Tips voor varen met een baby!

Het is weekend en het zonnetje schijnt; tijd om erop uit te trekken! En wat is er leuker dan met een boot het water op te gaan?! Genieten van de deining van de golven, een rosétje aan boord, de uitzichten en je gezelschap. Varen, ik vind het heeeerlijk! En onze baby? Die gaat gewoon mee.

Bootje varen met een baby. Voor veel ouders van baby’s niet de meest populaire activiteit om te doen. Vaak hoor ik dat mensen het een gedoe vinden en hoe zit het dan met de slaapjes, de voedingen en de veiligheid aan boord? Uiteraard hele terechte zorgen allemaal. Toch is bootje varen met een baby heel goed te doen, mits je de juiste spullen bij je hebt! Ook hier geldt net als bij vliegen met een baby waar ik eerder over schreef: een goede voorbereiding is het halve werk. Ik deel mijn ervaringen graag met jullie voorzien van wat concrete tips.

1. Type Boot

Sloep
Niet iedere boot is geschikt om een baby aan boord te hebben. Wanneer je je baby mee wil nemen, houd dan rekening met het type boot dat je kiest. Zo zullen hele kleine zeilbootjes minder geschikt zijn voor een baby dan een (grote) sloep.

Boot met kajuit
Een boot met kajuit zal wellicht prettiger zijn dan een boot zonder kajuit. In een kajuitboot kan een baby gemakkelijker slapen en mocht het onverwacht slecht weer worden dan kan je baby in ieder geval naar binnen.

Geen kajuit? Zorg dan voor een andere overkapping
Heeft de boot geen kajuit, zorg dan voor een kap op de boot zodat de boot (gedeeltelijk) kan worden overdekt. Heeft de boot ook geen kap, neem dan een parasol mee. Bij zonnig weer is het noodzakelijk je baby zoveel mogelijk in de schaduw te hebben. Zonder enige schaduwplek is het onverantwoord om je baby mee aan boord te nemen. Zeker op het water, waar de kans op verbranding al groter is.

Boot met een redelijk diepe kuip 
Als de boot een kuip heeft van nog geen halve meter, kunnen kinderen en ook kruipende baby’s snel over boord slaan. Kies voor een boot met een diepere kuip zodat baby’s die zichzelf al weten op te trekken, niet over boord kunnen slaan.

Check de boot op gevaarlijke plekken
Eenmaal in de boot doe je er goed aan te kijken of de boot vreemde uitsteeksels, (scherpe) punten, roosters of andere gevaarlijke plekken bevat. Kruipende baby’s zitten overal aan en weten alle kleine uitsteeksels en gaten haarfijn te vinden.

2. Veiligheid

Doe je baby een reddingsvest aan
Een van de belangrijkste veiligheidsvoorschriften aan boord is dat kinderen altijd een reddingsvest aan moeten hebben op het water. Voor baby’s zijn er speciale reddingsvesten te koop. Zo kan je bij de HEMA een reddingsvest krijgen voor baby’s tussen de 5-15 kilo. Je baby zal het niet direct heel comfortabel vinden zitten, maar uit veiligheidsoverwegingen is het echt belangrijk je baby een reddingsvest aan te doen aan boord. Ook wanneer je zelf rustig vaart. Je bent op het water – net als in het wegverkeer – afhankelijk van anderen en als je met flinke snelheid door een andere boot wordt aangevaren en de boot breekt, kiept of zinkt, dan begrijp je dat een reddingsvest het minste is wat je qua veiligheid kunt doen. Koop een reddingsvest niet op de groei!

Trek je baby een zwemluier aan
Een gewone luier loopt vol met water en dit kan ervoor zorgen dat je baby eerder verdrinkt. Een zwemluier is erop gemaakt om water op te slaan.

Smeer je baby goed in tegen de zon
Het insmeren van je baby  tegen de zon klinkt als een open deur. Toch gebeurt het veel dat ouders hun baby niet insmeren als het zonnetje niet schijnt en het (deels) bewolkt is. Ook dan is het belangrijk je baby in te smeren met de hoogste factor. Op het water verkleur je snel en een babyhuidje is nog erg teer.

Doe je baby een zonnehoedje op
Zorg dat je baby een zonnehoedje of petje opheeft. Op het water waait het nog wel eens, dus een hoedje met touwtjes die je onder de kin kunt vastknopen is dan wel zo handig. Een petje ben je anders zo kwijt.

Neem een EHBO-setje mee
Je weet nooit wat voor ongelukjes er aan boord kunnen gebeuren. Zorg dat je altijd – zeker met kleine kinderen – een EHBO-setje aan boord meeneemt met verband, pleisters, Betadine en gaasjes.

Maak afspraken over wie er in geval van nood verantwoordelijk is voor je baby
Hopelijk zal zich een dergelijke situatie niet voordoen, maar spreek van tevoren af wie de baby pakt als er iets gebeurt. Dit is ook belangrijk als je meerdere kinderen hebt. Bepaal dan wie er verantwoordelijk is voor welk kind.

3. Slapen en spelen

Een dagje of middagje op het water betekent waarschijnlijk dat de slaaptijden van je baby net wat anders zullen zijn. Zelf vind ik dat niet zo’n probleem als dat eens gebeurt. Wij hebben ook het geluk dat onze baby gemakkelijk mee te nemen is, hij het ook leuk vindt om mee te gaan met ons en nog steeds gezellig is als hij eens een paar uur slaap mist.
Op het water vallen baby’s ook best snel in slaap. De deining van de golven, het monotone geluid van de motor en het liggen in de buitenlucht maakt baby’s – net als volwassen overigens – wat rozig. Als je baby echt moe is, valt hij of zij vanzelf wel in slaap.

Neem de reiswieg mee 
Als je baby nog in de reiswieg past, is deze ideaal om mee te nemen en te gebruiken voor de slaapjes.

Te groot voor de reiswieg? Neem dan een maxicosi of wipstoel mee
Is je baby de reiswieg ontgroeid, dan is het handig om een wipstoeltje of autostoel mee te nemen. Hierin zal een baby ook in slaap kunnen vallen. Ook kan de baby hier gemakkelijk zijn eten of drinken krijgen.

Neem een tentje mee
Een andere optie is het meenemen van een slaaptentje, bijvoorbeeld de Deryan baby travelcot.

Creëer een speelplek op de boot
Dit kan je doen door het meenemen van een kleed en wat kussens. Je baby kan daar dan lekker op spelen.

Neem een knuffeltje of speelgoed mee
Houd er wel rekening mee dat speeltjes mogelijk over boord kunnen vallen. Wellicht heb je een speeltje dat blijft drijven op het water?

4. Voedingen

⇒ Zorg dat je altijd voldoende water aan boord hebt voor je baby

Neem fruit, liga en/of een groentehap mee voor je baby
Een stuk fruit is goed mee te nemen aan boord (banaan, nectarine, zachte peer)
Nog handiger is het om de fruithap al thuis te pureren en in een bakje mee te nemen. Ook kun je een liga, soepstengel of groentehap meenemen. Of je kiest voor kant-en-klare potjes. Ook erg praktisch voor een dagje uit!

Neem melk mee voor je baby
Melkpoeder kan je meenemen in een melkpoederhouder. Maak voor het varen een thermoskan kokend water klaar. Zo kan je de melkvoeding warm geven. Krijgt je baby een flesje afgekolfde melk dan kan je dit in een koelbox bewaren en opwarmen met een daarvoor geschikte thermoskan.

Neem je koelbox mee
Mocht de ruimte er zijn dan is het handig om je koelbox mee te nemen. Naast de rosé, de biertjes en de kaasjes voor jezelf is het handig de fruithap en/of avondhap van je baby hier in te bewaren.

Vergeet geen lepeltjes en een slabje mee te nemen

5. Wat allemaal meenemen?

Vergeet dit niet mee te nemen aan boord:

 • hydrofiele luiers
 • luiers 
 • billendoekjes
 • verschoonmatje evt.
 • extra setje kleding
 • zonnehoedje
 • zonnebrandcrème
 • afvalzak voor de luiers en ander afval
 • flesjes
 • voedingen
 • lepeltjes en slab
 • reddingsvest
 • evt. een zwemband geschikt voor baby’s (als je het water in gaat)
 • een plaid / kleed waar je baby op kan spelen in de boot
 • evt. een buikdrager of inklapbare buggy (voor als je van boord gaat)

Onze baby heeft heerlijk gespeeld op zijn kleed in de kuip, geslapen in zijn wipstoel en rondgekeken naar alle voorbij varende bootjes.
Hopelijk heb je iets aan deze tips en weerhoudt het hebben van een baby je er niet van om eens het water op te gaan! Het is ontzettend gezellig en in wat mij betreft heel goed te doen met een baby!

Heb jij nog handige tips?

Meer reisinspiratie

3 comments

 1. Mij lijkt het zeker wel wat! Wel veel gedoe, maar ach.. dat is eigenlijk altijd met een baby! Ga me er eens in verdiepen of we dat hier in de buurt ook kunnen 🙂

 2. Hé, wij hebben gevaren met een sloep van dezelfde organisatie! Was heerlijk om het water te verkennen, zo’n mooie omgeving daar! Was jij vandaag op het water? Op deze dag kon je wel wat verkoeling verblijven, pfff….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *