Bezienswaardigheden Java, Indonesië | 10x doen en zien

Java, indonesie

Eén van de eilanden die tijdens mijn rondreis door Indonesië een diepe indruk op me heeft achtergelaten is Java. Naast de drukke steden vind je er prachtige landschappen, kleine dorpjes, mooie bezienswaardigheden, een bijzondere historie en vriendelijke mensen. Zowel de cultuur- als natuurliefhebber is op Java aan het goede adres. Er valt veel te zien en te beleven op Java. Hier vind je 10 bezienswaardigheden!

Java is een eiland in de Republiek Indonesië en is ruim drie keer zo groot als Nederland. Er wonen ruim 140 miljoen inwoners en daarmee is het het meest dichtstbevolkte eiland van Indonesië. Het ligt ten zuidoosten van Sumatra en ten westen van het eveneens populaire eiland Bali. 

10x doen op Java

1. Drink een koffie in Café Batavia in Jakarta

De meeste reizigers komen aan in de hoofdstad Jakarta, het economische centrum van Indonesië. Het is een gigantisch drukke stad en niet iedereen kan hier tegen de hectiek. Mocht je een dag in Jakarta willen blijven, ga dan naar Café Batavia (Batavia was de hoofdstad van het voormalige Nederlands-Indië). Voor velen een must tijdens een verblijf in Jakarta. Het café ligt op het Fatahillah Park en is gevestigd in een koloniaal gebouw, dat in 1830 werd gebouwd. Het heeft dienst gedaan als woning en kantoor van een Nederlandse gouverneur ten tijde van de VOC. Pas in 1992 werd het een restaurant. 

Het interieur van Café Batavia is geïnspireerd op de jaren 30 en bestaat uit grote koloniale meubels, houten vloeren en kroonluchters.  Verspreid door het café hangen er vele vintage foto’s van beroemdheden en van onze voormalige Koningin Beatrix aan de wand. Op de begane grond bevindt zich een bar, podium en diverse tafeltjes. Een Javaans teakhouten trap leid je naar de bovenste verdieping. Hier is de Grand Salon, een grote van hout gemaakte eetzaal. Hier kan je terecht voor een lunch of kopje koffie, onder het genot van een zacht pianomuziekje. Het is een bijzondere plek met veel historie. 

Java, Indonesie

2. Yogyakarta

De stad Yogyakarta is populair onder reizigers omdat het de ideale uitvalspek is voor een aantal uitstapjes in de omgeving. Daarnaast is het in tegenstelling tot Jakarta een stuk rustiger en gezelliger. Je vindt er veel restaurantjes, winkels en barretjes. Een verblijf in deze stad is dus echt een aanrader. 

Yogyakarta is samen met de stad Surakarta de bakermat van de beschaving op Java. De zittende macht in de 8e en 9e eeuw zorgde voor de bouw van de beroemde nabij gelegen tempels Borobodur en Prambanan. Dit maakt Yogyakarta tot een van de belangrijkste culturele centra van Indonesië. In het centrum van Yogyakarta vind je het ommuurde paleis van de sultan, het kraton, dat uit 1755 stamt. De huidige sultan woont nog steeds in het dit paleis. Neem ook een kijkje bij een zilverfabriek, bijvoorbeeld de Kotagede fabriek. Je krijgt hier een rondleiding en laten je zien hoe zilver wordt gemaakt en bewerkt. 

3. Plantage tour in Kalibaru

Erg leuk is het maken van een plantage tour in de omgeving van Kalibaru. Met een gids wandel je hier over verschillende plantages, waaronder kokosnoten, muskus, rubber, peper, cacao, vanille. Ook kom je langs een aantal schitterende rijstvelden. Als je van natuur houdt en wil zien hoe de lokale bevolking er leeft, is een plantage tour echt een aanrader. 

Java, Indonesie

4. Beklim de Bromo vulkaan

Eén van de meest populaire en tevens indrukwekkende bezienswaardigheid op Java, is het beklimmen van de vulkaan Bromo. De Bromo vulkaan (2.329 meter) ligt in het Bromo Tengger Semeru National Park, dat een enorm gebied van 800 vierkante kilometer beslaat in Oost-Java. Een bezoek aan dit vulkanische gebied is echt een must op Java. De Bromo ligt met vijf andere vulkanen in de Tengger Caldera, een circa 10 kilometer lange krater. Het is een grote dorre zandvlakte en je waant je hier echt op de maan. De Bromo vulkaan is nog steeds actief en je ziet de rookpluimen hier opstijgen. 

De meeste reizigers komen naar de kraterrand van de Tengger toe om de zonsopgang bij de Bromo vulkaan te zien. Om dit schouwspel te bekijken moet je vroeg uit de veren. Het plaatsje Malang is een van de vertrekpunten voor de tocht naar de Bromo. Via een rit vol haarspeldbochten rijd je omhoog. Als je bij het uitzichtpunt op de kraterrand aankomt heb je uitzicht op de vulkanen Bromo, Batok (2.601 meter) en op de Semeru (3.676 meter). Het is inmiddels een zeer populaire plek, dus om een mooi plekje te hebben met uitzicht moet je er vroeg bij zijn. De opkomende zon laat een prachtige rode gloed achter op de vulkanen en het is een prachtig gezicht.

Java, Indonesie

Nadat de zon is opgekomen rijd je vervolgens naar de voet van de Bromo vulkaan. Hier bevind je je midden in het maanlandschap van de krater. Vanaf hier kun je naar rand van de krater van de Bromo klimmen. Daarvoor moet je ongeveer 253 treden op. Een stuk van de route kun je ook per ezel afleggen mocht je het niet aankunnen. Het is een bijzondere ervaring om op de rand van een actieve vulkaan te staan. 

5. Bezoek de Borobodur

Een van de hoogtepunten van Java en voor velen van heel Indonesië is de Borobodur, een grote Boeddhistische tempel op 40 kilometer van Yogyakarta. De tempel ligt op een heuvel en vanaf hier heb je uitzicht op weelderige groene velden en heuvels in de verte. De Borobodur beslaat een enorm gebied van 123 bij 123 meter. Het monument is versierd met 2.672 reliëfpanelen en 504 beelden, die het leven van Boeddha weergeven. De Borobodur werd tussen 750 en 850 gebouwd, nadar het Boeddhisme zich vanuit India over Azië verspreidde. In deze tijd werden er overal bijzondere tempelcomplexen gebouwd. 

Java, Indonesie

Veel archeologen zijn het er over eens dat dit het grootste en meest complete Boeddhistische bouwwerk ter wereld is. De architectuur van de tempel is indrukwekkend en bijzonder: het bestaat uit twee miljoen blokken steen die in elkaar schuiven. Zelfs na tien eeuwen van verwaarlozing staat de tempel nog steeds. Pas in 1815 werd de Borobodur herontdekt, begraven onder een laag vulkanische as. In de jaren zeventig werkten de Indonesische regering en UNESCO samen om de tempel te herstellen. Tegenwoordig is het een van ‘s werelds meest waardevolle schatten. 

Het bezoeken van de Borobodur doe je zo vroeg mogelijk op de dag of later in de middag. Het tempelcomplex wordt dagelijks namelijk door duizenden mensen bezocht, dus het is er druk. Bovendien is het op deze tijdstippen ook minder warm dan midden op de dag. Wandel op je gemak door de tempel en bekijk de mooie details en beelden. Geniet ook van het mooie uitzicht op de jungle. 

Praktisch | Vanaf Yogyakarta rijd je in een uur naar de Borobodur. Bezoek de tempel via een excursie of ga op eigen houtje, als je niet gebonden wilt zijn aan tijden. De entree van de Borobodur kost je omgerekend ongeveer 20 euro

6. Treinrit Yogjakarta – Jombang

Als je plannen hebt om naar Yogjakarta te gaan, doe dit dan met de trein. De route van Yogjakarta naar Jombang is namelijk prachtig. Tijdens deze acht-uur durende treinreis passeer je vele kampungs waar er gewerkt wordt door de locals, heuvels met plantages, kleine dorpjes, scholen met zwaaiende kinderen en uitgestrekte rijstvelden. Tussendoor stopt de trein bij verschillende stations en vanaf de rails probeert de lokale bevolking hun handelswaar te verkopen aan de treinreizigers. Op het spoor is het een levendige bedoeling en dat levert bijzondere plaatjes op. 

→ Een andere prachtige treinrit is deze treinreis in Sri Lanka!

7. Bezoek de Prambanan

Minstens zo indrukwekkend als de Borobodur vond ik de Prambanan, een hindoeïstische tempel op nog geen twee uur rijden van de Borobodur. Dit laat ook direct zien dat de boeddhisten en hindoeïstische op Java vreedzaam naast elkaar konden leven. Prambanan is een prachtig tempelcomplex dat uit meer dan 200 heiligdommen bestond. Het is een icoon van het cultureel erfgoed van Indonesië en wordt gezien als de mooiste en meest elegante hindoeïstische tempel van Indonesië. De tempels van de Prambanan zijn in de negende eeuw gebouwd. Korte tijd na de bouw, zijn de tempels verlaten en begon het te vervallen. Gelukkig zijn er nog een aantal tempels in goede staat. Deze tempels bevatten gedetailleerde reliëfs en beelden.

Het complex bestaat uit drie hoofdtempels. De grootste tempel (47 meter) is gewijd aan Shiva. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de tempels en de omgeving. De andere twee kleinere tempels zijn gewijd aan Brahma en aan Vishnoe.

Het is een bijzondere setting en ik vond het een prachtig complex om te bezoeken. 

Java, Indonesie

8. Bezoek aan een theeplantage en theefabriek

Al in de zestiende eeuw was thee een van de belangrijkste handelsproducten van Java. Tegenwoordig vind je er nog steeds talloze theeplantages, met name in het westen van Java. Hier wordt ongeveer 70% van de Indonesische thee geproduceerd. Tijdens een bezoek aan Java is het dan ook aan te raden om een kijkje te nemen bij een theeplantage en theefabriek. Het meeste kans heb je net buiten Bandung, waar zich verschillende plantages en fabrieken bevinden. Ik bezocht de plantage Malabar, een in de Preanger gelegen theeplantage die is opgericht tijdens de Nederlands koloniale tijd. Voor de lezers onder ons: deze plantage is de inspiratiebron geweest voor het boek ‘Heren van de Thee’ van Hella Haasse. Vanaf de top van de heuvel heb je een mooi uitzicht op de plantage en de omgeving. In de bijbehorende fabriek kan je op sommige dagen een rondleiding krijgen en leer je zo alles over het proces dat zich afspeelt vanaf de binnenkomst van de theebladeren tot het moment dat het in een pakje thee zit. 

9. Wandel door de botanische tuinen van Bogor 

Op nog geen uur rijden van de hoofdstad Jakarta vind je het plaatsje Bogor. Als je niet van drukke steden houdt, is Bogor een fijn alternatief om je reis door Java te beginnen. Door het relatief koele klimaat is het hier prettig om te acclimatiseren. Het is een populaire bestemming voor de locals om de weekenden of vakanties door te brengen. Bogor staat bekend om zijn vers fruit, augurken, groenten en om de botanische tuinen die je hier vindt. Een wandeling door de tuinen voert je langs bijzondere planten, bomen en bloemen en langs een meertje waar je heerlijk kunt picknicken. De ideale plek om even te ontspannen tijdens je reis. Ook het koloniale centrum is leuk om te bezoeken. 

10. Bezoek een batik-atelier 

Een reis door Java is niet compleet zonder een kijkje te nemen bij een van de vele batik-ateliers. Batikken is een manier om een stof te verven en zodoende van een decoratie te voorzien. Het is een bekende kunstvorm van Indonesië. Je kan ook je eigen batik maken, een leuk souvenir natuurlijk. 

Java, Indonesie

Wat trekt jou het meeste aan om te doen of zien op Java?

Meer reisinspiratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *