Texel | 10 tips wat te doen op dit mooie Waddeneiland!

Texel, het is het grootste eiland van de Wadden en een heerlijke plek om je vakantie door te brengen. Of je nou van eindeloze wandelingen langs het strand houdt of van culinair eten: voor iedereen is er wel wat te beleven. Het is een afwisselend eiland dat bekend staat om de vele natuurgebieden met bijzondere vogels en planten. Naast het prachtige en uitgestrekte duinlandschap vind je er ruim 30 kilometer aan zandstrand, verschillende musea en leuke winkeltjes. Kortom, genoeg te doen. Hier deel ik de 10 leukste dingen om te doen op Texel. 

De leukste 10 dingen om te doen op Texel

1. Maak een strandwandeling 

Een bezoek aan Texel is natuurlijk niet compleet zonder een wandeling op het strand. De stranden zijn breed en er is dus ruimte genoeg om uit te waaien, te vliegeren, te rennen of schelpen te zoeken. Op de meeste stranden mag je je hond(en) los laten lopen. In de zomer en het najaar mag een frisse duik in de zee natuurlijk niet ontbreken. 

Texel

2. Bezoek het dorpje Oudeschild

Op Texel vind je zeven dorpjes die elk hun eigen karakter hebben. Het enige dorp dat aan zee ligt is Oudeschild en dit vind ik ook direct één van de meest charmante dorpjes. Het heeft een gezellige haven vol met vissersboten, die in de vroege ochtend uitvaren. Ook kan je vanaf hier diverse boottochten op de Waddenzee maken, zoals een robbentocht, garnaalvissen of een rondvaart op een historisch zeilschip. In de haven vind je een aantal goede visrestaurants, (souvenir)winkeltjes en hotels. 

3. Koop Texelana sloffen

Texel staat bekend om haar grote hoeveelheid aan schapen. Sterker nog er zijn bijna evenveel schapen als inwoners (bijna 14.000). Texel heeft ook een eigen schapenras: de Texelaar. Geen wonder dus dat je op het eiland veel producten van schapenwol vindt. Mocht je nog op zoek zijn naar warme sloffen (pantoffels), neem dan eens een kijkje bij Texelana. Dit is een winkel die bekend staat om haar grote assortiment sloffen, schapenvachten en andere wolproducten. En uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de sloffen heerlijk zitten. De winkel Texelana bevindt zich in de dorpen Oudeschild, Den Burg en De Koog. Overigens hebben ze ook een online shop, dus je hoeft niet meer naar Texel om je sloffen te kopen :-). 

4. Zeehonden kijken bij Ecomare

Is het weer te slecht om buiten te zijn, dan is een bezoekje aan Ecomare een goede optie. Hier vangen ze verzwakte zeehonden op die aangespoeld zijn op het strand. Het doel is om door een goede verzorging de dieren weer klaar te stomen voor een terugkeer naar de zee. Sommige zeehonden zijn helaas te verzwakt om nog terug te gaan naar de zee. Naast zeehonden vind je hier ook bruinvissen en andere zeedieren.  

Entree € 13,00 voor volwassenen; kinderen 4 t/m 13 jaar € 9,00; kinderen t/m 3 jaar mogen gratis naar binnen

5. Fietsen door de natuur

Een van mijn favoriete activiteiten op Texel is fietsen, voornamelijk door de duinen. Over de paden dwars door de bossen, langs de duingrassen naar het strand. Er is ruim 140 kilometer aan fietspaden te vinden, dus als fietsliefhebber kan je hier je hart op. Op veel plekken op het eiland zijn fietsen te huren, maar je kan ze natuurlijk ook vanuit huis meenemen. Benieuwd naar de fietsroutes? Koop dan een fietsknooppuntenkaartje, die op verschillende plekken op Texel te koop is.  

6. Eten & drinken in één van de vele strandtenten

Lekker eten en drinken op het strand is geen enkel probleem op Texel. Je vindt er veel leuke strandtenten, met ieder zijn eigen sfeer en kaart. Aanraders zijn Paal 9, een paviljoen dat populair is onder de Texelaars zelf, Kaap Noord waarbij je uitzicht hebt op Vlieland en Paal 21 dat bekend staat om de goede kaart. Hier aten wij heerlijke visgerechten, die zelfs bij onze jonge kids enorm in de smaak vielen. Voor ieder is er wat wils. Het leukste is natuurlijk om tijdens je verblijf op Texel meerdere strandtenten te testen. 

7. Beklim de vuurtoren 

Helemaal in het noorden van Texel vind je de 45 meter hoge, rode vuurtoren. Via een wenteltrap van 118 treden klim je naar boven (nee, er is geen lift). Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de Noordzee, de Waddenzee, een klein deel van Texel en op buureiland Vlieland. In de vuurtoren vind je meer informatie over de geschiedenis van de vuurtoren. 

Voor mij is dit een hele speciale plek, want op het strand bij de vuurtoren ben ik – met onze twee maanden oude baby op mijn buik in de draagzak -op een echte herfstdag ten huwelijk gevraagd. En ik zei ja!

Entree € 4,50 voor volwassenen; kinderen t/m 3 jaar mogen gratis naar binnen

Texel

8. Parachutespringen

Voor de durfals onder ons is parachutespringen een leuke activiteit. Hoe gaaf is het om boven een eiland het vliegtuig uit te springen? Zelf heb ik me er nog niet aan gewaagd, maar mocht het er eens van komen dan lijkt Texel me de ideale plek om van boven te bekijken. Bij het paracentrum Texel kan je een tandemsprong maken. Er is een optie om jouw sprong vast te laten leggen op camera door een ‘cameraspringer’. Gaaf toch?

9. Met de boot zeehonden spotten

Voor de kust van Texel leven grote populaties zeehonden. Wil je ze van dichtbij bekijken, dan is een zeehondentocht per boot de perfecte manier. Vanuit de haven van Oudeschild vertrekken dagelijks meerdere boten die je de zee opnemen om je kennis te laten maken met de bewoners van het Wad. Mijn ervaring is dat je eigenlijk altijd wel zeehonden spot op de zandbanken of in het water dichtbij de boot. 

10. Bier proeven bij de Texelse Bierbrouwerij

Heb je even geen zin meer om naar buiten te gaan omdat het weer slecht is, dan is een bezoekje aan de Texelse Bierbrouwerij een goed plan. Sinds 1999 worden hier verschillende speciaalbieren gemaakt bestaande uit enkele ingrediënten die uitsluitend op Texel te vinden zijn. Het leverde het bier vele onderscheidingen op in binnen- en buitenland. Enkele bieren zijn inmiddels ook op het vaste land te koop: Skuumkoppe, Bock en Springtij. In het proeflokaal van de brouwerij kun je eindeloos bieren proeven. Ook kan je er een rondleiding krijgen, waarbij je afsluit met een proefplankje met vier Texelse bieren. 

Prijs reguliere rondleiding € 12,50 voor volwassenen; kinderen van 6 t/m 17 jaar € 6,00 (2 alcoholvrije consumpties inbegrepen); kinderen t/m 5 jaar gratis. 

Texel

Nieuwsgierig naar andere Waddeneilanden? Dan is dit misschien interessant:

Doen op Schiermonnikoog

 

Kortom, er is genoeg te beleven op Texel. Ben jij er wel eens geweest? 

Meer reisinspiratie

3 comments

  1. Texel staat al zo lang op mijn NL bucketlist, maar het komt er maar niet van. Nu ik dit lees en mijn sloffen ook nog eens aan vervanging toe zijn (en die van Texelana er super warm en fijn uitzien) lijkt me wel één van de beste redenen om binnenkort toch echt eens een tripje te boeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *