Jordanië in 8 dagen | Route en hoogtepunten

Jordanie

Jordanië, een land dat absoluut op je bucketlist moet! Je vindt er prachtige landschappen bestaande uit woestijnen met zandduinen, canyons, de Dode Zee, Bijbelse plekken, historische steden en een kuststrook. Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden is het betoverende Petra, één van de moderne Zeven Wereldwonderen! Een rondreis door Jordanië is fantastisch, niet in de laatste plaats doordat de bevolking ontzettend gastvrij, vriendelijk en behulpzaam is. In deze blog vind je een prachtige Jordanië route van 8 dagen, inclusief hoogtepunten. 

→ Nog niet helemaal overtuigd? Lees dan mijn blog Jordanie | 5 redenen waarom je hierheen moet gaan!

Route Jordanië 8 dagen 

Dag 1 | Aankomst Amman

Na een vlucht van 4,5 uur kom ik in de namiddag aan in de hoofdstad van Jordanië, Amman. Het is een drukke, grote stad in het noordwesten van het land. De meeste reizen door Jordanië beginnen in Amman. In de avond wandel ik door de stad en ga in een leuk restaurantje wat eten. Hoewel de stad echt wel een aantal historische en bijzondere bezienswaardigheden heeft, blijf ik hier niet lang. Er zijn andere plekken in Jordanië waar ik mijn tijd liever doorbreng. Iets met prioriteiten stellen in een beperkte tijd.  

Dag 2 | Jerash en Dode Zee 

Ik sta vroeg op, want vandaag staat Jerash op het programma, één van de best bewaard gebleven Romeinse steden ter wereld. Ook wel het Pompeii van het Midden-Oosten genoemd. Na een half uur rijden door een bruin en dor landschap kom ik aan bij de archeologische site van Jerash. In de Romeinse tijd maakte deze stad onderdeel uit van de Decapolis (Grieks voor ‘tien steden’), een gebied dat het zuiden van Syrië en het noorden van Jordanië bestrijkt. Het was een vruchtbare, welvarende streek langs een drukke handelsroute. Aan het einde van de 20e eeuw heeft een groep archeologen een deel van de oude stad opgegraven en enkele monumenten gerestaureerd. Nog steeds is een groot deel van Jerash onopgegraven. Op de archeologische site vind je een triomfboog, een paardenrenbaan, een ovalen plein omringd door zuilen, een prachtig theater, een tempel en een kathedraal. Het maakt een diepe indruk op mij. 

→ Hier lees je meer over de Romeinse stad Jerash.

Jerash

In het begin van de middag rijd ik met de bus verder naar de Dode Zee, een meer met een oppervlakte van 1020 km². Met een ligging van ongeveer 430 meter onder zeeniveau is dit het meest laag gelegen meer op aarde. De Dode Zee ligt precies op de grens tussen Jordanië, de Westelijke Jordaanoever (deel van Palestina) en Israël. Het gebied van de Dode Zee is van grote religieuze betekenis omdat het is omringd met de Bijbelse steden Sodom, Gomorrah, Adman, Zebouin en Zoar. Daarnaast is het bij veel mensen bekend om het feit dat het zoutgehalte in het meer zo hoog is, dat je er kan drijven. En dat is natuurlijk ook wat ik hier ga doen. Op een publiek strand laat ik me eerst insmeren met het heilzame en mineraalrijke modder uit de Dode Zee. Nadat het voldoende is ingetrokken, wandel ik het zoute water in. En ja hoor, ook ik blijf drijven. Een hele bijzondere ervaring.  

→ Hier lees je meer over het drijven in de Dode Zee.

In de namiddag rijden we terug naar het hotel in Amman. 

Afstand: 202 kilometer 

Dag 3 | Mount Nebo – Kerak – Petra

Vandaag staat er weer een hoop moois op de planning, met als eindbestemming Petra! De eerste stop onderweg is in Madaba, een plaats die bekend staat om het zesde eeuwse vloermozaïek in de Oosters-orthodoxe Sint Joriskerk. Na een kort bezoek rijden we verder naar Mount Nebo, een religieuze plek aan de rand van de Jordaanvallei. Volgens de Bijbel zou Mozes voordat hij stierf uitgekeken hebben over het Beloofde Land. Voor zowel Christenen, als Joden en Moslims is het een belangrijke plaats. Het is inderdaad een bijzondere plek. Niet alleen door de gelovige mensen die nog steeds in grote getalen naar Nebo-berg komen, maar ook omdat het uitzicht op het woestijnlandschap – het Beloofde Land – prachtig is. In de verte liggen de Bijbelse plaatsen Bethlehem, Jeruzalem en Jericho. 

jordanie

Via de oude Kings Highway rijden we verder, dwars door de hooglanden van Jordanië. We passeren de zeer indrukwekkende Wadi al-Mujib kloof. Wat een prachtige uitzichten heb je hier! 

Na een aantal keer gestopt te hebben voor het maken van foto’s, gaat de reis verder naar Kerak, waar zich een 12e eeuws kruisvaarderskasteel bevindt. De plaats ligt op de oude karavaanroute van Syrië naar Egypte in de tijd van de Bijbelse koningen. De kruidvaarders bouwden op de plek van een vroegere citadel gesticht door de Nabateeërs een enorme burcht. Na een wandeling over en door de burcht, rijden we door naar Petra waar we in het begin van de avond aankomen. 

Jordanie

Afstand: 316 kilometer 

Dag 4 | Petra

Petra, toch wel echt het hoogtepunt van mijn reis door Jordanië. Het is dé toeristische trekpleister van het Midden-Oosten. De beroemde stad Petra is in de 5e eeuw voor Christus gesticht door de Nabateeërs. Raqmu – zoals de Nabateeërs de stad noemden werd het middelpunt van de Nabateese cultuur. Je vindt er rotsen in allerlei tinten rood, prachtig bewerkte grafmonumenten en de beroemde Schatkamer. Petra straalt een gigantische bijna bovennatuurlijke magie uit. Al om 6 uur in de ochtend sta bij de ingang van de toegangspoort. Ik wil de eerste uren in alle rust genieten van al het moois. Mijn wandeltocht door Petra brengt mij langs prachtige monumenten, graftempels, obelisken en een amfitheater. Ik loop over de oude wegen, ik beklim honderden traptreden, klauter omhoog langs steile rotsen en vanaf boven heb ik een adembenemend uitzicht op al het moois in de vallei. Ik begrijp wel waarom deze plek is uitgeroepen tot één van de zeven moderne wereldwonderen. Het is betoverend in al haar facetten. Je kan er dagen wandelen. Helaas heb ik maar een dag, die ik overigens wel super heb benut. Ik heb een hele hoop kunnen zien en ook echt tot me kunnen laten nemen. 

→ Hier lees je meer over mijn reis door betoverend Petra.

Dag 5 | Little Petra – Wadi Rum

In de ochtend bezoeken we Little Petra, een kleine archeologische site een aantal kilometers ten noorden van Petra. Net als in Petra, moet je eerst door een kloof wandelen om bij de grafmonumenten te komen. Het is hier een stuk rustiger dan in Petra en ook heel bijzonder. Er zijn mensen die uitsluitend naar Little Petra gaan en grote broer Petra overslaan. Dat zou ik zelf nooit doen. Petra blijft toch echt wel betoverend mooi. 

We rijden verder naar ons einddoel van vandaag: Wadi Rum. Een woestijn gelegen in het zuidwesten van Jordanië. Het ligt in een vallei en bestaat uit enorme rotsformaties van zandsteen en graniet. De kleuren zijn er prachtig. Ik wist van te voren niet dat er zoveel verschillende tinten rood bestaan. Het is dan ook geen wonder dat deze locatie het decor is geweest voor een aantal sciencefictionfilms, waaronder Lawrence of Arabia en The Martian. Vanaf de prehistorie is Wadi Rum bewoond door verschillende culturen. Tegenwoordig leven er verschillende bedoeïenenstammen in de woestijn. 

Zodra we aankomen, springen we in een jeep. Het is de perfecte manier om een goede impressie van dit immens grote en bijzondere landschap te krijgen. Het rode oppervlak doet denken aan een soort maanlandschap. Op bijzondere plekken stoppen we even om te genieten van het landschap en natuurlijk om foto’s te maken!  

Na de jeeptocht worden we afgezet bij onze accommodatie voor die nacht. Een bedoeïenenkamp midden in de woestijn. Het kamp bestaat uit twintig slaaptenten en een aantal grotere tenten waar er wordt gekookt en gegeten. ‘s Avonds geniet ik van het lekkerste diner tijdens mijn verblijf in Jordanië. Voordat ik mijn bed op zoek, maak ik nog een wandeling om het kamp heen en geniet ik van alle sterren aan de hemel. Nog nooit eerder heb ik zoveel sterren gezien. 

→ Hier lees je meer over de woestijn Wadi Rum.

Afstand: 130 kilometer 

Dag 6 | Wadi Rum – Aqaba

Ik geniet van de opkomende zon. Wat een uitzicht! Een woestijn-ervaring is natuurlijk niet compleet zonder een ritje op een kameel. En zo klim ik deze ochtend voor het eerst in mijn leven op ‘het schip van de woestijn’. De kamelen staan te wachten bij ons tentenkamp, wat een luxe. Als ik eenmaal onder de knie heb hoe ik het beste in balans zit, geniet ik van het uitzicht om mij heen en de karavaan met kamelen. Onderweg krijgen we uitleg over de kamelen, de bedoeïenen en maken we fotostops.

Na deze bijzondere rondrit, is het twee uur rijden naar Aqaba, het eindpunt van mijn Jordanië-reis. Aqaba is de enige badplaats van Jordanië en het is een populaire bestemming om te snorkelen en duiken. De koraalriffen behoren zelfs tot de mooiste van de Rode Zee, net als die van het Israëlische Eilat en het Egyptische Sharm el-Sheikh. In de middag wandel ik langs de marktstalletjes van de suq van Aqaba. Je vindt hier de heerlijkste specerijen, honderden verschillende soorten thee, bijzondere groenten en fruit, kleding en souvenirs. De suqs liggen in de wijk rond de Shari’ al-Hammamat al-Tunisiyah. 

→ Hier lees je meer over wat te doen in Aqaba.

Afstand: 80 kilometer 

Dag 7 | Aqaba

De Rode Zee staat bekend om haar prachtige onderwaterwereld. Zodra je de zee inloopt zie je al honderden visjes om je heen. Hoewel ik zelf niet kan duiken en ook geen snorkel-liefhebber ben (ik ben bang voor grote vissen…) leek het mij wel heerlijk om een boottocht te maken. Vanuit de haven van Aqaba vertrekken verschillende boten die duiklessen aanbieden of je een dagdeel meenemen om te snorkelen. Aan boord is er eten en drinken, er zijn handdoeken, snorkels en toiletten. Het is indrukwekkend om te zien dat je met het blote oog gemakkelijk Israël, Egypte en Saoedi-Arabië ziet liggen. Onderweg zijn er twee stops en daar heb je uitgebreid de gelegenheid om te snorkelen of om gewoon lekker op het dek te zonnen. Het is dus ook leuk als je niet van snorkelen houdt. Voor een heerlijke lunch wordt gezorgd. 

Dag 8 | Aqaba

Aangezien we pas in de namiddag vliegen, kan ik ‘s morgens nog even bij bruinen op het strand. Het is niet de bedoeling dat je op het openbare strand van Aqaba in je bikini of zwembroek gaat zonnen of zwemmen. Dit kan wel op het particuliere strand Berenice Beach, dat beschikt over een heerlijk strand met zonnestoelen en veel andere faciliteiten waaronder een zwembad, bar, restaurant en een duikcentrum. Ook kan je hier snorkels huren om de onderwaterwereld te bekijken. 

En aan al het moois komt een eind. Na een fantastische rondreis door Jordanië is het tijd om naar huis te gaan. Wat heeft dit land mij ongelooflijk verwonderd en betoverd!

Ben jij wel eens in Jordanië geweest of heb je plannen om ooit te gaan? 

Meer reisinspiratie

9 comments

    1. Het kan op zich allemaal. Een huurauto lijkt mij persoonlijk fijner daar dan het openbaar vervoer. Niet alle plekken zijn even gemakkelijk te bereiken met het OV. Een taxi met chauffeur kan altijd, die kunnen overal komen.

  1. Wat een mooie route en foto’s! Hier staat Jordanie ook op de planning. Heb je dit met een huurauto gedaan, met openbaar vervoer of via (een) georganiseerde tour(s)?

  2. Ik heb dezelfde route afgelegd in negen dagen. Jordanië is zo mooi! Ik wil graag een keer terug. Helaas heb ik niets van Aqaba gezien want ik liep een voedselvergiftiging op in Wadi Rum dus heb alleen maar op bed gelegen. Goede reden om nog een keer terug te gaan.

  3. Wat een mooie reis heb je gemaakt. Jordanië staat zeker nog op m’n lijstje. Afgelopen december was het kiezen tussen Jordanië en Oman, we kozen uiteindelijk voor de laatste. Petra lijkt me iets betoverend hebben en zwemmen in Dode Zee moet een heel bijzondere ervaring zijn. Ik ben geen zwemmer, maar voor het drijven in de Dode Zee maak ik graag een uitzondering.

  4. Jordanië stond nooit op mijn wishlist, maar ik word er echt steeds meer nieuwsgierig naar. Dat land met al die rode grond lijkt me best wel heel erg magisch! Mooie route reed je er!

    1. Oh, ik vond het echt een van de mooiste bestemmingen. Petra is zo mysterieus en mooi en dan die woestijn is ook fantastisch! Een heel bijzonder en gastvrij land.

  5. Wat een heerlijke reis heb je gemaakt door Jordanië! Ik vond het ook echt een geweldige bestemming, erg verrassend ook! En Petra! Zooo mooi! En groter ook dan ik vooraf had gedacht. Wat grappig dat je, ondanks je vrees voor grote vissen, toch een boottocht hebt gemaakt in Aqaba. Het rif is daar inderdaad prachtig 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *