Jordanië | Wat te doen in Aqaba?

Aqaba

Wanneer je over een reis naar Jordanië fantaseert denk je waarschijnlijk direct aan Petra, de Wadi Rum woestijn, Jerash en de Dode Zee. De stad Aqaba is vaak niet de eerste bestemming die in je op komt. Veel reizen door Jordanië starten en eindigen in Aqaba, aangezien dit de enige plek is aan de kust. En wat is fijner dan een actieve rondreis ontspannend te eindigen aan het strand? In deze blog geef ik je 5 leuke tips om te doen tijdens je verblijf in deze zuidelijke stad van Jordanië!

De havenstad Aqaba

Aqaba is de enige badplaats van Jordanië en het is een populaire bestemming om te snorkelen en duiken. De koraalriffen behoren zelfs tot de mooiste van de Rode Zee, net als die van het Israëlische Eilat en het Egyptische Sharm el-Sheikh. Aqaba was vroeger een belangrijke doorvoerhaven voor Irak en nog steeds liggen er veel vrachtschepen en veerboten die naar andere landen aan de Rode Zee varen.

Aqaba

Ik ben twee dagen in Aqaba geweest en dat was een goede afsluiter van mijn reis door Jordanië. Het is een levendige stad waar veel Arabische en internationale toeristen naar toe komen. Wat mij direct opvalt is dat alle vrouwen hier volledig gesluierd zijn. Veel meer dan in de andere delen die ik van Jordanië heb gezien. Houd er rekening mee dat het in Aqaba echt not done is om in bikini of zwembroek op het publieke strand te gaan liggen of te zwemmen. Op het strand komen veel grote Arabische families om uitgebreid te lunchen en bij elkaar te zijn. De vrouwen zijn helemaal bedekt en je wordt echt heel raar aangekeken als je hier als westerling tussen gaat liggen in je bikini.
Hoewel de stad een aantal interessante bezienswaardigheden heeft, ben ik niet helemaal onder de indruk van de stad zelf. Dat is ook lastig als je net op plekken als Petra en Wadi Rum bent geweest. Uiteindelijk heb ik wel genoten van mijn tijd in Aqaba en dat komt omdat ik een aantal mooie plekjes heb bezocht en leuke activiteiten heb ondernemen. Deze deel ik hier graag met je.

5x doen in Aqaba

1. Ga zonnen op het strand van Berenice Beach

Zoals ik al schreef is het niet de bedoeling dat je op het openbare strand van Aqaba in je bikini of zwembroek gaat zonnen of zwemmen. Mocht je – net als ik – toch zin hebben om na een drukke reis even lekker te relaxen op het strand dan kan dat bij Berenice Beach. Dit is een particulier strand 15 kilometer van Aqaba en beschikt over een heerlijk strand, zonnestoelen en veel andere faciliteiten waaronder een zwembad, bar, restaurant en een duikcentrum. Ook kan je hier snorkels huren om de onderwaterwereld te bekijken. Vanaf het centrum van Aqaba rijden er dagelijks meerdere pendelbus naar dit strand. Voor een aantal Jordaanse Dinars kan je je hier uren vermaken. In bikini!

2. Bezoek de Suqs van Aqaba

Breng een bezoekje aan de marktstalletjes van de suq van Aqaba. Ik vind het altijd heerlijk om op mijn gemakje een lokale markt af te struinen en te genieten van de kleuren en geuren van alle producten die ze er verkopen. Op de suq van Aqaba vind je de heerlijkste specerijen, honderden verschillende soorten thee, bijzondere groenten en fruit, kleding, souvenirs en andere spulletjes. Je vindt de suqs in de wijk rond de Shari’ al-Hammamat al-Tunisiyah. Het is een levendige wijk vol met steegjes, kraampjes op straat, winkeltjes, juweliers en eethuizen. En bovendien handig om je souvenirs te kopen!

Aqaba

3. Ga mee op een snorkel- of duikexcursie

De Rode Zee staat bekend om haar prachtige onderwaterwereld. Zodra je de zee inloopt zie je al honderden visjes om je heen. Hoewel ik zelf niet kan duiken en ook geen snorkel-liefhebber ben (ik ben bang voor grote vissen…) leek het mij wel heerlijk om een boottocht te maken. Vanuit de haven van Aqaba vertrekken verschillende boten die duiklessen aanbieden of je een dagdeel meenemen om te snorkelen. Met een groep hadden wij een boot gehuurd en zijn we een halve dag het water op gegaan. Aan boord is er eten en drinken, er zijn handdoeken, snorkels en toiletten. Het is indrukwekkend om te zien dat je met het blote oog gemakkelijk Israël, Egypte en Saoedi-Arabië ziet liggen. Onderweg zijn er twee stops en daar heb je uitgebreid de gelegenheid om te snorkelen of om gewoon lekker op het dek te zonnen. Het is dus ook leuk als je niet van snorkelen houdt. Voor een heerlijke lunch wordt gezorgd. Wat mij betreft een echte aanrader als je in Aqaba bent en gewoon wil ontspannen!

4. Bezoek de moskee

Aqaba heeft een schitterende moskee: de Sharif al-Hussein bin Ali. De moskee is prachtig wit en ziet er indrukwekkend uit. De moskee is niet altijd toegankelijk voor toeristen. Kijk van tevoren dus even naar de openingstijden.

Aqaba

5. Ga eten bij restaurant Ali Baba

Ali Baba is een van de oudste en bekendste restaurants van Aqaba. Je kan er binnen eten, maar ook op het terras vanwaar uit je een leuk uitzicht hebt op het straatleven van Aqaba. Je hebt de keuze uit veel klassieke Arabische gerechten, bijzondere curry’s en het bekende mansaf. Ook zijn er een aantal internationale gerechten te vinden. Ik heb hier na het bezoekje aan de suq heerlijk gegeten en genoten van alles wat er op straat voorbij kwam.
Je vindt Ali baba in de wijk Shari’ al-Hammamat al-Tunisiyah aan de Raghadan Street.

 

Meer lezen over Jordanië?

* Jordanië | 5 redenen waarom je hierheen moet gaan!
Het prachtige Jordanië in 18 foto’s
Jordanië | De woestijn in bij Wadi Rum
Jordanië | Een reis door betoverend Petra
Jordanië | Drijven in de Dode Zee
Jordanië | De Romeinse stad Jerash

 

Meer reisinspiratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *