Rhotia Valley Tented Lodge, een prachtige plek in Tanzania

Tanzania, rhotia valley

Eén van de hoogtepunten van onze Tanzania reis werd ons verblijf in Rhotia Valley Tented Lodge. Niet alleen omdat de accommodatie prachtig is, het uitzicht fenomenaal is, de service en het eten uitstekend zijn, maar vooral door ons bezoek aan het aangrenzende Children’s Home. De eigenaren van de lodge zorgen hier voor een veilig en liefdevol thuis voor weeskinderen uit de lokale gemeenschap. 

Een prachtige lodge tussen de koffieplantages en lokale boeren

Na een mooie rit langs de Ngorongoro Crater komen we aan bij het plaatsje Karatu. Via een avontuurlijke onverharde weg rijden we door Rhotia Valley, een prachtig en heuvelachtig landschap met koffie- en bananenplantages, terrasvormige velden en vele huisjes van lokale boeren. We naderen de top van de heuvel en daarmee ook onze accommodatie voor de komende nacht. Rhotia Valley Tented Lodge is prachtig gelegen, het uitzicht op de vallei is echt schitterend. 

We worden zeer hartelijk ontvangen met een lekker drankje en een fris handdoekje en krijgen informatie over de lodge en de omgeving. Na dit prettige welkom, lopen we naar onze ruime lodgetent. Alles wat je wenst is aanwezig: een goed bed, een douche met warm water, een toilet, voldoende oplaadpunten bij het bed en een eigen terras met zitje. Duurzaamheid is hier enorm belangrijk. Zo staat er een emmer bij de douche waarin je het koude water dat de eerste minuten nog uit de douche stroomt kan opvangen. Dit water wordt dan weer voor andere doeleinden gebruikt. Er wordt hier dus niets verspild. Met zijn 16 en suite-tenten weet Rhotia Valley Lodge de intieme charme goed te behouden. Er zijn double/twin tenten, familietenten en er is een honeymoon tent.

Tanzania, rhotia valley

Tanzania, rhotia valley

We maken een wandeling over het terrein en twijfelen of we nog een duik in dit mooie zwembad zullen nemen. We besluiten uiteindelijk toch even te genieten van het uitzicht vanaf de houten veranda bij de lodge. De lodge waarin het restaurant en de lounge zich bevindt, is prachtig en ademt een fijne sfeer uit. De lodge is van inheems hout gebouwd en in Afrikaanse stijl ingericht. Met verschillende plekjes om een wijntje te drinken, een boek te lezen, een spel te spelen, om samen te komen of om te dineren. 

Tanzania, rhotia valley

Tanzania, rhotia valley

Tanzania, rhotia valley

Tanzania, rhotia valley

De maaltijden in Rhotia Valley zijn heerlijk. Dankzij verschillende donaties en het werk van vrijwilligers hebben ze een kruidentuinen, groentetuin en kaasmakerij kunnen maken. Voor de bereiding van de maaltijden wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van producten van eigen land of uit de directe omgeving. We genieten volop van ons drie-gangendiner, de vriendelijke service en de warme sfeer die deze plek uitstraalt. Na het diner wandelen we onder begeleiding – in het gebied komen olifanten en luipaarden voor – terug naar onze tent. De gordijnen zijn dichtgeritst en in ons bed vinden we een warme kruik. Het zijn deze details die Rhotia Valley zo’n fijne plek maken. Je merkt dat het personeel er alles aan doet om het je naar de zin te maken. 

Tanzania, rhotia valley

Rhotia Valley Children’s Home

In de namiddag brengen we een bezoek aan Rhotia Valley Children’s Home, het aangrenzende kindertehuis.

Rhotia Valley Children's Home
Rhotia Valley Children’s Home is in 2005 opgezet door Joris & Marise, twee Nederlandse artsen die aanvankelijk op zoek waren naar een plek voor het organiseren van seminars voor artsen. Tijdens de zoektocht die volgde, werden ze gegrepen door het grote aantal weeskinderen die op straat leefden. Zo besloten zij om naast een locatie voor de seminars ook een kindertehuis te bouwen. Met als doel het helpen van kinderen die geen familie hebben, om hun toekomst op te bouwen. Zo ontstond het idee om zowel een lodge als kindertehuis op hun land te bouwen. De opbrengsten van de lodge waarin de gasten verblijven, worden gebruikt om de kosten van het kindertehuis te dekken.
In 2006 werd de Rhotia Valley Children’s Home Foundation in Nederland opgericht, een stichting die donaties verzameld voor belangrijke investeringen in het kindertehuis. Tijdens ons verblijf ontmoeten we Joris & Marise, die nog steeds woonachtig zijn op het terrein. Wat een inspirerende en bijzondere mensen. Ik heb groot respect voor wat zij hier hebben neergezet. Het project is volledig ingebed in de gemeenschap van Rhotia. Niet alleen de kinderen die in het kindertehuis wonen, maar alle kinderen in de vallei van Rhotia worden op een goede manier ondersteund. Zo is er dankzij dit project een school gebouwd in het dorp en gaan er nu 400 kinderen in de vallei naar school toe. Ook de mensen die in de lodge en in het kinderhuis werken, komen uit de omgeving. Dit is om de binding met het dorp en de omgeving te versterken. Het project creëert tegelijkertijd dus ook banen voor de lokale gemeenschap.
 

Een korte wandeling brengt ons naar de andere heuvel waar het kindertehuis zich bevindt. Voor alle kinderen betekent wonen in Rhotia Valley Children’s Home een nieuwe start in hun leven. Er is schoon water, ze krijgen drie voedzame maaltijden per dag, kleding, een veilige plek om te slapen en de juiste zorg die ze nodig hebben. Ze kunnen elke dag naar school en groeien op in een veilige omgeving. 

In het kindertehuis verblijven momenteel 38 weeskinderen. Zij zijn verdeeld over drie groepen en elke groep heeft een mama, een begeleider die de zorg draagt over de kinderen. Daarnaast zijn er vele vrijwilligers actief in het kindertehuis. Er is een groep kinderen van 3 tot 8 jaar, van 8 tot 12 jaar en van 12 tot 18 jaar. We mogen een kijkje nemen in het gebouw waar de kinderen spelen en les krijgen. Ze stellen zich allemaal aan ons voor in het Engels en gaan door met wat ze aan het doen waren. Ze laten ons in alle enthousiasme zien wat ze hebben geleerd en wat ze doen. Het is ontroerend om te zien dat deze kinderen, die zoveel ellende in hun soms korte leven hebben meegemaakt, hier in goede handen zijn en weer kunnen stralen op momenten. Ze vinden het leuk om de foto’s die ik van ze maak te bekijken op het scherm van mijn camera. Achter de tafel zitten twee spelende jongetjes. Het zijn broertjes, waarvan er eentje is besmet met het HIV-virus. Mijn (moeder)hart breekt.

Tanzania, rhotia valley

Vol trots laten de kinderen ons hun slaapkamers zien. In de ruimte bevinden zich enkele stapelbedden en een kledingkast met verschillende setjes kleren en schoenen. De muren zijn kleurrijk beschilderd.

Tanzania, rhotia valley

Bij de oprichting van het Children’s Home was er de wens en het inzicht dat het noodzakelijk was, om volledig zelfvoorzienend te zijn. Zo bevinden zich op het terrein een moestuin, een kippenren, een aantal koeien, varkens en een bakkerij. De producten worden zowel voor de kinderen in het Children’s Home als voor de gasten in de Lodge gebruikt. De 600 broden die dagelijks worden gebakken, worden daarnaast aan verschillende ziekenhuizen en scholen in de omgeving geschonken. Sinds korte tijd hebben ze een solarsysteem (gedoneerd gekregen), die het kindertehuis continu op een duurzame manier van warmte, water en elektriciteit voorziet.

Tanzania, rhotia valley

Ik ben enorm onder de indruk van het project en realiseer me hoe belangrijk dit is voor de kinderen die hier wonen en voor de lokale gemeenschap. De zorg voor de kinderen houdt niet op bij hun 18e jaar. Door donaties is het mogelijk dat veel van de kinderen een studie kunnen volgen. De betrokken begeleiders helpen de jongvolwassenen bij het vinden van werk in de omgeving. Zo was een van de jongens altijd gek op auto’s. Mede dankzij de inspanningen van de begeleiders, bezit hij nu een eigen carwash beneden in het dorp. De chauffeurs van de toeristen die met een jeep reizen en in de lodge verblijven, wassen hier allemaal hun auto.

Tanzania, rhotia valley

Tanzania, rhotia valley

Tanzania, rhotia valley

We wandelen terug naar de lodge en besluiten om al de kleding die onze kinderen niet meer passen te doneren aan het kindertehuis. We moeten wat doen voor dit prachtige project!

Wat kun jij doen?

Hoewel er al ontzettend veel is gedaan en bereikt, is het project nog lang niet af. Met name op het gebied van goed onderwijs en een goede medische zorg zijn er nog wensen en behoeften. Hiervoor is echt jouw steun nodig!

♥ Ben je van plan om naar Tanzania te reizen, verblijf dan minimaal een nacht in Rhotia Valley Lodge! Een deel van de opbrengsten van jouw verblijf komt ten goede aan het kindertehuis.
Je kunt je als vrijwilliger op verschillende manieren inzetten. In het kindertehuis, als onderwijzer, maar je kunt jouw talenten ook op een specifiek gebied inzetten. Zo kan je de boeren technische ondersteuning bieden, bijvoorbeeld bij de selectie van geschikte landbouwproductiesystemen of kan je workshops over hospitality of marketing verzorgen voor het lokale personeel. 
♥ Heb je geen plannen om naar Tanzania te gaan, maar wil je toch graag wat doen? Een financiële donatie of gift is erg welkom! Met jouw donatie kunnen zij het volgende doen: het betalen van het schoolgeld, schoolboeken, de maaltijden, kleding, schooluniformen en nog veel meer. Er is veel behoefte aan kleding en zwarte schoenen, beddengoed, draagbare solarlights, rugzakken en houten puzzels. Dus mocht je thuis nog wat hebben liggen, neem vooral contact met hen op. Meer informatie over het doen van een donatie of gift vind je hier

Rhotia Valley Lodge is echt de ideale plek om te relaxen na een volle safaridag in een van de nabijgelegen nationale parken. En met een verblijf in het prachtige Rhotia Valley Tented Lodge, lever je direct een bijdrage aan het welzijn van de kinderen van het aangrenzende Children’s Home. Dat geeft je reis in Tanzania een hele extra dimensie!

Meer reisinspiratie

2 comments

    1. Ja, echt een prachtig uitzicht vanaf hier! Er wordt inderdaad wel overal in Tanzania bij accommodaties aangegeven of je zuinig wilt zijn met het watergebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *