Kroatië | Het heuvelachtige en paradijselijke eiland Cres

Een zee in alle tinten blauw, vissersdorpjes met gekleurde bootjes, mooie strandjes, lekker eten en een heerlijke temperatuur. Ik heb het over het Kroatische eiland Cres, een hele fijne bestemming om aan het strand te liggen en te genieten van een ontspannen vakantie. Maar Cres biedt meer dan dat. In deze blog deel ik de highlights van Cres met je.

Cres 

Dit grootste eiland in de Adriatische zee ligt in het noordelijke deel van de Baai van Kvarner. Je bereikt het eiland met de boot vanuit Istrië of vanaf het nabijgelegen eiland Krk. In het zuiden is Cres via een draaibrug verbonden met het eiland Losinj, dat vroeger samengevoegd was met Cres maar nu door een kanaal van elkaar is gescheiden. Het 66 kilometer lange eiland staat bekend om haar heuvelachtige landschap met wijngaarden, olijfbomen, steile rotsen, kiezelstranden en veel bomen. Ook de cultuurliefhebber komt aan zijn trekken op Cres. Verspreid over het eiland zijn er overblijfselen te vinden van oude kloosters, ruïnes en kerken. 

cres

cres

Highlights Cres

Wandel door de straten van Cres-stad

Cres-stad is de hoofdstad van het eiland Cres. Stel je vooral geen grote stad voor. Cres-stad is een gezellig en charmant plaatsje op dit eiland, ondanks de drukte in het hoogseizoen. Het heeft een prachtige ligging in een baai, met een haven vol met traditionele, gekleurde vissersbootjes. Wanneer je hier vroeg in de morgen komt, zie je de lokale vissers met hun buit binnenkomen. Het is een mooi gezicht. Naast de vissershaven vind je een haven met excursieboten en boten die je zelf kan huren. Langs de sfeervolle haven bevinden zich verschillende cafés en restaurants met terrasjes aan het water. Veel van de huizen in Cres-stad zijn in een vrolijk kleurtje geschilderd en dat geeft het plaatsje in combinatie met de charmante haven een hele fijne sfeer. Blijf vooral niet hangen rondom het pleintje bij de haven, maar wandel via de zestiende eeuwse stadspoort de smalle straatjes en steegjes in van Cres-stad. In de stad bevinden zich meerdere historische gebouwen, waaronder de Sint Mariakerk, het Petrispaleis, de Sint Isidoruskerk, een museum en het Franciskanerklooster.

Cres

Ga lunchen in Valun

Valun is een prachtig, klein vissersplaatsje in de baai van Pernat. Het plaatsje staat bekend om de vondst van de ‘Tablet van Valun’, een van de belangrijkste monumenten van het glagolitische schrift, afkomstig uit de 11e eeuw. Deze is te zien in het museum van Valun. Maar er zijn meer redenen om een bezoekje te brengen aan deze plaats. Valun is namelijk een schilderachtig mooi dorpje. In de haven barst het er van de vissersbootjes en in de zon hangende visnetten. Net als in Cres-stad vind je hier verschillende restaurantjes met terras aan het water. Enkele bootexcursies vanaf Cres-stad maken een stop bij Valun, om op een van de terrasjes aan het water te genieten van een van de vele traditionele visspecialiteiten, waar het dorp bekend om staat. Mocht je nog een verkoelende duik willen nemen dan kan dat bij het naast de haven gelegen kleine strandje.  

Ga het water op 

Vanaf Cres-stad is het mogelijk om een boot te huren en de zee op te gaan. Hoe heerlijk is het om de prachtige baaien, die slecht per voet te bereiken zijn vanaf het water te bekijken? Het huren van een motorboot is goed aan de prijs, maar je hebt dan ook wel een fantastische dag op het water en je kan gaan en staan waar je wil. Een vaarbewijs is een vereiste om een boot te huren, dus vergeet deze niet mee te nemen!
Wil je het water op maar heb je geen vaarbewijs of vind je het te avontuurlijk of te duur? Ga dan mee met een van de bootexcursies die vanuit Cres-stad worden aangeboden. Kies voor een romantische zeiltocht bij zonsondergang of ga dolfijnen spotten. 

Breng een bezoekje aan Lubenice 

Lubenice is een bijzondere plek om te bezoeken. Via een klein weggetje vanaf de hoofdweg bereik je na twintig minuten het oude dorp Lubenice. Het ligt op een heuvel en vanaf hier heb je dan ook een prachtig uitzicht op de intens blauwe zee. Het is een afgelegen en rustige plek, bestaande uit een aantal oude kerkjes, enkele woonhuizen, een school, restaurantje en een begraafplaats. Het schijnt dat hier uitsluitend nog mensen boven de 65 wonen. Het is de moeite waard om even door dit kleine dorpje te wandelen. Het pad eindigt bij een uitzichtpunt, van waaruit je een goed zicht hebt over het idyllische strand onderaan de klif. Het strand Sveti Ivan is door het Duitse tijdschrift de Bild zelfs uitgeroepen tot een van de 15 mooiste stranden ter wereld. Dit geïsoleerde plekje is het beste te bereiken met een boot. Ook loopt er een pad vanaf Lubenice naar beneden (ongeveer 40 minuten lopen), maar bereid je wel voor op een flinke klim terug. 

Meer Kroatië-blogs:
Hoe duur is Kroatië? 

Wat is jouw favoriete eiland in Kroatië? 

 

Meer reisinspiratie

5 comments

  1. Na 2 jaar naar Rab te zijn geweest, nu dit jaar naar Losnj dus we gaan het bekijken…….ziet er prachtig uit…….kan niet wachten………

  2. Wat ziet dit er zalig uit!! Ik ben vorig jaar voor het eerst in Kroatie geweest, alleen in Dubrovnik en Split. Er is nog zoveel moois dat ik echt nog een keer terug moet, en dan veel meer moet gaan doen. Kijk er nu al naar uit!!

  3. Wauw, wat een mooi en idyllisch eiland! Ik ga in april voor het eerst naar Kroatië, ben er zo benieuwd naar! Hopelijk zien we dan ook zo’n mooi stukje kust zoals op jouw foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *