Valencia | 14x doen tijdens je stedentrip

Valencia

Valencia is één van de meest populaire Spaanse steden voor een weekendje weg. Dat Valencia een fijne stad is ontdekte ik al in 2005 toen ik er een half jaar heb gestudeerd. Wat ben ik in die tijd verliefd geworden op deze bruisende stad vol met mooie pleinen, smalle straatjes, winkels, gezellige restaurants en bars, historische gebouwen, musea, vriendelijke mensen en brede stranden. Ook niet geheel onbelangrijk: het is er al vroeg in het seizoen zonnig en warm. En dit alles maakt Valencia de perfecte bestemming is voor een stedentrip. Hier geef ik je 10 tips om te doen en zien in Valencia!

Achtergrond
Valencia is met haar 780.000 inwoners de twee na grootste stad van Spanje. De stad grenst in het oosten aan de Middellandse zee. Valencia kent warme zomers en zeer milde winters en is dus vrijwel het hele jaar door een fijne bestemming om naartoe te gaan. De stad staat bekend om haar sinaasappelen en paella.

1. Eet tapas op Plaza de la Reina

In Valencia vind je tal van gezellige en mooie pleintjes. Een van mijn favorieten is het bekende Plaza de la Reina, ‘plein van de koningin’. Het ligt in het centrum van de stad.De kathedraal van Valencia bevindt zich aan dit plein. Hoewel autoverkeer is toegestaan op het plein heeft het wel een fijne sfeer. Vooral ook door al het groen, de sinaasappelbomen,de fontein en de vele terrasjes. Aan het plein kan je heerlijk tapas eten in één van de vele cafés en restaurants.

2. Drink een Agua de Valencia in Barrio el Carmen

El Carmen is een van de gezelligste en oudste wijken in het oude centrum. Vanaf Plaza de la Virgen loop je via de Calle Caballeros de wijk El Carmen in. Het is wijk bestaande uit smalle straatjes, historische gebouwen, mooie pleintjes en ontzettend veel barretjes, restaurants en leuke winkeltjes. In de weekenden is het een populaire plek om uit te gaan, zowel voor toeristen als de lokale bevolking. In verschillende cafés worden er flamenco-shows gegeven of is er live muziek. Gegarandeerd een mooie avond dus. Tijdens je trip door Valencia moet je een keer door deze wijk wandelen. Bestel op een van de vele pleintjes een Agua de Valencia: een heerlijke cocktail van cava, sinaasappelsap, gin, wodka en suiker. Heel lekker!

3. Bezoek Ciudad de las Artes y Ciencias

Eén van de hoogtepunten van de stad is de Ciudad de las Artes y Ciencias, de stad van de kunst en wetenschap. Het is een complex dat bestaat uit zes verschillende futuristische gebouwen. Zo is er een 3D-bioscoop (l’Hemisferic’), waar je terecht kunt voor met name Spaanse films en documentaires. Ook is er een tuin van meer dan 17.000 meter (l’Umbracle), een museum (Museo de las Ciencias Príncipe Felipe), een operagebouw (Palau de les Artes Reina Sofia), een ontmoetingsplaats die uitsluitend te bezoeken is wanneer er tentoonstellingen zijn en een prachtig aquarium (l’Oceanografic) met ontzettend veel mooie zeedieren. Je vindt het hele complex in de Jardin del Turia (Turia Park). Ciudad de las Artes y Ciencias is ontworpen door de Spaanse architect Calatrava. De bouw van deze stad heeft twee decennia geduurd en tijdens mijn verblijf in Valencia werd er nog volop gebouwd.

Adres: een aantal gebouwen liggen aan de Avenida del Profesor López Piñero 7

4. Wandel over het strand

Wat veel mensen niet weten over Valencia is dat het aan de kust ligt en dat het dus ook beschikt over stranden. Las Arenas is het bekendste en meest bezochte strand. Het strand is ontzettend breed en als strandganger heb je hier alle ruimte om te liggen. In tegenstelling tot Barcelona waar het strand afgeladen vol is. Ook is er een boulevard vol terrassen en goede restaurants. Je vindt het strand Las Arenas tussen het havengebied en Hotel Las Arenas. Vanaf hier begint een ander populair strand: Playa Malvarrosa, dat ook ontzettend breed is.

5. Paella eten aan het strand

Een bezoek aan Valencia is niet compleet zonder het eten van een paella, een van oorsprong Valenciaans gerecht. In de tijd dat ik in Valencia woonde heb ik bij veel verschillende restaurants paella gegeten. De lekkerste at ik in een strandtentje midden op het strand bij El Trompo. Er zijn verschillende varianten op de paella, zo heb je een paella met uitsluitend vis en schaaldieren, met konijn, kip of een mix hiervan.

Valencia

6. Struin door de Mercado Central

Iets wat ik vrijwel altijd doe als ik in jet buitenland ben, is het bezoeken van lokale markten. Zo schreef ik eerder over de 7 mooiste markten ter wereld. De Mercado Central (centrale markt) in Valencia is één van de mooiste overdekte markten van Spanje. Het bevindt zich in een prachtig gebouw met een lichtkoepel en mooie glas-in-loodramen. Op de markt vind je een groot aanbod van versevleesproducten, Valenciaanse delicatessen, vis, groenten en fruit. De markt wordt door zowel toeristen als door locals bezocht, die hier hun boodschappen halen en in de ochtend een koffie drinken met elkaar.
Tip: bezoek de markt vroeg in de ochtend. Dan is het nog niet zo druk met toeristen en liggen de kraampjes nog vol.

Adres: Plaza de la Ciudad de Brujas
Openingstijden: 07:00 – 15:00 uur. Op zondag gesloten.

7. Bezoek de Kathedraal van Valencia

De Catedral de Santa Maria de Valencia, in de volksmond La Seu genoemd, is een bezoekje waard. In de kathedraal zou zich namelijk de Heilige Graal bevinden. Dit is de stenen kelk waaruit Jezus tijdens het Laatste Avondmaal heeft gedronken. Daarnaast herbergt de kathedraal ook een aantal prachtige schilderijen van Francisco Goya en andere kunstwerken. In de 13e eeuw is begonnen met de bouw van de kerk en hij is toegewijd aan de heilige maagd Maria. Het bouwwerk is een mix van verschillende bouwstijlen: Romaans, Barok en Gotisch. Mocht je op een donderdag in Valencia zijn, kijk dan om 12 uur bij de Puerto de Los Apostoles. Daar vindt al eeuwenlang iedere week het Tribunal de las Aguas (het watertribunaal) plaats. Hier lossen boeren uit de omgeving – gehuld in traditionele kleding – hun geschillen op.

Adres: Plaza de l’Almoina
Openingstijden: juni t/m september 10.00 -18.30, op zondag van 10.00 – 18.30; oktober t/m mei 10.00 – 17.30 uur, op zondag van 14.00 – 17.30
Entree: €7,- inclusief een audiotour

Valencia

8. Beklim de Torre el Miguelete

Mocht je bij de Kathedraal van Valencia zijn, ga dan ook direct naar de klokkentoren Torre del Miguelete. Vanaf de 51 meter hoge toren, die je na 207 traptreden bereikt, heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Adres: Plaza de la Reina
Openingstijden: 10.00 – 18.00 (zondag 10.00 – 13.00 en 17.00 – 18.30 uur)

Entree: €2,- volwassenen; kinderen €1,-

9. Fietsen door de Turia Tuinen

Ben je toe aan wat meer natuur en ruimte, spring dan op de fiets en verken de tuinen van Turia. Tegenwoordig is het een mooi park, maar lang geleden stroomde hier de rivier de Turia doorheen. Deze is drooggelegd na de zoveelste verwoestende overstroming. Het oude rivierbed is veranderd in een schitterend stadspark van 9 kilometer lang, waar je heerlijk kan wandelen en fietsen. Uiteindelijk komt de Turia uit bij de Ciudad de las Artes y Ciencias (kan je deze bijzondere bouwwerken ook direct bezichtigen!). Regelmatig vinden er hier ook optredens of voorstellingen plaats.

10. Geniet van een flamenco optreden in Radio City

In Valencia zijn er verschillende plekken om een flamenco optreden bij te wonen. Toen ik er woonde namen mijn Spaanse huisgenoten mij altijd mee naar Radio City. Vrijwel iedere week was er een flamenco optreden of een jazz band.

Adres: Santa Teresa 19 (Barrio El Carmen)

11. Feest tijdens Las Fallas

Er zijn van die feesten en festivals die je één keer in je leven moet meemaken. Las Fallas in de Spaanse stad Valencia is er daar eentje van. Met ruim een miljoen bezoekers zijn de Fallas één van de best bezochte feesten van Spanje. Het feest vindt ieder jaar plaats van 15 t/m 19 maart. Las Fallas is ontstaan ter ere van de Valenciaanse beschermheilige Sint Jozef. Verspreid over de hele stad vind je torenhoge kunstwerken van hout en papier-marche, een falla genoemd. Aan het einde van het feest worden de fallas in brand gestoken. De mooiste falla – de ‘ninot’ – ontkomt aan de brand en krijgt een plaats in het Museo Fallero. Tijdens de Fallas vinden er iedere dag straatfeesten en evenementen plaats. Zo zijn er onder andere bloemenoffers, openluchtconcerten, vuurwerkshows en paella-wedstrijden.

Las Fallas in Valencia, een fantastisch feest!

Fallas, Valencia

12. Ga naar een voetbalwedstrijd van Valencia

Ik vind het altijd erg leuk om in een stad een sportwedstrijd bij te wonen. In Valencia kan je niet om voetbal heen. Mocht Valencia CF thuis spelen, zorg dan dat je een kaartje bemachtigt. De wedstrijden worden gespeeld in het Estadio Mestalla. Het voetbalstadion ligt midden in een woonwijk vlakbij het centrum. Je kunt je dus voorstellen dat het een gezellige drukte is voor en na een wedstrijd.

Adres Mestalla:  Avenida de Suècia
Tickets koop je online, bij het Mestalla of in het centrum bij Megastore (
Avenida Marqués de Sotelo nº1 | Plaza Ayuntamiento nº 28).

13. Ga wat drinken op het mooi Plaza de la Virgen

Valencia

Een populaire plek om af te spreken is het Plaza de la Virgen. Het is een levendig en mooi plein. Volgens de Valencianen zelfs het mooiste plein van de stad. Je vindt er de prachtige fontein ‘Fuente del Agua de la Acequia.’ De acht vrouwen staan symbool voor de acht kanalen (acequias) die uit de Turia rivier (de man in de fontein) voortvloeien. Ook vindt je er de kathedraal van Valencia, de Basilica de la Virgen de los Desemperados en het paleisgebouw. Het is heerlijk om vanaf een terras met een drankje te genieten van het leven op het plein.

14. Bijwonen watertribunaal

Mocht je op een donderdag in Valencia zijn, neem dan een kijkje bij het watertribunaal op Plaza de la Virgen. Om 12.00 uur komen bij de Puerto de los Apostolos een aantal oudere mannetjes bijeen voor het watertribunaal. Al sinds 960 worden hier geschillen over waterrechten beslecht.

Valencia

Fijne stad he? Het mooie Valencia werd zelfs bezongen door Eddy Wally en ik kan het alleen maar met hem eens zijn.

Valencia, waar de sinaasappelen groeien in de gloeiend hete zon
Valencia, waar de rode rozen bloeien aan de rand van je balkon
Valencia, waar verliefde paartjes dromen bij een glaasje rode wijn
Valencia, ‘k zou zo graag weer in de mooiste stad van Spanje willen zijn
Bij die singnoritas daar voel je meteen al de gloed
Van die donkere ogen, het vurige spaanse bloed
Je bent er meteen verloren
Je voelt je als herboren
Je hart zingt een lied vol amore
Wat is het leven goed

Ben jij wel eens in Valencia geweest? Heb je nog leuke tips?

Meer reisinspiratie

7 comments

  1. Wat leuk zeg! nu weer zin om te gaan! Waar hebben jullie de fietsen gehuurd? Ik huur ze eigenlijk elke city trip bij baja bikes

    1. Dankje Merel. Valencia is inderdaad echt een stad die je mag toevoegen aan je lijst met nog te bezoeken steden! Het is er prachtig.

  2. Wat een leuke tips over Valencia! Ik heb een link naar je artikel toegevoegd aan de blogpost die ik zelf in 2016 schreef over met de camper in Valencia, als onderdeel van een rondreis door Spanje. Deels overlappen jouw en mijn artikel elkaar maar aarnaast geven jouw tips net weer wat leuke extra informatie. Dankjewel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *