Lapland | Een aantal feitjes over het land van de Sami

lapland

In maart gaat er een lang gekoesterde wens in vervulling. Ik ga naar Lapland! Al jaren droom ik van een reis naar het land van de Sami. Van een sledetocht met husky’s door de Finse, besneeuwde bossen. Van een avontuurlijke sneeuwscootertocht over bevroren meren en bergen. Van een lunch bij een zelfgemaakt kampvuur ergens in de middle of nowhere. Van een lekkere sauna in de koude buitenlucht. En van het noorderlicht. Wat lijkt me dit bijzonder. Ik moet het nog heel even doen met mijn dromen. Ter voorbereiding op dit avontuur ben ik me gaan verdiepen in Lapland. En stuitte ik op een aantal (bijzondere) feitjes, die ik hier graag met je deel. 

Benieuwd wat er te doen is?
→ Zet Lapland maar op je bucketlist | 10x doen
→ Op husky safari in Lapland | een onvergetelijk avontuur
→ Lapland | Het magische Noorderlicht spotten + tips

Wist jij dat?

→ Lapland niet echt een land is, maar een aanduiding van het meest noordelijke gebied van Scandinavie? Lapland omhelst de landen Noorwegen, Zweden, Finland en een klein deel van Rusland. Lapland betekent ‘het land van de Sami’. 

→ In Lapland ongeveer 60.000 Sami wonen, waarvan ongeveer 4.500 Sami in Fins Lapland. 

→ Het Samische volk al meer dan 2000 jaar bestaat? 

→ Het Samische volk een eigen taal heeft, ondanks het ontbreken van een eigen staat?

→ Er in Fins Lapland ongeveer 190.000 rendieren zijn?

→ Het houden van rendieren vanaf de 17e eeuw de belangrijkste bestaansbron van de Sami was? Tegenwoordig is het toerisme een belangrijke inkomstenbron.

 

 

 

 

 

→ Je het noorderlicht (Aurora Borealis) van september tot en met maart kan zien in Lapland? Bij een heldere lucht heb je een redelijke kans op het zien van dit bijzondere natuurfenomeen.  

→ Het vanaf mei niet meer donker wordt in Lapland? Bij dit verschijnsel – ook wel Middernachtzon genoemd – staat de zon de hele dag en nacht boven de horizon. Het blijft dan 24 uur per dag licht. 

→ De zon in de winter gedurende de dag en nacht niet boven de horizon uitkomt? Dit verschijnsel heet de Poolnacht. Door de weerkaatsing van het zonlicht op de sneeuw, is het toch niet zo donker als je zou denken. 

lapland zomer

 

 

 

 

 

→ Ook de zomer een goed moment is om naar Lapland op reis te gaan? Het land kenmerkt zich door de vele meren, bergen, rivieren, moerassen, valleien en bossen. 

→ Het er in de wintermaanden flink koud kan worden? Gemiddeld is het er in de winter -13 graden, maar temperaturen van 30 graden onder het vriespunt komen ook voor. Toch schijnt het er niet echt koud aan te voelen, omdat het er amper waait en het een droge kou is.  

→ Het er in de zomer geregeld 30 graden is? 

→ Het in oktober al sneeuwt en dit pas in april/mei verdwijnt?

→ Je in Lapland meerdaagse huskytochten kan maken? 

lapland

 

 

 

 

 

 

→ Het water drinkbaar is in Lapland?

→ Alcohol er voor onze standaard ontzettend duur is? 

→ Poronpaisti de bekendste specialiteit is in Lapland? Het is gebraden rendiervlees en het wordt vaak geserveerd met aardappelpuree, augurk en zure poolbessen. 

→ Je in Fins Lapland gewoon met de euro betaalt? Wel zo gemakkelijk he?

→ Het in Fins Lapland altijd een uur later is dan in Nederland?

 

Veel nieuws te weten gekomen over Lapland? Beschik jij nog over bijzondere Lapland-feitjes?

Meer reisinspiratie

22 comments

 1. Waauuww Esther! Wat tof dat je naar Lapland gaat. Dit is zeker ook een hele grote wens van mij. Ga je met je gezin of juist even lekker zonder? Hihi. Leuke feitjes trouwens, heel veel wist ik inderdaad nog niet. Behalve dan dat de alcohol zo duur is, maar dat is overal in het noorden toch? Hihi.

  1. Jaaa, Lapland was zoooo fantastisch! Daar moet je echt ooit eens heen. Ik ben een week met een vriendin geweest. Mijn man vond het te koud 😉

 2. Wat een leuke feitjes allemaal. Je wilt niet weten hoe graag ik naar Lapland wil. Mijn zusje is afgelopen december gegaan en heeft toen het Noorderlicht niet gezien. Hopelijk als ik ga zie ik het wel.

  Wel raar lijkt mij als je daar woont en het wordt bijvoorbeeld niet donker.

 3. Wat gaaf dat je naar Lapland gaat! Lijkt me een heel bijzondere ervaring! Maar wel koud hé, jeetje! Ik bezoek Lapland liever in de zomer. Wij hadden in IJsland in juni ook 24 per dag licht. Heel bijzonder!

 4. Heb je zelf ook het rendiervlees geproefd? Best lekker he. Wat een bizar temperatuur verschil is het eigenlijk, als je bedenkt dat het in de zomer zo 30 graden kan worden en in de winter juist -30. Dat kan alleen daar.

 5. Leuke feitjes, een aantal daarvan wist ik al! Maar ik heb geen nieuwe feitjes voor je 😉 De Sami is een bijzondere bevolkingsgroep, het Sami museum is zeker een aanrader.

  1. Dank voor de goede tip Gabrielle. Ik weet niet of we in de buurt zitten van het Sami Museum, maar ik neem hem mee 🙂

 6. Ooh, wat een fijn vooruitzicht!! Lapland lijkt me echt prachtig!! Ik dacht dat het er kouder was in de winter. Vorige week heb ik -29 graden in Kirgizie mogen ervaren, dus het is er even koud als in Centraal Azie. Dat had ik niet verwacht 🙂 Zelf heb ik nog nooit het Noorderlicht gezien, lijkt me fenomenaal!! Dank je wel voor de leuke weetjes, heb ik zo weer wat bijgeleerd over Lapland. Ik wens je alvast een leuke voorbereiding toe en ik kijk uit naar je blogposts in maart 🙂

  1. Leuk om te horen Cynthia! Jeetje, -29 graden? Dat lijkt me wel heel erg heftig. Ik ga in maart naar Lapland en daar hoop ik toch echt niet zulke temperaturen te krijgen. Wel bijzonder een trip naar Kirgizie! Ik houd je via mijn blog en social media op de hoogte van mijn Lapland-avontuur!

 7. Dat het geen echt land is wist ik. Dat je het water kunt drinken wist ik niet, maar verbaast me ook niet. Van de specialiteit had ik ook nog nooit gehoord. Wel heb ik in Noorwegen eens rendiervlees gegeten.
  Zo lang licht en zo lang ‘donker’ lijkt me trouwens zo raar om mee te maken!

  1. Ja, dat lange licht en donker lijkt me ook heel bizar. Daarom heb ik voor maart gekozen, dan zijn de dagen net iets langer dan hier.

 8. Ik was vorig jaar in Fins Lapland in de winter. Een dure maar fantastische bestemming.

  Ik heb er een aantal blogs over geschreven – mocht je interesse hebben?

  Veel plezier!

  1. Ja, er komt na de reis vast wel een blog over Lapland! Ik ben benieuwd of er Poronpaisti op het menu staat in onze accommodatie…En ik weet nog niet of ik het ga eten.

 9. Wat ontzettend gaaf dat je naar Lapland gaat! Volgens mij wordt dat een reis die je niet snel zal vergeten. De plaatjes van een besneeuwd Lapland zien er prachtig uit, maar ik geef de voorkeur aan een bezoek in de zomer. Heel veel succes met de laatste voorbereidingen en geniet van deze prachtige reis.

 10. Ik denk dat er heel veel mensen zijn die niet weten dat het eigenlijk geen land is, maar een gebied 🙂 Wat tof dat je in maart Lapland gaat bezoeken. Wij gaan van de zomer ook weer richting het noorden. Ga je naar Fins Lapland?

 11. Echt een heel fijn vooruitzicht! Wij wilden vorig jaar een sledetocht maken met husky’s in Oost-Duitsland. Helaas kregen onze meiden toen om de beurt de waterpokken en ging het feest niet door. Staat nog steeds op de wishlist. Ik ga je volgen!

 12. Lijkt me zo’n maffe plek om te wonen! In de winter is het ijskoud en wordt het amper licht, in de zomer wordt het gewoon nooit donker ;p Die mensen zullen wel een ontregeld ritme hebben haha. Maar het lijkt me zeker heel gaaf om er een keer naartoe te gaan! 😀

 13. Jaloers! Lijkt me echt super tof…en koud! Volgens mij wil iedereen wel een keer naar Lapland voor een sledetocht. Ik althans wel en dan graag het Noorderlicht als toetje 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *