Peru | Doen in de mooie stad Arequipa: 10 tips

Peru, Arequipa

Mijn reis door Peru start in Arequipa, een prachtige stad in het zuiden van het land! In deze levendige stad vind je talloze koloniale gebouwen, sfeervolle pleinen, volop restaurantjes, vriendelijke mensen en bijzondere musea. Arequipa ligt op een hoogte van 2300 meter en daarmee is het de ideale bestemming om een rondreis door Peru te beginnen. Zo kan je rustig wennen aan de hoogte. De stad wordt ook wel de ‘witte parel van Peru’ genoemd, omdat veel van de gebouwen zijn gemaakt van het zilverwitte gesteente afkomstig van de nabij gelegen Misti vulkaan. Ik verblijf drie dagen in Arequipa en vermaak me hier volop. Er hangt een hele fijne sfeer en dat maakt dat deze stad tot de leukste van Peru. Hier vind je de leukste dingen om te zien en doen in Arequipa!

Arequipa is één van de welvarendste steden van Peru. Ooit was de stad een belangrijke pleisterplaats op de handelsroute tussen de Boliviaanse zilvermijnen en de Peruaanse kust. Nog altijd leven de inwoners van deze regio – net als in de koloniale tijd – van de veehouderij en de landbouw. De stad ligt tussen de hooglanden van de Andes en de kust. Vanaf de stad heb je uitzicht op drie imposante vulkanen, de Misti (5.825 meter), Ampato (6.288 meter) en Chachani (6.075 meter). Het is de Misti geweest die er voor heeft gezorgd dat veel van de gebouwen in de stad zilverwit van kleur zijn. 

Doen in Arequipa

1. Geniet van het leven op Plaza de Armas

Het Plaza de Armas van Arequipa staat te boek als één van de mooiste pleinen van Peru. En dat kan ik alleen maar beamen. Het plein is prachtig. Aan één kant van het plein vind je de ingang van de kathedraal San Pedro aan de andere drie zuilengalerijen en historische gebouwen. In het midden van het plein vind je een goed onderhouden tuin met  grasperken, kleurrijke bloemen, palmbomen, gaslantaarns en een fontein. Het plein is een belangrijke ontmoetingsplek van de lokale bevolking. Ouderen die op een bankje samenkomen, gezinnen met kinderen die op het plein spelen, verkopers die hun etenswaar proberen te slijten, fotografen die je tegen een vergoeding vastleggen op dit mooie plein, jongeren die hier samenkomen en een handjevol toeristen die dit allemaal observeren. Het is er op ieder moment van de dag levendig en dat maakt het plein een ontzettend fijne plek om te zien. Ik ben op een van de vele bankjes gaan zitten en heb urenlang genoten van alles wat er is te zien. 

2. Drink wat op één van de balkonnetjes langs Plaza de Armas

Kan je nog geen afscheid nemen van het sfeervolle plein, neem dan plaats op één van de vele balkonnetjes langs het Plaza de Armas. Langs het plein zitten verschillende restaurants en ze hebben vrijwel allemaal een balkon, vanaf waar je een mooi uitzicht hebt op het plein en op de kathedraal San Pedro. Ik vind een mooi plekje bij restaurant Balcon en onder het genot van een drankje en hapje geniet ik enorm van het leven onder mij. De ober merkt het op en neemt me mee het dak op van het restaurant, voor een nóg mooier uitzicht!

3. Bezoek het Monasterio de Santa Catalina

Eén van de meest populaire bezienswaardigheden in Arequipa is de Monasterio de Santa Catalina, een voormalig klooster dat midden in het historisch centrum ligt. Het wordt gezien als een van de meest fascinerende, koloniale religieuze monumenten in heel Peru. Het complex is in 1580 gebouwd om de dochters van een een aantal vooraanstaande families in de stad te huisvesten. Het bestaat uit een ommuurde citadel met kloosters, mooie pleinen, patio’s, smalle geplaveide straatjes, gebouwen en fonteinen. En dat alles in prachtige kleuren. Het is een waar paradijs voor fotografen. 
Je kunt het monasterio dagelijks bezoeken. Zowel op eigen houtje als met een gids. In het klooster wonen tegenwoordig nog steeds ongeveer 30 nonnen (dat waren er vroeger 500). Het leuke aan een bezoek aan het klooster is, dat je vrijwel alle ruimtes kunt bezoeken, van de keuken tot de oude slavenkwartieren. In veel van de ruimtes vind je mooie schilderijen, etsen en beelden. 

Het klooster is elke dag geopend. Op alle dagen open van 9.00 – 17.00 uur. Op dinsdag en woensdag van 9.00 – 19.30 uur.
Een ticket kost 40 PEN (ca. €10,81 d.d oktober 2019). Kinderen onder de 7 jaar kunnen gratis naar binnen. Je koopt je tickets bij de entree van het monasterio. Hier vind je ook een aantal gidsen, die je tegen betaling kunnen rondleiden.

Peru, Arequipa

Peru, Arequipa

4. Laat je rondleiden in het Museo Santuarios Andinos 

Zeker als je aan het begin bent van je rondreis door Peru, is een bezoek aan het Museo Santuarios Andidos eigenlijk een must. In dit museum kom je van alles te weten over het leven van de Inca’s. Het herbergt “Juanita” (‘het IJsmeisje’), het pronkstuk van het museum.

Juanita
Dit Inca-meisje van rond de 13 werd op 8 september 1995 op de top van 6000 meter hoge Ampato-vulkaan gevonden. De vondst van Juanita behoort – zeker voor wetenschappers – tot een van de meest waardevolle ontdekkingen in de historie van Peru, aangezien het lichaam nog vrijwel volledig intact is. Het was namelijk bevroren, vandaar ook de bijnaam “het meisje van ijs”. Juanita werd ongeveer 550 jaar geleden uitverkoren om als offer te dienen aan Apu Ampato, de god van de gelijknamige vulkaan. Dit vond plaats op de top van de berg, omdat de goden hier het dichtst bij de aarde zijn. De tocht moet vreselijk zwaar zijn geweest voor zo’n jong meisje. Daar op de top is Juanita met een klap op haar hoofd gedood en samen met enkele waardevolle objecten begraven. Een vreselijk verhaal natuurlijk, maar in die tijd was het een eer als jouw kind uitgekozen werd om als offer te dienen. 

Voordat je de diverse museumzalen in gaat, krijg je een film te zien over het onderzoek waarbij Juanita is gevonden. Na de film loop je onder begeleiding van een gids door de verschillende ruimtes, waar verschillende items uit de Inca-tijd worden getoond. Gaandeweg leer je steeds meer over het leven van de Inca’s en de wrede offers die hebben plaatsgevonden. In een van de laatste zalen ligt Juanita in een gekoelde vitrine. Het is een indrukwekkend gezicht om het jonge meisje met haar huid, haren en kleding nog aan te zien. 

Door wat ik hier te weten ben gekomen over de Inca’s en dan met name over de offers heb ik de bestemmingen in Peru die volgden (en dan met name de Colca Canyon, de Heilige Vallei en de Macchu Picchu) anders gaan bekijken en intenser gaan ervaren.   

Het museum is elke dag geopend. Van maandag tot en met zaterdag van 09.00 – 18.00 uur en op zondag van 09.00 – 15.00 uur.
Een ticket kost 20 PEN. Kinderen onder de 5 jaar kunnen gratis naar binnen. Iedere bezoeker dient met een gids door het museum te lopen. Na afloop is het wel zo netjes om de gids een bijdrage te geven. Fotograferen is niet toegestaan in het museum. 

5. Geniet van het uitzicht vanaf Yanahuara

Vlakbij het centrum vind je de Mirador de Yanahuara, een plek vanaf waar je het beste uitzicht hebt op de traditionele stad Arequipa. Je loopt er in ruim een half uur heen (wel deels berg op!) of je neemt een taxi, zoals ik dat deed. Ook zie je de drie vulkanen Misti, Chachani en Pichu Pichu op de achtergrond, een bijzonder gezicht. De bouw van de Mirador de Yanahuara dateert uit de 19e eeuw. Het uitzichtpunt zelf wordt gesierd door majestueuze bogen van hardsteen. 

Als je hier dan toch bent, neem ook even een kijkje in de naastgelegen kerk San Juan de Yanahuara, gebouwd in 1750. Overigens is de hele wijk een bezoekje waard. Je vindt hier amper toeristen en een wandeling brengt je hier langs oude huisjes, smalle en geplaveide straatjes en vriendelijke mensen.

Peru, Arequipa

6. Ga lunchen bij El Tío Darío

Je vindt dit restaurant in de wijk Yanahuara, een paar meter van het mooie plein en uitzichtpunt. Als je hier rond lunchtijd bent om van het uitzicht te genieten (zie hierboven), maak hier een dan een tussenstop. Vanaf de tafeltjes in de tuin en het terras heb je een mooi uitzicht op Arequipa en het landschap met zijn drie vulkanen. Het eten is hier ook heerlijk. Ga voor een ceviche, een typische Peruviaans gerecht bestaande uit rauwe vis en aardappelen. 

Peru, Arequipa

7. Wandel over de Mercado San Camilo

Op vrijwel iedere reisbestemming, probeer ik altijd naar een lokale markt te bezoeken. Het is de ideale plek om de lokale bevolking te observeren en een kijkje te nemen in hun dagelijkse leven. Houd jij ook van markten? Dan is de Mercado San Camilo dé plek om in Arequipa heen te gaan. Het is een explosie van kleuren en ieder kraampje ligt vol met fruit, groenten, vis, vlees, souvenirs en delicatessen. Ik vond het heerlijk om hier een tijd langs de marktkraampjes te struinen en te zien wat ze hier verkopen.

Tip: al dat slenteren maakt dorstig. Drink een smoothie bij één van de vele smoothie-kraampjes in de markt. 

Peru, Arequipa

8. Dineren bij Zig Zag

Arequipa barst van de gezellige eetgelegenheden. Het is dus vrij makkelijk om een leuk restaurant te vinden hier. De eerste avond eet ik in Zig Zag, een restaurantje in het historisch centrum tegenover Plaza San Francisco. Een schot in de roos! Het is een enorm sfeervolle plek, bestaande uit twee verdiepingen met een aantal houten tafeltjes. Je kunt er heerlijk eten uit de Alpandina-keuken, die gekenmerkt wordt door gerechten uit de streek, met name de bergen. Ze hebben veel bijzondere vis- en vleesspecialiteiten en het wordt prachtig geserveerd. Na een heerlijke avond worden we hier ook nog getrakteerd op een glas pisco. 

9. Kom meer te weten over alpaca’s in Mundo Alpaca

Peru staat bekend om haar alpaca’s en tijdens een reis door het land zal je ze onderweg ongetwijfeld tegenkomen. Mocht je meer te weten willen komen over deze beesten, neem dan een kijkje bij Mundo Alpaca. Dit complex ligt net buiten het historisch centrum van Arequipa, maar is makkelijk te voet te bereiken. Je vindt hier uiteraard veel alpaca’s, maar ook lama’s en vicuna’s. Het is de ideale plek om te ontdekken wat de verschillen tussen deze drie zijn en om meer te horen over het wol van deze beesten. In de bijbehorende winkel kan je terecht voor wollen kleding gemaakt van de inwoners van Mundo Alpaca. 

10. Maak een trip naar de Colca Canyon

Mocht je nou iets langer in Arequipa verblijven, maak dan een 2-daagse trip naar de Colca Canyon, wat mij betreft één van de mooiste plekken die ik tijdens mijn reis in Peru heb gezien. De prachtige rit er naartoe, de landschappen in de vallei, de pittoreske dorpen, de bijzondere cultuur en tradities in de Colca maken het een must see in Peru. Vrijwel alle tourbureaus in Arequipa bieden een reis naar de Colca Canyon aan. Een 1-daagse rit is niet aan te raden, niet alleen doordat je veel te weinig tijd hebt om een goede indruk te krijgen van de vallei, maar ook omdat deze tours onveiliger zijn (veel te lange reisdag voor buschauffeur, die geen gelegenheid heeft om tussendoor even te slapen). 

→ Een trip naar de prachtige Colca Canyon in Peru

Overnachten in Arequipa

In Arequipa is het vinden van een leuk hotel niet ingewikkeld. In het historisch centrum is er voor iedere reiziger wel iets geschikts te vinden. Ik verblijf in La Hostería, een charmant en gezellig hotel in het hart van Arequipa, op 5 minuten lopen van Plaza de Armas. We hadden een ruime kamer met een zitje van donkerhouten meubels, minibar, bad, tv en een zitje op een balkonnetje! Een heerlijke plek om na een dag wandelen door de stad een wijntje te drinken en te genieten van de mensen die langs lopen onder je. Het hotel heeft een leuke binnenplaats met gietijzeren tafeltjes, heel veel bloemen en planten, een fontein en mooi gekleurde muren. Het personeel is enorm gastvrij en ze serveren een goed ontbijt. Hoe leuk om de dag te starten met een ontbijtje buiten op de kleurrijke patio!

Hoe kom je in Arequipa?

Arequipa bereik je op verschillende manieren. Er gaan dagelijks verschillende vluchten vanuit Lima, Cuzco en Juliaca. De meeste vluchten zijn goed betaalbaar. Heb je een kleiner budget en heb je meer tijd te besteden, dan is de bus een alternatief. Vanuit verschillende plaatsen in Lima gaan er dag- en nachtbussen naar Arequipa. Echter staat de bus niet bekend als het meest veilige vervoermiddel in Peru. Er gebeuren regelmatig ongelukken op voornamelijk lange nachtreizen. Check van te voren met welke busmaatschappij je reist, de onderlinge verschillen in veiligheid en comfort zijn soms groot. 

 

Meer reisinspiratie

2 comments

  1. Supertof! Ik heb een zwak voor Peru dus elke post over het land kan op mijn warme belangstelling rekenen. Ooit hoop ik het met eigen ogen te kunnen zien want de combinatie geschiedenis, inca’s, kledingdracht, natuur, etc trekt mij enorm. .

    Arequipa heeft vanwege zijn werelderfgoedstatus helemaal een streepje voor. Interessant stad, zo te lezen. Doet me een beetje denken aan de baroksteden van Sicilië….

    1. Ja, ik had ook altijd een zwak voor Peru! Ik ben zo blij dat ik eindelijk ben geweest. Het is er zo divers en prachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *