Trouwen in het buitenland: 10 Tips

Trouwen in het buitenland: voor velen een droom. Toch zijn er uiteindelijk maar weinig mensen die ook echt besluiten om in een ander land te trouwen. En dat is op zich ook wel logisch, want er komt een heleboel bij kijken. Zo kom je voor een aantal lastige keuzes te staan: wie nodig je uit, hoe regel je de reis en het verblijf van gasten, hoe vind je een geschikte locatie, hoe vind je een fotograaf en dj in een ander land en is een huwelijksvoltrekking in het buitenland eigenlijk wel geldig? Daarnaast zal je de locatie waarschijnlijk ook wat minder vaak bezoeken. Ook heeft de beslissing om te trouwen in het buitenland consequenties voor je gasten. Ondanks de redenen om het niet te doen, zijn er ook veel redenen om het wel te doen. En wat kan het fantastisch zijn om te trouwen in het buitenland. Ik ben in een prachtige authentieke accommodatie in Andalusië (Spanje) getrouwd en wat was het bijzonder. Een weekend vol festiviteiten samen met je familie en beste vrienden op een idyllische bestemming.

Naar aanleiding van mijn blog over trouwen in Andalusië: Hotel Fuente del Sol, krijg ik wekelijks verschillende  e-mails over hoe ik alles heb aangepakt en geregeld. Aangezien ik er bijna een dagtaak aan zou hebben om iedereen uitgebreid te antwoorden, deel ik in dit artikel mijn aanpak en tips waar aan te denken als je in het buitenland trouwt. Zo krijg je hopelijk een beter beeld wat er bij een buitenlandse bruiloft komt kijken.

Aanpak en tips trouwen in het buitenland

1. Waarom trouwen in het buitenland?

Nog voordat je als een bezetene op zoek gaat naar de perfecte trouwlocatie, is het goed je de vraag te stellen waarom je eigenlijk in het buitenland wil trouwen? Wil je in het buitenland trouwen omdat het je romantisch lijkt of heb je je roots in een bepaald land liggen? En als je dan in het buitenland wil trouwen, heb je dan een specifiek land in gedachten of zijn er verschillende bestemmingen die je aanspreken? Qua organisatie en kosten maakt het nogal uit of je op Bali trouwt of in Spanje. 
Mijn man en ik hebben afzonderlijk van elkaar voor langere tijd in Spanje gewoond. We kennen het land, houden van de cultuur, de mensen, de Spaanse taal, de natuur en het leven. We hebben er veel rondgereisd en voelen ons er enorm thuis. Toen ik ten huwelijk werd gevraagd, was trouwen in Spanje dus al snel een serieuze optie. Maar niet voordat ik eerst grondig op onderzoek ging naar de mogelijkheden, kosten en andere consequenties die trouwen in het buitenland met zich meebrengen.

Realiseer je dat een bruiloft in het buitenland meer organisatie en tijd vergt. Het is dus niet direct zo romantisch als je denkt. Daarnaast vraagt een bruiloft in het buitenland ook meer van je gasten. Misschien qua kosten maar ook qua tijd en inspanning. Afhankelijk van de bestemming moeten zij vaak een dag voor de bruiloft al op de bestemming zijn. En vaak moeten zij daarvoor in het vliegtuig stappen. Gasten die hoogzwanger zijn, zeer oud, die vliegangst hebben of vrouwen die net zijn bevallen, doe je misschien geen groot plezier met een bruiloft ver weg. En soms kan het ook vakantiedagen kosten van je gasten en om ze te verplichten om die voor je op te nemen, kan ook vervelend zijn. Ik wil je zeker niet afschrikken door dit te benoemen, maar wees realistisch en denk na over de mogelijke consequenties die trouwen in het buitenland heeft.

2. Is je huwelijk rechtsgeldig?

Niet alle huwelijken die in het buitenland zijn gesloten, zijn in Nederland ook rechtsgeldig. Je kan dus niet zomaar overal ter wereld trouwen en er vanuit gaan dat je officieel getrouwd bent. Alle landen kennen andere regels en verbinden andere voorwaarden aan een rechtsgeldig huwelijk.
Zoek dat van tevoren dus heel goed uit. Neem bijvoorbeeld contact op met de ambassade om te vragen naar de regels over trouwen in het betreffende land. Zij kunnen je informatie geven over:

 • de documenten die je nodig hebt om te trouwen
 • de noodzaak van ondertrouw
 • de legalisatie en registratie van jullie huwelijk

Op deze manier kwamen mijn man en ik er al snel achter dat wij niet voldeden aan de voorwaarden om in Spanje voor de wet te trouwen. Geen van ons heeft de Spaanse nationaliteit, heeft meer dan 2 jaar in Spanje gewoond of is katholiek. Voor ons betekende dit niet het einde van onze plannen om in Spanje te trouwen. Wij besloten in Nederland voor de wet te trouwen en de ceremoniële voltrekking in Spanje te hebben. Vlak voordat wij naar Spanje gingen, zijn we op een doordeweekse dag naar het gemeentehuis gegaan voor de officiële papieren. We hebben er bewust voor gekozen hier weinig aandacht aan te besteden, want voor ons telde er maar 1 dag en dat was de dag dat wij elkaar het ja-woord onder de Spaanse zon zouden geven.    

3. Grote of kleine bruiloft?

Nadat je een budget hebt vastgesteld, is het belangrijk om zo snel mogelijk een idee te krijgen van de kosten van een bruiloft in het buitenland. Mocht het nou ontzettend duur worden, dan wordt het misschien toch een mooie locatie in Nederland. De kosten zullen voor een groot deel afhankelijk zijn van het aantal gasten dat je wil uitnodigen. Ben jij van plan je hele familie, vrienden- en kennissenkring uit te nodigen of wil je in een select gezelschap trouwen? Wanneer je antwoord op deze vraag hebt, kun je gerichter op zoek gaan naar een geschikte trouwlocatie. Het is overigens zeker niet zo dat een bruiloft in het buitenland per definitie meer geld kost dan een huwelijk in Nederland. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt.
Wij waren er al snel over uit dat wij in Spanje wilde trouwen in het bijzijn van ons zoontje, onze ouders, zusjes, zwagers en allerbeste vrienden. Zo werd het een hele intieme aangelegenheid en erg speciaal. Wij waren voor ons volledige bruidsweekend (vrijdag t/m zondag) niet meer geld kwijt dan wat een gemiddelde bruiloftsdag in Nederland kost en hebben ook nog weinig bezuinigd.

4. Weddingplanner of zelf regelen?

Mocht je overwegen om in het buitenland te trouwen, dan kan het heel erg handig zijn om een weddingplanner in de armen te nemen. Hij of zij kan je o.a. helpen bij het vinden van een trouwlocatie, een fotograaf, muzikanten, een kapster en bij het kiezen van menu’s. Het bespaart je ontzettend veel regelwerk en gedoe, maar het kost je aan de andere kant ook geld. Soms doen zij uitsluitend zaken met locaties die zij al kennen, dus als je je oog hebt laten vallen op een onbekende streek of locatie, dan is het maar de vraag of iedere weddingplanner je daarbij kan helpen.

Ik heb er voor gekozen alles zelf te regelen. Ik spreek redelijk Spaans, kan goed organiseren en houd de touwtjes heel graag in eigen handen. Het heeft me veel tijd gekost, maar ik vond het fantastisch! Het voordeel is dat ik precies de bruiloft heb gehad die ik wilde. Nou moet ik wel eerlijk zeggen, dat er vanuit onze trouwlocatie iemand verantwoordelijk was voor de organisatie van bruiloften. Zij hebben samen met mij een groot deel van de organisatie op zich genomen. Het was mijn eigen keus uiteindelijk om zelf op zoek te gaan naar specifieke vakmensen (fotograaf, musici, bloemist etc.)

5. Een geschikte locatie zoeken

De volgende stap is het zoeken naar een geschikte locatie. Maak een wensenlijstje waar de ideale trouwlocatie aan moet voldoen en wat je ervan verwacht. Denk hierbij o.a. aan het volgende:

 • Sfeer & uitstraling

  Een trouwlocatie begint natuurlijk met het soort plek waar je wil trouwen. Wat is de uitstraling en naar welke sfeer ben je op zoek? Wil je trouwen in een villa, kasteel, landhuis of hotel? Buiten of binnen? Iets karakteristieks, modern, romantisch, intiem of juist groot? Uiteindelijk is het net als in de liefde. Je weet binnen een minuut of je gecharmeerd bent van de plek of niet.

 • Grootte locatie

  Hoeveel gasten kunnen er terecht op de locatie? Als een locatie ruimte biedt aan 200 gasten en jij trouwt in een select gezelschap, is de locatie dan wel leuk en geschikt? Zijn er dan ook andere bruiloften of gasten?

 • Mogelijkheden festiviteiten 

  Welke festiviteiten kun je op de locatie vieren? Is de locatie geschikt voor een huwelijksvoltrekking, een receptie, een diner, een feest of kan je er alles vieren? En heb je nog keuze in de plekken waar je wil trouwen? Kan je bij goed weer naar buiten en bij slecht weer naar binnen met zijn allen? En tot hoe laat kan je feest vieren?
  Wij hebben gekozen voor een locatie waar we alle festiviteiten van begin tot eind konden vieren. We hoefden dus niet naar verschillende locaties te verhuizen. Wel zo handig. Wij konden zelf aangeven op welke plekjes we de verschillende festiviteiten wilden houden: binnen, op de patio buiten, op het grasveld of in de vallei onder een boom. Wow. De ceremonie wilden wij op de typisch Spaanse patio met uitzicht. De taart met cava en hapjes in het grasveld, het diner weer op de patio en het feest in een zaaltje binnen.

 • Overnachtingsmogelijkheden

  Kan je als bruidspaar overnachten op de locatie? En hoe zit het met je gasten? Is er een ontbijt inbegrepen? Als niet iedereen op deze plek kan verblijven, zijn er dan andere overnachtingsmogelijkheden in de buurt? Zoek dit allemaal uit voor je gasten. Wellicht kan je de hele accommodatie ook afhuren voor een bepaalde periode. Er zijn dan geen andere gasten. Hoe fijn is dat? Vraag naar de mogelijkheden en een eventuele korting bij totale afhuur van een plek.

 • Ligging

  Hoe is de ligging van de trouwlocatie? Is die goed bereikbaar? Is er een bus of trein die in de buurt stopt of is de plek alleen bereikbaar met een auto? Als de plek het beste is te bereiken met de auto, dan betekent dit dat de gasten waarschijnlijk een huurauto moeten regelen. Dit brengt extra kosten met zich mee voor hen. Is er ook voldoende parkeergelegenheid? Je zou er voor kunnen kiezen om iemand de gasten op te laten halen van het vliegveld. Uiteindelijk is alles natuurlijk mogelijk. Een bruiloft kan je zo duur maken als je zelf wilt.

 • Eten & Drinken

  Heeft de locatie een eigen keuken? Is er een vast menu voor het diner of kan je uit verschillende menu’s kiezen? Wat zijn de kosten? Zijn er speciale bruiloft-arrangementen, bestaande uit eten en drinken voor de hele dag? Zo ja, verdiep je goed in wat er is inbegrepen in deze arrangementen. Hoeveel glazen champagne of cava zitten er bij de taart, hoeveel hapjes bij de borrel, is de drank inbegrepen bij het diner? Neem alles zorgvuldig door, want niets is vanzelfsprekend.
  Als je plannen hebt om een grote villa te huren voor de bruiloft, dan zal je waarschijnlijk zijn aangewezen op een cateraar. Regelt de accommodatie dat voor je of moet je zelf een cateraar kiezen? Ook nog goed om te checken, is er personeel aanwezig of je moet dat zelf regelen?
  Onze trouwlocatie beschikt over een fantastische keuken en qua eten en drinken was alles mogelijk. Wij hebben de hele dag doorgenomen en ik kon precies aangeven welke hapjes en drankjes  en welk menu er geserveerd mocht worden.  

6. Wat regel je voor je gasten?

Als je eenmaal een geschikte locatie hebt gevonden, zul je ongetwijfeld aan je gasten vertellen dat je in het buitenland gaat trouwen. Doe dit ook snel, zodat mensen de gelegenheid hebben om dingen te regelen met werk, opvang kinderen of de vakantie er aan vastknopen. De meeste mensen zullen het fantastisch vinden dat je in het bruiloft gaat trouwen. Houd er ook rekening mee dat er mensen kunnen zijn die niet direct zo enthousiast reageren. Voor hen betekent het nogal wat. Wie draait er op voor alle kosten die een bruiloft in het buitenland met zich meebrengt? Het vervoer ernaar toe, de accommodatie en andere kosten die je maakt. Misschien is niet iedereen in de financiële positie om te komen. 
Denk goed na of jullie de reiskosten, het verblijf of alles voor jullie gasten willen betalen. Eenmaal een keus gemaakt? Laat de gasten dan ook zo snel mogelijk weten waar zij aan toe zijn. Er is niets vervelender dan dat je gasten pas een maand van tevoren horen dat ze zelf hun accommodatie moeten regelen en betalen.

 • Stuur de gasten bijtijds de trouwdatum en locatie door, zodat zij er een eventuele vakantie op kunnen afstemmen.
 • Laat de gasten weten wat er in de buurt te doen is. De meeste gasten zullen bij een buitenlandse bruiloft minimaal een dag van tevoren aankomen. Wat kunnen zij dan zien en ondernemen? Geef ze tips over activiteiten in de omgeving mee.  
 • Maak een lijstje met accommodatie-opties in de buurt.
 • Stuur een routebeschrijving door, zodat ze precies weten waar de trouwerij plaatsvindt.
 • Maak een mini-paklijst. Is er bijvoorbeeld een zwembad? Geef dan aan dat ze zwemkleding meenemen.

7. Inschakelen vakmensen

Als de locatie eenmaal is vastgelegd, ga je op zoek naar een aantal vakmensen. Voor al deze diensten geldt: maak duidelijke afspraken over wat je van ze wil, maar dit is niet anders dan bij de voorbereidingen van een Nederlandse bruiloft.
Misschien kan de contactpersoon van de locatie je helpen bij het vinden van de juiste mensen. Zo niet, dan zal je er zelf achteraan moeten gaan. En hier kan een weddingplanner erg handig zijn, zeker als je de taal niet spreekt.
Kijk ook eens of je een aantal dingen niet door familie of vrienden kan laten doen. Zo is er meestal wel iemand die haar en make-up van de bruid wil doen. Oefen dit thuis een aantal keren samen en het scheelt je een hoop zoekwerk en geld. Pas er wel mee op dat je je gasten niet overal voor inzet, want ze komen natuurlijk vooral om ontspannend te feesten, zonder belast te zijn met (te)veel klusjes. 

 • Iemand die de ceremonie leidt

  Als het gaat om een rechtsgeldige huwelijksvoltrekking, dan moet je op zoek naar iemand die bevoegd is jullie te trouwen. Als het uitsluitend om een ceremoniële voltrekking gaat, dan kan je op zoek naar iemand die deze ceremonie wil leiden.
  Via internet hebben wij vrij gemakkelijk iemand gevonden die er zijn werk van had gemaakt om buitenlandse stellen in Spanje te trouwen. Tijdens ons eerste bezoek aan de locatie hebben wij haar ook ontmoet en hebben we het gehad over onze wensen. De (Engelstalige) ceremonie konden wij helemaal zelf samenstellen met hulp en input van haar. Zo is het een ontzettend persoonlijke ceremonie geworden met een aantal Spaanse elementen erin.

 • Een fotograaf en/of videograaf

  Laat je bruiloft vastleggen, dus huur een foto- en/of videograaf in. Het zoeken naar een geschikt iemand zal in een ander land wat lastiger zijn. Zeker als je de taal niet spreekt. Dit is dan ook echt een toegevoegde waarde van een weddingplanner.
  Aangezien ik Spaans spreek, ben ik via internet en de Páginas Amarillas (bij ons bekend als de  Gouden Gids) op zoek gegaan naar een fotograaf in de buurt. Per email hebben wij al onze wensen uitgesproken en hem de opdracht gegeven de hele dag te fotograferen. Een aantal dagen voorafgaand aan de bruiloft hebben wij een pre-wedding-shoot gehad, iets dat zeer gebruikelijk is bij een Spaanse bruiloft. Reken op een aantal zeer zoetsappige poses. Voor een aantal van deze veel te romantische poses hebben wij vriendelijk bedankt 😉

 • Een muziekband of dj;

   


  Net als bij een bruiloft in Nederland, wil je in het buitenland waarschijnlijk ook een gezellig muziekje. Wordt het een band, DJ of een solo-muzikant? Via internet kun je vrij gemakkelijk iemand vinden.
  Ik heb een flamenco-gitarist en zanger uit Granada weten te vinden die tijdens de ceremonie en de borrel prachtig heeft gespeeld. Op en top Spaans! Voor het feest hebben wij een Spaanse DJ ingehuurd.  

 • Een bloemist

  Je wil waarschijnlijk ook een bruidsboeket toch? En misschien nog corsages en als decoratie op de trouwlocatie. Je kan er voor kiezen zelf wat in de omgeving te plukken of je benadert een bloemist in de buurt van de locatie. Zoek een aantal plaatjes uit op internet die je aanspreken en mail die naar hen, zodat ze voldoende input hebben.
  Ik trouwde op een prachtige locatie waar het terrein vol stond met bloemen. De locatiemanager stelde voor om voor de decoratie bloemen uit de tuin te gebruiken. Via internet ben ik op zoek gegaan naar een bloemist in het nabijgelegen stadje. Nadat ik had doorgegeven welke bloemen en stijl ik op het oog had (inclusief plaatjes verstuurd), werd er op mijn trouwdag een prachtig bruidsboeket bezorgd.

 • Een kapper en visagist

  Wie gaat jouw haar en make-up doen? Iemand uit je vrienden of familiekring of regel je die op een andere manier?
  Een vriendin van mij heeft aangeboden mijn haar en make-up te doen. We hebben ons bij een kapper laten voorlichten en die heeft stap voor stap uitgelegd hoe mijn vriendin dat op mijn trouwdag kon doen. En het is heel mooi geworden.

 • Een bakker voor de bruidstaart

  Als de bruidstaart niet in je arrangement zit, zal je ook op zoek moeten gaan naar een bakker in de buurt. Ook hier heb ik via internet – wat zou je zonder moeten – een bakker gevonden die bruidstaarten maakt. Ik heb de bakker een aantal plaatjes doorgestuurd van mooie taarten en de themakleur van onze bruiloft. Van tevoren wist ik dus niet exact hoe de taart er uit zou zien, maar hij was geweldig en smaakte goed!

8. Vervoer kleding

Denk ook nog even na over het meenemen van de bruidskleding. Je jurk en de kleding van je partner moeten natuurlijk ook mee naar het buitenland. Neem je die zelf mee of laat je die meenemen door een van de genodigden? Dat scheelt weer ruimte in de koffer en je hebt waarschijnlijk al redelijk wat bij je. Check bij de luchtvaartmaatschappij ook even wat de regels zijn met betrekking tot het meenemen van bruidskleding. Niet iedere jurk leent zich ervoor om in de koffer gestopt te worden. Soms moet je een extra stoel bijboeken en soms mag bruidskleding op een speciale plek in het vliegveld hangen. Zoek dat dus goed uit van te voren.

9. Mindset

Als je in het buitenland wil trouwen, vergt dat over het algemeen iets meer organisatie en geregel dan een Nederlands huwelijk. Doordat je de trouwlocatie niet vaak bezoekt (in de meeste gevallen is dat zo), zul je op afstand beslissingen moeten nemen. Je weet niet precies hoe de taart smaakt, hoe je kapsel eruit komt te zien, wie de fotograaf is en of de DJ gave nummer speelt. Een hele hoop kan je via internet afspreken en vragen, maar uiteindelijk is het ook afwachten hoe het op je grote dag zal zijn. Een goede mindset is daarbij belangrijk. Je zult je erbij moeten neerleggen, dat sommige zaken misschien net wat anders zijn dan dat je in gedachten had. Probeer  los te laten en te relativeren. Het feit dat je in het buitenland trouwt is al bijzonder genoeg. Hoe erg is het dan dat je bruidsboeket net een andere bloem bevat dan je zelf eigenlijk wilde of dat de taart een ander smaakje heeft? In een prachtige omgeving met vrienden en familie, is dat het allerlaatste waar je je druk om moet maken.

10. Trouwen maar

Na alle voorbereidingen is het moment eindelijk daar: je gaat trouwen in het buitenland! Je hoeft nu alleen nog maar te genieten van een van de mooiste momenten uit je leven.

Wat was het bijzonder om op zo’n mooie plek in Spanje te trouwen in het bijzijn van onze familie en allerbeste vrienden. Het was echt een fantastisch huwelijksweekend!!!

Hopelijk heeft deze blog jullie enigszins geholpen wat je mag verwachten bij een trouwerij in het buitenland. Ik hoor het graag in de reacties hieronder!

Meer foto’s en details over onze bruiloft in Hotel Fuente del Sol in Spanje vind je hier!

Meer reisinspiratie

31 comments

 1. Hele handige blog! Wij zijn erover aan het nadenken om in Oostenrijk te trouwen. Ik twijfel wegens de extra kosten die gasten moeten maken en wij ook weer niet voor alles op willen draaien..

  1. Hoi Sabrina, allereerst gefeliciteerd met jullie verloving. Fijn om te horen dat je de blog handig vindt. Trouwen in het buitenland brengt ook een hoop vragen met zich mee die je niet zou hebben als je in Nederland trouwt. Zo moet je er inderdaad goed over nadenken of je van je gasten wil vragen dat zij extra kosten maken. Je zou kunnen kiezen om alles voor ze te betalen, uitsluitend accommodatie of niets. Dat is voor ieder stel weer anders. Ik wens je succes met de keuze.

 2. Dankjewel voor dit artikel over trouwen in het buitenland. Leuk dat de muziek werd verzorgt door een gitaar duo uit Granada. Het ziet eruit alsof je bruiloft een fantastische dag was.

  1. Dank voor je leuke reactie Pim! Het was inderdaad een prachtig weekend. En de muziek was idd heel speciaal: echte flamenco.

 3. Laten wij dit jaar nou naar de Seychellen gaan. De honeymoon bestemming bij uitstek. Dus wie weet, het zou zomaar kunnen dat ik deze tips ter harte ga nemen!

 4. Als je van reizen houdt is er niets mooier dan trouwen in het buitenland lijkt me. Lijkt mij echt bijzonder! Maar ik zou denk ik toch voor Italië gaan 😉

 5. Ik vind het altijd zo leuk om dit soort blogs te lezen. Trouwen in het buitenland is toch wel extra speciaal vind ik. Een NL’se trouwerij vind ik (voor mezelf) saai, zou ook in het buitenland willen trouwen. In Italië leek me altijd prachtig, maar als ik dan jouw foto’s van Andalusië zie krijg ik daar hetzelfde gevoel bij. Dus ook zeker een plek om in gedachten te houden (net als al jouw praktische tips). Nu alleen vriendlief nog op z’n knieën zien te krijgen haha!

 6. Wat een handige blog! Mijn vriend en ik gaan in oktober een geregistreerd partnerschap aan. Hoewel het praktisch hetzelfde is als trouwen is dat laatste wel een stuk romantischer. In het buitenland trouwen is voor ons dan een grote wens mochten we het toch nog willen met Curaçao als mijn favoriete optie 🙂

 7. Wat gaaf dat je in Spanje bent getrouwd zeg, heerlijk! Ik heb niet echt de wens om te trouwen, maar als het ooit zou gebeuren zou het hoogstwaarschijnlijk wel in het buitenland zijn haha. Maar wat een uitgebreid artikel, ik vond het leuk om te lezen 😀

 8. Slim dat je op basis van alle vragen een blog hebt gemaakt! Ik zou dezelfde vragen hebben, hoewel trouwen nu nog niet op mijn planning staat 😉

 9. Wij zijn ivm onze tijd in Amerika even snel en gratis bij de gemeente getrouwd. Mij had het wel wat geleken, een huwelijk in het buitenland, maar goed het kwam er niet van. Handig zo’n overzichtsblog!

 10. Wat een handige tips geef je. Ik ben zelf niet zo fan van in buitenland trouwen. Niet dat het mij niet ontzettend gaaf lijkt maar meer omdat ik weet dat niet iedereen zo reis kan betalen en ik die mensen ook op mijn dag erbij wil hebben. Maar als het toch zou kunnen – dan wil ik ergens trouwen op een wit strand met palm bomen.

  1. Ja, dat is inderdaad een belangrijke overweging. Je kan er voor kiezen om je gasten geen kosten te laten maken (dat hebben wij uiteindelijk gedaan), maar dat moet natuurlijk wel haalbaar zijn.

 11. Ow ja, zo kan het ook… het gewoon helemaal goed voorbereiden! Handig stappenplan! Bij onze bruiloft in India ging het ietsje anders: stap 1: ik werd gevraagd. Stap 2: onze daar gemaakte vrienden zeiden “wij regelen alles”. Stap 3: kleding kopen. Stap 4: trouwen maar. 😉 Maar dit ziet er ook heel mooi en heel bijzonder uit!!

  1. Haha, dit heeft ook wel echt zijn charme als ik dit zo lees. Ik ben van nature vrij georganiseerd, dus vandaar dat het bij ons zo verliep. Wat gaaf dat je überhaupt bent getrouwd in India. Bijzondere bestemming lijkt me.

 12. Handige tips! Als wij ooit zouden trouwen, dan zou ik het ook liefst in het buitenland willen doen. Gewoon klein, misschien wel met zijn tweeën of alleen met familie. Als ik je blog zo lees zijn er nog heel wat dingen om rekening mee te houden. Ik laat het lezen aan mijn vriend, misschien krijg ik hem dan toch nog eens zover. 🙂

 13. Wat een fijne en leuke blog! Mijn vriend en ik hebben plannen om over een paar jaar op Karpathos (Griekenland) te trouwen. Fijne is wel dat we daar ook al 13 jaar komen, dus dat is wel wat fijner dan echt vanuit het niets iets regelen in het buitenland 😉

  1. Wat een mooi vooruitzicht om te trouwen op Karpathos. Het scheelt inderdaad heel veel als je de plek goed kent. Is een van jullie van Griekse afkomst of vinden jullie het gewoon een mooie bestemming?

  1. Haha ja, een goed excuus om weer te reizen! Het was ook heel leuk dat je huwelijksreis direct start, zodra je in de auto stapt bij de trouwlocatie. Heel relaxed allemaal.

 14. Leuk dat je in het buitenland bent getrouwd!

  Ik heb wel eens gekscherend gezegd dat ALS ik trouw, dat dat op Bali moet zijn. Helaas kan mijn vader niet zo ver reizen, dus het zal er niet van komen….

  1. Oe, Bali klinkt ook fantastisch! Ik kan me voorstellen dat het geen serieuze optie is als je vader niet in staat is ver te reizen. Trouwen in het bijzijn van je familie en vrienden is het meest bijzonder en dan maakt het bijna niet meer uit waar je trouwt.

 15. Wat een ontzettend handige blog. Wij denken er ook over na om te gaan trouwen in het buitenland, maar ik weet niet zo goed waar te beginnen en wat er allemaal bij komt kijken.
  Het zag er fantastisch uit daar in Spanje. Zoiets heb ik ook op het oog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *