Dagje uit in eigen land | Skûtsjesilen in De Alde Feanen

De Alde Feanen

Vorig jaar september heb paar dagen mogen doorbrengen in het Friese Nationaal Park De Alde Feanen. Ik was enorm verrast door de schoonheid van de omgeving. Er is ontzettend veel te doen en zien. Als halve Friezin – maar opgegroeid in Arnhem – kwam ik vaak in Friesland om van de Friese landschap en in het bijzonder de meren te genieten. Vanaf het land en vanaf het water.

Nationaal Park de Alde Feanen

Nationaal Park De Alde Feanen (De Oude Venen) ligt in de provincie Friesland en werd pas in 2006 een Nationaal Park. Het kenmerkt zich door slootjes, rietvelden, trilveen, moerasbossen, petgaten en veenplassen. Het bijzondere landschap is ontstaan doordat het water er door de lage ligging van het gebied niet weg kon. In de loop van duizenden jaren groeide er een dikke veenlaag aan van afgestorven planten. Van het veen zijn vroeger grote hoeveelheden turf gewonnen en zo ontstonden er petgaten, vaarten en plassen. Er komen ontzettend veel watersporters op dit gebied af om het natuurgebied vanaf het water en vanaf het land te verkennen. Eerder schreef ik al over de 5 manieren om de Alde Feanen te verkennen.

Skûtsjesilen

Eén van de mooiste manieren om vanaf het water een gebied te verkennen is zeilend op een Fries skûtsje. Een skûtsje (letterlijk: schuit) is een houten of stalen zeilschip dat vanaf de 18e eeuw tot ongeveer 1930 werd gebouwd voor het vrachtvervoer in Friesland. Ze vervoerden onder andere turf, modder en aardappelen over de vaarten, kanalen en grote meren in het Zuidwesten van Friesland en op de Zuiderzee.
Van de oorspronkelijke vloot van 4000 skûtsjes zijn er nu nog maar 400 over. Tegenwoordig worden de skûtsjes gebruikt om recreatietochten mee te maken of om wedstrijden mee te zeilen, waaronder het bekende IFKS skûtsjesilen.

Per skûtsje De Alde Feanen ontdekken

Ook in nationaal park De Alde Feanen kan je skûtsjesilen. Het is een hele bijzondere manier om dit natuurgebied te verkennen. Op een zonnige dag ben ik aan boord gegaan van het skûtsje Dikke Otter, het meest luxe schip van de vloot van Annage.

Op het land geeft Schipper Cathrienus uitleg over de werking van het schip en verzoekt ons aan boord ook mee te helpen met het zeilen. De wind laat ons vandaag wat in de steek. Toch is het voldoende om de zeilen te hijsen en komen we vooruit. Zeilen op De Alde Feanen is bijzonder want het natuurgebied kent in tegenstelling tot andere watersportgebieden van Friesland geen grote meren, maar je vaart op kleinere slootjes en meren. Er is daardoor altijd veel te zien vanaf het skûtsje. We passeren prachtige (vakantie)huisjes aan het water, rietvelden, molens, vogelspotplekken en andere mooie boten. Uiteraard heb ik natuurlijk ook aan het roer gestaan, de zeilen gehesen en de fok bediend!

De Alde Feanen

De Alde Feanen

Zeilen op een skûtsje kan bij Annage skûtsjesilen. Ze verzorgen één- of meerdaagse zeiltochten op skûtsjes en pramen voor bedrijven, vrienden en families.

Tip: bezoek ook het Skûtsjemuseum

Skûtsjesilen is niet zomaar een hobby. Voor sommige schippers is het een way of living. Om deze bijzondere schepen te eren, is in 1998 het Skûtsjemuseum opgericht in Earnewâld. Initiatiefnemer en oprichter van dit prachtige museum is Age Veldboom, schipper, eigenaar van enkele skûtsjes en verhuurder van een prachtige B&B Lytse Meer in Oudega.
Centraal in dit museum staat het leven van een vroegere generatie zeilschippers, die op skûtsjes voeren. Maar ook de kampioenscompetities van SKS en IFKS van vandaag de dag krijgen er volop aandacht. Oude ambachten uit de scheepsbouw zoals smederij en zeilmakerij komen in speciaal ingerichte werkplaatsen aan bod. Honderden onderdelen van skûtsjes en gereedschappen waarmee ze gemaakt werden, staan in een sfeervolle omgeving opgesteld. Het museum is echt de moeite waard om te bezoeken. Het is geopend van 29 april t/m 1 oktober 2017 op de zaterdagen en zondagen van 13.00 – 17.00 uur.

Dat het skûtsjesilen leeft in de omgeving van De Alde Feanen blijkt ook wel uit het feit dat de preekstoel van de gereformeerde kerk van Earnewâld de vorm heeft van de boeg van een skûtsje en dat er op de huizen skûtsjes te vinden zijn.

Wist jij dat Nationaal Park De Alde Feanen vlakbij de mooie stad Leeuwarden ligt? Deze Friese hoofdstad is ook zeker een bezoekje waard. Hier vind je 6 tips wat te doen in Leeuwarden!
 

Heb jij wel eens gezeild op een skûtsje?

 

Ik heb op uitnodiging het weekend doorgebracht in Nationaal Park De Alde Feanen. Alles wat ik schrijf is gebaseerd op mijn persoonlijke mening.

Meer reisinspiratie

9 comments

  1. Ik was iets te snel. Fijn dat ik weet bij je kan reageren! Ik woonde zo’n 32 jaar in Friesland, maar ben nooit gaan Skûtsjesilen. Zou het zeker nog eens willen doen. Lijkt me erg tof!

  2. Skûtsjesilen is heerlijk! Ik heb vaker wedstrijden gezeild op skûtsjes in Friesland, en ben een keer gaan skûtsjesilen naar de Waddeneilanden. Ik zit het liefste bij de fok (voorste zeil), maar om even schipper te mogen zijn van zo’n groot schip is ook wel gaaf. Al was het even spannend toen ik moest ‘inparkeren’ in de haven. 😉

  3. Ik kom enkel in Friesland voor mijn werk en vind het al fijn om een rondje te gaan wandelen in de buurt van het hotel waar ik dan overnacht. Als Belg is een Skutsje wel helemaal onbekend, een zeilschip begrijp ik dan weer wel. 😉

  4. Och nu krijg ik toch zin om in Friesland te zeilen! De foto’s laten zien hoe mooi het daar is. Kom altijd heerlijk tot rust als ik aan het zeilen ben. Lekker op gaan in het moment en bezig zijn met de wind, het water en de boot.

  5. Wat is het daar mooi! Ik kom eigenlijk nooit in Friesland terwijl ik een echte natuurliefhebber ben. Zeilen lijkt mij leuk, maar ik ben toch meer van het actieve. Ik zie ook mensen suppen op je foto’s. Dat lijkt mij ook erg gaaf om daar te doen. Of kanoën, daar maak je mij ook erg blij mee.

    1. Wat leuk dat je daar ook hebt gevaren. Het zeilschip was echt fantastisch. Het is zo mooi en ontspannend daar! Echt een aanrader op zo’n skûtsje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *