Zuid-Afrika | Een rondrit over het Kaapse Schiereiland

Kaaps schiereiland

Als je in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad bent, dan is het echt de moeite waard om een dagje het Kaapse Schiereiland te verkennen. Het Kaapse schiereiland – ook wel Cape Peninsula genoemd – is een rotsachtig schiereiland op de meest zuidwestelijke hoek van Afrika. Op het meest zuidelijke punt vind je Kaappunt en Kaap de Goede Hoop. Het noorden grenst aan de Tafelberg in Kaapstad. Het Kaapse Schiereiland staat bekend om haar grillige rotskust, mooie stranden, bijzondere flora en fauna en leuke vissersplaatsjes. 
Dit deel van Zuid-Afrika is goed te verkennen in één dag. Maak een roadtrip over het schiereiland of als je geen auto tot je beschikking hebt dan kan je mee met een van de vele dagexcursies die er worden aangeboden. Onderweg kom je de mooiste uitzichtpunten en plaatsjes tegen. Welke dat zijn, laat ik je in deze blog zien!

Houtbaai

Op ongeveer een half uur rijden van Kaapstad ligt het pittoreske Houtbaai (Hout Bay). Dit plaatsje aan de kust  staat bekend om haar mooie vissershaven. Je vindt er ontzettend veel visrestaurantjes en winkeltjes met souvenirs. Weggaan zonder souvenir is hier dan ook vrijwel onmogelijk. Vanuit Houtbaai kan je met een bootje de zee op om zeehonden te spotten, maar met een beetje geluk zie je ze ook vanaf de kade.

Kaaps schiereiland

Kaaps schiereiland

Chapman’s Peak Drive

Tussen Houtbaai en Noordhoek loopt de Chapman’s Peak Drive. Deze 11 kilometer lange bergweg wordt ook wel als één van de mooiste kustroutes ter wereld gezien. De weg slingert door de heuvels en langs de kust en na iedere bocht heb je een fantastisch uitzicht op de grillige rotsen, stranden en kustplaatsjes.

Kaaps schiereiland

Kaaps schiereiland

Neem een drankje bij één van de cafeetjes die je onderweg tegenkomt of maak een tussenstop bij Gina’s African Art Studio. Hier kan je wat drinken en eten halen en genieten van mooie Afrikaanse kunstwerken in de tuin, in de winkel en op de gevel van het pandje.  

Kaap de Goede Hoop

De volgende stop op de route is Kaap de Goede Hoop: het meest zuidwestelijke punt van het vasteland van Afrika. Van Kaap de Goede Hoop wordt gezegd dat de Indische en Atlantische Oceaan hier samenstromen. Maar dit is niet het geval, want officieel komen beide oceanen samen bij Agulhas. Kaap de Goede Hoop heeft een betere ligging dan Agulgas en voor het toerisme is dit dan ook een geschiktere plek. Voor mij maakt het niets uit. Het is een bijzondere plaats om te zijn en ik kan het dan ook niet laten trots achter het oh zo bekende bord te poseren. Ik heb geluk met het prachtige weer en geniet van het uitzicht, het geluid van de golven die op de rotsen slaan en de gigantische populatie vogels om mij heen. Onderweg passeer ik ook nog een aantal struisvogels. Een bijzonder gezicht zo op deze magische plek.

Kaaps Schiereiland

Kaaps Schiereiland

Kaappunt

Iets verderop ligt Kaappunt (Cape Point). Vanaf de parkeerplaats kan je via een wandeling omhoog Kaappunt bereiken. Neem hiervoor alle tijd, want het is een flinke klim en de uitzichten onderweg zijn echt fantastisch. Ik betrap mezelf erop dat ik na iedere 20 meter dezelfde foto opnieuw neem, want het uitzicht is nu nog mooier. Mocht je niet zo goed te been zijn, dan kan je het kabelbaantje ‘The Flying Dutchman’ omhoog nemen.  

Kaaps Schiereiland

Kaaps Schiereiland

Na een tijdje bereik ik de vuurtoren van Kaappunt. Hier geniet ik een tijd van de prachtige vergezichten. En zeg nou zelf, prachtig toch?

Kaaps Schiereiland

Mocht je hongerig zijn geworden van de wandeling, dan kan je lekker relaxen en wat eten bij het 2 Oceans Restaurant. Het ligt op een plateau vanwaar je uitzicht hebt op de zee. Kijk niet gek op als er ineens een aap naast je zit. Vanaf hier spotte ik een aantal walvissen in de zee.

Pinguïns bij Boulders Beach

Vanaf Kaappunt rijd je verder naar Simon’s Town, een vissersplaatsje dat vooral bekend is om het strand vol met pinguïns: Boulders Beach. Boulders zijn klompen graniet die bescherming bieden tegen de straffe wind die daar vaak staat. We treffen het want het hele strand ligt hier vol met pinguïns. Pinguïns die slapen, eten, spelen en zwemmen. Het is erg leuk om ze te observeren. De populatie van ongeveer 3000 pinguïns is te bekijken vanaf een houten plateau. De Afrikaanse pinguïn is een bedreigde diersoort en daarom is Boulders Beach uitgeroepen tot beschermd natuurgebied.

Kaaps Schiereiland

Kaaps Schiereiland

Muizenberg

Wanneer je van Simon’s Town naar Kaapstad terugrijdt langs de kust, kom je langs het plaatsje Muizenberg. De zee bij Muizenberg ligt vol met surfers. Alle kleine stipjes op deze foto zijn surfers. Er worden regelmatig haaien gesignaleerd en dan gaat het shark alarm af. Spannend…

Kaaps Schiereiland

Kortom, een rondreis over het Kaapse Schiereiland is echt een must als je in Kaapstad (of de omgeving) verblijft!

Meer Zuid-Afrika?
Panoramaroute in Zuid-Afrika 
Blyde River Canyon  

 

Ben je wel eens op het Kaapse Schiereiland geweest?

 

Meer reisinspiratie

26 comments

 1. Ha Esther, wij gaan binnenkort die kant op en willen ook dit rondje maken. Ik zie dat er ook veel georganiseerde tours zijn maar het lijkt me ook leuk om gewoon zelf te rijden, dan kun je stoppen waar je wilt. Of raad je dat af?

 2. Wat een geweldig schiereiland, wat is er veel te zien! Ik zag pinguïns in Nieuw-Zeeland, gave dieren. Wat tof dat er in Zuid-Afrika zoveeeel te vinden zijn bij Boulders Beach. Geweldig om ze zo bij elkaar te zien!

  1. Leuk dat je er ook zoveel hebt gezien in Nieuw-Zeeland. Ook op een strand daar? Boulders Beach is een mooie plek, dus zeker het aanraden waard als je in de buurt bent.

  1. Wat een goede tip Jenny! Ik duik zelf niet, dus ben onder water geen zeehonden tegengekomen. Als je duikt kan ik me voorstellen dat dit een hele bijzondere ervaring is.

 3. Wat een prachtige foto’s Esther. Ik vind de historie van Kaap de Goede hoop rondom de Nederlanders ook erg interessant. Is daar behalve het bord nog iets te zien?

 4. Ik was op zoek naar tips voor Kaapstad en deze zet ik er zeker bij. Vlieg in juli over Kaapstad en verblijf daar dan een paar dagen voordat ik verder vlieg naar Lusaka (Zambia). Echt prachtige omgeving. Ook fijn dat je excursies hebt – ik ga namelijk alleen en vind dat dan toch iets fijner.

  1. Wat leuk dat je in juli naar Kaapstad gaat! Ik zou dan zeker voor een georganiseerde dagtrip kiezen. Het aanbod is ontzettend groot, dus dat gaat vast goedkomen. Heel veel plezier alvast en ook in Zambia!

 5. Ik blijf kapen iets fascinerends vinden, het heeft iets bijzonders. Vet dat er zoveel wildlife in de omgeving te zien is! De foto’s zien er prachtig uit maar ik denk dat het in het echt nog net even wat vetter is 🙂

  1. Kapen zijn inderdaad fascinerend! Ja, dat wildlife in de omgeving is erg bijzonder. Vooral ook dat je vanaf Cape Point gewoon walvissen kunt zien vanuit de kust. In het echt is het zeker nog mooier dan op de foto’s 😉

 6. Goede herinneringen aan deze plek! Ik was hier al twee keer (Lucky me) en erg onder de indruk van dit stukje en van heel Zuid Afrika trouwens. Ik kan me heel goed voorstellen dat je maar foto’s bleef maken, dat had ik ook. Die wandeling is echt een must als je op het Kaaps schiereiland bent.

  1. Wow, al twee keer op het Kaapse Schiereiland?! Bijzonder hoor. Heb je rondgereisd door Zuid-Afrika of rondom Kaapstad gebleven? Ja, die wandeling is erg mooi om te doen en als je een beetje goed te been bent, kan je er echt niet onderuit.

 7. Wat een prachtige foto’s! En zo te lezen zijn de afstanden tussen de spots prima te doen! Ideaal! Het klinkt erg aantrekkelijk! Ik zou best bij de pinguïns willen picknicken!

  1. De afstanden tussen de verschillende plekken zijn inderdaad goed te doen. Zeker voor Zuid-Afrikaanse begrippen. Je kan het makkelijk in 1 dag allemaal bezoeken. Picknicken bij de pinguïns zou wel heel gezellig zijn. Misschien maar goed dat je het strand zelf niet mag betreden, anders zou het een drukke bedoeling worden.

  1. Wat gaaf dat je dit deel al twee keer hebt bezocht! Dan heb je waarschijnlijk veel gezien daar. Het is echt een mooie plek om te zijn.

 8. Wat een mooi stukje van Zuid-Afrika is dit! Ik denk dat ik me uren kan vermaken op Boulders Beach met het kijken naar de pinguins 🙂 Ik hou wel van de combinatie stad en natuur en Kaapstad lijkt dan een goede optie. Heb jij een rondreis gemaakt of ben je alleen naar Kaapstad en omgeving geweest?

  1. Ja, die pinguïns zijn fantastisch! Ik kon me er ook een hele tijd vermaken Ik zat in Stellenbosch voor mijn werk en heb vanuit daar verschillende dagtrips gemaakt. Heel goed te doen.

  1. Ja, het is een prachtig gebied. Er zijn ook veel tours die de kustroute afleggen en op veel plekjes stoppen, dus misschien is dat nog een idee voor jou in de toekomst 🙂

  1. Wat leuk dat jullie in juni die kant op gaan. Blijven jullie alleen in de omgeving van Kaapstad of ga je een rondreis door een groter deel van Zuid-Afrika maken?

 9. Soms hoor ik weleens van mensen die een week in Kaapstad blijven. Nou reizen wij zelf langzaam, maar ik kon me nooit helemaal voorstellen waarom je hier een hele week zou moeten zijn. Maar als ik lees hoe mooi de directe omgeving is dan begrijp ik het een stuk beter! Dat je er pinguïns kon zien, dat wist ik dan weer wel… lijkt me heel bijzonder!

  1. Klopt inderdaad. De omgeving van Kaapstad is echt prachtig. Je kan best wel veel kanten op. Ook nog richting Stellenbosch en de omliggende wijnstreken. Maar het Kaapse Schiereiland vond ik wel echt bijzonder qua natuur. Net als de pinguïns op een strand daar ja. Mooi gezicht.

 10. Wat leuk! Ik ben er in 2003 geweest, maar door tijdgebrek niet zoveel gezien als jij…wel bij kaap de goede hoop geweest en natuurlijk boulders beach…wat een grappige beesten zijn pinguins toch 😁 Er is dus nog veel meer te ontdekken mocht ik er ooit weer eens in de buurt zijn…

  1. Ja, in Zuid-Afrika moet je keuzes maken :-). Die pinguïns op Boulders Beach zijn inderdaad fantastisch om te observeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *