12 redenen om naar Sri Lanka te reizen

Sri Lanka is een prachtig land en de ideale bestemming om doorheen te reizen. Ook met kinderen. Waarom? Ik geef je 12 redenen waarom jij Sri Lanka op je bucketlist moet zetten!

#1 Het eten is er heerlijk

In Sri Lanka kan je heerlijk eten. Tenminste als je houdt van rijst en curry, het traditionele gerecht. Je hebt de keuze uit verschillende curries: met groenten, vis of vlees. De meeste curries zijn flink pittig, dus het is verstandig om aan te geven dat je ze iets minder spicy wil. Wij aten vaak een rijst met curry in de middag en avond. Bij een accommodatie kregen we het als ontbijt geserveerd. De rijst en verschillende bijgerechten zijn heerlijk gekruid en vol van smaak. Naast rijst en curries kent Sri Lanka nog een aantal traditionele gerechten en snacks, waarvan kottu en hoppers de bekendste zijn. Als vegetariër ben je in Sri Lanka met alle groentegerechten op de juiste plek. In de kustgebieden kun je er uitstekend vis of schaaldieren eten.

sri lanka village tour

#2 De bevolking is vriendelijk en behulpzaam 

Ik heb me nog nooit ergens zo welkom gevoeld als in Sri Lanka. De bevolking is er ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Zeker ook naar kinderen toe. Wat hebben zij een aandacht gekregen van de mensen daar. De kinderen werden zowel in het hotel als buiten op straat heel vaak verwend met ijsjes, verse smoothies en gratis knuffels. Tijdens onze reis werden we altijd hartelijk begroet, op weg geholpen of werd er voor ons gezorgd. Deze vriendelijkheid en zorgzaamheid naar de kinderen toe maakt Sri Lanka een heel prettig land om te bezoeken.

#3 Je vindt er prachtige landschappen

Als natuurliefhebber ben je in Sri Lanka aan het juiste adres. De natuur in Sri Lanka is prachtig en divers. Zo bestaat het binnenland uit een heuvelachtig gebied met rijstvelden en tropische bossen. Ten zuiden van Kandy vind je bergen met theeplantages op de hellingen. Ga je meer naar het zuidoosten van het land, dan kom je ook savannes tegen. Hier bevinden zich veel nationale parken met bijzondere dieren. In het noorden van Sri Lanka een laagvlakte en is het een groot deel van het jaar droog en dor. Bij de kuststrook in het westen van Sri Lanka vind je rivieren en lagunes die uitmonden in de zee.

#4 Je kunt er op safari

Lang niet iedereen weet dat je in Sri Lanka op safari kan. Verspreid over het land liggen meerdere nationale parken, waar je een gamedrive kan maken. Met een beetje geluk spot je hier olifanten, luipaarden, lippenberen, krokodillen, wilde zwijnen, apen en waterbuffels. Populaire parken om een jeepsafari te maken zijn Minneriya National Park, Yala National Park en Udawalawe National Park. Om olifanten te zien hoef je overigens geen jeepsafari te maken. Deze kan je ook gewoon onderweg langs de kant van de weg tegenkomen.

→ Sri Lanka | Op safari in Yala National Park

Yala, Sri Lanka

#5 Het is er niet duur

Reizen door Sri Lanka kan je zo duur maken als je zelf wilt natuurlijk. Maar over het algemeen is het land goed betaalbaar, met name het vervoer, accommodaties en het eten. Voor omgerekend €5,- kan je een hele goede curry eten. Overigens hangen de prijzen ook af van de periode dat je reist. In het hoogseizoen betaal je aanzienlijk meer voor accommodaties dan in het laagseizoen. 

#6 Het land kent een rijke cultuur

Sri Lanka kent een rijke historie en cultuur. In het noorden van het land vind je paleizen, ruïnes, (grot)tempels en kloosters. Hier bevindt zich de Culturele Driehoek, een gebied dat bestaat uit de steden Polonnaruwa, Anuradhapura, Sigiriya en Dambulla. Al deze plekken zijn opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In Sigiriya bevond zich lang geleden een oud paleizencomplex boven op een rots (de ‘Leeuwenrots’), waarvan nu alleen nog maar ruïnes over zijn. Vanaf de top van de berg heb je een panorama-uitzicht op de omgeving. Polonnaruwa en Anuradhapura zijn twee oude koningssteden en staan nog vol met oude tempels en ruïnes. Deze heilige plekken trekken veel bezoekers. Dambulla staat bekend om haar indrukwekkende grottempels, op 160 meter hoogte gelegen. Ook buiten de culturele driehoek, kan je uitstekend cultuursnuiven. Verspreid over het land kom je veel boeddhistische en hindoeïstische tempels, kerken en forten tegen. In de zuidelijke plaats Galle is de Nederlandse invloed nog goed zichtbaar.

#7 Je vindt er hele mooie stranden

Heb je even genoeg van alle culturele uitstapjes en safaris en zoek je een plek om te ontspannen, dan ben je in Sri Lanka ook aan het juiste adres. Je vindt er de mooiste stranden, waarvan de meesten in het oosten en zuiden liggen. Ook in het westen kun je prima aan het strand liggen, alleen zijn de meesten net iets minder idyllisch. Sri Lanka kent twee regenseizoenen. Houdt er rekening mee dat de zee tijdens het regenseizoen te ruw en wild is om in te zwemmen.

#8 Het is er veilig

Ook niet geheel onbelangrijk: Sri Lanka is tegenwoordig een ‘veilig’ land om te bereizen. Dit is niet altijd zo geweest. Tot 2009 zijn de Tamiltijgers, een militante organisatie van de Tamils in Sri Lanka actief geweest. 26 jaar lang heeft er tussen hen en het regeringsleger een burgeroorlog plaatsgevonden, waarbij ruim 70.000 doden zijn gevallen. Pas een aantal jaren heeft Sri Lanka een positief reisadvies. Het is er veilig om te reizen, al vinden er in sommige gebieden nog verscherpte controles plaats door de politie. Wij hebben daar tijdens onze reis helemaal niets van gemerkt. Net als in ieder ander land, is het verstandig om demonstraties te vermijden.

#9 Je maakt er de mooiste treinrit ter wereld

De treinreis van Nuwara Eliya naar Ella schijnt één van de mooiste ter wereld te zijn. En inderdaad: het werd een van de hoogtepunten van onze reis. De treinrit voert je door groene heuvels met theeplantages, hoge bergen, rijstvelden, kleine dorpjes en zwaaiende kinderen in schooluniform. Daarnaast is het de uitgelezen kans om in contact te komen met de lokale bevolking, die ook volop gebruik maakt van de trein.

→ Sri Lanka | De mooiste treinreis ter wereld: van Nuwara Eliya naar Ella

#10 De reisafstanden zijn kort

Sri Lanka is zoals veel andere Aziatische landen niet zo groot. Het voordeel daarvan is dat de onderlinge reisafstanden redelijk klein zijn en dat je dus geen hele dag onderweg bent naar een volgende bestemming. Voor kinderen is dat zeker fijn, aangezien zij over het algemeen niet erg blij worden van hele dagen in de auto, bus of trein.  

#11 Er komt geen malaria voor

De reden om voor Sri Lanka te kiezen en niet voor bijvoorbeeld Indonesië of Cambodja is dat er in Sri Lanka geen malaria voorkomt. Ik vind het zelf niet prettig om mijn jonge kinderen mee te nemen naar een malaria-gebied, vanwege de medicatie.

#12 In drie weken krijg je een goede impressie van het land

Mede door de korte reisafstanden krijg je in 2,5 -3 week al een hele goede impressie van het land. Je kunt in deze tijd een safari doen, de treinrit maken, relaxen aan de stranden en cultuur opsnuiven. 

→ Sri Lanka | een prachtige en veelzijdige route van drie weken

Meer reisinspiratie

3 comments

  1. Ik was vorig jaar in Sri Lanka en heb een heerlijke reis gehad. Qua natuur vond ik het een beetje tegenvallen eigenlijk (beetje verwend na al mijn reizen denk ik).. ik vond het over het algemeen zo vlak overal, en de stranden zo’n bende. Verder echt heerlijk gehad en de kotthu was goddelijk. 😉

    1. Dan hebben wij echt een hele andere ervaring gehad. Wij zijn de bergen en heuvels ingegaan. Juist alles behalve vlak vond ik het. En de stranden waar wij zijn geweest waren echt prachtig. Maar zijn niet in de toeristische plekjes in zuiden geweest. Misschien maakt dat nog uit.

  2. Door de natuur en de safari’s spreekt Sri Lanka mij echt wel aan. Alleen nu met het huidige reisadvies zou ik niet gaan (je bent niet verzekerd), zo jammer eigenlijk, de mensen daar leven gewoon van toerisme en missen nu heel veel inkomsten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *