Een trip naar de prachtige Colca Canyon in Peru

De trip naar de Colca Canyon was het absolute hoogtepunt van mijn reis door Peru. Waarom? Door de mooie rit er naartoe, de prachtige landschappen in de vallei met zijn pittoreske dorpjes, de bijzondere cultuur en tradities ter plekke, de activiteiten die we er hebben ondernomen en door ons verblijf bij een lokale familie in de vallei. Het werd een ervaring om nooit te vergeten!

Colca Canyon

Op ongeveer 4 uur rijden vanaf Arequipa bevindt zich de Colca Canyon, een diepe kloof die zich bevindt in de Colca Vallei. In de vallei is een grote diversiteit aan flora en fauna, waaronder de populaire condor. Met zijn vele terrassen heeft de vallei een van de meest indrukwekkende landschappen van heel Peru. Daarnaast herbergt de vallei de archeologische erfenis van de oude inwoners, de Collagua-bevolking en vind je er ruïnes uit de tijd van de pre-Inca’s. De pittoreske dorpjes in de vallei (o.a. Chivay, Coporaque, Yanque en Maca) zijn met hun mooie pleinen, barokke kerken en kleurrijke markten, ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Ben je iets avontuurlijker ingesteld, dan kom je hier ook aan je trekken. Je kunt hier meerdaagse trekkingtochten maken, raften en klimmen. De oogverblindende natuur en de levendige cultuur maken de Colca vallei een prachtige bestemming.  

Colca Canyon, Peru

Herkomst van de naam Colca
De Colca Valley dankt zijn naam aan de gaten – colca’s – die zich in de kloof bevinden. De pre-Inca’s en Inca’s gebruikten deze colca’s om voedsel in te bewaren voor slechte tijden. Ook werden belangrijke mensen hier begraven.

De rit naar de Colca Canyon

Vroeg in de ochtend worden we bij ons hotel in Arequipa opgehaald door onze gids en chauffeur. Op weg naar de Colca Canyon. Aangezien we niet afhankelijk willen zijn van het openbaar vervoer en we de vrijheid willen hebben om sommige plekken juist wel of niet te zien, hebben we gekozen voor een twee-daagse privé-tour met Local Hero Travel naar de Colca Canyon. Iets wat ik overigens iedereen zou aanraden.

Zodra we de drukte van Arequipa en de buitenwijken verlaten, komen we terecht in een mooi en heuvelachtig gebied. De weg naar de vallei loopt over de hellingen van de Chachani-vulkaan, langs het nationale park Salinas Aguada Blanca en langs velden met alpacas en vicunas. Wij stoppen op een andere plek dan alle touringcars doen, waardoor wij prachtige foto’s kunnen maken en de beesten goed kunnen observeren. De vicuna behoort net als de alpaca en lama tot de kameelachtigen en kunnen op grote hoogte leven. Ze hebben een vacht bestaande uit extreem zacht wol. Voor een sjaal van het wol van de vicuna betaal je dan ook een stuk meer dan voor een sjaal gemaakt van schapenwol.  

Onze eerste stop is bij restaurant El Chinito op 4.000 meter hoogte. Hier genieten we van het uitzicht op de besneeuwde toppen van de vulkanen Misti, Chachani en Pichu Pichu. Ook drinken we hier onze eerste Coca-thee, wat tegen onze verwachting in heerlijk smaakt. Het drinken van thee met cocabladeren schijnt de kans op klachten bij hoogteziekte te verkleinen.

De volgende stop maken we bij Pata Pampa, een plek op 4.950 (!) meter hoogte. Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht op de Andes en op 8 vulkanen. Van tevoren hoorden we verhalen dat het vanwege de hoogte heftig kan zijn om hier uit te stappen en rond te lopen. Wij hebben er gelukkig allebei nauwelijks last van. Al moet je wel rustig lopen en heel veel water drinken (op dit moment van de dag hebben wij al 2,5 liter water op).

Aankomst in de Colca Valley

Een half uur later bereiken we de ingang van de Colca Valley. We stoppen hier om van bovenaf foto’s te maken van de vallei en het dorpje Chivay. Eenmaal beneden in de vallei, begrijp ik waarom dit een populaire bestemming is. De omgeving is prachtig en we hebben geluk, want in april is de natuur op zijn groenst en staat alles nog in bloei. We rijden door de groene vallei, met zijn vele gele bloemen en terrassen aan weerszijden.

De ruïnes van Uyo Uyo

We besluiten om na aankomst in de vallei direct naar Uyo Uyo te gaan, een archeologische plaats met ruïnes uit de tijd van de pre-Inca’s. Ze dateren uit het jaar 1200. Hier maken we een wandeling door de natuur en langs de bijzondere bouwwerken. Onderweg vertelt onze gids van over het leven van de (pre-)Inca’s, hun indrukwekkende bouwstijl en rituelen. En net als uit een eerdere rondleiding in het Museo Santuarios Andinos in Arequipa blijkt ook uit de verhalen van onze gids dat de Inca’s best een wreed volk waren. Ook op deze plek zijn meerdere kinderen geofferd voor de goden. Uyo Uyo is het bewijs van de bijzondere bouwtechnieken en geavanceerde agrarische strategieën van het Inca-volk. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de terrasvormige boerderijen, waar er aardappelen, maïs, quinoa en bonen worden geproduceerd.

Ons verblijf bij een lokale familie in Coporaque

Na de wandeling, die door de hoogte toch best wat vermoeiend was, rijden we naar onze accommodatie voor de komende nacht. We slapen in het dorpje Coporaque, waar we op het centrale pleintje worden opgewacht door Amanda, de eigenaar van het huis waar we slapen. Vandaag dus even geen hotel, maar een homestay bij een lokale familie. Omdat we op deze manier veel te weten komen over het leven hier in de vallei en lokale ontmoetingen vaak de mooiste momenten van een reis zijn. Amanda laat onze slaapkamer zien: het is basic en klein, maar wel enorm kleurrijk en gezellig ingericht. In onze kamers hangen zelfs wat foto’s van de familie. We hebben een kamer met eigen badkamer, dus zo basic blijkt de kamer dan ook weer niet te zijn.

Colca Canyon, Peru

We worden uitgenodigd voor de lunch, de belangrijkste maaltijd in Peru. In de keuken nemen we samen met onze gids, chauffeur en de twee dochters van Amanda plaats aan een grote tafel. Onze maaltijd bestaat uit aardappelpuree, verschillende groenten en vlees van de alpaca. Op het alpaca-vlees na komen alle producten van eigen land. Samen met wat kopjes Inca-thee is het alles wat we op dit moment nodig hebben, om wat bij te komen van de lange reis en wandeling in de vallei. Op dit soort momenten is het zo fijn om Spaans te kunnen praten, want zo kunnen we mooie gesprekken voeren met de familie. Ze vertelt ons dat de lokale bevolking zich nog altijd aan de oude tradities en leefwijze houdt. Zo maken ze nog steeds gebruik van de landbouwterrassen. 

Na de lunch komt Amanda aanzetten met twee jurken, een vestje en hoed, de traditionele kleding van de de inwoners van de Colca Valley. We trekken het aan, maar het ziet er niet uit. We zijn veel te lang voor de kleurrijke jurken, die op de enkels horen te hangen en bij mij net onder de knie komen. Het levert wel een aantal hilarische foto’s op en een lachbui bij Amanda en haar dochters.

Een wandeling langs quinoa-plantages, maïs plukken en hotsprings

Na deze fotoshoot hijsen we ons snel weer in ‘normale’ kleding en neemt Amanda ons mee voor een wandeling door de omgeving. We bezoeken o.a. de kerk van Coporaque en lopen vanaf het hoger gelegen dorp naar beneden het dal in. Het is wederom een prachtige tocht waarbij we quinoa-, aardappel- en maisvelden passeren. Amanda vertelt ons dat ze elke ochtend op het land werkt, samen met een aantal andere families uit het dorp. Ze hebben een schema wie wanneer welke gewassen oogst. Vandaag helpen we onze gastvrouw bij de oogst van maïs. Het is hard werken voor de familie. Een aantal jaren geleden hebben ze besloten om kamers te verhuren aan reizigers. Zo genereren ze extra inkomsten en ze vindt het leuk omdat ze op deze manier elke keer weer meer leert over andere culturen en werelden.  

Colca Canyon, Peru

Colca Canyon, Peru

Colca Canyon, Peru

Nadat we onze handen goed vuil hebben gemaakt, dalen we nog verder af en komen we uit bij een aantal natuurlijke hotsprings. Net als je denkt dat de dag niet mooier kan worden, blijkt dat dus wel te kunnen. We hebben onze bikini meegenomen en dompelen ons onder in de verschillende thermale baden. Met uitzicht op de omringende bergen en de ondergaande zon. Een geluksmomentje na zo’n mooie dag. Na afloop worden we – gelukkig – met een taxibusje weer naar boven gebracht, samen met een aantal andere locals.

Als we ‘thuiskomen’ staat ons diner al klaar, wat een luxe. Amanda vertelt ons dat ze na het eten naar een afscheidsdienst gaat in Yangue, een ander dorp in de vallei. Vanmorgen is er een auto met 4 inwoners van de vallei het ravijn ingereden. Alle inzittenden zijn overleden en een van hen blijkt een goede vriend van haar te zijn. Heftig om te horen. Wij die vandaag een prachtige dag in de vallei hebben beleefd en anderen die er hun leven er vandaag verloren…

Condors spotten bij Cruz del Condor

Na het ontbijt nemen we afscheid van onze gastvrouw en rijden we dieper de Colca Canyon in, op zoek naar de condors. De weg er naartoe is prachtig vanwege de vele uitzichtpunten onderweg. De een nog mooier dan de ander. Ook kopen we op deze bijzondere plekken een aantal souvenirs. 

Colca Canyon, Peru

Colca Canyon, Peru

Colca Canyon, Peru

Als een van de eerste komen we aan bij Cruz del Condor, de plek om condors te spotten. De kloof is met een diepte van 4.160 meter minstens zo indrukwekkend als de condor. Het ravijngebied is zelfs twee keer zo diep als de Grand Canyon. De kloof is het leefgebied van de Andescondor, een beschermde vogelsoort. Hij heeft een spanwijdte van 2,70 tot 3,20 meter en heeft het grootste vleugeloppervlak van alle vliegende vogels. De condor zweeft op de thermiekbellen en heeft geen problemen met hoogtes van 5000 meter. Heel vroeg in de ochtend heb je de meeste kans om ze te zien, want dan vliegen ze hier door door de kloof, om de rest van de dag op een verder gelegen gebied op jacht te gaan. Al vrij snel zien we diep in de kloof een aantal condors vliegen. Gelukkig stijgen ze na een uurtje op en hebben we een goed zicht op de 20 zwarte en bruine condors. Het is een bijzonder gezicht zo op deze plek.

Colca Canyon, Peru

Colca Canyon, Peru

Colca Canyon, Peru

Colca Canyon, Peru

Aardappels in Maca en de lokale markt in Chivay

Op de terugweg stoppen we bij Maca, een dorp met een gezellig plein en mooie kerk. Bij een van de kraampjes bestelt onze gids een aantal papas met een pikant sausje en daar doe ik graag aan mee. Een heerlijk tussendoortje.

Colca Canyon, Peru

We rijden door naar Chivay, waar we op mijn verzoek een lokale markt bezoeken. Vaste prik op mijn reizen. Eerder schreef ik al over de mooiste markten ter wereld. De markt in Chivay is bedrijvig. Vanuit de hele vallei komt de bevolking hierheen om hun producten te verkopen en anders producten in te slaan. Voor iemand die van markten houd een genot om overheen te lopen: de kleuren, geuren en mensen in traditionele kleding maken dit een fantastische tussenstop en tevens de laatste hier in de Colca Valley.

Colca Canyon, Peru

Colca Canyon, Peru

Met pijn in ons hart verlaten we na twee fantastische dagen de Colca Valley en Canyon. Wat een prachtige plek hier in Peru en wat hebben we veel gezien en gedaan in deze dagen. Het is een trip om nooit meer te vergeten. Als ik ooit weer eens naar Peru ga, is de Colca Canyon de eerste plek waar ik naar terug ga.

Deze trip boeken!

Deze onvergetelijke trip naar de Colca Canyon boekte ik bij Local Hero Travel, een organisatie die inspringt op de groeiende behoefte van reizigers om lokaal te reizen. Ik ben een enorme fan van reizen op een duurzame en authentieke manier, waarbij je in contact komt met de lokale bevolking. Deze ontmoetingen leveren vaak de mooiste herinneringen op. In ieder land is er een Local Hero die reizigers als ik of jij helpt met het samenstellen van een reis op maat. Zo kan Carmen, de Local Hero uit Peru, je helpen met het samenstellen van de ideale reisroute, het vinden van bij jou passende accommodaties en/of het toevoegen van een aantal hele bijzondere activiteiten. 

Meer lezen over lokaal en duurzaam reizen?
→ 
Reizen als een local doe je zo! 

Meer reisinspiratie

15 comments

  1. Peru, stond al een tijdje op mijn spreekwoordelijke lijstje, maar na het lezen van je verhaal en het zien van deze foto’s wil echt nog meer een keer dit prachtige land gaan bezoeken.

  2. Wat een prachtige plek! Ik ben vlakbij geweest, in Machu Picchu, maar ik wilde graag terug naar Bolivia. Daarom ben ik niet zover gekomen, maar ik wil graag ooit eens een keer ècht naar Peru!

  3. Wow, geweldig!! Wij gaan dit jaar naar Argentinië maar hebben ook nog gekeken naar Peru, vooral vanwege dit gebied. Hopelijk gaan wij ook condors spotten want die lijken mij echt enorm imposant in het echt! Hele toffe foto’s heb je gemaakt!

  4. Wat een prachtige foto’s!

    Ik heb zo veel last gehad van de hoogte in de vallei dat ik uiteindelijk maar heel weinig heb kunnen zien. Maar de mensen en de condors zijn erg tof.

  5. Ik kan me voorstellen dat je met pijn in je hart deze plek verlaat, wat een prachtige plek zeg! Ik vind je foto’s echt prachtig, die header is echt fantastisch! In Yosemite NP kreeg ik een keer last van hoogteziekte, da’s toch wel even vervelend. 😉 En daar hadden ze ook niet zo’n ranzige thee haha.

  6. Wat bijzonder om de reis door Peru te beleven. En wat lijkt het me geweldig om de condor te zien vliegen, prachtige beesten! Ik denk dat ik wel last zou hebben van de hoogte, 4950 meter hoog jeetje….

  7. Ik ben altijd geïnspireerd door je heldere en boeiende verteltrant en prachtige foto’s! De Umbrie trip heb ik gemaakt naar jouw voorbeeld. Evenals mijn reis naar Sri Lanka afgelopen maart. Het kon niet beter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *