Slovenië | Het betoverende meer van Bled

Bled

Het meer van Bled, misschien wel één van de meest fotogenieke plekken die ik ooit heb gezien. Dit meer in Slovenië is werkelijk prachtig. Het is een van de highlights van Slovenië. In het midden van het meer ligt een eilandje met een mooi kerkje erop. En op een van de heuvels langs het meer vind je een imposant kasteel. Traditionele roeiboten varen over het kalme, blauwe meer. Het meer van Bled is schilderachtig. Een bezoek hieraan mag dan ook zeker niet ontbreken als je in Slovenië bent.

Het meer van Bled ligt in een heuvelachtig gebied bij het Triglav Nationaal Park. Het is ruim 2,1 kilometer lang, 1,5 kilometer breed en op sommige plaatsen 30 meter diep. Het meer is ontstaan aan het einde van de laatste ijstijd doordat enkele gletsjers door verschuiving van tektonische platen, zich terugtrokken. Het gesmolten ijs dat achterbleef in de holte is nu het meer van Bled.
In het noordoosten van het meer vind je enkele kuuroorden. Maar nog maar weinig mensen komen uitsluitend naar het meer voor deze thermale baden. Er is zoveel meer te beleven. Ik geef je een aantal tips wat je bij het meer van Bled kan doen.

→ Lees meer: Slovenië in 9 dagen | Route en Hoogtepunten

Wat te doen bij het meer van Bled?

1. Wandel of fiets rondom het meer

Om een goede impressie te krijgen van de schoonheid van het meer, mag een wandeling of fietstocht langs het meer niet ontbreken. Rondom het meer ligt een wandel-fietspad van ongeveer 6 kilometer lang. In de vroege ochtend is het nog erg rustig. De opkomende zon laat een prachtige gloed achter op het meer.

Bled

Bled

Onderweg kom je langs het dorpje Bled, een vrij toeristisch en in mijn ogen niet zo’n charmant dorpje. Je vindt hier wel diverse winkeltjes en de meeste accommodaties. Tijdens de wandel- of fietstocht kom je langs verschillende strandjes en andere plekjes waar je het water in kan voor een verkoelende duik. En vrijwel altijd met het mooie uitzicht op het eiland in het midden en rondvarende bootjes. Ook passeer je de enige camping direct aan het meer (Camping Bled) en verschillende bootverhuurders.
Een wandeling of fietstocht rondom het meer is een fijne eerste kennismaking met deze schilderachtige plek.

Bled

2. Vaar met een bootje naar het eiland

Het meer van Bled staat bekend om de aanwezigheid van een klein eilandje in het midden van het meer. Op dit eiland vind je de Maria Hemelvaartskerk. Het eiland groeide na de bekering tot het Christendom uit tot een pelgrimsoord voor katholieken. En nog steeds is het eiland een populair bedevaartsoord waar de Maagd Maria wordt geëerd. Wanneer je de bel in de kerk drie keer luidt, mag je een wens doen. En wie wil dat nou niet?

Bled

Varen op een pletna

Het eiland is onder andere te bereiken met een pletna, een traditionele Sloveense roeiboot. Je herkent deze houten boten van veraf door de kleurrijke overkapping en de staande roeier. Het beroep van pletna roeier wordt zeer gerespecteerd en kan lang niet door iedereen worden uitgeoefend. Hij staat achterop de boot en roeit met twee peddels. Op de boot kunnen ongeveer 20 passagiers. Met de pletna meer je aan bij een trap van 99 treden.

Bled

Huur een roeiboot

Wil je liever zelf het meer verkennen? Huur dan een roeiboot bij een van de vele bootverhuurmaatschappijen langs het meer. Je hebt dan alle tijd om over het meer te varen. Ook kan je bij het eilandje aanleggen, maar deze plekjes zijn zeer beperkt. Dus vaak moet je even wachten tot je er kan aanmeren.

Bled

Praktische informatie
Op verschillende plekken langs het meer kun je aan boord stappen van een pletna. Dat kan bij de piers onder het Spa Park, het Park Hotel Bled café, in Mlino en bij het roeicentrum Bled. Een ritje naar het eiland kost ongeveer €12. De prijs van het huren van een roeiboot ligt tussen de €10 en €20 per uur. De entree van de Maria Hemelvaartskerk is €6 voor volwassenen en €1 voor kinderen.

3. Maak een wandeling naar dit uitzichtpunt

Beelden zeggen soms meer dan woorden. Dat geldt zeker in dit geval. Ik kan je uitgebreid vertellen hoe mooi dit uitzichtpunt is en wat je er ziet. Maar ik laat deze foto zijn werk doen.

Bled

Waar is dit en hoe kom je er?
Het uitzichtpunt heet Ojstrica en het ligt aan de westkant van het meer van Bled. Parkeer je auto of fiets bij Camping Bled en wandel dan ongeveer 100 meter zuidelijk langs het meer. Aan de rechterkant vind je een groot grasveld. In een van de hoeken, waar het gras overgaat in bos, is een klein paadje. In mijn herinnering staat er ook nog een bordje bij met ‘Ojstrica’ en ‘Mala Osojnica’. Als je dit pad volgt, kom je na een korte maar redelijk zware klim door het bos, na ongeveer 20 minuten aan bij uitzichtpunt Ojstrica. En dan wordt je dus getrakteerd op dit uitzicht! Ik vond het adembenemend mooi om het meer van Bled zo tussen de bergen te zien liggen.

Tip
Tip: trek goede wandelschoenen aan en neem voldoende water mee. En vergeet zeker je fotocamera niet!

4. Wandel door de Vintgar Kloof

Ik kan het me bijna niet voorstellen, maar mocht je inmiddels genoeg hebben gekregen van het meer van Bled, dan raad ik je aan om de Vintgar Kloof te bezoeken.
Deze kloof vind je op 4 kilometer afstand van het meer van Bled. Het is een indrukwekkend natuurfenomeen, waarbij de rivier Radovna door een ravijn met steile rotsen stroomt. Het is echt een must om een wandeling door deze prachtige kloof te maken. Onderweg passeer je houten bruggetjes, steile rotswanden, watervallen, draaikolken en een houten brug boven de 16 meter hoge waterval Sum. Het water heeft een prachtige blauw-groene kleur. In ongeveer een uur wandel je naar een houten huisje, waar je wat kan drinken. Via dezelfde weg loop je weer terug.

Vintgar kloof

Vintgar kloof

Praktische informatie
Entree: €4 voor volwassenen en €2 voor kinderen
Open: eind april – oktober van 8:00 – 19:00 uur.

Met de auto: Er is een parkeerplaats aanwezig.
Met de fiets: wij hebben vanaf Bled naar de Vintgar Kloof gefietst met twee kinderen achterop. Dat bleek erg zwaar te zijn, aangezien het een heuvelachtige weg is. Met een mountainbike en zonder kinderen achterop is het waarschijnlijk een stuk beter te doen.
Met de bus: vanaf mei tot en met september gaat er vanuit Bled een bus naar de Vintgar Kloof.

Goede wandelschoenen zijn essentieel, want de paden kunnen soms glad zijn. Ga vroeg op de dag, want dan ben je de busladingen toeristen voor.

5. Bezoek het kasteel van Bled

Op een steile rotswand aan de oostkant van het meer vind je het kasteel van Bled. Je kunt het bijna niet missen als je je langs of op het meer bevindt. Het kasteel van Bled is volgens oude geschriften het oudste kasteel van Slovenië. Dankzij haar ligging en prachtige uitzicht op het meer van Bled, is het een belangrijke plek voor politieke en officiële bijeenkomsten. Het kasteel huisvest tegenwoordig een museum en een goed restaurant. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht op het meer. 

Kasteel Bled

Kasteel Bled

Praktische informatie
Entree: €10 voor volwassenen en €5 voor kinderen
Open: november – maart van 8:00 – 18:00 uur. April, mei, september, oktober: van 8:00 – 20:00 uur. Juni, juli, augustus van 8:00 – 21:00 uur.

→ Op zoek naar een bijzondere plek om te overnachten bij het Meer van Bled? Dan is deze boomhut van Garden Village Bled misschien iets voor jou!

Ben jij wel eens bij het meer van Bled geweest? Wat vond jij gaaf om te doen? 

Meer reisinspiratie

17 comments

 1. Haha, unbelievable… Hier liep ik gisteren gewoon nog! In deze periode is de kans op een blauwe lucht wat minder, maar de herfstkleuren in de bomen aan de oever zijn ook wel weer erg gaaf.
  Ik vond het overigens een mooi meer, maar zeker niet het mooiste stukje Slovenië. Ik ben in dit geval toch meer van wild, stromend water denk ik 😉

 2. Ik ben nog nooit bij het meer van Bled geweest maar wat is het mooi daar! Ik zou graag het kasteel bezoeken, ik kan altijd genieten van het weg dromen bij sprookjesachtige kastelen.

 3. Die kleuren, zo mooi! Nu toch maar eens goed over nadenken of dit niet een bestemming is voor volgend jaar. Lijkt mee een heerlijk land om een roadtrip te maken.

 4. Wow, wat een mooie plaatjes! Ik kan me voorstellen dat wandelen of fietsen hier the way to go is. Is die 6 km helemaal rond het meer, of doen je dan een stukje?

 5. Bled is een heerlijk plekje, maar in de zomer toch wel erg vol. Wat dat betreft is Bohinj misschien nog wel leuker….

  Ik was in mei in Bled.

 6. wow! het ziet er idd zeer mooi uit daar! Misschien moet ik Slovenië toch eens op mijn to do lijstje zetten 🙂

 7. Fotogeniek is het zeker! Mooie foto’s. Het lijkt me een heerlijk ontspannen plek. Wandelen, fietsen, zwemmen. Ik zou het er allemaal graag willen doen. Slovenië trekt me steeds meer!

  1. Het is inderdaad een heerlijk ontspannen plek. In ieder geval buiten het hoogseizoen 😉 Er is genoeg te zien en doen!

  1. Ja, mooi hè die tinten blauw? We hebben ook geluk gehad met het weer. Het is zeker de moeite waard om eens heen te gaan!

 8. Pingback: bulgari bague homme replique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *