Kamperen aan de Friese meren bij Camping Lân en Mar

Als kind van een Friese moeder, is het niet verwonderlijk dat ik sinds jongs af aan regelmatig in Friesland kwam. Vaak kozen we voor een vakantie aan de Friese meren, een van mijn favoriete gebieden in het noorden van het land. Hele dagen waren we op het water te vinden in een sloep, zeilboot of in een klein motorbootje dat mijn vader voor ons kocht. Na al die jaren leek het mij bijzonder om eens terug te gaan. Dit keer met mijn eigen gezin. Aangezien we onze nieuw gekochte tent ook eens wilden uitproberen, gingen we op zoek naar een mooie, rustige camping aan het water. De keuze viel op Camping Lân en Mar in Heeg, een kleine gezinscamping met haven aan de Friese meren. En wat hebben we er genoten!

Camping Lân en Mar

Camping Lân en Mar (Fries voor land en meer) ligt zoals de naam al doet vermoeden direct aan het Heegermeer, op het terrein van een melkveeboerderij midden in de weilanden. De ligging, de ruime kampeerplekken, de aanwezige voorzieningen voor jong en oud, de boerderijbeleving en de gastvrije eigenaren maken dit een hele fijne camping om naartoe te gaan.

Ruime en overzichtelijke kampeerplekken

Als we aankomen, worden we hartelijk welkom geheten en mogen we zelf een plekje uitkiezen voor onze tent. Al vrij snel vinden we een mooie en ruime plek op een van de verschillende velden. Er is een iets groter veld en een kleiner veld waar je meer privacy hebt. Voor ieder wat wils dus. Onze tent staat in een half uur, iets waar we zelf best blij mee zijn aangezien het de eerste keer is dat we kamperen. Vanaf het veld hebben we uitzicht op de boten in het haventje dat bij de camping hoort en op een speeltuintje. Wel zo handig met twee kleine kinderen.

De 35 passantenplekken op de camping zijn zeer royaal (11 x 11 meter), en liggen in de zon of in de half-schaduw. Uitsluitend aan de zijkanten van de velden kun je je tent opzetten. Echt druk zal het op deze camping dus niet ogen. Voor kinderen is er genoeg ruimte op het veld om te voetballen, fietsen, of op de skelter rond te rijden. Overigens zijn campers en caravans ook welkom. Iedere kampeerplaats is voorzien van elektra, water, een goede drainage en WiFi (die ook echt werkt).

Mocht je nou geen tent hebben of simpelweg iets meer comfort willen, dan kan je in een van de nieuwe chalets slapen. Deze bevinden zich op hetzelfde veld als waar wij onze tent hebben neergezet. Je auto parkeren doe je op de parkeerplekken naast het veld of als het niet zo druk is, naast je tent.

Faciliteiten

Heel belangrijk op een camping is het sanitair. Op camping Lân en Mar bevindt zich één sanitair gebouw, met voldoende toiletten (met wc-papier) en douchecabines voor mannen en vrouwen. Ook is er een familiebadkamer, met twee douches, een toilet, wastafel en babybox. Onze kinderen blijken het heel erg gezellig te vinden om tegelijk naast elkaar te kunnen douchen. Het sanitair wordt meerdere keren per dag schoongemaakt en dat is te merken bij het gebruik ervan. Douchen gaat via een muntjes-systeem. Voor €0,50 cent douche je 6 minuten. Precies voldoende om je relaxed te kunnen wassen. Mocht je nou geen muntjes meer op zak hebben, dan staat er bij de receptie een schaaltje met 50 cent-muntjes die je kunt wisselen. Je kleding of vaat wassen kan ook bij het sanitairgebouw (overdekt).

Het is mogelijk om je spullen in een gezamenlijke koelkast te bewaren. Voor ons een handige optie, aangezien er geen mini koelkast meer in onze auto pastte. Op de camping zijn verschillende picknicktafels te vinden, waarvan eentje met uitzicht op het Heegermeer. ‘s Avonds is dit een mooie plek als de ondergaande zon voor een prachtige gloed op de zeilen van de boten zorgt.

Verder kun je op de camping een fiets, sloep, polyvalk, optimist en kano huren. Heb je een eigen boot, dan kun je die hier te water laten en in de haven leggen. Wij hebben het hele weekend de beschikking over een ruime sloep. 

Ook voor kinderen zijn er genoeg faciliteiten op de camping. Tot grote vreugde van onze kinderen zijn er skelters, verschillende speeltuintjes en een trampoline. In het hoogseizoen komt er ‘s morgens een mobiele bakker langs en kan je er pizza’s krijgen.

Activiteiten op de camping

Het campingterrein bevindt zich vlakbij de stallen van de ongeveer 100 koeien. Als campinggast mag je overal op de boerderij een kijkje nemen. De kinderen vinden het erg leuk om door de koeienstallen te lopen. Ook zijn ze miet weg te slaan bij de pasgeboren kalfjes. Verspreid over de boerderij hangen er bordjes met informatie over wat koeien eten, hoe ze gemolken worden, doe de melk in de fabriek terecht komt en wat je van melk kunt maken. Onze zoon vindt het reusachtig interessant. In het hoogseizoen worden er af en toe activiteiten georganiseerd voor kinderen. 

Toen wij er waren vertrokken er 60 oude tractoren vanaf de camping voor een tocht door de omgeving. Een mooi gezicht! 

Omgeving

Camping Lân en Mar ligt op ongeveer een kilometer afstand van Heeg, een gezellig watersportdorp aan het Heegermeer. Je kunt hier heen wandelen of fietsen. Van oudsher is Heeg een vissersdorp, vanuit hier werd er paling naar Engeland verscheept. Het centrum kenmerkt zich tegenwoordig door historische pandjes, winkeltjes, leuke restaurantjes en prachtige huizen aan het water. Mocht ik ooit nog eens de loterij winnen, dan zou ik hier heel graag een huis aan het water kopen. 

In de omgeving zijn er verschillende andere dorpjes en stadjes om te bezoeken, waaronder Sneek, Langweer of Grou.

Tip: Bij De Oude Vishal kunt je terecht voor een heerlijk gebakken visje, een heel menu, snacks of gewoon een drankje op het terras aan het water. Het is een hele fijne plek om te genieten van alle watersporters die hier langs komen. 

In de omgeving kun je ook goed fietsen, maar de reden dat ik ik naar de Friese Meren kom is het varen. Door de ideale ligging van deze camping heb je een ruime keuze aan vaarroutes. De eerste dag kiezen wij voor de poelenroute, een prachtige route die ons via smalle slootjes en meren door de pittoreske dorpjes Oudega, Gaastland en Heeg brengt. In de namiddag varen we nog een keer naar de overkant van het Heegermeer, waar het eveneens leuke dorpje Woudsend ligt. Hier kopen we een ijsje voor de kinderen en varen we weer terug. 
De dag erop varen we via een mooie route langs weilanden, grote meren en prachtige villa’s aan het water naar Langweer, ook een gezellig watersportdorp. 

→ Tips voor varen met een baby! 

Nieuwsgierig geworden?

Lijkt het jou ook wel wat om te kamperen aan het water met een boot tot je beschikking? Dan is Camping Lân en Mar misschien wel iets voor jou. Kamperen met een tent en elektriciteit doe je hier vanaf € 28,- per nacht inclusief twee kinderen in het laagseizoen. Een chalet voor 4/5 personen huur je vanaf € 170,- per weekend en een 6-persoons blokhuis vanaf € 140,- per weekend.  Een sloep (9 personen) huur je vanaf € 190,- voor een weekend in het laagseizoen.

Meer informatie over de camping vind je op: www.campingheeg.nl

Meer reisinspiratie

4 comments

  1. Wat een fijne plek! Mijn man komt uit die omgeving en hij werkt er ook. Ik kom zelf uit een ander deel van Friesland en dus is deze regio voor mij onbekender. Zonde zo te lezen en zien: ik moet hier echt eens meer op ontdekking gaan!

  2. Hé, wat toevallig, ik ben net gisteravond teruggekomen uit Friesland! Ik zat er vlakbij zie ik. Ik was in Sint Nicolaasga en bij het Slotermeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *