Sri Lanka | Doen in Habarana en Sigiriya, de mooiste bezienswaardigheden

Habarana en Sigiriya zijn twee populaire plaatsen in de Culturele Driehoek van Sri Lanka. De meeste rondreizen hebben één van deze bestemmingen in het programma opgenomen. Waarom? Omdat hier ontzettend veel is te doen. In de omgeving van Habarana en Sigiriya barst het van de bezienswaardigheden en leuke activiteiten. Houd je van cultuur dan zit je zo in één van de nabij gelegen koningssteden. Houd je meer van natuur, dan kan je olifanten spotten in één van de nationale parken. Voor ieder wat wils hier. 

Nog op zoek naar een mooie route door Sri Lanka? Sri Lanka | een prachtige en veelzijdige route van drie weken

Bezienswaardigheden Habarana en Sigiriya

1. Maak een jeeptour door Habarana en Sigiriya

Eén van de hoogtepunten van onze reis door Sri Lanka was de jeeptour die wij maakten over het platteland van Habarana en Sigiriya. Het mooie aan deze tocht is dat alle plekken die je bezoekt authentiek zijn, in tegenstelling tot veel andere Aziatische tours die vaak ook zijn opgezet voor de toeristen. De jeeptour is een combinatie van natuur en cultuur. Je rijdt door het mooie landschap vol plantages en je ontmoet de lokale bevolking, die bezg zijn met hun dagelijkse activiteiten. 

Plantages, kokosnoten, tuktuks en curry

In de ochtend worden we door onze gids opgehaald in zijn oldtimer jeep, waar hij enorm trots op is. Via het dorpje Habarana rijden we de onverharde weg op en passeren we tempels, huizen van dorpelingen, kleine winkeltjes en plantages. De mensen langs de kant van de weg zwaaien uitbundig naar ons. We stappen regelmatig uit om een praatje met ze te maken. Onze gids vertelt ons ondertussen over het leven op het platteland. De bevolking leeft hier voornamelijk van de landbouw, die bestaat uit het verbouwen van tomaten, uien, rijst, aardappelen, aubergines en bananen. Vol trots laten ze ons zien wat er op hun land groeit. Ook onze kinderen genieten van deze tocht. Onderweg stoppen we bij een stalletje waar een hoogzwangere dame een king coconut voor ons maakt. We rijden verder naar Sigiriya, een plaats die voornamelijk bekend staat om de gelijknamige Sigiriya, de Leeuwenrots (zie de volgende tip!). 

We sluiten de indrukwekkende dag we af bij een lokale familie thuis. Terwijl de kinderen in de tuin schommelen, bereid de vrouw des huizes een uitgebreide lunch voor ons. Binnen een mum van tijd staat er een zeer uitgebreide en traditionele rijst en curry voor ons klaar. Het smaakt ons heerlijk. Met een goed gevulde maag zet onze behulpzame gids ons weer af bij onze accommodatie. Het was heel bijzonder om een kijkje te kunnen nemen in het plattelandsleven van de Sri Lankanen.  

→ Doen in Sri Lanka | Een village tour door Habarana en Sigiriya

sri lanka village tour

2. Beklim de Sigiriya

Het dorpje Sigiriya staat bekend om de Leeuwenrots (Sigiriya), een 200 meter hoge rots midden in de jungle. De Leeuwenrots staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en daarmee is het één van de populairste bezienswaardigheden van Sri Lanka. In de 5e eeuw bevond zich op de top van de rots het paleis van de toenmalige koning Kasyapa. Helaas is er niet veel meer over van het paleis en zijn het voornamelijk ruïnes die je hier ziet. Gelukkig zijn veel muurschilderingen die je onderweg naar de top tegenkomt, wel in tact gebleven. Voor de Sri Lankezen is het nog steeds een heilige plaats en velen van hen beklimmen daarom eens keer in hun leven de Sigiriya. En dat is niet de enige reden dat je hier komt: het uitzicht vanaf de top is fenomenaal!

Vanaf de ingang loop je via de tuinen van het complex naar de Leeuwenrots, waar de trappen omhoog beginnen. Via een aantal steile trappen bereik je de Spiegelwand, waarop muurschilderingen zijn afgebeeld van wolkenmaagden. Vervolgens kom je uit bij een plateau, waar twee leeuwenpoten als toegangspoort naar het voormalige paleis dienen. Mocht je erg last van hoogtevrees hebben, zijn de trappen die volgen misschien iets uitdagender. Onderweg ben je in het gezelschap van aapjes, die met je mee wandelen naar de top. Eenmaal op de top bevond zich het paleis, waarvan nog enkele restanten zichtbaar zijn. Ook zie je dat hier vroeger een groot zwembad heeft gelegen. Het meest indrukwekkende hier is toch wel het panorama-uitzicht op de omgeving!   

Voor de klim naar boven staat gemiddeld een uur, maar ik had het tempo er goed in want ik stond na 35 minuten al boven. Via de andere van de rots wandel je weer naar beneden. Het beklimmen van de Sigiriya is best duur. Je betaalt een entreeprijs van $30 p.p. 

TIP!
In verband met de hitte midden op de dag, doe je er verstandig aan de Sigiriya zo vroeg of laat mogelijk op de dag te beklimmen. Neem voldoende water mee en iets voor op je hoofd! Mocht je slecht ter been zijn, dan kan je beter beneden blijven.

3. Beklim de Pidurangala Rock

Ben je op zoek naar een goedkoper alternatief dan het beklimmen van de Sigiriya, dan is de nabij gelegen Pidurangala Rock een goede optie. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de beroemde Leeuwenrots, met name bij zonsondergang en zonsopkomst. De entree bedraagt hier maar $3 aanzienlijk lager dan de $30 die je kwijt bent om op de top van de Sigiriya te komen. Nog een reden om voor de Pidurangala rots te kiezen is dat het er een stuk rustiger is. Het uitzicht is minstens zo mooi als dat vanaf de Leeuwenrots. De klim naar boven is iets avontuurlijker, je klimt hier over een aantal enorme keien omhoog. Toch is de klim goed te doen wanneer je een gemiddeld. 

4. Olifanten spotten in Minneriya National Park

Vanuit Habarana of Sigiriya kun je in één van de nabij gelegen nationale parken een safari maken, op zoek naar olifanten. Samen met het Kaudulla National Park is dit dé plek om grote kuddes olifanten te kunnen spotten. Gedurende het droge seizoen verzamelen zich hier soms wel honderden olifanten tegelijk. De olifanten kunnen vrij bewegen tussen beide parken. Daarom is het goed om je chauffeur te vragen in welk park de olifanten zich op dat moment bevinden. Er worden verschillende safaritours aangeboden naar de parken, meestal in de vroege ochtend en in de namiddag. Een gamedrive duurt drie uur. 

Olifanten, krokodillen, apen, waterbuffels en vogels

We zijn nog geen 10 minuten binnen in het park en we spotten de eerste olifanten. Vlak voor ons steekt een groep van ongeveer 10 olifanten de weg over. Een heel bijzonder gezicht om dit van zo dichtbij te zien. Niet veel later komen we bij een uitgestrekte vlakte vol met olifanten. Overal om ons heen zien we groepjes olifanten met kleintjes staan. Ze badderen in het water, ze grazen en er zijn er bij die zichzelf met zand bestuiven. We genieten hier een flinke tijd van de dieren om ons heen. Onderweg zien we ook nog veel bijzondere vogelsoorten, vossen, een krokodil, waterbuffels en apen. We treffen het met onze gids, want hij is ontzettend deskundig en vriendelijk. Hij weet ons van alles te vertellen over de dieren en het landschap. 

5. Ga fietsen in Polonnaruwa

De dorpjes Habarana en Sigiriya zijn een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Polonnaruwa, één van de oudste koningssteden van Sri Lanka. Een bezoek aan deze indrukwekkende stad is echt een must als je in Sri Lanka rondreist. Je vindt hier prachtige tempels, ruïnes, stoepa’s en enorme Boeddhabeelden. Rond 1070 werd Polonnaruwa onder koning Vijabahu de tweede koningsstad. De bouwwerken liggen verspreid over een best groot terrein en daarom leent Polonnaruwa zich goed om per fiets te verkennen. 
Veel van de bezienswaardigheden hier zijn nog in een hele goede staat. Eén van de hoogtepunten van Polonnaruwa is de Gal Vihira, een bouwwerk bestaande uit vier enorme Boeddhabeelden, die uit een steen zijn gehouwen. Andere aanraders zijn de Vatadage, Atadage en het Koninklijk Paleis. Polonnaruwa is een populaire plek onder de bevolking van Sri Lanka en onder toeristen. Houd er rekening mee dat het ook een heilige plek is. Een aantal van de bouwwerken betreed je op blote voeten en altijd met bedekte schouders en knieën. 

6. Bezoek de grotten van Dambulla 

Onderweg naar Habarana en Sigiriya kom je langs Dambulla, een plaatsje dat bekend staat om de grottempels. De ingang van de grotten bereik je na het kopen van een kaartje en een korte klim naar boven de heuvel op. Hier bevinden zich vijf grotten gevuld met prachtige Boeddhabeelden en muurschilderingen. De Maharaja Lena is volgens velen de mooiste grot, en tevens de grootste van de vijf. Met zijn 56 Boeddhabeelden is het een indrukwekkende plek. Naast de grottempels vind je hier ook een grote gouden tempel.
Mocht je inmiddels een beetje ‘tempelmoe’ zijn, dan is dit plekje nog steeds het bezoeken waard. Vanaf hier heb je namelijk een prachtig uitzicht op de omgeving!

Meer reisinspiratie

5 comments

  1. Wauw, wat geweldig allemaal. Die natuur ziet er prachtig uit en die jeep tocht klinkt ook super. En de olifanten spotten is natuurlijk ook echt een droom. Sri Lanka staat hoog op het lijstje bij ons, lijkt me een van de leukere Aziatische landen waar we nog niet zijn geweest

  2. Oooh wat heerlijk om deze plekken weer zo terug te zien. Een paar jaar geleden heb ik de meeste ook bezocht. Een fietstocht door Polonnaruwa vond ik ook geweldig en het uitzicht vanaf de Leeuwenrots ook! Echt een fantastisch land!

    1. Ja gaaf land he? Leuk dat jullie ook hebben gefietst door Polonnaruwa. Was wel even heftig met 35 graden… en kids achterop haha.

  3. Ik vond Sirigiya een hele leuke plek om te verblijven. Wij hebben Sigiriya Rock niet beklommen, maar de Pidurangula. Polonnaruwa hebben we overgeslagen, maar zou ik een volgende keer zeker bezoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *