Tips voor een onvergetelijke camperreis met kinderen

Camperreis

Onze gezinsreis naar Slovenië en Kroatië was een hele bijzondere. Niet alleen omdat beide landen prachtig zijn, maar ook omdat het onze eerste vakantie met een camper was. Drie weken lang reizen we met onze kinderen van toen nog 3 en 1 jaar in een camper van plek naar plek. Het is een onvergetelijke ervaring en het smaakt naar meer. Een camperreis met kinderen is fantastisch en met deze tips ook gemakkelijk!

Waarom een camperreis met kinderen zo leuk is!

Altijd alles bij je

Al tijdens de eerste reisdag merkte ik hoe ideaal reizen met een camper is. Je hebt namelijk altijd al je spullen bij je. Op de heenweg konden wij op de mooiste plekken stoppen om een broodje te eten. Eten en drinken is namelijk aan boord, net als een tafel en stoeltjes. Zonnebrand nodig? Een kind gevallen en een pleister nodig? Dat is alleen een kwestie van naar binnen lopen. Ideaal om zo alles bij de hand te hebben.  Het is echt een huis op wielen!

Meerdere plekken, maar hetzelfde bed

Op reis verblijven we vrijwel altijd op meerdere plekken, aangezien ik zoveel mogelijk van de omgeving wil zien. We hebben het geluk dat onze kinderen zich snel en gemakkelijk aanpassen aan nieuwe situaties, mensen en slaapplaatsen. Toch is het prettig dat ze in een camper altijd een vaste slaapplek hebben. Ze hoeven zich niet iedere drie dagen aan te passen aan een nieuw bed in een nieuwe accommodatie. Met name voor jonge kinderen of voor kinderen die wat meer moeite hebben met het wennen aan nieuwe plekken, is een campervakantie ideaal.

Geen gesjouw met koffers 

Bijkomend voordeel van een campervakantie is dat je niet bij elke nieuwe plek hoeft te sjouwen met je koffers. Als het goed is pak je je spullen maar één keer in en uit. En zeker met kinderen erbij is dat heel prettig. 

Zelf kunnen koken 

Ook fijn aan een campervakantie is dat je zelf en overal kunt koken. Je hoeft dus niet elke dag uit eten te gaan. En dat is fijn, zeker met kinderen. De ruimte is waarschijnlijk een stuk kleiner dan dat je thuis gewend bent. Zo sneed ik buiten aan tafel alle groenten en deed ik de voorbereidingen en voor het bakken en koken dook ik pas de camper in. 

Altijd buiten zijn

Dit is misschien wel het grootste voordeel aan met een camper op pad zijn. Dat zal overigens voor tentkampeerders niet anders zijn: je bent vrijwel altijd buiten. Je slaapt binnen in de camper, maar het verdere leven speelt zich allemaal buiten af. De kinderen spelen – afhankelijk van de leeftijd – rondom de camper, je eet en drinkt buiten en je leest je boekje buiten. Tijdens onze camperreis hebben we maar 2 avonden kort binnen gezeten, tijdens een hevige regen- en onweersbui. De rest van de tijd waren we altijd buiten. 

Wc in de buurt, ook ‘s nachts

Groot voordeel van een camper ten opzichte van een tent, vind ik de nabijheid van een wc en douche. Het is toch prettig dat als je ‘s nachts naar de wc moet, je de camper niet uit hoeft. Overdag maakten wij wel altijd gebruik van het sanitair op de camping. Zeker met jonge kinderen is het een voordeel om een wc en douche in de camper te hebben. Ze hebben nog wel eens een ongelukje of houden het niet zo lang op. 

Knus en gezellig

Het allerleukste aan de camperreis met ons gezin vond ik dat we continu bij elkaar in dezelfde ruimte waren. Voor sommigen is dat wellicht een reden om geen camper te huren, maar wij vonden het gezellig en knus 🙂 Bij thuiskomst moesten de kinderen wel weer even wennen aan het feit dat ze niet meer bij ons in dezelfde ruimte sliepen, maar beiden in hun eigen slaapkamer. 

Camperreis

Tips voor een camperreis met kinderen!

1. Kies een geschikte camper

Als je eenmaal hebt besloten om met een camper op vakantie te gaan, dan begint de zoektocht naar een geschikte camper. En die keuze is enorm. Verdiep je in de verschillende type campers – de alkoof, integraal, semi-integraal en de buscamper – en kijk wat de voor- en nadelen van deze types zijn. Het verschil tussen deze campers zit hem vooral in de woon- en opslagruimte, het rijgemak en het brandstofverbruik. Let bij het model ook op de volgende aspecten: 

Voldoende en locatie slaapplekken
Bevat de camper voldoende slaapplekken voor iedereen? Wil je een vast bed achterin, een stapelbed, een hefbed (die klap je uit boven de bestuurderscabine), een bank die je uitklapt tot bed of een vast bed boven de bestuurderscabine? Wij kozen voor een ruim vast bed achterin de camper en een hefbed boven de bestuurderscabine. Wij voelden er weinig voor om iedere avond de zithoek om te toveren tot bed. Let ook op de afmetingen van de bedden en bepaal op voorhand waar je als ouders zou willen slapen. 

Douche en wc aan boord
In de meeste moderne campers vind je tegenwoordig een douche en wc in de camper, maar check dat goed. Met twee kleine kinderen mee op reis, vonden wij het hebben van een douche en wc in de camper heel erg handig.

Zithoek
Is er voldoende ruimte om bij slecht weer met het gezin binnen te eten in de zithoek? Wij kozen voor een camper met ruime zithoek: een bank, een bankje aan de zijkant en de twee passagiersstoelen die je kan omdraaien.

Plek voor autostoeltjes 
Als je kinderen hebt die nog in een autostoeltje zitten, let er dan op of je twee stoeltjes naast elkaar kunt bevestigen op de bank. Sommige bankjes zijn niet lang genoeg namelijk. Bij ons passen er net twee stoeltjes naast elkaar, maar blijkt het tafelblad in de weg te zitten, door de hoogte van de stoeltjes. We hebben de kussens van de banken verwijderd, waardoor de kinderen direct 10 cm lager zaten en zo wel met de beentjes onder de tafel kwamen. 

Camperreis

Grootte van de koelkast en vriezer 
De grootte van de koelkast en vriezer wil per type camper nogal verschillen. Wij vonden het prettig om een ruime koelkast te hebben, zodat we in ieder geval voor een aantal dagen onze boodschappen konden koelen. Mocht je een kleinere koelkast hebben, dan is het verstandig om bijvoorbeeld een koelbox mee te nemen, om je flessen in te bewaren. En je zal wat vaker boodschappen moeten doen. 

Opbergruimte
De opbergruimte is erg belangrijk. Binnenin de camper zijn er vaak redelijk wat opbergmogelijkheden: in een aantal kastjes en boven de bedden. Minstens zo belangrijk is de ruimte die je hebt vanaf buiten de camper. Sommige campers hebben achterin een garage om spullen op te bergen. Wij kozen voor een camper met zo´n ruime berging, zodat wij de fietsen van onze kinderen konden meenemen, ons campingmeubilair en een picknickkleed. 

Airco, achteruitrijcamera, cruise-control etc. 
Bedenk of je airco wil, een achteruitrijcamera en cruise-control. Allemaal opties die het reizen met een camper prettiger kunnen maken. 

Fietsenrek
Ben je van plan om te gaan fietsen op vakantie, kijk dan of de camper over een fietsenrek beschikt en wat het draaggewicht is. 

2. Kies een bestemming 

De meeste landen op rijafstand van Nederland lenen zich er goed voor om met de camper te bezoeken. Houd bij de keuze van een bestemming rekening met de regels die gelden voor kamperen. Is het bijvoorbeeld toegestaan om wild te kamperen of moet je altijd op een camperplaats staan? Zijn er voldoende leuke plaatsen om te staan met je camper of ben je in de meeste gevallen aangewezen op een parkeerplaats voor campers? Wij kozen voor Slovenië en Kroatië, twee landen die zich perfect lenen voor en campervakantie met kinderen. Wildkamperen is er niet toegestaan, maar er zijn voldoende mooie plaatsen om de nacht door te brengen. 

Geschikte bestemmingen?

→ Slovenië in 9 dagen | Route en Hoogtepunten
→ Spanje | Prachtige route langs de Witte Dorpen
→ Deze 5 plaatsen in Umbrië mag je niet missen
→ IJsland in 1 week | route & hoogtepunten
→ Verenigde Staten | Een veelzijdige route van vier weken in het westen

3. Kies een goede overnachtingsplek

Met een camper kun je op verschillende plekken terecht. Op speciaal voor campers ingerichte campings of parkeerplaatsen of op algemene campings. Als wildkamperen is toegestaan, dan kan je gaan en staan waar je wilt. Houd bij het kiezen van een geschikte camperplaats rekening met de voorzieningen: is er water en elektriciteit aanwezig? Kun je je toilet en afvalwater legen? Is er sanitair op de locatie aanwezig, indien je geen douche in de camper hebt? Heb je een beperkt budget, dan is een camperplaats interessanter. Vaak zijn deze plekken de helft goedkoper dan een plek op een camping.
Veel van de plekken in Slovenië die speciaal voor campers zijn bedoeld, vonden we geen enkele charme uitstralen. Daarom kozen wij hier vaak voor een camping. De ene keer kozen wij een camping met een prachtige locatie, de andere keer vonden we de faciliteiten van de camping belangrijk. De meeste campings hebben wij voorafgaand aan de vakantie al vastgelegd of in ieder geval uitgezocht.

Tip!
Op de website van ACSI campings vind je een groot aantal Europese campings en camperplaatsen. 

Camperreis In de wijngaard

4. Meenemen met kinderen

Je moet een heleboel meenemen als je met de camper op pad gaat. Op het internet vind je veel inpaklijsten voor kamperen. Ik beperk me hier tot een aantal tips die handig zijn als je met kinderen op campervakantie gaat. 

– Campingbedje mee (handig als box te gebruiken buiten)
– Groot speel-, picknickkleed
– Hangmat
– Bedhekje (zodat ze niet uit bed vallen)
– (Loop)fietsje (ideaal op een grotere camping)
– Boekjes, potloden, papier en wat spelletjes (niet teveel)
– Buitenspeelgoed (beachball, voetbal, jeu de boule, springtouw, luchtbed)
– Polsbandje voor kinderen met telefoonnummer ouder  (handig op een grote camping)
– Zakjes om vieze luiers in te bewaren 
– Eigen beddengoed mee (dekens i.p.v. slaapzakken)
– Deryan tentje (voor een slaapje op het strand of bij de camper)
– Uitklapbare kinderstoel (neemt minder ruimte in beslag)

5. Richt de camper de dag voor vertrek in

Als je een camper huurt, zul je die de dag voor vertrek waarschijnlijk ergens in het land moeten ophalen. Het is handig om de avond voor vertrek de camper al in te richten. Bij voorkeur als de kinderen op bed liggen :-). Alle kleding en campinggerei heb ik in kratten en wasmanden naar de camper gebracht en daar heb ik alles al ingericht. Zo hoefden wij de ochtend van vertrek alleen nog de dekbedden en laatste toiletspullen in te pakken. Als je een camper op locatie huurt, is dit waarschijnlijk niet mogelijk. 

Camperreis

6. Doe alle kastdeurtjes altijd goed dicht en laat niks op het aanrecht staan

Als het je eerste campervakantie is, zal je er ongetwijfeld snel achter komen dat het belangrijk is om de kastdeurtjes altijd, ik herhaal altijd, dicht te doen. Check dit bij vertrek, zoals je ook een aantal andere zaken moet checken bij vertrek. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je hele kastinhoud bij de eerste scherpe bocht door de camper heen vliegt. Het is niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk. Je wil natuurlijk niet dat je kinderen een pot pastasaus op hun hoofd krijgen of dat het bestek door de camper ligt. 

7. Niet teveel en te lange reisdagen

Als je van plan bent om op vakantie op meerdere plekken te verblijven, houd dan rekening met de duur van de reisdagen. De eerste reisdagen zullen waarschijnlijk wat langer zijn, maar eenmaal op vakantie vinden kinderen het meestal niet zo prettig om iedere twee dagen een paar uur de in camper te zitten. 

8. Neem een tablet mee 

Het klinkt misschien niet direct heel verleidelijk, aangezien je op vakantie ongetwijfeld vaker offline wil zijn. Toch is een tablet ideaal, zeker tijdens de reisdagen in de camper. Bij ons mochten de kinderen alleen op lange reisdagen een tijdje op de iPad spelen of filmpjes kijken. Download van te voren een aantal leuke filmpjes voor de kinderen. 

9. Voorbereiden op campervakantie

In aanloop naar onze vakantie hebben wij de kinderen video’s en foto’s laten zien van een camper. Zo begon de voorpret al heel vroeg en wisten zij wat ze konden verwachten van een camper. 

Ook leuk: met een oude Land Cruiser op reis of met een Volkswagen oldtimer op pad. 

Heb jij wel eens een camperreis gemaakt? Lijkt het je leuk?

 

Meer reisinspiratie

9 comments

 1. Het lijkt me onwijs leuk! Ik heb in Australie een tijdje bij Britz & Maui gewerkt, die verhuurden campers. Niet te geloven trouwens hoe goor mensen die dingen weer inleveren.
  Voor met kids lijkt het me ideaal, alleen wel graag ergens waar de wegen lekker breed zijn want het zijn best bakbeesten…

 2. Vorige zomer hebben we een camper gehuurd in Ierland. Het was heel geslaagd. Ook de kinderen waren er opgetogen over. Mijn man vond de vele smalle weggetjes wel een uitdaging met zo’n brede camper. Verder heeft Ierland alles: mooie landschappen, stranden en vooral vriendelijke en behulpzame mensen.

 3. Ik heb geen kinderen maar het lijkt me heerlijk om met een camper rond te reizen. Gaan en staan waar je zelf wilt, lekker vrij zijn, fantastisch.

 4. Handige tips! wij hebben geen kinderen, maar ooit in de toekomst lijkt het me heerlijk om met kinderen de wereld over te reizen. Een camperreis lijkt mij geweldig. Wij gaan volgende week voor het eerst ooit met een camper op pad 🙂 Heb er echt zin in! Ben ook heel benieuwd hoe het reizen met een camper ons gaat bevallen. We hebben alleen geen wc, helaas. Maar als ik ooit zelf een camper zou aanschaffen zou ik dat er wel in willen

  1. Wat leuk dat je volgende week op reis gaat met een camper! Ook zonder kinderen is het een fantastische manier om te reizen. Ik denk dat wij in de toekomst nog vaker weggaan met een camper.

 5. Super handige tips. Ik vind het altijd heel leuk om te lezen hoe mensen met kinderen reizen. Zelf ben ik daar voorlopig nog niet aan toe, maar zo gaaf om te horen dat het reizen ook met kinderen gewoon door kan gaan. Toevallig hebben wij plannen om in september met ons camperbusje naar Slovenië en Kroatië.

  1. Bedankt voor de tips. Ik zou heel graag zelf ook een camperreis maken. Alleen vraag ik me steeds af hoe je het doet tijdens daguitstapjes. Met de fiets is niet evident met kleine kinderen. Neem je dan telkens je camper mee? Ook als je verschillende nachten. Op dezelfde plek blijft? Bedankt voor de tips alvast!

   1. Een camperreis is fantastisch. Het enige nadeel is inderdaad dat je ter plekke vaak geen ander vervoer mee hebt. Uitstapjes maak je dan met de camper, tenzij je de fietsen mee krijgt achterop. Als we verschillende nachten op een plek zaten, lieten we de tafel en stoelen staan en gingen we met de camper weg. De boodschappen doen combineerden we dan met een uitstapje. Uiteindelijk gaat het best snel om alles klaar te maken om weer te gaan rijden, je wordt steeds handiger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *