Negombo | Dé plek om je rondreis door Sri Lanka te beginnen

Negombo, Sri Lanka

Negombo is de ideale plek om je rondreis door Sri Lanka te beginnen of te eindigen. De stad ligt op 20 minuten afstand van de luchthaven van Colombo en aan de kust. Dit maakt het een geschikte plaats om te acclimatiseren. Veel reizigers verblijven hier dan ook een paar dagen op de gele stranden vol palmbomen. Maar Negombo heeft meer te bieden dan strand. Er zijn een aantal leuke bezienswaardigheden en activiteiten om te doen. Trek erop uit en zo krijg je direct een impressie van het leven in Sri Lanka! 

Negombo
Negombo is een stad in het westen van Sri Lanka op 38 kilometer van de hoofdstad Colombo. Het staat bekend om de visvangst en vele vismarkten verspreid over de stad. Naast het toerisme is dit ook de grootste bron van inkomsten voor de lokale bewoners.

Negombo, Sri Lanka

10x doen in Negombo! 

1. Bezoek de vismarkt

Negombo staat bekend om de visserij en het is daarom ook niet verwonderlijk dat er hier meerdere vismarkten zijn. Een bezoekje aan een van deze markten is echt een must. De grootste en mooiste is de Main Fish Market. Het wemelt er van de kraampjes met vers gevangen vissen en andere zeedieren. Het bijzondere aan de markt is dat hij aan het strand grenst, waar de vissersbootjes aanleggen met hun vangst. Je vindt hier manden vol met vers gevangen vissen en uitgehangen visnetten. Verser dan dit, kan niet. Het gehele productieproces van de vis is op deze markt te zien. Ze worden er gewassen, gefileerd, gepekeld, gewogen, gesneden en verkocht. Ook bijzonder zijn de kleden vol vbis op het strand die in de zon liggen te drogen.

Tip!
Bezoek de vismarkt zo vroeg mogelijk in de ochtend. Dan zie je de vissersboten binnen varen, is de bedrijvigheid het meest en de stank het minst. 

Negombo, Sri Lanka

Negombo, Sri Lanka

2. Koop hier je souvenirs

Negombo is de ideale plek om je souvenirs te kopen, aangezien het ook vaak het eindpunt is van een rondreis. Rondom Lewis Place vind je veel winkels waar je souvenirs kan kopen. Laksala is een winkel waar je mooie fair trade producten kan kopen tegen een goede prijs. Ook aan de Porothota Road vind je een aantal leuke souvenir winkeltjes, waaronder de LUV SL. Hier vind je meer kwalitatieve producten (vaak eco-friendly), die dus ook wat meer aan de prijs zijn. Wij kochten hier onder andere een mooi cricket-shirt voor onze zoon. Ook vind je in deze straat de populaire leren vlinderstoelen.

3. Ga varen door de grachten en door de Lagoon

In Negombo vind je een netwerk van 120 kilometer aan kanalen, die in de zeventiende eeuw door de Nederlanders zijn aangelegd voor het vervoeren van vracht door de stad. En nog steeds worden veel goederen via het kanaal vervoerd. Een leuke manier om de kanalen te bekijken is met de boot. Wij huurden een boot met hele enthousiaste gids, die ons van alles vertelt over de historie van de kanalen en de visserij in Negombo. We krijgen zo een hele goede indruk van het leven dat zich langs en op het kanaal afspeelt. Het water ligt vol met vrolijk gekleurde, houten vissersbootjes. Op de kade vind je veel authentieke vissershuisjes en hangen de visnetten te drogen. Het kanaal komt uit in de lagune van Negombo, een gebied met mangrovebossen en palmbomen. In de mangrove leggen we aan, lopen we over een eilandje en worden we op kokosnootsap getrakteerd.

Tip!
Neem je slippers mee. Wel zo handig als je even van boord gaat in de Lagoon. Hoewel de meeste boten beschikken over zwemvesten voor kinderen, kan het geen kwaad om dit nog even te checken op voorhand.

Negombo, Sri Lanka

Negombo, Sri Lanka

Negombo, Sri Lanka

Negombo, Sri Lanka4. Ga kijken bij een cricketwedstrijd

Cricket is de nationale sport in Sri Lanka en dat wordt dan ook op hoog niveau gespeeld. Overal hangen je t-shirts van het nationale cricketteam in de winkels. Bij het fort in Negombo vind je een groot veld (Esplanade) waar er vaak wedstrijden worden gespeeld. Het is leuk om eens een wedstrijd te bekijken hier of een deel daarvan, want de wedstrijden kunnen erg lang duren.

5. Maak een fietstocht met een local 

Negombo leent zich er goed voor om met de fiets te verkennen. Wij maakten onder begeleiding van een hele vriendelijke en enthousiaste gids een tocht van 2,5 uur door de leukste delen van de stad. Na een korte introductie stapten wij met de kinderen in een fietszitje op onze niet al te comfortabele fietsen. Het is in het begin even wennen om je tussen het verkeer op de hoofdweg te manoeuvreren, maar al vrij snel komen we terecht in rustige straatjes. We fietsen langs de grachten vol kleurrijke bootjes, de woonhuizen van de inwoners en we bezoeken een kerk, tempel en markt. In de fruitmarkt proberen we een aantal voor ons onbekende fruitsoorten. De kinderen kijken hun ogen uit op de markt en krijgen er heel wat aandacht. We eindigen de tour in een plaatselijke eetgelegenheid, waar we een aantal lokale lekkernijen voorgeschoteld krijgen. Deze fietstocht is een mooie eerste kennismaking met Sri Lanka. Zo razen de tuktuks ons voorbij, zwaaien de mensen onderweg uitbundig naar ons en vertellen de lokale bewoners vol trots over hun huis, plantage of leven hier.

Tip!
Plan deze activiteit in verband met de hitte vroeg in de morgen. Verwacht daarnaast geen al te luxe fietsen. 

Negombo, Sri Lanka

Negombo, Sri Lanka

6. Wandel rondom het Negombo Fort

De Nederlandse invloed in Negombo is ook terug te zien in het fort. De Nederlanders hebben dit fort van de Portugezen veroverd en versterkt. Helaas is het fort niet helemaal ongeschonden gebleven, alleen de toegangspoort is nog intact. Tegenwoordig is het fort onderdeel van de gevangenis van Negombo en daarom is het ook niet meer te bezichtigen.

7. Bezoek een groente- en fruitmarkt

In Negombo vind je verschillende groente- en fruitmarkten. Het bezoeken van een lokale markt is altijd vaste prik op mijn reizen. Het geeft een goed beeld hoe de mensen met elkaar omgaan, wat ze eten en hoe ze eruit zien. Daarnaast is het vaak een kleur- en geurrijke plek, waar je ook nog eens de mooiste foto’s maakt. In Negombo bezochten wij ook een leuke lokale markt. Met kraampjes buiten op straat en een markthal binnen. En ook hier zijn de kleuren en geuren prachtig en lekker. Hier proeven we een aantal voor ons onbekende groenten en fruit. De lokale bevolking is zo gastvrij dat ze ons van alles uitleggen en aanbieden, zonder dat ze er iets voor terug willen. Ze vinden het erg leuk om met ons en vooral onze kinderen te praten en op de foto te gaan met hen. 

Negombo, Sri Lanka

Negombo, Sri Lanka

8. Neem een kijkje in de Saint Mary’s Church

In het westen van Sri Lanka en vooral in Negombo is de bevolking overheersend christelijk. Je vindt er dan ook veel kerken. De St. Mary’s Church in Negombo is een rooms-katholieke kerk in het hart van Negombo, aan de Grand Street. Het is een markant gebouw en is tevens een van de grootste kathedralen van Sri Lanka. Het is een goed voorbeeld van de samensmelting van Europese en Sri Lankaanse kunst en architectuur. Je kunt de kerk van binnen bezichtigen.

9. Maak een tour met een tuktuk

Geen zin of tijd om Negombo wandelend, fietsend of met de boot te bezichtigen? Dan is een tuktuk de ideale manier om de stad te verkennen. Voor ongeveer 1500 roepies (omgerekend € 7,20, d.d. feb. 2019) rijd de chauffeur je langs de hoogtepunten van Negombo, waaronder de kanalen, de vismarkt, het fort en Saint Mary’s Church.

10. Angurukaramulla Temple

In Negombo vind je een aantal Boeddhistische tempels, waarvan de Angurukaramulla Temple de bekendste is. Binnen in deze niet al te grote tempel vind je prachtige muurschilderingen, mooi houtsnijwerk en levensgrote Boeddha beelden. Tijdens ons bezoek waren wij de enige bezoekers en dat maakt het een fijne plek om te zijn. Je vindt de tempel aan de Temple Road, hoe toepasselijk. Uiteraard betreed je de tempel op blote voeten.

Tip!
Voor het bezoeken van de tempel betaal je geen entree, maar het is wel gebruikelijk na afloop een gift te doen. 

negombo, sri lanka

In Negombo is dus meer te doen dan alleen maar aan het strand liggen!

Waar overnachten? 

In Negombo vind je veel accommodaties, variërend van hostels tot luxe resorts. Voor iedere reiziger en portemonnee is er dus iets geschikts te vinden. Wij verbleven in een comfortabel 4-sterren hotel met zwembad aan het strand. De accommodatie heeft ruime, nette kamers, een groot restaurant waar je heerlijk kunt eten, ligbedden op het strand en een fijn zwembad. Ook is de service er goed en is het personeel beleefd en vriendelijk. 

Tip: Local Hero Travel
Onze reis door Sri Lanka hebben wij via Local Hero Travel geboekt. Zij bieden veel activiteiten op maat aan, vooral gericht op de lokale ervaring. Zo is ook de fietstocht met een local en de boottocht door de kanalen en de Lagoon via hen geregeld. Dit waren absoluut de twee leukste activiteiten tijdens ons verblijf in Negombo. Nieuwsgierig of boeken? Kijk dan op Local Hero Travel.

Wist jij dat Negombo zo leuk was?

Meer reisinspiratie

12 comments

  1. Wat een mooie foto’s zeg! Ziet er super uit! Vismarkten zijn altijd leuk om te bezoeken en helemaal in de vroege ochtend. Geen toeristen en heel veel bedrijvigheid.

  2. Had nog nooit van Negombo gehoord, meestal lees je verhalen over de populairdere plekken in Sri Lanka. Het klinkt als een prima plek om je reis door Sri Lanka te beginnen. Ik zou voor het fietsen en de markten gaan!

  3. Wow, wat hebben jullie veel gedaan en gezien in Negombo! Wij hebben er echt alleen het zwembad van onze accommodatie gezien, haha.. en de binnenkant van onze ogen. We waren gewoon moe van de reis en zijn na 2 nachten (1 dag) verder gereisd.

  4. Wij begonnen onze reis ook in Negombo dus veel dingen van je lijstje zijn herkenbaar. Ik vond het een relaxte plaats maar wel erg vervuild (vooral ook op de stranden enzo).

    1. De stranden vond ik ook niet mooi. Inderdaad hier en daar wat vervuild. Voor ons hotel viel het mee, maar op andere plekken wel erger. Daar hebben we ook niet gelegen. We hebben er veel activiteiten ondernomen en aan het zwembad gelegen. Dat was een stuk leuker.

  5. Wat een leuke tips! Wij startten onze reis ook in Negombo en ik vond het veel leuker dan vooraf gedacht! Vooral de vismarkt vond ik erg bijzonder om te zien 🙂

    1. Ja, dat had ik dus ook. Negombo heeft veel meer te bieden dan alleen maar strand. De vismarkt is inderdaad echt bijzonder om te bezoeken.

  6. Balen! Wij hadden niet genoeg tijd om iets te ondernemen in Negombo. Nu ik dit artikel lees heb ik daar alleen nog maar meer spijt van… haha! Wat een prachtige foto’s trouwens. Zo kleurrijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *