Jordanië | De woestijn in bij Wadi Rum

Wadi Rum

Als je een reis naar Jordanië maakt, zijn er een aantal plekken die je echt niet mag missen. Zo neem je natuurlijk een duik in de Dode Zee, wandel je door het betoverende Petra en breng je een bezoek aan de oude Romeinse stad Jerash. Een ander hoogtepunt van Jordanië is de prachtige woestijn bij Wadi Rum!

Wadi Rum is een woestijn gelegen in het zuidwesten van Jordanië. Het ligt in een vallei en bestaat uit enorme rotswanden van zandsteen en graniet. De kleuren zijn er prachtig. Ik wist van te voren niet dat er zoveel verschillende teinten rood bestaan. Het is dan ook geen wonder dat deze locatie het decor is geweest voor een aantal sciencefictionfilms, waaronder Lawrence of Arabia en The Martian. Sinds 2011 staat Wadi Rum op de werelderfgoedlijst van Unesco en na een avontuur in deze woestijn begrijp je wel waarom.  

Slapen bij de bedoeïenen

Vanaf de prehistorie is Wadi Rum bewoond door verschillende culturen. Tegenwoordig leven er verschillende bedoeïenenstammen in de woestijn. Veel van deze stammen leven van het toerisme en bieden de mogelijkheid aan om de nacht in hun tentenkamp te komen slapen. En dat ga ik dus ook doen.

Wadi Rum

Bij aankomst in de woestijn word ik met een jeep naar het bedoeïenkamp gebracht waar ik de nacht zal doorbrengen. Tijdens deze trip kijk ik mijn ogen uit en verbaas ik me erover dat we zo snel de ‘bewoonde wereld’ verlaten. Als ik aankom in Hillawi Campsite is het al vrijwel donker. Het kamp bestaat uit twintig slaaptenten en een aantal grotere tenten waar er wordt gekookt en gegeten. Ik word welkom geheten door het stamhoofd en neem plaats bij het kampvuur. Boven het vuur bungelt een Arabische theepot en al snel krijg ik een heerlijk kopje Jordaanse thee aangeboden. Het is een heel bijzonder moment. Ik geniet intens van de gastvrije ontvangst van de bedoeïenen, de stilte om mij heen, mijn heerlijke kopje thee en de inmiddels fonkelende sterrenhemel boven mij.

Wadi Rum

Nadat ik mij heb geïnstalleerd in mijn tent – die naast een bed ook een stopcontact blijkt te hebben – is het tijd voor het diner. Dit wordt op traditionele wijze bereid: de kip en aardappelen worden onder het zand in een vat gegaard. ‘s Avonds geniet ik van het lekkerste diner tijdens mijn verblijf in Jordanië. Voordat ik mijn bed op zoek, maak ik nog een wandeling om het kamp heen en ga ik met een aantal andere gasten op zoek naar de verschillende sterrenbeelden. Nog niet eerder heb ik ooit zoveel sterren aan de hemel gezien. 

Een jeepsafari door Wadi Rum

Eén van de highlights van een bezoek aan Wadi Rum is het maken van een jeepsafari door de woestijn. Het is de perfecte manier om een goede impressie van dit immens grote en bijzondere landschap te krijgen. Het rode oppervlak doet denken aan een soort maanlandschap. Op bijzondere plekken stoppen we even om te genieten van het landschap en natuurlijk om foto’s te maken! Onze chauffeur laat ons een aantal rotstekeningen zien die door hele oude beschavingen zijn gemaakt. Het is stil in de woestijn en op de bedoeïenen en kamelen na is er geen enkel teken van leven hier. 

Wadi Rum

Wadi Rum

Wadi Rum

Wadi Rum

Wanneer je zoals ik een jeeptour in de namiddag maakt, kun je de zonsondergang zien vanaf een prachtig punt. Een unieke ervaring!

Op een kameel door de woestijn

Een woestijn-ervaring is natuurlijk niet compleet zonder een ritje op een kameel. En zo klim ik de volgende ochtend vroeg voor het eerst in mijn leven op ‘het schip van de woestijn’. De kamelen staan te wachten bij ons tentenkamp, wat een luxe.

Wadi Rum

Wadi Rum

Als ik eenmaal onder de knie heb hoe ik het beste in balans zit, geniet ik van het uitzicht om mij heen en de karavaan met kamelen. Onderweg krijgen we uitleg over de kamelen, de bedoeïenen en maken we fotostops. Na deze kamelentrip ben ik helemaal fan van kamelen. Het was dan ook erg lastig een selectie te maken uit al mijn kamelenfoto’s…

Wonderlijk Wadi Rum

Het prachtige Wadi Rum met al zijn teinten rood, de vriendelijke bedoeïenstammen, de mooie sterrenhemel en het bijzondere landschap heeft mijn hart gestolen. Je waant je hier even niet op aarde, maar in een andere wonderlijke wereld. Mijn bezoek aan deze woestijn is één van de hoogtepunten van mijn reis door Jordanië geweest.

Lijkt het jou wat om de woestijn in te gaan bij Wadi Rum?

 

Meer lezen over Jordanië?

Jordanië in 8 dagen | Route en hoogtepunten
* Het prachtige Jordanië in 18 foto’s
Jordanië | 5 redenen waarom je hierheen moet gaan!
Jordanië | Een reis door betoverend Petra
Jordanië | Drijven in de Dode Zee
Jordanië | De Romeinse stad Jerash
Jordanië | Wat te doen in Aqaba?

Meer reisinspiratie

14 comments

  1. Het was inderdaad een prachtige reis met Wadi Rum als een van de hoogtepunten. De kleuren van deze woestijn zijn prachtig. Zoveel verschillende teinten rood en oranje.

 1. Over twee weken ga ik vanuit Israël naar de Dode Zee. Zoveel zin in! Ik ben me al flink aan het inlezen en Jordanië komt hierdoor ook steeds hoger op mijn bucket list te staan. Inderdaad om de plekken die jij noemt. Petra, Jerash en zeker ook de woestijn bij Wadi Rum!

  1. Wat gaaf dat je naar Israël gaat en dan door naar de Dode Zee. Jordanië is een prachtige bestemming, dus ik raad je zeker aan de Dode Zee nog eens van de andere zijde te bekijken 😉

 2. Hier nog een kamelenfan. Helaas ben ik ook voor deze beesten heel erg allergisch en begin ik na een half uurtje meestal al flink te niezen, mar dat mag de pret niet drukken. 🙂 Het overnachten in de woestijn lijkt mij echt een bijzondere ervaring en wat een luxe… een tent MET stopcontact. 🙂

  1. Ik kreeg echt geen genoeg van de kamelen tijdens mijn trip door Jordanie! Wat vervelend dat je allergisch voor ze bent. Specifiek voor kamelen of voor meer dieren? Gelukkig kom je ze hier in Nederland niet zo vaak tegen 😉 Ja, die tent met stopcontact was wel bijzonder.

 3. Wat fijn om weer even mee terug genomen te worden naar Wadi Rum! Ik ben er jaren geleden geweest en de dagen in de woestijn waren ook voor mij een hoogtepunt van de reis. Inderdaad net alsof je in een andere wereld komt. Ik zou er graag nog eens terug gaan, en dan zou ik ook zo’n smaakvolle maaltijd van onder de grond willen proberen.

  1. Gaaf dat je ook in Wadi Rum bent geweest! Het is zo’n mooie ervaring daar in the middle of nowhere van Jordanië. Dat eten dat onder de grond is gestoofd was zo lekker. Een volgende keer zeker naar vragen 😉

  1. Jij bent dus ook in Wadi Rum geweest? Ja, die sterrenhemel is zo mooi. Een hele bijzondere ervaring om bij de bedoeïen te slapen midden in de woestijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *