Top 10 Must See & Do in Istanbul

Istanbul, de stad die dit jaar de Tripadvisor’s Traveller’s Choice Award heeft binnengesleept! De miljoenen gebruikers van Tripadvisor hebben deze stad uitgekozen tot beste bestemming ter wereld! Ik snap wel waarom…

De grootste stad van Turkije  bestaande uit een Europees en Aziatisch deel is levendig en dynamisch. Het barst er van de mensen, verkeer, winkeltjes, eettentjes, markten en kraampjes op straat. Samen met de prachtige moskeeën, Turkse badhuizen, paleizen, bazaars en moderne invloeden maken zij een bezoek aan Istanbul echt de moeite waard!

In Istanbul is zoveel te zien en te beleven dat je na een stedentrip van een aantal dagen nog maar weinig hebt gezien. Wel genoeg om te ervaren dat deze stad bruist van de energie! Zelfs midden in de winter tijdens een sneeuwstorm.

Top 10 Must See & Do in Istanbul

1. Blauwe Moskee

Hoewel de Blauwe Moskee hordes toeristen trekt, is deze moskee toch wel echt de moeite waard om te bekijken. Het is een van de meest religieuze gebouwen ter wereld en heeft zijn naam te danken aan de ruim 20.000 blauwe tegeltjes (Iznik-tegels) hoog in de moskee.

De koepels en zes minaretten van de Blauwe Moskee zie je bijna vanaf iedere plek in Istanbul uitsteken.

De moskee is in de zeventiende eeuw op verzoek van Sultan Ahmet I gebouwd met als doel om een mooier en imposanter gebouw te creëren dan de naastgelegen Hagia Sofia.

Probeer deze imposante moskee buiten de gebedstijden te bezoeken: vroeg in de ochtend of in de namiddag.

2. Boottocht over de Bosporus

Ga met een ferry mee voor een tour over de Bosporus. Deze zeestraat splitst Istanbul in een Aziatisch en Europees deel.
Vanaf de Bosporus heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Istanbul. Overal zie je minaretten van moskeeën uitsteken. De tocht over het water gaat langs paleizen, moskeeën en mooie wijken langs het water. Je kan op verschillende punten afstappen. Aan de ene zijde op Europees grondgebied, aan de andere kant op Aziatisch grondgebied. Kan je toch nog zeggen dat je in Azië op vakantie bent geweest 🙂

3. Topkapi paleis

Een bezoekje aan dit grote paleis mag zeker niet ontbreken. Het Topkapi paleis is lange tijd de residentie van Osmaanse sultans geweest en diende later tevens als regeringszetel. Tegenwoordig is het paleis ingericht als museum. Het paleis ligt op een grote lap grond en bestaat uit verschillende hoven. Je vindt er het paleis met zijn vele vertrekken, tuinen, terrassen, stallen en een ziekenhuis.

Vanaf het terrein van het paleis heb je een fantastisch uitzicht op de Bosporus.

4. Kruidenbazaar

Deze Egyptische bazaar – ook wel Kruidenbazaar genoemd – is een prachtige bazaar om rond te slenteren. Hij is een stuk kleiner en overzichtelijker dan zijn broer de Grote Bazaar. Daarnaast zijn de producten ook anders en worden er voornamelijk kruiden, Turks fruit en veel souvenirs verkocht. De kruiden en specerijen staan prachtig uitgestald en het is een mooie plek om te fotograferen en te genieten!

5. Hagia Sofia

De Hagia Sofia, ook wel de ‘kerk van de Heilige Wijsheid – genoemd staat bekend als architectonisch hoogstaand. Deze van oorsprong christelijk-orthodoxe kerk is in 1453 verbouwd tot moskee en doet sinds het begin van de twintigste eeuw dienst als museum. De kathedraal was lange tijd de grootste ter wereld en het voorbeeld van Byzantijnse architectuur.

6. Grote Bazaar

De Grote Bazaar is de meest bekende markt van Istanbul.

Je kan er ook niet om heen, want deze overdekte markt is zooo groot. Ik ben er meerdere malen totaal verdwaald. Niet dat dat erg is, want het stikt er van de kraampjes met sieraden, keramiek, tapijten, specerijen, lederwaren en antiek. Je weet van gekkigheid niet waar je moet kijken of lopen.

Er komen dagelijks ongeveer 350.000 mensen naar de 5000 winkels op de markt. Als je niet van drukke menigtes houdt, kun je deze bazaar beter overslaan.

Misschien is het ook een goed idee om je vriend of man thuis te laten als je deze markt wil bezoeken en je van shoppen houdt…

7. Galata-toren

Vanaf de Galata-toren heb je een prachtig uitzicht over Istanbul. In de 70 meter hoge toren bevindt zich een restaurant en een nachtclub (te bereiken per lift). In de avond kun je er terecht voor Turkse volksdansen en buikdansen.

8. Bezoek aan een Hamam

Een bezoekje aan een Hamam (Turks badhuis) is ook wel een must in Istanbul. Je hebt verschillende badhuizen. De Cemberlitasbaden is een van de bekendere Hamams.
Bij de kassa krijg je na het betalen van entree een grote handdoek en een scrubhandschoen. Mannen en vrouwen baden in verschillende ruimtes. Je kan er ook terecht voor massages, scrub-behandelingen, manicures en pedicures.
Deze baden liggen tussen de Grote Bazaar en het Sultanahmetplein en zijn dus gemakkelijk te voet te bereiken.

9. Wijk Beyoglu

Beyoglu is een bruisende wijk dat op een steile heuvel aan de Europese kant van Istanbul ligt. Beyoglu is nu het hart van het moderne Istanbul.  Het barst er van de restaurantjes, cafés, winkels, musea, consulaten, chique bars en kunstgaleries. Het is even wandelen om in deze wijk te komen als je vanaf het oude historische centrum komt. Je kan ook een tram pakken naar deze wijk.

10. Drink thee in een Turks Theehuis

Op de must do lijst van Istanbul kan een kop thee in een Turks theehuis ook niet ontbreken! De theehuizen liggen verspreid over de stad. Je vind ze ook in de bazaars. De Turkse thee is zwart, sterk en wordt in kleine hoeveelheden met heel veel suiker gedronken.

 

Dit zijn maar 10 bezienswaardigheden van Istanbul. Ik ben nog in veel andere moskeeën geweest die minstens zo mooi waren als de bekende Blauwe Moskee. De mensen zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij en het eten is er heerlijk!

Ik heb genoten van deze stad en ga er graag nog een keer naar toe in het voorjaar!

Wat vinden jullie van Istanbul?

 


Esther

Meer reisinspiratie

5 comments

  1. Mooie foto’s! Istanbul lijkt mij erg leuk om een keertje heen te gaan. Die kruidenbazaar ziet er gezellig uit! De geur die er hangt lijkt mij ook wel lekker 🙂

    Waarom doet dat paleis mij denken aan de Efteling? :p

  2. Goede tips en prachtige foto’s staan er in dit artikel! Ik zou ook graag een keer naar Istanbul willen. Ben wel al meerdere keren in Turkije geweest, maar altijd aan de toeristische kustplaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *