwagen en daarop de maxi cosi mee. Nu past de maxi cosi niet in de beschermhoes, maar willen we wel graag tm de gate meenemen. Hoe hebben jullie dat gedaan?

 2. Hallo Esther, leuk artikel en heel herkenbaar die slapende arm. Op mijn site heb ik een uitprintbare checklist staan met alle spullen die je niet moet vergeten in je handbagage. Misschien iets voor je volgende reis?

 3. Hallo Nicole. Wij zijn met dochter van 10 weken naar curacao geweest. Je kunt best veel hoor om de beurt duiken en snorkelen. We hebben 2 nationale parken verkend baby sliep heerlijk in de draagzak en natuurlijk dagje luxemburg. Waar een wil is is een weg.

 4. Fijn artikel om te lezen.. Zelf zit ik nog in de twijfelfase. Ik wil bijvoorbeeld graag naar Aruba toe en dan niet pas over 10 jaar.. Maar kun je daar wel iets met je kind behalve naar het strand. Het is er erg warm en je moet je kindje goed blijven beschermen.. Dan zijn lange wandelingen door het nationale park of ritjes met een suv niet bepaald handig…
  Misschien eerst maar keertje met het vliegtuig naar Spanje.. dan kan ik altijd kijken 😉

 5. hihi goede tip van dat contact laten maken en lief lachen naar de mede passagiers! Verder ben ik het ook met je eens dat je ook zeker moet kunnen blijven doen wat je wilt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *