Jordanië | Een reis door betoverend Petra

Petra

Er zijn van die plekken op aarde waar je stil van wordt. Stil van verwondering. Stil omdat het zo magisch is en woorden tekort schieten. De eeuwenoude stad Petra in Jordanië is zo’n plek. Deze in rotsen uitgehakte stad is een absoluut hoogtepunt van Jordanië. Mijn tocht door Petra brengt mij langs prachtige monumenten, graftempels, obelisken en een amfitheater. Ik loop over de oude wegen, ik beklim honderden traptreden, klauter omhoog langs steile rotsen en vanaf boven heb ik een adembenemend uitzicht op al het moois in de vallei. Ik begrijp wel waarom deze plek is uitgeroepen tot één van de zeven moderne wereldwonderen. Het is betoverend in al haar facetten. 

De woestijnstad Petra

Petra is dé toeristische trekpleister van het Midden-Oosten. Je vindt er rotsen in allerlei tinten rood, prachtig bewerkte grafmonumenten en de beroemde Schatkamer. Petra straalt een gigantische bijna bovennatuurlijke magie uit.

De beroemde stad Petra is in de 5e eeuw voor Christus gesticht door de Nabateeërs. Raqmu – zoals de Nabateeërs de stad noemden werd het middelpunt van de Nabateese cultuur. De Jordaanse woestijnstad was het centrum van de verschillende handelsroutes naar Perzië, Syrië en de Romeinse Rijken. Er werd voornamelijk handel gedreven in koper, landbouwproducten, zout en wierook. De Nabateeërs stonden bekend om hun vooruitstrevende technieken om het schaarse water aan- en af te voeren in de stad. Zodoende waren zij als één van de weinige volken in staat om in de droge woestijnstad te leven. Ongeveer 2000 jaar geleden werden de imposante tempels en graftombes door hen uitgehakt in het zandsteen.

In 1812 is Petra stad door de Zwitserse ontdekkingsreiziger Johann Ludwig Burckhardt herontdekt. Sindsdien hebben verschillende wetenschappers ongeveer 850 monumenten blootgelegd in Petra. En nog steeds zijn er archeologen met succes op zoek naar gebouwen. In juni – net na mijn bezoek – hebben ze een gigantisch monument ontdekt onder het zand van de stad.

Mijn reis naar Petra

Halverwege mijn reis door Jordanië is het tijd voor mijn bezoek aan Petra. Ik ken de foto’s en verhalen van deze bijzondere plek en dat maakt me enorm nieuwsgierig. Petra stond al lange tijd op mijn bucketlist en eindelijk is het zover en kan ik dit mysterie met eigen ogen aanschouwen.
De reis erheen – via de Kings Highway – is prachtig. De verschillende landschappen die er aan mij voorbij gaan zijn prachtig: van de diepe canyons van Wadi Mujib tot de droge woestijn en enkele kleine gehuchten vlakbij Petra. De entree van de eeuwenoude stad Petra ligt in het dorpje Wadi Musa dat volledig op toeristen is gericht. Het is er tegenwoordig erg rustig aangezien veel toeristen wegblijven in verband met de onveilige en onstabiele situatie in de buurlanden van Jordanië. Meer dan de helft van de hotels hebben hun deuren moeten sluiten en dat komt zwaar aan bij de inwoners van deze streek.

Aan het begin van de avond kom ik aan bij mijn hotel, dat vlakbij de ingang van Petra ligt. Die avond eet ik een typisch Jordaans gerecht in het dorpje en verdiep ik mij in de verschillende monumenten van Petra en kies ik een wandelroute uit voor morgen. Het is een groot gebied en er zijn veel verschillende wandelroutes waaruit ik er twee verschillende kies. Ik ben er twee dagen en ik wil in die dagen zo veel mogelijk zien en beleven van dit wereldwonder.

Een wandeling door magisch Petra

Op mijn eerste dag sta ik om 6 uur op om vervolgens een uur later bij de ingang te staan. Het is nog heel rustig. Er zijn een aantal mensen die hetzelfde idee als ik hebben om Petra voor de drukte uit te verkennen. Vanaf het bezoekerscentrum naar de beroemde kloof Al-Siq, die in de tijd van de Nabateeërs al de bekendste toegangsweg naar de stad vormde,  is het ongeveer 10 minuten lopen.

Ik ken de foto’s vanuit de kloof wanneer je een eerste glimp opvangt van de schatkamer (Al-Khazneh), het bekendste monument van Petra. Vol opwinding merk ik dat ik steeds harder begin te lopen omdat ik zo nieuwsgierig ben. Bij iedere bocht in de kloof ben ik benieuwd wat ik ga zien en ineens zie ik aan het einde van de kloof een deel van wat de schatkamer moet zijn. Ik ben er en dit idee bezorgt mij kippenvel over mijn hele lijf. Vanaf dat moment ben ik betoverd door alles wat ik om mij heen zie, ruik, voel en hoor. De foto’s spreken voor zich.

Petra
De schatkamer. Betoverend mooi!

Na een uur op mijn gemak te hebben genoten van dit prachtige monument (en na ongeveer 238 foto’s te hebben gemaakt) loop ik verder. Aan de linkerkant loop ik langs dit amfitheater dat ooit plaats bood voor 3000 mensen.

Petra

Onderweg passeer ik met regelmaat bedoeïenen die nog steeds in dit gebied wonen. Tegenwoordig verdienen zij hun geld aan de toeristen die Petra komen bewonderen. De gastvrije bevolking bezit hier kleine winkeltjes en cafeetjes waar je wat kan drinken. Ook nodigen ze je regelmatig uit voor een kopje thee.

Petra

De bedoeïenen proberen je ook te verleiden om een ritje op een kameel, paard of ezel te maken. Ik heb ervoor bedankt, omdat ik het gebied liever op mijn eigen tempo verken en omdat ik twijfels heb over de behandeling van de dieren. De rondwandelende kamelen op deze magische plek leveren wel mooie foto’s op.

Petra

Petra

Eén van de andere hoogtepunten van Petra is het Klooster. Na een flinke klim en 800 uit rotsblokken gehakte traptreden, kom je uit bij dit bijzondere uitgehakte monument. Dit is toch prachtig? Ik vind het zo ongelooflijk dat ze dit 2000 jaar geleden al konden bouwen.

Petra
Na een lange wandeling kom ik bij het Klooster!
Petra
Genieten van dit prachtige uitzicht

Vanaf het klooster kan je nog naar een hoger gelegen view point lopen, vanwaar je een prachtig panorama-uitzicht hebt op de vallei. Ik zoek een mooi plekje op om hier te zitten en probeer dit moment heel bewust te beleven. Ik kijk om mij heen, hoor het geluid van gravende archeologen verderop, ik ruik de geur van het warme zand, voel de magie en wederom krijg ik kippenvel.

Petra

Op de terugweg heb ik nog een mooi uitzicht op de graftempels. Deze zijn ook echt een bezoekje waard!

De schatkamer van bovenaf

De volgende dag besluit ik om een wandeling te maken naar een plek waar ik de schatkamer van bovenaf kan aanschouwen. Het is een zwaardere trail waarbij ik amper toeristen tegenkom. Na anderhalf uur klimmen word ik beloond met dit uitzicht. Ik ga op een kleedje van een van de bedoeïenen zitten en met mijn voeten bungelend boven de afgrond, geniet ik intens van dit uitzicht.

Petra

Na twee dagen Petra heb ik een goede indruk gekregen van deze indrukwekkende plek. Ik zou er nog dagen willen verblijven, maar dat kan helaas niet. Petra heeft mijn hoge verwachtingen zelfs overtroffen en het is misschien wel het allermooiste dat ik ooit in mijn leven heb gezien. Ik waande me echt even in een andere wereld, met een bovennatuurlijke magie. Petra heeft mijn hart gestolen en ik hoop hier ooit nog eens terug te komen.

Praktische informatie en Tips

⇒ Vertrek vroeg in de morgen als je de meeste toeristen voor wil blijven. Het is prachtig om te zien hoe de zon langzaam boven de bergen rijst.
⇒ Wil je echt vroeg vertrekken vraag je hotel dan om een vroeg ontbijt voor je klaar te zetten als dat kan.
⇒ Koop direct een ticket voor 2 dagen. Ook als je twijfelt of je 2 dagen wil gaan. Een dagticket kost 50 JD (± €63,20) en een ticket voor 2 dagen 55 JD (± €69,50).
⇒ Bij je entreekaartje zit een rit met paard en wagen inbegrepen vanaf de ingang door de kloof naar de Schatkamer. Veel leuker is het om dit stuk gewoon te wandelen. Met paard en wagen race je erdoor heen en heb je geen tijd om de spanning op te bouwen. Daarnaast worden de paardjes niet zo goed behandeld.
⇒ Vergeet ook niet een bezoekje te brengen aan het nabijgelegen Little Petra.
⇒ Het is een open deur maar neem voldoende water, zonnebrand en een hoedje mee. Het kan er bloedheet worden en er is weinig schaduw. Water is op de hoofdroute af en toe te kopen.
⇒ Denk even na of je hier op een kameel wil zitten. De kamelen hier worden niet allemaal even goed behandeld. Mocht je kameel willen rijden, doe dit dan in de woestijn van Wadi Rum.
⇒ Bereid je van tevoren goed voor wat je wil zien en welke route je wil lopen. Het is een groot gebied en je kan veel kanten op.


Staat Petra ook op jouw bucketlist?

Meer lezen over Jordanië?

Jordanië in 8 dagen | Route en hoogtepunten
* Het prachtige Jordanië in 18 foto’s
Jordanië | De woestijn in bij Wadi Rum
Jordanië | 5 redenen waarom je hierheen moet gaan!
Jordanië | Drijven in de Dode Zee
Jordanië | De Romeinse stad Jerash
Jordanië | Wat te doen in Aqaba?

 

Meer reisinspiratie

8 comments

    1. Leuk om te horen Narelle! Het is enorm fotogeniek dus ik ben er helemaal losgegaan 🙂 inderdaad de moeite waard voor een bezoek!

  1. Mooi geschreven Esther. Ik kan me de spanning en het overweldigende gevoel als je er dan bent goed voorstellen. Jordanië stijgt bij deze op mijn wishlist… Was jij er in de zomer? Ben benieuwd of het in de winter ook te doen is…

    1. Dank Michal! Ja het is zo’n magische plek. Ik was er in mei en dat is een prachtige maand om te gaan qua natuur en temperatuur. Hoe de winters zijn durf ik niet te zeggen. Het verschilt waarschijnlijk wel per plek. Heb je concrete plannen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *