6 Tips voor je bezoek aan Leeuwarden!

Leeuwarden

Op zoek naar een leuke bestemming voor een weekendje weg in eigen land? En houd je van winkelen, lekker eten, een bezoekje aan een musea, een wandeling door een stadspark? Zoek dan niet verder, want Leeuwarden is de place to be. 
Ljouwert – zoals deze plaats op zijn Fries heet – is de trotse hoofdstad van de provincie Friesland, de start- en finishplek van de Friese Elfstedentocht, de geboorteplaats van Mata Hari en is uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van 2018! Reden genoeg voor een bezoekje dacht ik zo. Nog niet overtuigd? Lees dan verder wat er zoal te doen is. 

6 Tips voor je bezoek aan Leeuwarden

1. Ga praamvaren door de grachten

De stad Leeuwarden is ontzettend leuk om vanaf het water te bekijken. Dit kan je doen per nostalgische praam: een authentieke platbodem-boot die oorspronkelijk bedoeld was voor het vervoer van vee en landbouwproducten. Met deze praam vaar je door de grachten van Leeuwarden, langs de Waag en de museumhaven. Tijdens de vaartocht vertelt de gids over de geschiedenis van de stad en over haar bezienswaardigheden.
Een rondvaart met een praam kan met De Wartenster.    

Leeuwarden

2. Beklim de Oldehove

Wist je dat je niet helemaal naar Italië hoeft af te reizen om een scheve toren te zien? Die kan je namelijk ook in deze noordelijke hoofdstad aanschouwen. De Oldehove is één van de trekpleisters van Leeuwarden en een beklimming van deze toren mag dan ook niet ontbreken.
In 1529 werd begonnen aan de bouw ervan en toen de toren pas 10 meter hoog was bleek hij al te verzakken. Op de scheve onderbouw is nog loodrecht verder gebouwd, met als gevolg een scheve toren. Het doel was een hogere toren dan de Dom in Utrecht, maar dat is met zijn 40 meter bij lange na niet gelukt.
Ondanks de onafgemaakte, scheve toren is het wel de moeite waard de Oldehove te bezoeken en te beklimmen. Na 183 treden ben je bovenaan en kun je vanaf een observatiedek genieten van het uitzicht over Leeuwarden. Mooi toch?

3. Ga winkelen in de leukste winkelstraat van Nederland

Leeuwarden kent een mooi historisch winkelcentrum met veel bijzondere winkels. Naast de grotere winkelketens vind je in het Naauw, de Sint Jacobsstraat en de Kleine Kerkstraat allerlei kleine boetiekjes en speciaalzaken. De Kleine Kerkstraat is zelfs uitgeroepen tot de leukste winkelstraat van Nederland! Hier zitten meer dan 30 speciaalzaken waaronder kledingzaakjes, koffietentjes en leuke woonwinkels. En plan je je bezoekje in het weekend? Geen probleem, want ook op zondag zijn de winkels open.

Leeuwarden

4. Neem een kijkje in de Blokhuispoort

De Blokhuispoort was voorheen een gevangenis, maar tegenwoordig is het een cultureel bedrijvencentrum. Meer dan 130 ondernemers hebben zich in dit bijzondere gebouw gehuisvest. De Blokhuispoort is een inspirerende plek waar veel culturele evenementen plaatsvinden. Zeker de moeite waard om tijdens een van deze evenementen een bezoekje aan deze oude gevangenis te brengen. Het is ook mogelijk om een rondleiding door de Blokhuispoort te krijgen.

Leeuwarden

5. Dineer in het Grand Café Post-Plaza

Op zoek naar een bijzondere plek om te dineren? Dat kan in het Grand Café Post-Plaza in het centrum van Leeuwarden. Zoals de naam al enigszins doet vermoeden deed dit gebouw van oorsprong dienst als Postkantoor. En dat zie je overal in het interieur terug. Het restaurant ademt echt de sfeer van vroeger. Op het menu staan authentieke gerechten en de bediening is ontzettend vriendelijk. Ik heb genoten van een diner op deze toch wel historische plek.
Geen zin meer om na het diner nog naar buiten te gaan en lopend of per taxi naar je hotel te moeten? Blijf dan slapen in een van de 82 kamers die Post-Plaza rijk is.

6. Bezoek een festival

Niet meteen het eerste waar je aan denkt bij een bezoek aan Leeuwarden, maar zeker de moeite waard is het bezoeken van een festival. Met meer dan 50 nationale en internationale evenement is Leeuwarden de evenementenstad van Friesland. Je vindt er pop en rockfestivals maar ook allerlei theaterfestivals. Veel van deze festivals vinden plaats in een van de mooie stadsparken.

Kortom, Leeuwarden heeft genoeg te bieden voor een culinair, cultureel, actief of avontuurlijk weekendje weg. Meer inspiratie nodig voor je bezoek aan Leeuwarden? Neem dan een kijkje op www.mooileeuwarden.nl. Het is ook erg de moeite waard om het nabij gelegen Nationaal Park De Alde Feanen te verkennen!

 

 

 

Meer reisinspiratie

2 comments

  1. Wat een leuke stad Esther! Komt op m’n lijstje voor te bezoeken steden in Nederland. Fijn je weer terug te zien met een nieuw artikel. Hele fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2017!

    1. Dank voor je leuke reactie Marcel en jij natuurlijk ook een goed en gelukkig 2017! Leeuwarden is zeker de moeite waard voor een bezoekje. Het heeft me positief verrast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *