Brda: een prachtige regio in Slovenië

brda, slovenie

Slovenië: wat heeft dit land mij ontzettend verrast. Het is er zo ongelooflijk mooi en divers. Je vindt er de meest prachtige landschappen bestaande uit heldere meren, hoge bergen, alpenweides, smaragdgroene rivieren, rivierkloven, watervallen, grotten, valleien, zee en wijngaarden. Ja, wijngaarden inderdaad. En laat de wijnstreek Goriska Brda nou direct een van van de mooiste regio’s van Slovenië zijn. 

Het Toscane van Slovenië 

De meeste mensen zullen bij Slovenië denken aan de bruisende hoofdstad Ljubljana en misschien wel de prachtige meren van Bled en Bohinj. Dat er in Slovenië ook meerdere mooie wijnstreken te vinden zijn, is minder bekend. En dat is misschien maar goed ook, want het is er (nog) authentiek en rustig. Je vindt de wijnstreek Goriska Brda in het westen van Slovenië. De streek wordt wel eens vergeleken met Toscane. En ik snap wel waarom. Het is een heuvelachtig gebied vol met wijngaarden, mooie uitzichten en pittoreske dorpjes. Je vindt er talloze wijnhuizen, waar je vaak ook terecht kan voor het proeven van de wijnen. Brda staat bekend om de rebula, chardonnay en merlot.  

Pittoresk Šmartno

Een tour door de regio Brda, is niet compleet zonder een bezoek aan het pittoreske dorpje Šmartno. Het ligt op een heuvel midden tussen de wijngaarden. Šmartno is door de Romeinen gebouwd als een vestingstadje op de strategische route tussen Venetië en de Oostenrijkse grens. De pittoreske plaats is te herkennen aan haar vijf torens en de oude stadsmuren, die in de zestiende en zeventiende eeuw zijn gebouwd. Tegenwoordig is Šmartno een van de mooiste en best bewaarde historische dorpen in Slovenië. En daar ben ik het volledig mee eens. 

Wij parkeren onze auto net naast de vestingmuur en wandelen via de oude stadspoort het centrum in. We zijn op een handjevol Sloveense dagjesmensen de enige in het prachtige dorpje. Via een wandeling door de straatjes van Šmartno krijgen we een goede impressie van deze mooie plek.

De balkonnen hangen vol met vrolijk gekleurde bloemen. Al snel lopen we tegen een van de vele bodega’s aan. De wijnproeverij binnen slaan we even over. Wel genieten we van een lekker ijsje op een van de terrasjes van het plaatsje. In Šmartno vind je verschillende kleine winkeltjes en galleries, waar ze lokale en zelfgemaakte producten verkopen. Bij een van de winkels kopen we twee glas geblazen, gekleurde vissen. Leuk voor op onze badkamer.
Vanaf de stadsmuren hebben we een prachtig uitzicht op de omgeving met wijngaarden, kleine dorpjes en cipressen. Ik kan me voorstellen dat het een hele leuke plek is om een nachtje door te brengen. Helaas zit dat er voor ons nu niet in.

Het uitzicht vanaf de Gonjače toren

Vlakbij het dorpje Šmartno vind je in het dorpje Gonjače een uitkijktoren. Het is absoluut de moeite waard om de 144 treden van deze toren te beklimmen. Het uitzicht vanaf de top is namelijk adembenemend mooi. Je kijkt uit over het heuvelachtige landschap van Brda vol wijngaarden en dorpjes. Als het helder is kun je zelfs de Julische Alpen zien liggen. De 23 meter hoge Gonjače toren is ontworpen door architect Marko Šlajmer en is in 1961 gebouwd. Naast de toren vind je een bronzen monument dat is opgedragen aan de 315 inwoners van Brda, die hun leven gaven in de Tweede Wereldoorlog.

slovenie

brda, slovenie

weg slovenie

Ook mooi om te zien en doen in Brda:

→ Breng een bezoekje aan het schilderachtige dorpje Dobrovo

→ Ga wijnproeven bij een van de vele wijnboerderijen

→ Wandel en fiets door de omgeving; er zijn verschillende wandel- en fietsroutes

→ Bezoek een van de vele festivals in de regio Brda: bijvoorbeeld het kersenfestival in juni of het festival Brda & Wine in Šmartno

 

Ben jij wel eens in de regio Brda geweest? 

Meer reisinspiratie

7 comments

  1. Ik heb dit jaar een roadtrip door Slovenië op de planning staan. Ik ben geen wijnliefhebber maar ondanks dat denk ik dat ik Brda toch op de todo list ga zetten.

  2. Ik vond deze regio ook heel leuk om te bezoeken. Heel anders dan de rest van Slovenië en eigenlijk meer Italiaans inderdaad. Wij kregen hier geheel onverwacht een wijnproeverij voor onze kiezen door ergens aan te kloppen. Geweldige ervaring en ook zeker nog niet zo toeristisch!

  3. Hahaha, ik dacht eerst dat er Breda (mijn woonplaats) stond, toen ik het artikel opende…

    Heb al zoveel goeds over Slovenië gehoord, dat ik steeds nieuwsgieriger naar deze bestemming begin te worden. Het Toscane van dit land spreekt me wel aan. Bedankt voor de inspiratie.

  4. Wat prachtig! Alle bekende meren en steden stonden inderdaad al op ons lijstje maar de Brda regio nog niet, die komt er nu wel meteen op, daar moeten we heen tijdens onze reis naar Slovenie!

  5. Wat een prachtige regio! Ik heb zelf maar een klein stukje van Slovenië gezien, maar dit smaakte naar meer. Zo bezocht ik Ljubljana en maakte ik vanuit daar een tripje naar de Skocjan Caves en Lake Bled en Bohinj. Maar de Brda regio lijkt me ook prachtig. Ik ga zeker nog eens terug en dan zal ik deze regio zeker overwegen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *