Doen in Sri Lanka | Een village tour door Habarana en Sigiriya

sri lanka village tour

Eén van de leukste dingen aan reizen, vind ik de ontmoetingen met de lokale bevolking. Zo staat een bezoek aan een lokale markt steevast op het programma tijdens mijn reizen. Zo ook in Sri Lanka. Een leuke manier om hier in contact te komen met locals is door het maken van een tour door de dorpjes en het platteland. Wij deden een village tour in Habarana en Sigiriya, twee plaatsjes in het midden van het land. In tegenstelling tot veel andere village tours in Azië, zijn de plekken die je hier ziet nog authentiek. Er is hier niets opgezet voor de toeristen. Het werd een hele bijzondere dag vol met mooie ontmoetingen met de lokale dorpsmensen. We hebben genoten van de natuur en cultuur om ons heen en in het bijzonder van de gastvrijheid en vriendelijkheid van de bevolking.

Rijstvelden, tempels, plantages en zwaaiende dorpelingen 
Hoewel er nauwelijks verkeer is op het platteland, komen we toch een aantal leuke vervoersmiddelen tegen op de weg. Op de smalle weggetjes passeren we tuktuks, tractoren, een bus (dat was wat lastiger), fietsende oudere mannen, jonge vrouwen met baby’s in de armen en nieuwsgierige honden. De lokale bakker verkoopt wat broodjes in zijn groene tuktuk. Onze gids vertelt ons van alles over het leven op het platteland. De mensen werken hier hard en wonen in huizen van steen of hout. Inmiddels beschikken de dorpelingen allemaal over elektriciteit en water. Dat was 10 jaar geleden nog heel anders. Aangezien we hier in een jungle gebied zitten, zijn er wilde dieren. Het gebeurt regelmatig dat wilde olifanten het platteland op komen en alles onderweg kapot stampen of op eten. Daarom zie je op veel verschillende plekken hekken, zodat de dorpelingen niet teveel hoeven te vrezen van deze indringers. 

Een authentieke ervaring op het platteland van Sri Lanka

Via een groot meer komen we uit bij een groot gebied vol plantages. De mensen leven hier van de landbouw die voornamelijk bestaat uit het verbouwen van tomaten, uien, aubergines, rijst, aardappelen en bananen. Op het land wordt hard gewerkt en onderweg stoppen we dan ook een aantal keer om te kijken en om met de mensen te praten. Ze laten ons vol trots de producten zien die ze verbouwen en geven uitleg over het productieproces van de gewassen. Onze kinderen krijgen daarbij vaak een aai of knuffel en wij een hele vriendelijke glimlach.

Rijst en curry bij locals thuis

Na alle eerste indrukken is het tijd voor een stop. Dat doen we bij een Sri Lankaanse vrouw die bij haar huis een king coconut voor ons maakt. We genieten van het kokossap en praten even met de hoogzwangere vrouw over de komst van haar eerste kindje. Ze verwacht een jongetje en ze kan niet meer wachten tot hij er is.

We springen weer in de jeep en rijden via de verharde weg naar Sigiriya, een ander dorpje. Het is een populaire plaats, die voornamelijk bekend staat om de Leeuwenrots (Sigiriya). Op de top van deze 200 meter hoge rots midden in de jungle bevond zich in de 5e eeuw een paleis van de toenmalige koning Kasyapa. Tegenwoordig zijn het alleen nog maar ruïnes en nog originele muurschilderingen in de rotsen.  Maar je komt hier vooral voor het fenomenale uitzicht vanaf de top op de omgeving. De beklimming van de Sigiriya doe ik een andere dag, maar wel wordt er een leuke gezinsfoto van ons met de Sigiriya op de achtergrond gemaakt (deze foto hangt inmiddels in onze woonkamer). 

Deze indrukwekkende dag sluiten we af bij een lokale familie thuis. We worden er hartelijk welkom geheten en nemen plaats op de patio van hun woning. Terwijl de kinderen een potje dammen (althans dat denken ze) en schommelen in de grote tuin, duikt de vrouw des huizes de keuken in voor ons. Nog geen half uur later staat er een uitgebreide, traditionele rijst en curry voor ons klaar. Het is misschien wel de lekkerste rijst en curry die we de hele reis hebben gegeten. Net als wij genieten de kinderen zichtbaar van al het lekkers op hun bord.
Vol van alle indrukken en met een goed gevulde maag zet onze behulpzame gids ons weer af bij onze accommodatie. Wat was het bijzonder om een kijkje te nemen in het plattelandsleven van enkele Sri Lankanen en wat hebben we allemaal veel geleerd. Net als wij vonden onze kinderen het fantastisch!

Nieuwsgierig geworden?

Deze village jeeptour is te boeken via Local Hero Travel, als onderdeel van een volledige Sri Lanka rondreis (of een deel daarvan). Je wordt opgehaald bij je accommodatie in Habarana of Sigiriya door de gids/chauffeur. Voor water, drankjes en de lunch wordt gezorgd. Wij gingen op pad met een jeep, zodat we een goede impressie kregen van de omgeving en ook aangezien onze jonge kinderen nog geen kilometers wandelen. Je kunt er ook voor kiezen om een village walk te doen of op de fiets te gaan. In principe kan alles naar jouw wensen worden ingericht. Deze tour los boeken kan niet, het is altijd in combinatie met overnachtingen.

Ik ben een enorme fan van reizen op een duurzame en authentieke manier, waarbij je in contact komt met de lokale bevolking. Dit is exact waar Local Hero Travel voor staat. In ieder land is er een Local Hero die reizigers als ik of jij helpt met het samenstellen van een reis op maat.
Meer weten over lokaal en duurzaam reizen? → Reizen als een local doe je zo! 

 

Meer reisinspiratie

4 comments

  1. Jaaaa…lokale ontmoetingen met de plaatselijke bevolking zijn altijd het leukst. In Nepal heb ik ook twee keer bij een Homestay geslapen…super leuk. Ik had voor dit jaar ook bijna Sri Lanka geboekt, maar het is uiteindelijk Marokko geworden 🙂 Ik vond oktober te onzeker qua regenseizoen.

    1. Ja echt hè? Leuk dat je in Nepal ook homestays hebt gedaan. Sri Lanka nog echt op je lijst houden hoor, want het is zooo prachtig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *