Snaefellsnes, IJsland | De mooiste bezienswaardigheden op dit schiereiland

Eén van de hoogtepunten van onze prachtige rondreis door IJsland is Snaefellsnes, een schiereiland in het westen van IJsland op nog geen twee uur rijden van de hoofdstad Reykjavik. Dit 90 kilometer lange schiereiland is ontzettend divers. Zo vind je er watervallen, spectaculaire bergen, dramatische kliffen, lavavelden, zandstranden, mooie vissersdorpjes, heetwaterbronnen en vulkaankraters. In de volksmond wordt Snaefellsnes niet voor niets ‘IJsland in het klein’ genoemd. Heb je niet zoveel tijd om IJsland te ontdekken, dan is dit een prachtig gebied om te verkennen. Onderstaande bezienswaardigheden mag je er niet missen!

Snaefellsnes
Het schiereiland Snaefellsnes is ligt tussen de Faxaflói baai in het zuiden en de Breiðafjörður fjord in het noorden. Over de gehele lengte van het schiereiland loopt een bergketen, waarvan de berg en tevens vulkaan Snæfellsjökull de hoogste top heeft. In het noorden van Snaefellsnes liggen enkele kleine stadjes en dorpen, waaronder Ólafsvik en Stykkishólmur. In het zuiden liggen de plaatsjes Arnarstapi en Hellnar.  

IJsland, snaefellsnes

Bezienswaardigheden in Snaefellsnes

Rotsformaties bij Arnarstapi en Hellnar

Tijdens een rondrit over het schiereiland kom je ogen tekort. Je rijdt er langs de grillige kuststrook en oude vissersdorpjes. Een daarvan is het in de zuidkust gelegen dorpje Arnarstapi, een voormalige handelspost. Rijd hier naar de zee en je wordt beloond met een fantastisch uitzicht. Langs de kust vind je hier prachtige basaltformaties, waaronder onderstaande fotogenieke rotsboog. Honderden vogels nestelen zich in de kliffen en vliegen er rond. Het water is hier zo intens blauw en met de sneeuw en bergen op de achtergrond, levert dat hele bijzondere plaatjes op. Je kunt hier overigens via de kust een mooie wandeling maken naar het nabijgelegen dorpje Hellnar. 

IJsland

Eldborg krater

Wanneer je Snaefellsnes vanuit het zuiden (weg 54) komt binnenrijden, dan is de Eldborg krater waarschijnlijk je eerste stop. Deze 60 meter hoge krater is ongeveer 6000 jaar geleden ontstaan tijdens een vulkaanuitbarsting. In ongeveer drie kwartier loop je omhoog naar de krater, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving. Je kunt er ook voor kiezen om rondom de krater te lopen, dan ben je iets langer onderweg. 

Ólafsvík

Ólafsvík is een stad aan de noordkant van het schiereiland Snaefellsnes, dicht bij de gletsjer Snaefellsjokull. Het heeft een grote vissershaven. Vanaf hier vertrekken ook de boottochten om walvissen en orka’s te spotten. Het is leuk om even door het dorpje met de gekleurde huisjes te rijden. Een van de blikvangers in Ólafsvík is de witte, moderne kerk, gebouwd in 1967. Niet helemaal mijn smaak, maar toch de moeite waard om even te kijken.

Snæfellsjökull

Op het schiereiland Snaefellsnes kun je er niet omheen: de Snæfellsjökull, een gletsjer die in de krater van een 1446 meter hoge vulkaan ligt. Op een heldere dag is kan je de vulkaan vanuit Reykjavik zien liggen. Het is mogelijk om naar de top van de gletsjer te wandelen. Dit kost je ongeveer 4 a 5 uur voor de heenreis en dan moet je natuurlijk nog terug. Je bereikt de gletsjer met een terreinwagen via de F570, een weg die vaak ontoegankelijk is in de winter vanwege de vele sneeuw. Bovendien zijn de meeste auto’s niet verzekerd om op deze wegen te rijden. Geen zin in een lange wandeling of gevaarlijke autorit? Dan kun je vanuit Arnarstapi een sneeuwscootertocht boeken, die je naar de Snæfellsjökull brengt.  

Búdir kerk

In het zuiden van Snaefellsnes vind je het dorpje Búdir. Vlakbij ligt de Búðakirkja, één van de meest gefotografeerde kerken van IJsland. En dat is goed te begrijpen als je er voor staat, want de locatie en het kerkje zelf zijn prachtig. De bruin-zwarte kerk steekt mooi af tegen de wit besneeuwde bergen op de achtergrond. Aan de andere kant van de kerk kijk je uit over het water. Overigens vind je hier ook het romantische Hótel Búdir. 

→ De mooiste kerken van IJsland

Walvissen en orka’s spotten

Droom jij ervan om ooit in je leven walvissen en orka’s te spotten? Dan ben je in Snaefellsnes aan het juiste adres! Het maken van een walvistocht werd zelfs één van de hoogtepunten van mijn reis door IJsland. Het walvisseizoen loopt van mei tot september. Je hebt dan dus de grootste kans om walvissen te spotten. Walvissen die er veel voorkomen zijn de bultrug, de dwergvinvis, de blauwe vinvis en de gewone vinvis. De beste tijd om orka’s te spotten is in de winter en in de vroege zomer. Zij komen tussen januari en maart naar de IJslandse wateren, op zoek naar haringen. Wij waren er in april en werden getrakteerd op het zien van een walvis, maar ook op zes orka’s die lange tijd met ons opzwommen. Een onvergetelijke ervaring. De boot vertrekt bij het plaatsje Ólafsvík. 

→ Walvissen en orka’s spotten in IJsland

Paardrijden bij Lysuholl

Aan de zuidkust van Snaefellsnes ligt de boerderij Lýsuhóll, een klein familiebedrijf waar je in een knus huisje kan verblijven, maar ook paardrijtochten kunt maken. Hoe bijzonder is het om te paard het mooie landschap te verkennen? Je kunt er verschillende tours boeken, variërend van een uur tot een hele dag. Tijdens de tocht rijd je over de brede stranden van IJsland’s mooiste ruitergebied “Löngufjörur”, over de lavavelden of langs de bergen. Voor de langere tochten is een goede basis rijervaring wel handig. De tochten van drie uur zijn ook geschikt voor beginners. Op de boerderij kunnen ze je ook alles vertellen over het fokken en trainen van de IJslandse paarden. 

IJsland, snaefellsnes

Hot springs 

Ook in Snaefellsnes vind je een aantal geothermische baden, waarvan die van Lýsuhólslaug heel fijn is. Het is puur geothermisch mineraalwater en het is rijk aan groene algen en verschillende mineralen. Het ziet er dus misschien wat groen uit, maar het heeft een kalmerende en helende werking op je lichaam. Check voor de openingstijden hun Facebookpagina

Kirkjufell & Kirkjufellfoss

De meest gefotografeerde berg in IJsland is de Kirkjufell in Grundarfjörður, het noorden van Snaefellsnes. De geïsoleerde ligging van deze 465 meter hoge berg op een inham in de zee, maakt het een trekpleister voor toeristen. De berg Kirkjufell wordt omringd door stranden en heeft een mooi wandelpad eromheen. Op zoek naar meer uitdaging? Dan kan je de top beklimmen, waar vis- en vogelfossielen te zien zijn. Het uitzicht vanaf hier schijnt prachtig te zijn. Rijd ook even door naar de waterval Kirkjufellfoss vlakbij de berg. Je kunt hier een prachtige foto maken met de berg op de achtergrond. 

IJsland, snaefellsnes

Het zwarte kiezelstrand van Djupalonssandur 

Tijdens een roadtrip over de kustweg is het de moeite waard om uit te stappen bij Djupalonssandur, een zwart strand bedekt met zwarte kiezelstenen en grote lavarotsen. Ook in deze omgeving vind je dramatische kliffen en bijzondere rotsformaties die uit de oceaan steken. Op het strand liggen nog steeds de resten van een Brits schip dat op 13 maart 1948 voor de kust verging. Een bijzondere gewaarwording, aangezien zoiets in Nederland allang naar een museum zou zijn gebracht. Op het strand vind je ook vier grote stenen variërend in gewicht (154 kg, 100 kg, 54 kg en 23 kg). Een man die de stenen vroeger niet kon optillen, werd niet geschikt geacht bevonden voor een leven als visser. Uiteraard proberen de meeste mannen hier te imponeren door de zwaardere stenen op te tillen (wat natuurlijk niet lukt).   

Om Djupalonssandur te bereiken, sla je van de kustweg 574 af naar het zuiden bij het kruispunt met weg 572 Dritvíkkurvegur road. Je kunt je auto hier parkeren. Er is een parkeerplaats bij Djúpalónssandur. Via een korte wandeling kom je terecht op het zwarte strand. 

IJsland, snaefellsnes

Stykkishólmur

De grootste plaats van Snaefellsnes is Stykkishólmur. Deze plaats met ongeveer 1100 inwoners ligt aan de Breiðafjörður-baai in het noorden van het schiereiland. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de eilanden voor de kust. Stykkishólmur is het vertrekpunt van de veerboten naar de Westfjorden en van verschillende vogel- en visexcursies. In het plaatsje zelf vind je hele oude huizen, die de afgelopen jaren flink zijn opgeknapt of een nieuwe bestemming hebben gekregen. De kerk van Stykkishólmur is ook een bijzondere bezienswaardigheid, net als de drie musea in het centrum: het vulkaanmuseum, de bibliotheek van water en het Noorse huis.

Hoe kom je er?

Als je vanuit Reykjavik naar Snaefellsnes wilt, kan je voor het eerste gedeelte van de rit kiezen uit twee routes. De kortste route gaat door de 6 kilometer lange toltunnel. Je rijdt hier onder het fjord door en daardoor snijd je redelijk wat af. De andere mogelijkheid is door de kustweg te kiezen, mooi maar ook een stuk langer. Tot Borgarnes volg je de ringweg 1 en vanaf dit plaatsje ga je verder op weg 54 richting Snaefellsnes. 

Wegen in Snaefellsnes!
Om een goed beeld te krijgen van het schiereiland kun je het beste via de kustroute rijden. Zo passeer je de meeste hoogtepunten van Snaefellsnes. Een andere mogelijkheid is door net voorbij Budir weg 54 naar het noorden te nemen. Deze bochtige weg brengt je de bergen in van de Snæfellsjökull. Met om je hen niets anders dan besneeuwde heuvels en bergtoppen. Weg 54 is lang niet altijd toegankelijk vanwege de winterse omstandigheden. Het was een bijzondere route, waarbij je afhankelijk van de staat van de weg sneller in het noorden van het schiereiland komt, net ten oosten van Ólafsvík.

Waar verblijven?

Tijdens onze roadtrip door Snaefellsnes verbleven wij enkele nachten in Kast Guesthouse . Het ligt aan weg nr. 54 en op 15 kilometer afstand van de prachtige kerk van Budir en op 30 km van Arnarstapi. De accommodatie wordt door een familie gerund, zoals voor vrijwel alle IJslandse accommodatie geldt. Het guesthouse telt 27 lichte kamers met uitzicht op het mooie IJslandse landschap. Kijk niet gek op als er ineens een groep IJslandse paarden in het weiland voor je raam staan. In het guesthouse is ook een restaurant, waar wij hebben genoten van  van hele verse vis en IJslandse biertjes. Een standaard tweepersoonskamer met eigen badkamer heb je vanaf ongeveer €150,-. Voor degene die met de tent of camper rondreizen: je kan hier op het terrein kamperen! 

→ IJsland | 5 mooie accommodaties

Voor een volgende keer: het noorden van IJsland

Helaas hadden we deze reis maar 8 dagen de tijd om IJsland te bekijken. Dat betekent dat je keuzes moet maken. Een volgende keer zou ik heel graag het noorden van IJsland willen bezoeken. Waarom? Omdat ik deze plekken heel graag zou willen zien:

Diamond Circle
In het zuiden van IJsland heb je de Golden Circle die ik tijdens mijn reis door het zuiden en Snaefellsnes bezocht. In het noorden vind je de Diamond Circle, die minstens zo mooi schijnt te zijn. Het is een 260 kilometer lange route, waarbij je langs een aantal prachtige plekken komt, waaronder: Mývatn, Húsavík, Asbyrgi en Dettifoss. Mývatn is een helder diep meer dat onderdeel uitmaakt van een nog actief vulkanisch gebied. Je ziet hier dus de zwavelrook uit de grond komen. Langs het meer vind je veel wandel- en fietspaden. Op het meer kun je ook kanoën.

IJsland
Vlak bij het meer bevinden zich de geothermale baden van Mývatn, de rustigere variant van de Blue Lagoon, die ik enorm vond tegenvallen. Ik ben dus heel benieuwd hoe deze baden mij bevallen. 

Dettifoss 
In het noorden van IJsland vind je de Dettifoss, de krachtigste waterval van Europa (en grootste van IJsland). Nu heb ik al veel watervallen gezien in IJsland, maar deze zou ik gezien zijn enorme breedte van 100 meter graag ook nog eens willen bewonderen. 

Ásbyrgi
Ásbyrgi is een enorme canyon, die deel uitmaakt van het nog veel grotere Vätnajokull National Park. De vallei bestaat uit grasvelden, bossen en een klif genaamd Eyjan. De top van deze 250 meter brede klif bereik je via een wandeling van zeven kilometer.  

Hverir 
In de buurt van het meer van Mývatn bevindt zich het grote geothermische veld van Hverir, een landschap vol met hete bronnen en borrelende pools. Net als bij andere geothermische velden die ik eerder bezocht, zal er ongetwijfeld ook hier een geur van rotte eieren hangen, maar dat neem ik graag op de koop toe. 

ijsland

De omgeving van Hvammstangi
Hvammstangi is een plaatsje in het noordwesten van IJsland, op het Vatnsnes schiereiland. Het staat vooral bekend om de enorme zeehonden populatie. Vanaf hier kun je ook een zeehondensafari maken. De omgeving lijkt me hier prachtig, zo tussen de verschillende fjorden. 

Reizen in het noorden van IJsland!
 

Ook het noorden van IJsland heeft veel moois te bieden en een volgende keer zou ik dan ook graag dit deel willen ontdekken. 

Bij Voigt Travel vind je verschillende rondreizen naar IJsland. Zo kun je kiezen tussen een groepsreis, fly & drive (waarbij je met je eigen huurauto reist), een camperreis of een reis op maat. Ook kun je kiezen voor een reis in het zuiden, oosten of noorden van het land. Geen zin om te kiezen, ga dan voor een reis waarbij je een compleet rondje IJsland maakt. 
Naast de reizen die ze aanbieden, kan je er ook terecht voor veel informatie en tips over IJsland: wat is de beste reistijd, welke hotspots mag je niet missen en welke excursies kan je er boeken? Ook vind je er een beschrijving van de plekken in IJsland die je onderweg aandoet. 

Handig: met Voigt Travel vlieg je in ruim 3 uur van Rotterdam-The Hague Airport naar Akureyri, in Noord-IJsland. Ideaal als je uitsluitend het Noorden van IJsland wil bezoeken. 

Heb je IJsland wel gezien en ben je op zoek naar een andere bestemming in Noord-Europa, dan ben je ook aan het juiste adres bij Voigt Travel. Eerder heb ik bij hen een reis naar Lapland geboekt en dat was echt een onvergetelijk avontuur, mede door de goed verzorgde reis. 

Meer reisinspiratie

11 comments

 1. Wauw…echt jouw foto’s zijn zo mooi 🙂
  Misschien heb ik er overheen gelezen maar in welke maand was je daar? Je hebt super mooi weer gehad als ik dat zo zie.

  1. Hi Diana, ik was er in april en dat was voor ons de ideale maand. De temperaturen vielen mee en we hadden redelijk vaak een zonnetje. Ook nog genoeg sneeuw om ons heen.

 2. Mooie foto van Búðakirkja! Ik heb het kerkje overgeslagen. Ik had niet bepaald fotogeniek weer tijdens mijn bezoek aan Snaefelsnes.

  Het noorden van IJsland lijkt me ook erg mooi.

 3. Wij zijn ook op Snaefellsnes geweest, het is heel erg tof! Wij hadden een dag vól hoogtepunten en uiteindelijk werd het een latertje die dag. Ik adviseer iedereen nu om er meerdere dagen voor uit te trekken!

 4. Wauw, dit is echt fantastisch. Dit gaat direct op mijn wishlist. Leuk dat jullie dit in 8 dagen allemaal hebben kunnen zien. Lijkt me een prachtig gebied als je inderdaad niet zo lang de tijd hebt! En zo bijzonder dat jullie orka’s gezien hebben!

 5. Heerlijk om te lezen. IJslans lijkt me zo gaaf, het staat al jaren hoog op mijn lijstje. In Sri Lanka spotte ik een aantal walvissen en dat vond ik echt magisch. Ik wil heel graag nog orka’s spotten.

 6. Wauw dit moet adembenemend mooi zijn! IJsland staat bovenaan mijn bucketlist door de geweldige natuur. Orcas en walvissen spotten is zo gaaf! Dat deden wij in Nieuw-Zeeland en smaakt naar meer. Ik zou zon blauwe vinvis wel eens in het wild willen zien

 7. Wow, echt supermooi! Ik ben nog nooit in IJsland geweest maar wel verslaafd aan Ierland. Heb het gevoel dat de landschappen wel iets met elkaar overeenkomen maar dat IJsland nog mooier is.
  En walvissen/orka’s spotten wil ik sowieso heel graag nog eens doen. Prachtige foto’s hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *