Reizen als een local doe je zo!

reizen als local

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten – ik heb tenslotte niet voor niets een reisblog – heb ik een enorme passie voor reizen. Ik geniet er van om bestemmingen te ontdekken en nieuwe mensen te leren kennen. Ik heb mij regelmatig afgevraagd waar deze reislust vandaan komt. Ongetwijfeld heeft het te maken met mijn enorme nieuwsgierigheid. Nieuwsgierig naar andere culturen, landen en gebruiken. Ik houd ervan om nieuwe mensen te leren kennen, te praten over wat anderen bezighoudt in het leven, te praten over wat anderen drijft en waar ze gepassioneerd van raken. Ik kom tijdens mijn reizen dan ook graag in contact met de lokale bevolking. Vaak zijn dit de momenten op reis die je het meeste bijblijven. Daarom probeer ik in mijn reizen als het even kan ruimte te laten om als een local te reizen. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk?

Waarom reizen als een local?

Het is vaak duurzamer

Hoewel reizen natuurlijk niet altijd duurzaam is – denk aan de vliegreis – kan je op reis wel je steentje bijdragen aan duurzaamheid. Door je tours of accommodaties bij locals te boeken, draag je iets bij aan de plek van je bestemming. Zo ondersteun je de lokale economie. 

De lokale bevolking profiteert ervan

Door te kiezen voor het reizen als een local, steun je de lokale gemeenschap en komen eventuele opbrengsten ook daadwerkelijk bij hen terecht. En niet bij alle touroperators die er tussen zitten en de lokale bevolking soms uitbuiten voor het toerisme. 

Het levert je een authentieke belevenis op

Ook jij krijgt iets terug door te reizen als een local! Een authentieke belevenis. Door het contact met de lokale bevolking, neem je een kijkje in het dagelijkse leven van hen. Deze bijzondere ontmoetingen leveren vaak een mooie herinnering op. Want zeg nou zelf, is het leuker om rondgeleid te worden door een local of door een gids van een grote touroperator? 

Hoe reis je als een local?

→ Ga met het openbaar vervoer

Neem tijdens (een deel van) je reis het openbaar vervoer in plaats van uitsluitend met je huurauto of met het vliegtuig te gaan. Pak eens de trein, de bus, de boot of een tuktuk. Je zal zien dat je hier snel in gesprek raakt met de lokale bevolking en dat je een beter beeld krijgt van een bestemming. Je zal soms ook verbaasd zijn wat je in sommige landen in het openbaar vervoer tegenkomt: schapen in de bus, meubels achterop een scooter, hutkoffers in de trein. 

→ Struin over lokale markten

Tijdens mijn reizen probeer ik altijd een lokale markt te bezoeken. Of het nu gaat om een groenten- en fruitmarkt, een vismarkt, een kleding- of boekenmarkt: ik kijk er mijn ogen uit. Een markt is bij uitstek een plek waarbij je een kijkje kan nemen in het leven van de lokale bevolking. Wie komen er, wat (ver)kopen mensen er en hoe is de sfeer? De markt is vaak niet alleen een plek waar mensen heengaan voor hun boodschappen, maar is het een plek waar men elkaar kan ontmoeten. Struin over de markt of ga zitten op een bankje aan de zijkant en observeer alles om je heen. 

→ De 7 mooiste markten ter wereld

→ Slaap een nachtje bij een local

In mijn reizen probeer ik diversiteit aan te brengen in de plekken waar ik verblijf. De ene nacht slaap ik in een comfortabele cabana aan het strand, de andere nacht in een boutique hotel in de stad. Een andere manier om in contact te komen met de lokale bevolking, is door een nachtje bij een local door te brengen (een homestay). Je ervaart hoe mensen in een bepaald land wonen en wat hun in het dagelijkse leven bezighoudt. Het is een bijzondere manier om meer te weten te komen over de cultuur en historie van een bestemming. In Guatemala sliep ik ooit bij een familie thuis. Ik heb samen met de gastvrouw gekookt, gegeten en we hebben de hele avond gekletst. Met handen en voeten weliswaar, maar we leken elkaar te begrijpen. Het was een bijzondere ervaring en ik heb er mooie herinneringen aan overgehouden. 

→ Ga met een lokale gids op stap

Laat een lokale gids je meenemen naar een dorpje, een markt of een bezienswaardigheid. Veel van de excursies die via toeristenorganisaties worden aangeboden, zijn niet zo authentiek en uniek als ze vaak willen doen geloven. De plekken waar ze heen gaan, zijn veelal toeristisch en dat geeft je niet altijd een representatief beeld van een bestemming. Wil je net wat mooiere plekken bezoeken, ga dan van de gebaande paden af en laat je rondleiden door een lokale gids. Zij kunnen je meenemen naar de authentiekere, rustigere plekken waar de lokale bevolking ook komt. Zorg er wel voor dat je op pad gaat met een betrouwbare, lokale gids. 

→ Eet en drink bij en met de locals

Reizen als een local kan je ook doen door soms te kiezen voor een restaurantje waar de locals komen om te eten. Je hebt ongetwijfeld vaker gehoord dat dit de plekken zijn, waar het eten het allerbeste is. Dus kies eens wat vaker voor een eetgelegenheid waar je geen Engelse vertaling op de menukaart vindt, maar uitsluitend gerechten in een onbegrijpelijke taal. 

Doen: op reis met Local Hero Travel

De mooiste ontmoetingen met de lokale bevolking vinden vaak plaats op onverwachte momenten. Momenten die van tevoren niet altijd goed te plannen zijn, zeker niet vanuit Nederland. En dat maakt het direct ook al wat lastiger. Want hoe regel je in een vreemd land dat je bij iemand thuis kan slapen? En is dat dan betrouwbaar? Wat zijn die leuke plekken waar de locals eten? Welke excursies nemen je écht mee naar het authentieke deel van het land? Voor het antwoord op deze vragen kun je terecht bij reisorganisatie Local Hero Travel!

Zij springen in op de groeiende vraag naar lokale ervaringen tijdens reizen. Local Hero Travel is er voor de reizigers die het liefst hun reis zelf regelen, maar die wat hulp kunnen gebruiken bij het organiseren van lokale activiteiten tijdens een reis. Die hulp krijg je van een ‘Local Hero’, de lokale reisexpert ter plekke. Met de kennis en passie van jouw local ontdek je verborgen plekjes, maak je écht contact met de bevolking en ondersteun je de lokale community. Zij kunnen je volledige reis samenstellen, helemaal afgestemd op jouw wensen en behoeften. Maar je kunt ze ook vragen om alleen een homestay of lokale activiteit te regelen. Inmiddels hebben zij 29 bestemmingen online staan, waaronder Thailand, Argentinië en IJsland

Interview Lotte Kleinstapel van Local Hero Travel

In 2014 zijn jullie Local Hero Travel begonnen. Wat was daarvoor de aanleiding?

“Klopt, we zijn alweer een aantal jaren bezig en hebben een enorme groei doorgemaakt. Local Hero Travel is door vier eigenaren opgericht, Wilkin, Stef, Eppo en Sander. Allen hebben hun sporen binnen de reisbranche al verdiend bij onder andere Riksja Travel, VNC en Askja reizen. De reden dat zij Local Hero Travel hebben opgericht is vanwege een trend die zij zagen. Een behoefte die zij wilden invullen. Namelijk, makkelijk zelf een reis boeken, mét lokale kennis. Direct in het land waar je naar toe wilt. Steeds meer mensen regelen hun reis zelf, eenvoudig via internet. De doe-het-zelvers. Zo ontstond het idee voor een professioneel platform waar je je rondreis kunt boeken. Rechtstreeks, samen met een lokale reisspecialist, in het land waar je naar toe wilt. Met de voordelen van de Nederlandse reisbureaus (ANVR en SGR).”

Op jullie site staat het motto: “Meet the locals, share the world”. Waarom past dit motto zo bij jullie?

“In elk land zorgen we ervoor dat je dichtbij je bestemming komt. Dat doen we door onze reizigers te verbinden met onze lokale reisspecialisten, de local Hero’s. Vanaf daar begint de voorpret van je reis eigenlijk al. De voorpret om samen met iemand in het land waar je naar toe gaat je eigen rondreis te bouwen. Je hebt meteen al écht contact, met iemand die het land kent en zijn of haar kennis deelt om samen jouw ideale reis samen te stellen. De local Hero maakt het op zijn of haar beurt weer mogelijk om ter plaatse mensen te ontmoeten. Door bijvoorbeeld in homestays te slapen of door dat ene leuke cafeetje aan te raden waar het hele dorp ’s avonds een drankje doet. Je voelt je dan, ook al is het maar even, onderdeel van de lokale gemeenschap. Zo ‘meet’ je de locals, en ‘share’ je de ‘world’ met elkaar!”

Wat maakt Local Hero Travel anders dan andere reisorganisaties die lokaal reizen stimuleren?

“Wij zijn de enigen die iets doen dat echt verbindt. We brengen reizigers direct in contact met lokale reisspecialisten. Je boekt dus geen standaard reis, want alles is op maat en afgestemd op persoonlijke wensen. Wij staan open voor lokale ontmoetingen. Bijvoorbeeld door een middag je passie, werk of hobby te delen met een local. ‘Jouw passie hier ook daar’ noemen we dat. Is iemand bijvoorbeeld gek op tennis? Gitaar of andere lokale muziek spelen? Dol op architectuur, dansen, mode of koken? Het kan allemaal, want we brengen de reizigers dan in contact met een enthousiaste local met diezelfde passie, werk of hobby. Dat is het leuke van lokale kennis en contact met iemand die het land en de mensen waar je naar toe gaat echt kent.””  

Welke lokale ervaring is jou het meest bijgebleven?

“Ik vind het leuk om spontaan mensen te ontmoeten. Een praatje op straat en vervolgens uitgenodigd worden een biertje te komen drinken. Dat gebeurde me in Ghana. Ik en mijn medereizigers troffen een student die op dezelfde bus stond te wachten. Ik was zelf nog student en hij vertelde hoe zijn studentenleven eruit zag. Hij had een eigen kamer op de campus. Trots showde hij de campus en zijn kamer en dronken we een lokaal biertje.”

Inmiddels staan er 29 bestemmingen online en er komen er nog heel veel bij, waaronder Tanzania, Nicaragua, Bhutan, Belize en Guatemala.

Reis jij wel eens als een local? Wat was jouw meest bijzondere lokale ervaring?

 

Meer reisinspiratie

9 comments

  1. Ik probeer meestal te reizen met lokaal vervoer en te eten bij lokale restaurants. Door je te begeven onder de lokale mensen heb je ook snel contact en leer je veel over het land! Lokale markten bezoeken is inderdaad ook een geweldige ervaring!

  2. Eind van het jaar gaan we naar Indonesië en dan gaan we voor de eerste keer reizen als een local. Ik kijk er erg naar uit, maar tegelijker tijd ben ik ook benieuwd of het mij zal bevallen. Eten en drinken bij locals doen we al vaak op reis, net als het bezoeken van markten. Reizen met het openbaar vervoer of een lokaal voertuig nog niet, maar daar gaat dus verandering in komen.

  3. Leuk artikel! Ik probeer steeds meer te reizen op de manier die jullie hierboven beschrijven. Veel leuker, authentieker en mooiere verhalen.

  4. Leuk om te lezen. Ik vind het ook altijd ontzettend leuk om met de lokale bevolking in contact te komen en erg belangrijk dat mijn geld ook bij hen terecht komt. Wij reizen inderdaad ook vaak met het openbaar vervoer en eten het liefst bij tentjes waar ze geen Engelse menukaart hebben.

  5. Een authentieke ervaring is het zeker! Wij kiezen ook regelmatig voor het lokale openbaar vervoer. Het is altijd weer een heel avontuur. Al moet ik eerlijk zeggen, dat we soms ook wel voor de snelste manier kiezen in de vorm van een auto. 🙂 Maar reizen als een local levert wel altijd de mooiste verhalen op!

  6. Lokaal reizen is inderdaad vaak duurzamer. Ik vind het ook belangrijk dat mijn geld terecht komt bij de locals en niet bij grote bedrijven. Lokale markten vind ik echt heerlijk om over heen te struinen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *