Jordanië | 5 redenen waarom je hierheen moet gaan!

Jordanie

De meeste mensen weten wel hoe prachtig Jordanië is. Toch zijn er velen die een reis naar dit bijzondere land op dit moment niet aandurven vanwege de (politieke) situatie in de omringende landen. En laten we wel wezen, Jordanië heeft de ligging niet echt mee. Het land ligt ingeklemd tussen Syrië, Israël, Irak en Saoedi-Arabië, niet de meest veilige en stabiele landen. Zonde om hier weg te blijven, want het land heeft zoveel moois te bieden en het behoort tot een van de meest stabiele landen in het Midden-Oosten! Mocht je twijfelen of Jordanië een mooie reisbestemming voor je is, lees dan vooral verder en oordeel zelf.

Op reis naar Jordanië? Ja! 

1. Jordaniërs zijn vriendelijk, behulpzaam en gastvrij

Een land is pas echt leuk om te bezoeken, als de bevolking je welkom doet voelen. De Jordaanse bevolking is zeer gemêleerd. De belangrijkste inwoners zijn de boeren en dorpelingen in de heuvels en de Jordaanvallei, de stedelingen en de bedoeïenen in de woestijn. Daarnaast wonen er ook veel Palestijnse, Iraakse en Syrische vluchtelingen en andere Arabieren. De Jordaniërs zijn ontzettend vriendelijk, behulpzaam en gastvrij. Tijdens mijn reis werd ik vrijwel altijd hartelijk begroet, op weg geholpen of kreeg ik thee aangeboden (zonder dat zij daarvoor iets terug verwachtten). Dit maakt Jordanië een heel prettig land om doorheen te reizen.

2. Jordanië heeft prachtige landschappen

Jordanië is landschappelijk enorm interessant. In het middenwesten van het land vind je Dana, het grootste en meest gevarieerde natuurreservaat van het land. De Wadi al-Mujib is een canyon die spectaculaire uitzichten biedt. In het zuiden vind je de prachtige woestijn Wadi Rum, een landschap van hoge rotsen en zandduinen. Hier kan je een jeepsafari doen of kameelrijden. Aan de westkant vind je Dode Zee waar je in blijft drijven. Jordanië heeft zelfs een hele kleine kuststrook aan de Rode Zee, waar een prachtige onderwaterwereld is.

Jordanie
Wadi Rum
Jordanie
Wadi al-Mujib
Jordanie
Bergen bij Petra

3. Jordanië heeft veel mooie bezienswaardigheden

In het noorden van Jordanië vind je een aantal van ‘s wereld best bewaard gebleven Romeinse steden ter wereld, zoals Jerash waar ik hier over schreef. Ook vind je er veel Bijbelse plekken waaronder Berg Nebo, de plaats waar Mozes is gestorven, de Jordaan en het beloofde land. Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden is Petra, één van de moderne Zeven Wereldwonderen!

Jordanie
Petra
Jordanie
Petra
Jordanie
Jerash

DSC_0077-3

4. Jordanië is een politiek stabiel land

In tegenstelling tot veel andere landen in het Midden-Oosten is Jordanië een veilig en stabiel land. Jordanië is een (bijna-)absolute monarchie, maar Koning Abdullah II die sinds 1999 over het land heerst zegt het land te willen veranderen in een constitutionele monarchie. Ondanks de relatief stabiele situatie, heeft Jordanië het de laatste jaren wel zwaarder. Door de onrust in de buurlanden en de gigantische vluchtelingenstroom naar Jordanië verkeert het land in een economische crisis. De werkloosheid is erg hoog momenteel en dit komt onder andere door wegblijvende toeristen, die denken dat het land onveilig is. Dankzij de goede Jordaanse strijdkrachten, een van de best georganiseerde veiligheidsdiensten van de wereld en het ontbreken van echte oppositie, lijkt de positie van de koning voorlopig nog veilig te zijn.
Tijdens mijn bezoek aan Jordanië heb ik overigens niks van enige onrust gemerkt. Ook heb ik – hoe wreed het ook klinkt – niks van de vluchtelingenproblematiek ervaren. De meeste vluchtelingen zitten in grote vluchtelingenkampen in het noorden van het land bij de Syrische grens.

5. Jordanië kent godsdienstvrijheid

Het grootste deel van de Jordaanse bevolking is moslim, maar er is wel godsdienstvrijheid. Fundamentalistische moslims, Joden en Christenen leven hier vredig naast elkaar. Dit maakt Jordanië in tegenstelling tot veel andere landen in het Midden-Oosten uniek. Uit respect voor de overheersende islam is het wel netjes om je schouders en knieën op openbare plekken te bedekken.

Kortom, Jordanië is een prachtig, veelzijdig en veilig land om naar toe te gaan.

 

Ben jij wel eens in Jordanië geweest of heb je plannen om er heen te gaan?

Meer lezen over Jordanië?

Jordanië in 8 dagen | Route en hoogtepunten
* Het prachtige Jordanië in 18 foto’s
Jordanië | De woestijn in bij Wadi Rum
Jordanië | Een reis door betoverend Petra
Jordanië | Drijven in de Dode Zee
Jordanië | De Romeinse stad Jerash
Jordanië | Wat te doen in Aqaba?

 

Meer reisinspiratie

21 comments

 1. Jaa Jordanië staat zeker hoog op de wishlist! En wat betreft veiligheid denk ik ook dat bijv. Londen ook qua aanslagen niet best is en Brussel, maar daar gaan we ook gewoon heen.

 2. Het lijkt me een supergave bestemming! Wij gaan meestal richting het groen, maar die uitgestrekte woestijn in combinatie met de indrukwekkende rotsformaties en canyons lijkt me ook zeker prachtig! Ik denk alleen dat ik mijn vriend niet meekrijg…

 3. Prachtig land! Ik was er in 2009 in combinatie met het toen nog veilige en eveneens prachtige Syrie. Petra zou ik best nog eens willen bezoeken! Heerlijk eten trouwens!

 4. Oh Jordanië! Wat heeft dit land mij verrast! Ik kan me helemaal vinden in jouw redenen waarom mensen naar Jordanië moeten! De mensen zijn geweldig lief, het land is prachtig en het is veilig(er dan mensen denken). Ik zou het ook aanraden om het eten, oh my wat smaakt dat goed haha

  1. Het is echt de moeite waard om nog eens een aparte reis door Jordanië te maken, er is zoveel moois te zien. Wadi Rum en Jerash en Petra zijn echt prachtig. De Dode Zee vanuit Israël lijkt me ook bijzonder.

 5. Wat fijn om jouw blogbericht te lezen over Jordanië. Deze zomer wat zitten twijfelen tussen verschillende landen. Dit jaar is het iets anders geworden maar ik wil volgend jaar heel graag naar Jordanië reizen. Zoveel verlangens om dit prachtige land te bezoeken. Mooie foto’s trouwens! Groetjes Sarah (cookiesndtravel)

 6. De regio is niet altijd even prettig om te zijn. Maar wij zijn pas geleden in Israël geweest en dat heeft ons zeer positief verrast. Een prachtig land en ik kan me voorstellen dat Jordanië ook in de categorie gaat vallen van landen die je positief kunnen verrassen. Je hebt me er nieuwsgierig naar gemaakt, bedankt!

 7. Ik zou zo graag nog eens naar Jordanië gaan! Petra zien, drijven in de dode zee, slapen in de woestijn. Maar ik wil er niet alleen naartoe. Dat wordt dus óf een reisgenootje zoeken óf met een groepsreis mee

 8. Elke keer verteld hoe ver Jordanië wel niet is en waarom je echt dit prachtige land moet bezoeken. Is niet alleen Petra of de Wadi Rum maar vooral ook de mensen die er leven.

  1. Leuk om te horen dat je het herkent, zelfs na 10 jaar! En fantastisch dat je bijna teruggaat. Ga je naar een specifieke plek of rondreizen? Heel veel plezier!! En dank voor het delen alvast.

 9. Wat een prachtige foto’s en een goed artikel! Jordanië stond al op m’n wishlist en is nu omhoog geschoten. Je hebt me he-le-maal overtuigd!

  1. Wat leuk om te horen Marcel! Ja, Jordanië is echt zo de moeite waard voor een reis. Als je nog tips nodig hebt laat het maatr weten! Binnenkort verschijnt er een blog over de prachtige stad Petra 😉

 10. Wat leuk om te lezen. Toevallig gisteren zelf over Jordanië geschreven, dus feest van herkenning, ook qua foto’s. Jammer dat het land niet heel groot is, zodat we na ons ene bezoek alles wel gezien hebben… het is een heerlijk land, maar wil wel altijd graag weer iets nieuws zien. 🙂

  1. Wat leuk dat je ook over Jordanië hebt geschreven Yvonne! Het is inderdaad niet zo’n groot land, dus je hoeft er niet perse meerdere keren naar terug. Toch had ik in Petra nog wel een paar dagen langer kunnen blijven, omdat je daar zoveel verschillende trails kunt lopen. Het is een fantastisch mooi land en ik ben heel blij dat er ik eindelijk eens ben geweest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *