Eilandhoppen in Venetië | Burano en Murano

Al lange tijd wilde ik naar Venetië. Niet zozeer vanwege het beroemde San Marcoplein, de Rialtobrug en de gondels, maar vooral om een bezoek te brengen aan twee eilanden vlakbij Venetië: Burano en Murano. Beide eilanden liggen in de lagune van Venetië en zijn per boot gemakkelijk te bereiken. Ze staan bekend om hun kleuren en bijzondere ambachten en zijn daardoor een absolute must om te zien als je in Venetië bent.

Burano

Het eiland Burano staat bekend om haar gekleurde huisjes, bruggetjes en scheve toren. Het is de meest kleurrijke plek die ik ooit heb gezien! En laat ik daar nou net van houden.
Wanneer je na een boottocht van drie kwartier aankomt op Burano, loop je via de hoofdstraat recht op het kleurrijke gedeelte af. Dat eerste uitzicht op het kanaal met aan weerszijden huisjes in alle kleuren van de regenboog, is zo bijzonder. Naast de kleurrijke huizen staat Burano ook bekend om het kant. Op verschillende plekken op het eiland zie je oudere vrouwtjes die aan het kantklossen zijn en dit te koop aanbieden in hun winkels. Vroeger was dit de belangrijkste bron van inkomsten voor de inwoners, maar tegenwoordig is dat niet meer het geval.

Urenlang heb ik rondgeslenterd door de straten en langs de grachten van Burano. En overal waar je kijkt zie je gekleurde huisjes en mooie pleinen. Als je – zoals ik – heel vroeg op de dag komt, zijn er nog nauwelijks toeristen te bekennen en kun je in alle rust genieten van het dagelijkse leven van de inwoners van Burano. Wandel ook vooral de smalle steegjes in, want juist daar kom je mooiste plekjes tegen. De was wordt uitgehangen, honden worden uitgelaten, er wordt gevist door een aantal oudere heren en de planten in de vensterbank krijgen water. Ondanks het grote aantal toeristen die deze plek weet te vinden, groeten de inwoners mij als ik in alle vroegte langsloop met mijn camera. Het bezoek aan deze kleurrijke plek heeft mijn verwachtingen zelfs nog overtroffen. Wat een charmante en fotogenieke plek is Burano!

Tip:

→ Lunch bij Osteria Al Fureghin, Sestiere S. Martino Sinistra, 888.

Murano

Na mijn bezoek aan Burano bezocht ik het eiland Murano, dat je na ongeveer 25 minuten varen bereikt. Murano staat bekend als het glasblazerseiland. In 1291 werden alle glasblazers vanuit Venetië naar dit eiland overgeplaatst. Dit vanwege het brandgevaar dat dit oude ambacht met zich meebracht. Het verhaal gaat dat de glasblazers Murano nooit meer mochten verlaten, uit angst dat het geheime recept van het glasblazen zou uitlekken. Gelukkig bestaat deze regel nu niet meer. Alles op dit eiland staat in het teken van glas. Je vindt er glasblazerijen waar je een demonstratie kan bijwonen, winkels waar ze het glas van Murano verkopen en glasmusea en -tentoonstellingen. Ik kocht er een kettinkje voor mijn dochter met een glazen hartje eraan.

In Murano vind je geen kleurrijke huisjes, maar dankzij de vele winkeltjes, kanalen vol met bootjes en restaurants is het er wel ontzettend sfeervol. Het is aan te raden ook hier weer van de gebaande paden te lopen om een goede indruk te krijgen van dit kleine eiland.

Praktische informatie Burano en Murano

→ En dan nu de hamvraag: hoe bereik je deze bijzondere eilanden vanuit Venetië?
Vanaf veerbootterminal F. te Nove “A” ga je met de vaporetto lijn 12 rechtstreeks naar Burano. Iedere 30 minuten vertrekt er een boot. De tocht naar Burano duurt ongeveer 40 minuten. Vanaf Burano naar Murano neem je ook vaporetto lijn 12.
Een enkeltje met de vaporetto kost € 7,50. Boottickets zijn bij veel stations te koop via ACTV. Mocht je vaker met de boot willen reizen koop dan direct een dag of meerdaagse kaart. Die haal je er vrij snel uit.

→ Wanneer je beide eilanden op één dag bezoekt, vertrek dan heel vroeg. Dan kan je in ieder geval één eiland in alle rust ontdekken.

→ Ga van de gebaande paden af. Sla eens een kleinere straat of steegje in. Vaak zijn dat de mooiste plekjes waar je in alle rust nog kunt genieten.

Ben jij wel eens in Burano of Murano geweest? Lijkt het je de moeite waard?

Meer reisinspiratie

12 comments

 1. Ik was er heel lang geleden en vond het erg mooi. Zo kleurrijk. Ik was er trouwens met een georganiseerde tour (in Nederland geregeld) en dat doe ik echt nooit meer Vreselijk! Tussen alleen maar Amerikanen en we hadden amper tijd om de eilanden te verkennen. De Amerikanen vonden het trouwens alleen maar AMAZING 😉 De volgende keer ga ik op eigen gelegenheid.

 2. Echt naar deze plek wil ik zo graag. Van de gekleurde huisje wordt je toch onmiddellijk gelukkig van. Ik zou daar alles twee keer ook kunnen zien en bewonderen. Misschien wel meer keer nog! Dank voor alle handige tips en informatie. Maakt mijn reisje er naar toe (als ik ga) veel gemakkelijker.

  1. Ja, van die gekleurde huisjes word je inderdaad helemaal happy! Ik kon er uren rondwandelen. En zou een volgende keer ook echt weer naar Burano gaan.

 3. Wat heb je het mooi vastgelegd! Ik ben nog in Venetië geweest, maar mocht ik er een keer heen gaan dan zou ik dit zeker niet overslaan. Die gekleurde huisjes zijn echt super!

 4. Ik vind het ook heerlijk om het drukke Venetië even te ontsnappen en met de boot naar een van de eilanden in de lagune te gaan. Ook al kan het daar ook behoorlijk druk zijn…. De boottocht zelf vind ik al heerlijk om te maken. Vooral de kleuren op de eilanden vind ik prachtig, zo vrolijk!

  1. Als je vroeg bent, kan je inderdaad echt even de drukte van Venetië ontsnappen. De boottrip is ook heel fijn. Even lekker uitwaaien.

 5. Burano bezocht ik heel lang gelezen eens en dat vond ik echt prachtig, net zoals het op jouw foto’s is! bij ons twee bezoek aan Venetië wilden wij weer, maar het was zo mistig. Na een half uur rondlopen in Murano zijn we terug gegaan naar Venetië zelf, waar het zicht echt 100x beter was. Murano vonden wij sowieso niet heel bijzonder, maar naar Burano wil ik zeker nog een keer

  1. Wat leuk dat je ook eens in Burano bent geweest Linda. Zonde dat het er de tweede keer zo mistig was. Dat was het bij mij ook in een deel van de ochtend. Gelukkig trok het daarna weg en heb ik nog goed van alle kleuren kunnen genieten. Burano vond ik ook leuker dan Murano.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *