Dagje uit in eigen land | De molens van Kinderdijk

Kinderdijk

Je hoeft niet altijd ver weg te reizen om mooie landschappen te kunnen zien. In Nederland hebben we prachtige natuurgebieden, dorpjes en bezienswaardigheden. Afgelopen jaar heb ik een aantal bekende, toeristische maar mooie plekjes in ons eigen land bezocht, waaronder Volendam en de Zaanse Schans en de Keukenhof! De molens van Kinderdijk wilde ik ook altijd al eens bezoeken, aangezien de molens een internationaal bekend Nederlands symbool zijn. Dit voorjaar ben ik op een doordeweekse, zonnige ochtend naar Kinderdijk afgereisd om de molens te bekijken. En hoe toeristisch deze plek ook is, ik kan niet anders zeggen dan dat de molens in dit landschap echt prachtige plaatjes opleveren!

Windmolens van Kinderdijk

Kinderdijk is een dorp in Zuid-Holland en is bekend vanwege de 19 molens. Het ligt op een hoek waar de rivier de Lek en de Noord samenkomen. De huidige molens zijn rond 1738 gebouwd met als doel de afwatering van de Alblasserwaard te verbeteren.

Sinds 1997 staat het poldergebied van Kinderdijk met haar dijken, molens en gemalen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. UNESCO prijst hiermee de vindingrijkheid bij het droogleggen en beschermen van het land.
De 19 molens staan in een prachtig Hollands landschap: in het groen en langs het water. Als je geluk hebt, schijnt het zonnetje nog en dan steken de molens mooi af tegen een blauwe lucht. Dit levert prachtige foto’s op, met name in de vroege ochtend of in de namiddag.

Er zijn verschillende soorten molens bij Kinderdijk. De acht molens van het voormalige waterschap Nederwaard zijn rond en van steen, hebben een rieten kap en een inpandig waterrad en zijn hoog- en buitenkruiend.
De acht achtkanten molens van het waterschap de Overwaard zijn van hout. Deze zijn ook met riet gedekt, hebben ook een inpandig waterrad en zijn ook hoog- en buitenkruiend. Daarnaast zijn er nog twee achtkanten molens in de polder Nieuw-Lekkerland. De 19e molen is de ‘Blokkerse wip’ en is een gerezen wipmolen: verhoogd met een gemetselde voet.
Kinderdijk

Kinderdijk

Kinderdijk

Een bezoek aan de Kinderdijkse Molens

Je kan de molens alleen te voet, fietsend of met de rondvaartboot bezoeken. De auto moet geparkeerd worden op een parkeerterrein. Sommige molens kan je – soms tegen betaling – van binnen bekijken. Je krijgt dan informatie over de bouw en werking van de molen.
Naast een wandeling langs de molens, kun je er ook een fietstocht maken. Als je de molens vanaf het water wilt bekijken dan kan je je laten rondvaren door een fluisterboot. Een rondvaart duurt ongeveer een half uur.

Kinderdijk

Kinderdijk

Praktische informatie en Tips Kinderdijk

  • Ticketprijs: € 7,50. Kinderen van 4 t/m 12 jaar: € 5,50. Kinderen t/m 3 jaar hebben gratis toegang. Wanneer je je kaartje van online bestelt, ontvang je 10% korting op de ticketprijs.
  • Bekijk de molens vanaf een rondvaartboot. Hier betaal je € 5,00 voor. Kinderen € 3,00. Het tochtje duurt ongeveer een half uur.
  • Kinderdijk is bijna het hele jaar open. De openingstijden verschillen gedurende het jaar flink van elkaar, dus kijk van tevoren even op de site van Kinderdijk. Vanaf 12 maart tot 30 oktober 2016 is Kinderdijk van maandag t/m zondag van 09.00-17.30 uur geopend.
  • Ik bezocht Kinderdijk op een doordeweekse vroeg ochtend buiten de vakantie. Het aantal toeristen was toen nog zeer beperkt.
  • Je auto kan je kwijt op het (kleine) parkeerterrein voor de ingang. Ik betaalde hier € 5,00 voor.
  • Er is een bezoekerscentrum waar je informatie over de omgeving en de molens kan krijgen. Je kan hier een film over het molengebied te zien. Ook vind je hier enkele horeca en souvenirsshops.
Meer lezen over 'Dagjes uit in Nederland'?

Meer reisinspiratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *