Sète: het Venetië van Frankrijk

Sete

Het wordt ook wel het Venetië van Frankrijk genoemd door de vele kanalen die dit plaatsje rijk is. Sète is een gezellige, authentieke vissersplaats in het departement Hèrault in de regio Languedoc-Roussillon. Het heeft een mooie haven vol met oude vissersbootjes, grotere vissersschepen en passantenboten. In de haven en het centrum vind je veel terrasjes, winkeltjes en hoe kan het ook anders goede visrestaurants. Mocht je in de Languedoc op vakantie zijn, dan is Sète echt de moeite waard om naartoe te gaan.

Historisch Sète

Na de verovering van Zuid-Gallië werd Sète bewoond door de Romeinen. De berg Mont Saint Clair  waartegen Sète is gebouwd fungeerde in die tijd als geografisch herkenningspunt vanaf het water. Het werd een handelsplaats voor de mediterrane beschavingen van Sicilië, Italië en Griekenland. Om de export van producten uit de Languedoc te bevorderen werd er in de zeventiende eeuw een haven gebouwd. De mensen uit de omringende dorpjes Marseillan, Bouzigues en Mèze trokken naar Sète toe om er te werken. Er kwamen winkels, huizen en zo ontstond de stad Sète langzaamaan.

DSC_0232-2

Bootjes en vissershuisjes

Sète is een karakteristiek vissersplaatsje. Aan de ene zijde grenst Sète aan het lagunemeer Étang de Thau en aan de andere zijde ligt de Middellandse Zee. In het midden van de stad vind je de oude vissershaven vanwaar kleine vissersbootjes vrijwel iedere ochtend de zee of het meer op gaan. Vlakbij is de visafslag waar je iedere middag de bootjes weer binnen ziet komen met grote netten en emmers vol inktvissen, mosselen en sardientjes. In de stad vind je enkele traditionele visserswijken met authentieke vissershuisjes en oude vissersbootjes aan de kade van de kanalen. Op de kade hengelen de vissers naar kleine vissen, hangen ze de gebruikte visnetten uit en bespreken ze de visvangst van de dag met elkaar.

Sete

In Sète vormen de kanalen, voornamelijk het Canal Royal het hart van de stad. De belangrijkste gebouwen van deze plaats liggen dan ook aan de oever van de kanalen.

Sete

Sete

Sete

Naast een wandeling langs de kanalen en de haven is ook de rest van het centrum zeer de moeite waard om door heen te wandelen. Vanaf Canal Royal lopen er meerdere smalle en steile straatjes de berg Mont Saint Clair op. In de straten vind je leuke winkeltjes, gezellige terrasjes en voldoende cafés en restaurants. En niet te vergeten: prachtige pastelkleurige huisjes met typische Franse balkonnetjes. Je kijkt je ogen uit op iedere hoek of plein. Het is een pittige wandeling omhoog (wij hadden een peuter en baby mee), maar het uitzicht is fantastisch!

Sete

Sète vanaf het water

Een bezoekje aan deze charmante vissersplaats is niet compleet zonder een boottocht over de kanalen. Er zijn verschillende mogelijkheden om Sète vanaf het water te verkennen.

Sete

⇒ Canauxrama boottocht

Deze boot vaart je in 45 minuten door de kanalen van de stad. De boten zijn ontworpen om onder de lage bruggen van Sète te kunnen varen en zo leer je de stad goed kennen.
Informatie- en vertrekpunt: in het midden van de Quai Général Durand

⇒ Aquarius boottocht

Tijdens deze boottocht vaar je in een uur door de vissershaven, de plezierhaven en de handelshaven. Vervolgens maak je een tochtje op zee langs de steile rotskust van Sète. De boot is voorzien van een glazen bodem, waardoor je het onderwaterleven goed kan observeren.
Informatiepunt: Quai Général Durand
Vertrekpunt: Pont de la Savonnerie

⇒ Sub Sea Explorer boottocht

De Sub Sea Explorer neemt je mee door de vissershaven en handelshaven van Sète richting de Thaulagune en Bouzigues. Leuk aan deze boottocht is dat je een bezoekje brengt aan enkele schelpdierkwekerijen. Ook deze boot is voorzien van een doorzichtige bodem waardoor je een goed zicht hebt op de oester- en mosseltouwen onder water.
Informatiepunt: Quai Général Durand
Vertrekpunt: Quai de la Résistance

Wij kozen voor een heerlijk tochtje met de Canauxrama die ons meenam door een deel van de haven en de kanalen van Sète.

Tips en praktische informatie Sète

♥ In augustus vindt Saint Louis plaats: het patronale feest van Sète. Zes dagen lang is het feest op straat en op het water en vinden er tot diep in de nacht festiviteiten plaats. Zeker een aanrader om naartoe te gaan mocht je in die periode in de buurt verblijven.

♥ In een plaats als Sète zit je uiteraard goed als je van vis en schaaldieren houdt. Enkele goede restaurants waar dat kan zijn Le Petit Pecheur, Le Porto Pollo en La Calanque. Allemaal hebben ze uitzicht op een kanaal.

♥ Er zijn een aantal parkeergarages waarin je je auto kwijt kan. Wij parkeerden onze auto in garage Canal Royal en daar zit je direct op de juiste plek.

Sete

Meer reisinspiratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *