IJsland | Wist je dat?

ijsland

IJsland, een bestemming die bekend staat om haar prachtige landschappen en natuur. In april bezocht ik dit bijzondere land dat al lange tijd op mijn ‘bucketlist’ stond. En wat heb ik genoten! Het is een land dat niet te vergelijken is met een ander Europees land. Zo uniek en betoverend.
De naam van het land doet vermoeden dat er alleen maar ijs is te vinden, maar niets is minder waar. Je vindt er onder andere geisers, watervallen, vulkanen, bergen en gletsjers. Wil je IJsland beter leren kennen of heb je plannen er heen te gaan? Maak in deze blog dan kennis met enkele (bijzondere) feitjes van dit land. 

 Wist jij dat?

→ er in IJsland 335.000 mensen wonen, waarvan 65% in de hoofdstad Reykjavik?

→ er ongeveer 140 vulkanen zijn, waarvan 25 actief? En dat er iedere vier jaar een vulkaan-uitbarsting is?

→ er in IJsland ongeveer 80.000 paarden zijn? En dat IJslandse paarden als enige ter wereld vijf verschillende loopgangen hebben in plaats van de normale drie?

→ er over het hele eiland een ringweg loopt van 1332 kilometer?

→ de Geysir – de bekendste geiser van IJsland – niet meer actief is?

→ maar dat er gelukkig een werkende geiser naast ligt, de Strokkur?

→ er in IJsland geen trein is?

→ er op walvissen gejaagd mag worden? Het vlees wordt aan verschillende landen verkocht voor consumptie, maar ook in IJsland staat walvissenvlees in sommige restaurants op het menu. Het toerismebureau van IJsland raadt toeristen af om het vlees van walvissen te eten.

→ er verspreid over het land 170 geothermische baden zijn? De bekendste is de Blue Lagoon.

→ het maar 3 uur vliegen is van Amsterdam naar Reykjavik, de hoofdstad van IJsland?

→ IJsland nr. 1 staat op de Vredesindex? Het is het meest vreedzame land ter wereld.

→ het kraanwater er drinkbaar is?

→ het warme water uit de kraan soms naar rotte eieren stinkt, dankzij de zwavel uit de grond?

→ je walvissen en orka’s langs de kust van IJsland kunt zien? Er zitten ongeveer 350.000 walvissen in de IJslandse wateren.

→ de stranden in het zuiden van IJsland zwart zijn? 

ijsland→ het altijd flink waait op het eiland?

→  IJsland geen leger heeft? En dat de politie ongewapend is?

→ de wegen soms niet begaanbaar zijn door de winterse omstandigheden?

→ je bij tankstations heerlijke, verse belegde broodjes kunt kopen? En dit een stuk goedkoper is dan lunchen in een restaurant?

→ het leven in IJsland heel duur is? Niet alleen voor de toeristen, maar ook voor de inwoners zelf. De meeste IJslanders hebben meerdere baantjes om hun onderhoud te kunnen voorzien.

→ op een sneeuwscooter over verschillende gletsjers kunt rijden?

→ IJsland een populaire filmlocatie is? Zo zijn enkele scenes uit James Bond en Games of Thrones hier opgenomen.

→ Je het binnenland alleen in de zomermaanden kan bezoeken?

→ bier illegaal was tot 1989?

→ er in IJsland geen familienamen zijn? De ‘achternaam’ bestaat uit de voornaam van de vader met voor jongens het achtervoegsel ‘son’  (zoon) en voor meisjes ‘dóttir’ (dochter).

→  er in IJsland ooit een temperatuur van 30,5 graden Celsius is gemeten?

→  IJsland het eerste land ter wereld was met een democratisch gekozen vrouwelijke minister en met een homoseksuele minister?

→  dat 10% van de IJslanders ooit een boek publiceert?

→  meer dan de helft van de bewoners van het land in trollen en elfen gelooft?

 

Interessant land zo he? Heb jij nog bijzondere wist-je-datjes van IJsland?

Meer lezen over IJsland?

IJsland in een week | route en planning
* IJsland met een klein budget? Met deze tips wel!
* Betoverend IJsland in 15 foto’s
IJsland | 5 mooie accommodaties  
De mooiste kerken van IJsland
* Walvissen en orka’s spotten in IJsland
* Waarom de Blue Lagoon mij tegenviel

Meer reisinspiratie

32 comments

 1. Wat een leuke feitjes over IJsland. Heel veel kende ik er nog niet van. Een daarvan is dat er 350.000 walvissen in de IJslandse wateren leven. Wat een enorme hoeveelheid! En jij kunt zeggen dat je er een aantal hebt gezien.

 2. Wat een leuke blog. Zelf ben ik er met eentje bezig over Jordanië en Thailand. Weetjes blijven leuk! Sommige wist ik wel maar heel veel ook niet! Dat het kraanwater naar rotteeiren ruikt of dat mensen meerdere baantje hadden – wist dat IJsland duur was maar zo duur. Toch ondanks dat het duur is wil ik IJsland zo ontzettend graag bezoeken!

 3. Nooit geweten dat elke vier jaar een vulkaan uitbarst. Ik kan me er nog wel eentje herinneren die heel het Europese vliegverkeer had platgelegd. Het lijkt me een onwijs gaaf land om een keer te bezoeken. Vooral voor de ruwe natuur en natuurlijk de vulkanen.

  1. Ja bijzonder he die vele uitbarstingen? Ik herinner me ook nog dat de Eyjafjallajökull het vliegverkeer stil legde. Wij hebben gelukkig geen uitbarstingen meegemaakt. IJsland is verder inderdaad heel indrukwekkend om te bezoeken.

 4. Wat een leuke weetjes! Sommige kende ik al, andere niet. IJsland staat echt bovenaan mijn bucketlist. Ik wil er ontzettend graag naartoe maar niet alleen en ik heb helaas nog niemand gevonden die mee wil.

 5. 10% die een boek publiceert, jeetje wat veel! Het viel mij wel op dat er ontzettend veel IJslanders daar fotoboeken over hun land in de winkels hebben liggen, vallen die er misschien ook onder? En dat van die achternamen vond ik zo bijzonder toen om te horen, maar heeft een ander Scandinavisch land niet ook zoiets? Hele leuke wist je datjes!

  1. Ja veel he?! Ik vond het ook ongelooflijk. Die achternamen is bijzonder ja. Volgens mij komt het van het Noorse af. Daar hanteren ze ook dit namenstelsel.

 6. Wat een leuke feitjes. Ik ben in IJsland geweest en wil graag nog eens terug. Voor mijn eerste bezoek, wilde ik weten of ik eventueel met de trein door IJsland kon reizen. Dat bleek dus niet zo te zijn, haha.

  1. Ja he? Je vraagt je toch af wat ze dan dronken voor die tijd… leuk dat je ouders gaan! Er komen nog meer IJslands blog aan de komende tijd ☺

 7. Wist je dat IJsland veel mythen, sagen en verhalen kent?

  Ik kocht tijdens mijn reis een boekje met de leukste volksverhalen van IJsland. Helaas heb ik het maar deels gelezen, ik moet het nodig uit de kast halen….

  1. Ja, dat had ik gelezen inderdaad. Vooral in het zuiden van IJsland is er een gebied waar de mensen er nog heel erg in geloven. In de winkels vind je daar ook overal van die mythische figuren (trollen lijken het). Heel apart toch wel weer.

 8. Wat een grappige weetjes zeg! Een paar wist ik al, maar de meeste nog niet. Ik vraag me trouwens af wat iedereen tot 1989 in de kroeg dronk, als ze geen bier mochten drinken haha ;p

  1. Leuk om te horen! Ik wist ook lang niet alles voordat ik naar IJsland heen ging. Je bent gelukkig nooit te oud om te leren 🙂

  1. Ja, heel erg dat ze nog op walvissen jagen. Het is een tijd lang verboden geweest, maar sinds enkele jaren hebben ze de walvisjacht weer opgepakt. Ze adviseren alle toeristen ook echt om geen walvisvlees te eten.

 9. En aantal feitjes wist ik al, andere niet. Dat zoveel IJslanders een boek schrijven bijvoorbeeld. Eigenlijk niet heel gek want de prachtige natuur is vast een ideale inspiratiebron. IJsland staat ook hoog op mijn lijstje, toch verkoos ik Noord Noorwegen boven IJsland voor mijn volgende roadtrip. Hou ik nog wat te wensen over 🙂

  1. Oh ja dat lijkt me ook een prachtige bestemming! Ik ben benieuwd wat je daar van vindt. Bijzonder inderdaad he van die IJslanders die allemaal maar boeken schrijven.

 10. Wat een leuke feitjes, origineel artikel ook! IJsland is ook zo’n bestemming die al tijdens op mijn wensenlijste staat, maar ik blijf het steeds maar vooruit schuiven. Komt nog wel 😉

 11. IJsland lijkt me echt een top bestemming! Staat ook al een tijdje op mijn lijstje, maar vanwege de kosten nog niet gedaan. Grappig feitje van de achternamen

  1. Klopt! Het is echt een fantastische bestemming. Een heel uniek land dat met niks is te vergelijken. Het is inderdaad een duur land, maar er zijn wel een aantal mogelijkheden om te besparen. Ja, grappig he van die achternamen?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *