Slovenië | Bled of Bohinj: twee wonderschone meren

Slovenie bled of bohinj

Slovenië heeft het geluk dat haar natuur prachtig is. Een reis door dit land voert je langs hoge bergen, groene heuvels, watervallen, pittoreske dorpjes, bruisende steden en prachtige meren. Twee van deze meren zijn razend populair onder reizigers: het meer van Bled en het meer van Bohinj. Beide meren liggen in het noordwesten van Slovenië, op nog geen dertig minuten rijden van elkaar. Tijdens onze reis door Slovenië hebben wij bij zowel het meer van Bled als bij het meer van Bohinj een aantal nachten doorgebracht. Nog steeds ben ik diep onder de indruk van de schoonheid van deze meren en de omgeving. Regelmatig krijg ik de vraag welk meer mooier is om te bezoeken. Vandaar deze blog waarin ik de twee meren tegenover elkaar zet. 

Het meer van Bled

Het meer 

Het meer van Bled is één van de meest bezocht en fotogenieke plekken van Slovenië. In het midden van het meer bevindt zich een eilandje met een prachtig kerkje erop. Traditionele roeiboten varen over het kalme, helderblauwe meer. Het meer van Bled ligt in een heuvelachtig gebied bij het Triglav Nationaal Park. Het is ruim 2,1 kilometer lang, 1,5 kilometer breed en op sommige plaatsen 30 meter diep. Het meer is ontstaan aan het einde van de laatste ijstijd doordat enkele gletsjers door verschuiving van tektonische platen zich terugtrokken. Het gesmolten ijs dat achterbleef in de holte is nu het meer van Bled. Op een van de heuvels langs het meer vind je een imposant kasteel.

→ Slovenië | Het betoverende meer van Bled

Bled

Nabijheid van dorp met faciliteiten

Als je op zoek bent naar een plek waar je in de nabijheid van het meer veel faciliteiten hebt zoals restaurants, supermarkten en een pinautomaat, dan zit je bij het meer van Bled het beste. In het  dorpje Bled dat direct aan het meer is gelegen vind je talloze hotels, horeca en winkels. Dit in tegenstelling tot het meer van Bohinj, waarbij de dorpjes wat verder van het meer af zijn gelegen en ook over iets minder faciliteiten beschikken. Door het grotere aantal toeristen is alles rondom het meer van Bled en stuk duurder dan in de rest van Slovenië. Een verblijf inclusief eten en drinken zal je hier naar alle waarschijnlijkheid meer kosten dan bij het meer van Bohinj. 

Activiteiten in de omgeving

Op en rondom het meer is veel te doen. Om een goede impressie te krijgen van de schoonheid van het meer, mag een wandeling of fietstocht langs het meer niet ontbreken. Rondom het meer ligt een wandel-fietspad van zes kilometer lang. Tip: ga in de vroege ochtend op pad als het nog rustig is en als de opkomende zon een prachtige gloed achterlaat op het meer.

Bij een bezoek aan het meer van Bled moet je natuurlijk ook het water op. Op verschillende punten langs het meer kun je een (roei)boot huren. Geen zin om zelf te roeien? Dan kun je mee op een pletna, een traditionele Sloveense houten roeiboot. Ga ook zeker van boord bij het eilandje midden in het meer en wandel omhoog naar de Maria Hemelvaartskerk, een populair bedevaartsoord.

Bled

Heb je even genoeg van het meer – wat ik me bijna niet kan voorstellen – dan raad ik je aan om de Vintgar Kloof te bezoeken. Deze kloof vind je op vier kilometer van het meer van Bled. Het is een indrukwekkend natuurfenomeen, waarbij de rivier Radovna door een ravijn met steile rotsen stroomt. Een wandeling door de kloof voert je langs houten bruggetjes, steile rotswanden, watervallen, draaikolken en een houten brug boven de 16 meter hoge waterval Sum. Het water heeft een prachtige blauw-groene kleur. In ongeveer een uur wandel je naar een houten huisje, waar je wat kan drinken.

Mocht je nog tijd over hebben, dan kun je het kasteel van Bled nog bezoeken of naar dit prachtige uitzichtpunt lopen. 

Bled

Drukte

Hier kan ik vrij kort over zijn: het meer van Bled is drukbezocht, zeker in het hoogseizoen. Wij bezochten het meer in juni en ook toen was er redelijk veel verkeer langs het meer. Ondanks de drukte was het nog wel charmant. Wellicht dat dit in de maanden juli en augustus toch net anders is. Door de vele faciliteiten en accommodaties bij het meer, komen er veel toeristen op af. Het is een komen en gaan van bussen met toeristen. 

TIP! Trek er vroeg in de morgen op uit. Nog voordat alle touringcars met toeristen het meer hebben bereikt. Dat geldt voor het maken van een wandeling, maar ook voor het huren van een bootje.

Onze accommodatie 

Met onze camper hebben wij een paar nachten op Camping Bled gestaan. Deze camping ligt aan de westkant van het meer tussen de bergen en in een prachtig dal. Alleen een weg scheidt de camping van het meer. Je vindt hier een strandje en je kan vanaf hier direct een duik nemen in het water. Het uitzicht op het meer, de omringende bergen, het eilandje en de kerk daarop is prachtig. Op de camping zijn ook een aantal glampingtenten, trekkershutten en mobilhomes te huur. De campingplekken zijn ruim genoeg, beschikken over water en elektra en het sanitair is ook schoon. Er is een broodservice en bij de receptie kun je verschillende excursies boeken. De camping is een goed vertrekpunt voor wandelingen en fietstochten. 

Bled

Lake Bohinj

Het meer

Het meer van Bohinj is wat mij betreft een van de mooiste plekken van Slovenië. Het meer ligt verscholen in het Triglav National Park, in het noordwesten van Slovenië, op circa 520 meter boven zeeniveau. Bohinj is 4,5 km lang en 1 km breed en daarmee is dit meer het grootste meer van Slovenië. Op sommige plaatsen bereikt het meer een diepte van 45 meter. Het ligt verscholen tussen een aantal bergen en straalt een en al rust, ontspanning en vredigheid uit. Het water oogt de ene keer groen en de andere keer juist weer blauw. Heel bijzonder. Via enkele kleine strandjes kan je het water bereiken om te zwemmen, kanoën, kajakken of te suppen. Gemotoriseerde boten zijn hier niet toegestaan. Rondom het meer vind je een aantal karakteristieke, traditionele Sloveense dorpjes. Het meer trekt vooral avonturiers en natuurliefhebbers. Mensen die er van genieten om te fietsen, te wandelen, te zwemmen of om parachute te springen.

slovenie

Nabijheid van dorp met faciliteiten

De belangrijkste plaats aan het meer is Ribcev Laz, dat aan het oosten van het meer ligt. Hier vind je een supermarkt, een aantal restaurantjes en een verhuurpunt voor boten. Ook bevindt zich hier op een prachtig plekje de Johannes de Doper kerk. 

Zes kilometer landinwaarts ligt het grootste dorp in de omgeving: Bohinjska Bistrica. Deze plek passeer je als je van het meer van Bled naar Bohinj rijdt. Hier bevinden zich grote supermarkten, veel winkels, pinautomaten etc. In deze plaats vertrekt ook de autotrein naar Most na Soči, een aanrader om te doen. De meeste accommodaties bevinden zich tussen Bohinjska Bistrica en het meer in. Je vindt hier vooral pensions, appartementen en campings.   

Activiteiten in de omgeving

Rondom het meer van Bohinj is ontzettend veel te doen. De meesten komen hier voor sportieve activiteiten of voor pure ontspanning. Langs een van de zijdes van het meer loopt een fietspad en zo kun je mooie tochten maken langs het meer of de bergen in. Onderweg heb je mooie uitzichtspunten of de mogelijkheid om even het water in te gaan. Tijdens ons bezoek aan Bohinj fietsen we naar een dorpje aan de andere kant van het meer: Stara Fuzini. Hier vind je talloze alpenhuisjes met bloembakken vol kleurige bloemen.  

Ook kun je bij Ukanc met een gondel omhoog naar de 1.500 meter hoog gelegen berg Vogel. In de zomer kan je er uitstekend wandelen en in de winter skiën. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht op het meer van Bohinj en op de vallei. De wandelmogelijkheden zijn legio en wij kiezen voor een niet te zware trail, aangezien we met een peuter van 3 zijn en een kleintje van 1 op onze rug dragen. Tijdens de wandeling door de bergweides vol bloemen passeren we schapen en koeien en bereiken we via een best flinke klim een berghutje, waar we wat drinken en bijkomen voor de rit terug. Het is er echt prachtig en een must voor je verblijf bij het meer van Bohinj.

Bohinj

Op het meer zelf is het mogelijk om te kanoën of te suppen. Verhuurplekken vind je o.a. in Ukanc en in Ribcev Laz. De camping waar wij verblijven verhuurt ook SUP’s en daar maak ik dan ook regelmatig gebruik van. Er is verder niemand op het stille water. 

Drukte

Het meer van Bohinj is aanzienlijk rustiger dan het meer van Bled. Dat komt waarschijnlijk doordat er (nog) weinig dorpen en accommodaties aan het meer liggen. Het maakt de plek ook extra bijzonder. Ook hier zal de drukte afhankelijk zijn van het seizoen waarin je gaat en de plek waar je overnacht. Wij verbleven aan de westzijde van het meer en daar waren we alleen met de andere campinggasten.  

Onze accommodatie 

Ik durf wel te stellen dat wij de allermooiste plek langs het hele meer hebben bemachtigd. Op Camping Zlatarog in Ukanc staan wij met onze camper direct aan het meer, vooraan. Dit maakt het verblijf hier aan het meer wel extra speciaal. We ontbijten aan de oever van het meer, de kinderen zwemmen er heerlijk, ik loop er zo in met mijn SUP-board. Het is er volop genieten. De camping ligt aan de rand van het meer op een heuvelachtig terrein met veel bomen. Er zijn speciale camperplaatsen en tentplaatsen. Het sanitair is ok en er is een restaurant aanwezig waar je terecht kan voor een aantal simpele maaltijden, waaronder hele grote pizza’s. Ook wel eens lekker. Gelukkig hebben ze een broodservice, waardoor je niet iedere keer naar de dichtstbijzijnde supermarkt (een stuk verderop gelegen aan het meer)  hoeft te fietsen. De campings is echt gericht op avonturiers en natuurliefhebbers die niet teveel luxe nodig hebben.  

TIP! Het reserveren van een specifieke plek kan hier niet, dus kom op tijd zodat je het meeste kans hebt op een mooie plek aan het water.

Camperreis

Conclusie

Iedere reiziger is op zoek is naar iets anders tijdens zijn reis. Waar de een juist van rust en natuur houdt, zoekt de ander juist meer vertier op vakantie. En waar de een liever in een tentje aan het meer staat, kiest de ander liever voor een luxe hotel met uitzicht op het meer. Dit gegeven maakt het vrijwel onmogelijk om een van de meren uit te roepen tot het mooiste meer. Zowel Lake Bled als Lake Bohinj hebben zijn wonderschoon en hebben op hun eigen manier een gigantische charme. Wel durf ik te zeggen dat als je op zoek bent naar rust, Lake Bohinj meer in de smaak zal vallen. Houd je van wat meer gezelligheid en reuring bij het meer, dan kan je beter voor Lake Bled kiezen. Twijfel je toch nog, dan heb ik maar een advies: bezoek zowel Lake Bled als Lake Bohinj! Spijt zal je daar zeker niet van krijgen. 

Meer reisinspiratie

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *