Venetië | een wandeling in authentiek Cannaregio

cannaregio

Een authentieke plek in Venetië? Misschien niet heel erg geloofwaardig als je weet dat er jaarlijks 4,5 miljoen mensen een bezoekje brengen aan deze Italiaanse stad. De stad wordt overspoeld door toeristen en van de charme die deze stad vroeger had, is niet veel meer te zien. Of toch wel? Nadat ik een documentaire heb gezien over de gevolgen van het toerisme voor de oorspronkelijke inwoners van Venetië, ben ik me wat gaan verdiepen in deze plek. Vlak daarna besloot ik dat ik zelf eens een kijkje moest gaan nemen in deze toch wel bijzondere stad vol met kanalen. Op zoek naar ‘authentieke’ plekken. Plekken waar de lokale bevolking woont en leeft. Mijn missie is geslaagd, want in de wijk Cannaregio zag ik hoe het leven er voor het massa-toerisme uit heeft moeten zien. En zo werd het een prachtige eerste ontmoeting met Venetië.

Cannaregio

Cannaregio is een wijk in het noorden van Venetië. Het is een wijk vol met Venetiaanse cultuur, historische gebouwen, mooie kanalen en tradities. Een groot deel van de toeristen neemt niet de moeite om deze wijk te verkennen. Gelukkig maar, want zo krijg je een redelijk goede impressie van het Venetiaanse dagelijkse leven. Je vindt er buurtwinkels, cafés en barretjes met locals, pittoreske grachten, pleintjes, ijssalons en mooie kerken. Hoe verder je de wijk inloopt vanaf het toeristische centrum, hoe authentieker het aanvoelt. Veel van de oorspronkelijke bewoners van Venetië wonen hier. Het is er rustig en ik vond het een hele fijne plek om rond te wandelen en te ontsnappen aan de drukte van de rest van de stad.

Net als in de rest van Venetië, speelt het leven zich hier voornamelijk af op en langs de kanalen. Elke ochtend sta ik op tijd op en ontbijt ik op een van de kleine terrasjes langs het kanaal. Zo ben ik getuige van de start van de nieuwe dag en de lokale bevolking die aan zijn dagelijkse routine begint. De locals drinken een koffie in een van de barretjes en lopen vervolgens naar hun werk. Groepjes scholieren in uniform lopen al lachend en pratend langs mij heen, klaar voor een nieuwe dag op school. Op het water zie ik de meest bijzondere vaartuigen langs varen. Alles wat wij aan vervoer op de weg hebben, verplaatst zich hier over het water. Er passeert een vuilnisophaaldienst-boot, een postpakkettendienst-boot, een boot met zand, cement en een graafmachine erop en een boot met een heel meubilair. Tja, verhuizen gaat natuurlijk ook via het water.

Cannaregio, venetie

Highlights in Cannaregio

In de wijk Cannaregio vind je een aantal bijzondere plekken. Deze deel ik hier graag met je.

Madonna dell’Orto

Midden in het rustige gedeelte van deze wijk vind je de Madonna dell’Orto, een bijzondere kerk die halverwege de 14e eeuw is gebouw. De beroemde schilder Tintoretto, die dicht bij de kerk woonde, kwam hier regelmatig en maakte een aantal schilderijen voor de kerk. Na zijn dood in 1594 werd hij in deze kerk begraven. De kerk is open voor publiek en er wordt een kleine bijdrage gevraagd om de kerk van binnen te bezichtigen.

cannaregio, venetie

Ponte Chiodo

Venetië staat bekend om al haar mooie kanalen en bruggen. De Ponte Chiodo is een bezoekje waard, aangezien het de enige overgebleven brug is zonder leuningen. Vrijwel alle bruggen in Venetië zagen er zo uit vroeger. Ik vond het een pittoresk plaatje.

Cannaregio, venetie

Ghetto

In de wijk Cannaregio vind je ook een Joodse wijk, het Ghetto. Tijdens de Venetiaanse Republiek (9e tot 18e eeuw) moesten de Joden in Ghetto wonen. De wijk is aan de alle kanten omringd door water en is met twee bruggen verbonden met de rest van Venetië. In de avonden werden er hoge hekken opgetrokken, zodat niemand de buurt kon verlaten of binnenkomen. Op het hoogtepunt aan het eind van de 17e eeuw woonden er 5000 Joden in deze buurt, een gebied van maar 2 hectare. Om al deze mensen te kunnen huisvesten, vind je hier huizen van zes verdiepingen of meer. Pas in 1818 kregen de Joden in Venetië een volwaardig burgerschap.

Een wandeling door de wijk is bijzonder, aangezien je hier echt nog de sfeer van vroeger proeft. Tegenwoordig wonen er nog maar ongeveer 30 Joden in de wijk. Je vindt er een aantal synagoges, een school, een kosjer restaurant en een museum.

Tip!
Meer weten over de geschiedenis van de Joden in Venetie? Bezoek dan het Museo Ebraico. Dit museum vind je in de Ghetto (campo del ghetto nuovo 2902b). Entree: €4,-.

Santa Maria dei Miracoli

In het oosten van Cannaregio vind je de Santa Maria dei Miracoli, een prachtige witte kerk in renaissancestijl op een mooie locatie. De kerk is in de 15e eeuw gebouwd door architect Pietro Lombardo. Zowel aan de binnen- als buitenkant is de kerk versierd met marmer. In de kerk vind je veel heidense symbolen terug. De kerk is zeer populair als trouwkerk, vooral onder buitenlanders.

Parco di Villa Groggia

Helemaal in het uiterste noorden van Venetië ligt Parco di Villa Groggia, een klein park dat populair is onder de lokale bevolking. Zij komen hier om hun hond uit te laten of om op een bankje met elkaar de dag door te nemen. Kinderen spelen op het grasveld. In het park bevindt zich een klein theater en twee sportverenigingen, waaronder de roeivereniging van Cannaregio. Je hebt hier totaal niet het idee dat je je in een stad bevindt met tienduizenden anderen. Het is een oase van rust in de drukte van de stad.

Eten & drinken in Cannaregio

Cannaregio, venetie

In de wijk Cannaregio barst het van de restaurantjes, cafés en barren. De meeste eetgelegenheden vind je aan de Fondamenta della Misericórdia en aan de Fondamenta Terà della Madalena. Tijdens mijn verblijf in Venetië heb ik iedere avond aan de Fondamenta della Misericórdia gegeten. Hier zit je tussen locals en tussen een handjevol toeristen, die net als ik ook nieuwsgierig waren naar andere Venetië.

Al Tintoretto

Dit gezellige restaurant met terras aan een leuk kanaal, dankt zijn naam aan een Venetiaans kunstschilder. Hier kan je terecht voor de lunch en diner en kan je eenvoudige Italiaanse gerechten krijgen (pasta’s, pizza’s, vlees, salades etc). Het zijn betaalbare gerechten en de plek aan het water is fantastisch.
Fondamenta della Misericórdia 2578

Osteria il Paradiso Perduto

Dit restaurant ligt vrijwel naast Al Tintoretto en is iets chiquer dan zijn buurman. Je kunt hier zowel binnen als buiten op het terras aan het kanaal lunchen of dineren. De gerechten zijn iets duurder dan gemiddeld, maar voor Venetiaanse begrippen is het goed te doen. Zeker in verhouding tot de kwaliteit van het eten, want die is hier uitstekend. De menukaart is uitsluitend in het Italiaans (altijd een goed teken!) en op de kaart staan zowel vis- als vleesgerechten. Het is verstandig om een plekje te reserveren voor het diner.
Fondamenta della Misericórdia 2540

Al Timon

Al Timon is een hele fijne plek voor het drinken van een aperitief. Zo’n tentje waar je de per ongeluk de hele middag en avond blijft hangen met je wijntjes. Zowel binnen als buiten vind je een paar houten tafeltjes met hoge krukken en ook hier heb je een heerlijk uitzicht op het kanaal. Gelukkig kun je hier ook terecht voor een paar lekkere gerechten.
Fondamenta degli Ormesini 2754

Osteria al Mariner

In dit café kan je ‘s morgens terecht voor een ontbijtje. En met een terrasje aan de waterkant is dat natuurlijk heerlijk! Daarnaast kan je er later op de dag terecht voor de lunch en diner. Ze hebben hier ook ‘cicchettii’ – Venetiaanse tapas -, dus het is een geschikte plek voor een borrel en een hapje!
Fondamenta degli Ormesini 2679

Ben jij wel eens in de wijk Cannaregio geweest? Lijkt het jou een mooie buurt?

Meer reisinspiratie

12 comments

  1. Hoi Cindy,
   Ik verbleef in een simpele kamer in Corte Loredana midden in de leuke wijk Cannareggio. De locatie was in ieder geval super!

 1. Hallo Venetië. Wat heb je dit mooi vastgelegd. Wel tof dat je laat zien dat deze drukke stad ook rustige gedeeltes heeft. Zelf wil ik ook echt wel het toeristische gedeelte ontdekken maar pak deze wijk zeker ook mee.

 2. Gaaf zeg! Ik had nooit gedacht dat je nog zo’n authentieke wijk kon vinden in Venetië. Eerlijk gezegd heeft de stad mij nooit getrokken door de hordes toeristen, misschien toch maar eens een kans geven.

 3. Jaaa…daar ben ik ook geweest. Ik wilde ook naar deze wijk omdat het er vrij rustig is. Je hebt gelukkig nog steeds rustige wijken in Venetië en dit is een hele mooie wijk.

 4. Wat leuk dat je echt de moeite hebt genomen een onontdekt stukje Venetië te vinden! Wij waren lang geleden in deze stad en hebben heeeel veel gelopen. Ik heb t idee dat wij hier ook zijn geweest, maar ja..wie zal t zeggen 😂.. mooe sfeervolle foto’s!

 5. By far de leukste wijk van Venetië. Wij hebben ons er ook uitermate goed vermaakt. En m’n camera draaide overuren, zo veel mooie plekjes. Je hebt de sfeer goed vastgelees, mooie foto’s!

 6. Ik vond het vorig jaar een leuk buurt ok doorheen te stappen. Net een beetje rustiger. En voor m’n gevoel ook authentieker/minder opgepoetst.

 7. Ik ga dit artikel onthouden. Natuurlijk wil je Venetië zien met zijn highlights maar zo wijkje achteraf vind ik vaak nog leuker. Vooral de huizen aan de kanalen vind ik super tof.

 8. Mensen geloven het inderdaad niet als ik het zeg, maar er zijn wel degelijk nog rustige plekken in Venetië waar je al het moois met bijna niemand anders op straat deelt 🙂 Bovendien zijn de koffietentjes daar leuker én goedkoper! Ik vond het overigens ook erg leuk om de andere eilanden in de lagune van Venetië te ontdekken zoals Burano en Murano. Met een beetje geluk is het daar ook niet megadruk ;p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *