De 7 mooiste markten ter wereld

chichicastenango

Iets wat ik altijd probeer te doen tijdens mijn reizen is het bezoeken van lokale markten. Of het nu gaat om een markt vol met groenten- en fruit, vis, souvenirs, kleding of boeken: ik kijk er mijn ogen uit. Een markt is de ideale plek om de lokale bevolking te observeren en een kijkje te nemen in het dagelijkse leven.  Tijdens mijn verschillende reizen en vakanties heb ik al veel markten bezocht en de een was nog specialer dan de ander. Hier geef ik mijn top 7 van mooiste markten!

Top 7 mooiste markten

1. Chichicastenango, Guatemala

Eén van de mooiste markten die ik ook heb bezocht is die in Chichicastenango in Guatemala. Chichicastenango is een klein bergdorpje, maar Maya’s uit de hele omgeving  komen hier naartoe voor de markt. 

Op de markt is van alles te vinden: kruiden, bloemen, kaarsen, kleding, sjaals, medische planten, potten, houtwerk, maskers, varkens en souvenirs. En waarschijnlijk nog veel meer. De lokale bevolking komt hier in grote getale heen om inkopen te doen en handel te drijven. Maar de markt is niet alleen populair onder de lokale bevolking. Toeristen komen ook graag naar deze plek. Niet alleen vanwege het enorm diverse aanbod van marktwaar, maar vooral door de prachtige kleuren en de lokale bevolking.  

De Guatemalteken zijn klein en gaan volledig op in de handel op de markt. Ze dragen kleurrijke kleding en lopen met rieten manden op het hoofd waarin ze de spullen vervoeren. De kraampjes liggen vol met felgekleurde kleden, sjaals en rokken. Naast alle kraampjes vol met handelswaar vind je in het hart van de markt eettentjes waar de locals zich tegoed doen aan kippenpoten en traditionele gerechten.
Naast de markt vind je de 400-jaar-oude kerk Santo Tomas. Op de trap staat het vol met vrouwelijke bloemverkoopsters die de mooiste bloemen schikken, onder het genot van aangestoken wierrook.

Open: donderdag en zondag

2. Floating market Bangkok, Thailand

Een bezoek aan een floating market is echt de moeite waard. Dit is een markt waarbij er vanuit bootjes eten en andere producten worden verkocht. Veel van deze drijvende markten kom je tegen in en rondom Bangkok. Damnoen Saduak Floating Market is de grootste en meest toeristische. Maar er zijn ook kleinere en minder toeristische floating markets rondom Bangkok. Met een longtailboot kan je vanaf de kade van Bangkok over de Chao Phraya en de Khlongs naar verschillende floating markets. Volgens mij heb ik de Wat Sai Floating Market bezocht, maar zeker weten doe ik het niet. Ik vond het een mooie markt, vanwege het geringe aantal toeristen en het authentieke karakter. Veel Thai doen er hun boodschappen en het is een mooi schouwspel zo’n markt op het water.  

Open: afhankelijk van welke floating markt je bezoekt.

3. Grand Bazaar Istanbul, Turkije

Zoals de naam al doet vermoeden is de Grand Bazaar – Kapali Carsi – de grootste overdekte markt van de Turkse stad Istanbul. Met zijn 4 hoofdingangen, 60 straten en ruim 5000 winkeltjes is dit een van de grootste markten van ter wereld. Dagelijks komen hier tussen de 250.000 en 400.000 mensen op af. Trek er dus ook gerust een dag voor uit om alle kraampjes op je gemak te bekijken.  

Zodra je de markthal binnenloopt, komen de geuren en kleuren op je af. Overal waar je kijkt zie je mensen, kraampjes en spulletjes staan. Zelfs grote delen van het plafond hangen vol met marktwaar. De markt is zowel populair onder de toeristen als onder de lokale bevolking.
Ben je op zoek naar kleden en tapijten, sieraden, antiek, kruiden, keramiek, sjaals, waterpijpen, lampen of souvenirs, dan ben je hier aan het goede adres. Je zou het misschien niet direct zien door alle hectiek om je heen, maar de winkels zijn enigszins ingedeeld naar het soort product dat ze verkopen. Zo vind je er straten waar ze uitsluitend tapijten verkopen en in een andere straat zijn de sieradenwinkels gevestigd. Naast alle kraampjes vind je er ook Turkse theehuisjes, eettentjes, een aantal moskeeën en een hamam. Vergeet dus niet een (veel te zoete) thee te drinken bij een van deze gezellige tentjes of een massage te nemen na het vele shoppen.

Ik vond het een hele bijzondere markt en heb mijn ogen er uitgekeken. Ik kon natuurlijk niet met lege handen naar huis gaan, dus kocht ik er een prachtige, keramieken schaal die ik thuis veel gebruik!

Open: maandag t/m zaterdag van 9.00-19.00 uur.

4. Sanary-sur-Mer, Frankrijk

Tussen al deze grote en indrukwekkende wereldmarkten, hoort natuurlijk ook een kleinschalige maar oh zo gezellige markt. En waar vind je die nou beter dan in la douce France?

In mijn jeugd ben ik met mijn ouders veel op vakantie geweest naar Frankrijk en steevast bezochten we dan de lokale marktjes in de dorpjes waar we verbleven. Misschien dat hier mijn liefde voor lokale markten al is begonnen. Een prachtige markt vond ik in  Sanary-sur-Mer, een pittoresk havenplaatsje in de Provence. Je vindt er kraampjes met groenten- en fruit, allerlei soorten kazen en wijnen, lavendelzakjes, kleurige tafelkleden, rieten mandjes, en nog meer van deze veel te leuke typisch Franse spulletjes. Op de kade zijn de viskraampjes te vinden en verser dan dit ga je het niet krijgen. Wanneer je de markt s morgens vroeg bezoekt, zie je de gekleurde vissersboten de haven binnenkomen met de grootste en lekkere vissen.

Open: dagelijks in de ochtend

5. San Juan Chamula, Mexico

Een andere mooie markt vond ik in het Mexicaanse dorpje San Juan Chamula. Dit plaatsje is goed te bereizen vanaf San Cristobál de las Casas en is vanwege de traditionele leefwijzen van de lokale bevolking – de Tzotzil – zeer bijzonder. Zij zijn namelijk zeer (bij)gelovig en houden er enkele bijzondere rituelen op na.

Net als op de markt in Chichicastenango kijk je hier je ogen uit en dan met name om de kleuren en om de mensen die er lopen. Op de markt wordt voornamelijk fruit, groenten, wollen en katoenen kleden, muziekinstrumenten en lederwaren verkocht.
Op het marktplein vind je een prachtig witgekalkt kerkje en een bezoekje hieraan mag echt niet ontbreken. In deze kerk vinden ontzettend bijzondere rituelen plaats, waaronder het uitdrijven van de duivel uit mensen en dieren. Dit alles te midden van tientallen brandende kaarsen en een vloer bezaaid met naalden. Je hebt de neiging om dit vast te leggen met je camera, maar dit is ten strengste verboden. Maak geen foto’s van de spirituele gebeurtenissen in de kerk, want daarmee zou hun ziel verdwijnen…

Open: elke zondag

6. Centrale markt Valencia, Spanje

Een mooie markt van een hele andere orde is de Mercado Central in Valencia. In deze overdekte markt vind je ongeveer 980 kraampjes met lokale producten, waaronder (veel) verschillende fruit- en groentensoorten, vleeswaren, kazen, broden, noten en andere typisch Spaanse lekkernijen. Een groot deel van de markt bestaat uit viskramen en aangezien Valencia aan de kust ligt, mag je dus hele verse vis verwachten. In de markthal zitten ook een paar goede restaurantjes en cafés. De lokale bevolking komt hier in de ochtend graag voor een kopje koffie.

Het gebouw waarin de markt is gevestigd is qua architectuur ook zeer indrukwekkend. Het is hoofdzakelijk gemaakt van ijzer, keramiek en glas en vanaf de buitenkant zit het vol met blauw-gele tegels. De Mercado Central bevindt zich in het centrum van de stad, dus je hoeft er niet speciaal voor om te lopen. Tijdens mijn studietijd heb ik een half jaar in Valencia gewoond en ik kwam hier heel graag vanwege de heerlijke producten en goede sfeer!

Open: maandag t/m zaterdag van 07:00-15:oo uur

7. Pasar Seni Market Ubud, Bali

Ook in Indonesië zijn er prachtige markten te vinden. Eentje daarvan vind je in het prachtige plaatsje Ubud op Bali. Ubud is een kunstenaarsdorpje in het midden van Bali en ligt tussen de rijstvelden. Het is de ideale plek om tot rust te komen na een actieve rondreis over de andere eilanden van Indonesië. Naast een culturele plek, is het ook een spirituele plaats en staat het bekend om zijn traditionele hindoe-cultuur. Je komt dan ook overal gekleurde offerbakjes tegen. Een prachtig gezicht. In Ubud vind je naast de vele  gezellige restaurantjes en winkeltjes ook een ontzettend mooie markt.
‘s Morgens doen de locals er hun boodschappen en daarna wordt het er gauw toeristisch. Op de markt vind je tropisch fruit, groenten, kruiden, houtsnijwerk en allerlei leuke souvenirs. En ook hier is het een bedrijvigheid alom en komen de geuren en kleuren op je af. 

Open: dagelijks van ongeveer 08:00-18:00uur.

 

Wat zijn jouw favoriete markten? Laat in een reactie weten welke mooie markt je volgens jou echt niet mag missen!

 

Meer reisinspiratie

13 comments

 1. Jaaaa zulke fijne markten! Ik ben vooral fan van de floating markets in Thailand, al is de markt in Chichic ook wel fantastisch hoor, zo veel kleuren! Istanbul staat ook nog hoog op mijn lijstje, al weet ik niet of het zo verstandig is om daar binnenkort heen te gaan. Maar als ik ga ga ik zeker ook naar de Bazaar!

 2. Wat toevallig.. Achter de schermen ben ik (ook) druk bezig geweest met het schrijven van een artikel over (food)markets, haha. Wat dan wel weer erg leuk is; deze markten ken ik allemaal nog niet. Ik vind het altijd heerlijk om in het buitenland over zo’n markt te struinen!

 3. Leuk ljistje! Komende zomer gaan wij naar Thailand en de floating markt staat op de planning 😉 Ik vond de markt in Kumasi Ghana erg indrukwekkend. De grootste open lucht markt van heel Afrika, heel erg bijzonder!

 4. Ik vind lokale markten ook de ideale gelegenheid om het lokale dagelijkse leven mee te krijgen, de mensen, de drukte, de sfeer en ook de producten natuurlijk. Toevallig heb ik op de markt in Frankrijk en Valencia na ook dezelfde markten gezien. Ik vond die in Chichicastenango het meest indrukwekkend. Misschien ook wel, omdat ik Guatemala heel indrukwekkend vond.

  1. Ja, Chichicastenango was ook echt een van mijn favorieten. Zo’n bijzondere plek om te zijn. Het is eigenlijk niet uit te leggen wat je daar allemaal tegenkomt, ziet en ruikt. Leuk dat je zoveel markten herkent!

 5. Wat een leuk blog!! Ik ben dol op reizen, ook enkele van deze markten gezien inderdaad. Maar sommige niet… nu wil ik weer op reis! Liefs Josine

 6. Wat een leuke post Esther! Ik ben dol op markten en onze kinderen ook. Ze keken hun ogen uit op alle grote vissen en bijzondere producten op de centrale markt in Valencia. Die in Guatemala zou ik graag met eigen ogen zien. Lijkt me zo mooi en kleurrijk!

  1. Ja markten zijn fantastisch. Voor kinderen is er ook zoveel te zien. De markt in Guatemala is echt een aanrader. Mocht je ooit in de buurt zijn, dan moet je hier echt heen. De kleuren, geuren, mensen: het is zo indrukwekkend!

 7. Wat een fantastische blog! Een aantal van deze markten heb ik ook gezien: Chichi,drijvende markten in Thailand en in Valencia. Zo kleurrijk allemaal. Mooie foto’s ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *