Slovenië in 9 dagen | Route en Hoogtepunten

slovenie

Het was één van de reishoogtepunten van 2017: een roadtrip door Slovenië! Het land heeft mij in alle opzichten ontzettend verrast. Het is er ongelooflijk mooi en divers. Je vindt er de meest prachtige landschappen bestaande uit heldere meren, hoge bergen, alpenweides, smaragdgroene rivieren, wijngaarden, rivierkloven, watervallen, grotten, valleien en zee. Als natuurliefhebber ben je hier echt helemaal op je plek. Naast de veelzijdige natuur, vind je in Slovenië ook karakteristieke dorpjes en een fantastische hoofdstad. Kortom, er is genoeg te doen en zien in Slovenië. In deze blog laat ik je de route zien die ik tijdens mijn rondreis in Slovenië heb afgelegd.

Hier lees je meer over de mooiste bezienswaardigheden van Slovenië.  

Achtergrond
Slovenië ligt in Midden-Europa en grenst aan Oostenrijk, Italië, Kroatië en Hongarije. Het heeft een kleine kuststrook aan de Adriatische Zee. Het is een klein land en heeft ruim 2 miljoen inwoners. Slovenië maakte voor 25 juni 1991 deel uit van het voormalige Joegoslavië. Het land is sinds 2004 lid van de EU.

Slovenië is geen groot land en daarom kan je in een week een hele goede impressie krijgen van dit land. Slovenië leent zich ontzettend goed om met een auto of camper te bereizen. De wegen zijn over het algemeen goed, de afstanden tussen de bestemmingen kort en het land zelf is veelzijdig. 

Route 8 dagen Slovenië

Dag 1 | Aankomst Meer van Bled

Na een tussenstop in Zuid-Duitsland te hebben gemaakt, bereiken wij in de middag onze camping bij het Meer van Bled. Wanneer je naar Slovenië gaat, kan je bijna niet onder het meer van Bled uit. De omgeving bij Bled is werkelijk sprookjesachtig. Het ligt in een heuvelachtig gebied en het water is er prachtig van kleur. De ene keer oogt het helderblauw en de andere keer smaragdgroen. Wat het meer pas echt bijzonder maakt is de aanwezigheid van een klein eilandje in het midden van het meer. Op dit eiland vind je de Maria Hemelvaartskerk. Als je de kerkbel drie keer luidt, mag je een wens doen. Het eiland is onder andere te bereiken met een pletna, een traditionele Sloveense roeiboot.

Afstand: Hilpoltstein, Duitsland – Meer van Bled: 506 kilometer 
Overnachting Duitsland: Wohnmobilstellplatz am Rothsee Seezentrum Heuberg, Hilpoltstein
Overnachting Slovenië: Camping Bled

Bled

Dag 2 | Meer van Bled

Vandaag maken we in de vroege ochtend een fietstocht rondom het meer van Bled. Het is dan nog redelijk rustig en we genieten van alle uitzichten op het blauwe water van het meer, het eilandje in het midden van het meer, de bergen rondom het meer en het kasteel op een van de bergen. Het is een prachtige tocht en onderweg stoppen we meerdere keren. We eindigen de fietsrit met een duik in het meer bij het strandje bij onze camping. 
In de middag wandel ik naar het hooggelegen uitzichtpunt Ojstrica aan de westkant van het meer van Bled. Het is een korte, maar pittige klim omhoog, maar het uitzicht is fenomenaal. 

Overnachting: Camping Bled, Bled

Bled

Dag 3 | Meer van Bled

In de omgeving van het meer van Bled is van alles te doen. Vandaag gaan we met onze normale fietsen (met zitjes en kids erop) naar de Vintgar Kloof. Een hele zware tocht vol met pittige beklimmingen blijkt. Deze kloof vind je op 4 kilometer afstand van het meer van Bled. Het is een indrukwekkend natuurfenomeen, waarbij de rivier Radovna door een ravijn met steile rotsen stroomt. Onderweg passeer je houten bruggetjes, steile rotswanden, watervallen, draaikolken en een houten brug boven de 16 meter hoge waterval Sum. 

In de middag maken we nog een boottocht over het meer met een gehuurde roeiboot. We bezoeken het mooie eilandje met de Maria Hemelvaartskerk erop. Meer daarover lees je in mijn aparte blog over het Meer van Bled

Overnachting: Camping Bled, Bled

Dag 4 | Meer van Bled – Meer van Bohinj

Wij verlaten de prachtige omgeving van Bled en gaan op weg naar het volgende meer: het Meer van Bohinj. Onderweg slaan we flink wat boodschappen in voor de komende dagen, aangezien er bij Bohinj geen supermarkt op loopafstand van onze camping is. De afstand tussen Bled en Bohinj is een korte: na 31 kilometer komen we nog in de ochtend aan bij camping Bohinj in Ukanc, aan de westzijde van het meer. We zijn expres vroeg vertrokken, zodat we de meeste kans hebben op een mooie camperplek direct aan het meer. En we hebben geluk, want precies als wij aankomen, rijdt er een camper weg van een van de mooiste plekjes van de camping. 

Het meer van Bohinj is wat mij betreft een van de mooiste plekken van Slovenië. Het meer ligt verscholen in het Triglav National Park, in het noordwesten van Slovenië. Het ligt te midden van een aantal bergen en straalt een en al rust, ontspanning en vredigheid uit. Via enkele kleine strandjes kan je het water bereiken om te zwemmen, kanoën, kajakken of te suppen. Gemotoriseerde boten zijn hier niet welkom. Rondom het meer vind je een aantal karakteristieke, traditionele Sloveense dorpjes. Het meer trekt vooral avonturiers en natuurliefhebbers. Mensen die er van genieten om te fietsen, te wandelen, te zwemmen of om parachute te springen. 

In de middag genieten we aan het meer.  

Afstand: Meer van Bled – Meer van Bohinj: 31 kilometer 
Overnachting: Camping Zlatorog, Ukanc

Bohinj

Dag 5 | Meer van Bohinj 

Net als bij het Meer van Bohinj is er in deze omgeving veel te doen. Vandaag gaan we in de ochtend met de naast de camping gelegen gondel naar de 1.500 meter hoog gelegen berg Vogel. In de zomer kan je er goed wandelen en in de winter zelfs skiën. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht op het meer van Bohinj en de vallei. Je kan er verschillende wandelingen maken en wij kiezen een niet te zware trail, aangezien we o.a. met een peuter van 3 jaar zijn, die zelf moet lopen. Onderweg komen we schapen en koeien tegen en bereiken we via een best flinke klim een berghutje, waar we wat drinken en bijkomen voor de rit terug. Het is er heerlijk! Hier vind je meer informatie over hiken in het Triglav National Park

In de middag huur ik een SUP en verken ik het meer vanaf het water. Ik ben de enige op het grote meer en geniet van de rust en het mooie uitzicht op de bergen. Zodra de kinderen wakker zijn van hun middagslaapje, gaan we het meer op met een luchtbed. 

Overnachting: Camping Zlatorog, Ukanc

Dag 6 | Meer van Bohinj 

De ochtend trekken we er weer op uit met onze fietsen. Langs een zijde van het meer loopt een fietspad en we fietsen naar een dorpje aan de andere kant van het meer: Stara Fuzini. Het staat er vol met Alpenhuisjes met bloembakken vol kleurige bloemen. In de middag genieten we weer van onze prachtige camperplek direct aan het meer. 

Overnachting: Camping Zlatorog, Ukanc 

Dag 7 | Meer van Bohinj – Soca Rivier – Brda Wijnstreek – Vipava Vallei

Vandaag hebben we een lange reis voor de boeg. Niet zozeer omdat onze eindbestemming ver weg ligt, maar vooral omdat we onderweg ontzettend veel mooie plekken tegenkomen. We verlaten Ukanc en vertrekken met de camper naar het nabijgelegen dorpje Bohinjska Bistrica. Vanuit daar willen we met de autotrein naar Most na Soci. Hij blijkt vandaag niet zover te rijden, dus moeten we er in het dorpje Podbro uit. Het is even spannend om de grote camper op de trein te manoeuvreren, maar ik heb geluk met een man die achter het stuur nergens voor terugdeinst. En met 2 cm speling aan beide kanten, staan we erop! Het is een bijzondere ervaring: met je camper op de autotrein door de bergen. Mocht dit te avontuurlijk voor je zijn, dan kan je gerust over de weg gaan. Reken wel op anderhalf uur extra naar je bestemming, aangezien het een bergweg is met veel haarspeldbochten.  

Soca River

Na een half uurtje komen we aan in het dorpje Podbrdo en vanuit daar rijden we verder naar Tolmin, een van de plaatsen aan de Soca Rivier. Deze snelstromende rivier slingert door het Triglav Nationaal Park en mondt uit in de Adriatische Zee. Hij wordt omgeven door bergen, kloven en enkele plaatsen. Je kan er fantastisch raften en kajakken. Ook is het de moeite waard om een stuk langs de rivier te wandelen of te fietsen. De Soca Trail is een populaire wandeling die je langs de rivier leidt. De Soca rivier wordt wel gezien als een van de mooiste rivieren in Europa en dat zal waarschijnlijk ook te danken zijn aan de prachtige smaragdgroene kleur. We besluiten er niet te overnachten, aangezien de activiteiten daar nog te avontuurlijk zijn voor onze kinderen (1 en 3 jaar). Wel lunchen we op een rustig plekje aan de rivier en nemen we een duik in het ijskoude water. 

Soca rivier

Brda

We rijden door naar Brda, een van de belangrijkste wijngebieden in het westen van Slovenië. Deze streek wordt wel eens vergeleken met het Toscaanse landschap, alleen dan een stuk rustiger. Het is een heuvelachtig gebied vol met wijngaarden en prachtige, authentieke dorpjes. Je vindt er talloze wijnhuizen, waar je vaak ook terecht kan voor het proeven van de wijnen. Brda staat bekend om de rebula, chardonnay en merlot. Onderweg beklimmen we de uitkijktoren bij Gonjace, vanwaar we een fantastisch uitzicht hebben op de wijnstreek. 
Na deze beklimming rijden we verder naar het nabijgelegen en zeer charmante dorpje Smartno. We struinen er door de smalle steegjes met oude huizen en het doet me denken aan enkele Italiaanse dorpjes. Binnen de oude stadsmuren van Smartno vind je een aantal wijnbarren, restaurantjes en ateliers. Het is nog ontzettend authentiek en de hordes toeristen hebben de plek (gelukkig) nog niet ontdekt. 

weg slovenie

Na deze lange dag, gaan we op zoek naar een overnachtingsplek en die vinden we in de Vipava Vallei, een ander wijngebied. Hier zetten we onze camper neer tussen de wijngaarden bij een wijnboer. En hier genieten we – hoe kan het ook anders – van een heerlijke fles wijn. Wat een dag weer!

Afstand: Meer van Bohinj – Soca Rivier – Smartno – Vipava Vallei: 134 kilometer 
Overnachting: Camping Saksida, Dornberk

Dag 8 | Vipava Vallei – Postojna – Predjama – Ljubljana

Helaas verlaten we vandaag al deze mooie omgeving en deze fijne camperplaats. Onze eindbestemming van vandaag is de hoofdstad van Slovenië: Ljubljana. Onderweg maken we nog wel een aantal tussenstops. De eerste stop maken we bij de grotten van Postojna, een van de highlights van het land. Jaarlijks bezoeken meer dan een half miljoen mensen deze bijzondere onder-de-grond-wereld. Er zijn meerdere grotten te vinden in het land, maar die bij de plaats Postojna zijn met zijn lengte van 24 kilometer veruit het langst. Daarnaast is het ook de op een na grootste druipsteengrot ter wereld. In de grotten vind je een enorme hoeveelheid stalagmieten en stalactieten. Ook bijzonder aan de Postojna grotten is dat je met een treintje door de grotten rijdt. Althans, het eerste deel. Daarna wordt je te voet rondgeleid langs al het moois. Ik vind het een vrij toeristische bedoeling en het is niet helemaal mijn ding. De kinderen genieten gelukkig wel van de treinrit en de donkere, wat spannende grottenbelevenis. 

We rijden door naar het vlakbij gelegen Predjama. Hier vind je een kasteel dat onder een hoge klif in een grot is gebouwd. Het is een spectaculair gezicht. Je kunt het kasteel ook van binnen bekijken, maar daar hebben wij niet zoveel zin in. Naar het schijnt zijn er in het kasteel meerdere historische kamers, die je een goede indruk geven van hoe enkele ridders hier in de Middeleeuwen hebben gewoond.

Na deze korte stop, besluiten we door te rijden naar een camping vlakbij Ljubljana, zodat we morgen de hele dag de tijd hebben om deze mooie stad te verkennen. 

Afstand: Vipava Vallei – Postojna – Predjama – Ljubljana: 125 kilometer 
Overnachting: Ljubljana Resort

Predjama

Dag 9 | Ljubljana 

Vandaag bezoeken we de hoofdstad van Slovenië! Wat een ontzettend fijne en mooie stad is dit. Ljubljana dat ‘geliefd’  betekent, maakt zijn naam helemaal waar. Ik ben wel een beetje verliefd geworden op deze prachtige stad met zijn grachten, historische centrum, gekleurde huisjes, vele terrasjes, heerlijke eten en vriendelijke mensen. Het centrum is compact, waardoor je nooit ver hoeft te lopen van de ene hotspot naar de andere. Ljubljana is levendig: op de markt wordt er gehandeld, op de terrasjes gekletst en gedronken en op de straat geslenterd. Er hangt een heerlijke, vrolijke vibe. We zijn met het kabelbaantje naar het op een heuvel gelegen kasteel geweest, van waaruit je een mooi uitzicht hebt over de stad. Daarna hebben we in een van de vele leuke restaurantjes geluncht, gestruind over de markt, ijsjes gegeten op de ‘drie bruggen’. Je kan er ook SUPpen op de gracht. De mogelijkheden zijn legio, dus vervelen doe je je in deze stad niet.

Vanaf Ljubljana zijn we verder gereden naar het eiland Cres in Kroatië. Na 9 dagen kwam er dus een einde aan onze roadtrip door Slovenië en wat heeft het land mijn verwachtingen overtroffen! 

Ben jij wel eens in Slovenië geweest? Lijkt het je een mooie route? 

Meer reisinspiratie

12 comments

  1. Hi Silvia, nee we hadden niet gereserveerd vantevoren. Voor Bled is dat wel aan te raden. In hoogseizoen ook verstandig om het vast te leggen.

  1. Wat ontzettend leuk om te horen Wouter! Bohinj was inderdaad prachtig he? Zijn jullie nog omhoog gegaan Mount Vogel op?

 1. Nog niet geweest, helaas. Echt maar deze plek staat zo ontzettend hoog op mijn lijstje. Wat is Europa eigenlijk toch mooi hè? En de route is leuk en gevarieerd. Handig van de trein waar auto’s op kunnen.

 2. Wat een mooie route! En wat een lekker weer.

  Ik heb vorig jaar een deel van deze route in de stromende regen afgelegd – dat zag er toch wel anders uit.

 3. Ohh ik ben zo verliefd op dit land! Het is qua natuur één van de mooiste landen die ik ooit gezien heb. Als je nog een keer gaat, raad ik je aan om ook wat noorderlijker te gaan, het Triglav national park is echt geweldig mooi!

  1. Ja, ik vind het ook zo prachtig! Wij hebben een deel van Triglav gezien, maar het noorden inderdaad nog niet. Lijkt me mooi daar ja!

 4. Wat een mooi overzicht. De route die jullie gedaan hebben is denk ik echt top, je hebt een mix van alles. Slovenië is echt een mooi land. Je hebt mooie foto’s gemaakt 🙂

  1. Leuk om te horen Gabrielle! Het was inderdaad een hele fijne, veelzijdige reis. Met steden, natuur, stukje cultuur en relaxen. Ben je er wel eens geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *