IJsland in 1 week | route & hoogtepunten

IJsland

IJsland, wat een prachtige, ongerepte bestemming. In deze blog neem ik je mee naar dit bijzondere land en laat ik je de route zien die ik tijdens mijn rondreis in IJsland heb afgelegd. Samen met mijn man heb ik een week door dit prachtige land gereisd. 
IJsland is geen groot land. Qua oppervlakte is het drie tot vier keer zo groot als Nederland. In een week krijg je daarom een hele goede impressie van de schoonheid van dit land. Het bijzondere aan een roadtrip door IJsland is het afwisselende landschap. Binnen een tijdsbestek van een uur kom je langs lavavelden, vulkanen en gletsjers.
Rondreizen in IJsland is gemakkelijk, zolang je – zeker in de winter – de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Over het gehele eiland loopt een rondweg: de ringweg 1. Deze ringweg is iets meer dan 1300 kilometer lang en brengt je langs veel bezienswaardigheden. Ideaal dus! In deze blog vind je de route die wij in één week IJsland af hebben gelegd.

Route 8 Dagen IJsland

Dag 1 | Keflavik Airport – Reykjavik

Met WOW air vliegen we op Keflavik Airport, de internationale luchthaven van IJsland. Het vliegveld ligt op ongeveer 49 kilometer van het centrum van Reykjavik en daar doe je ruim een half uur over. Wij hadden in Nederland al een auto gehuurd via Easyterra en een uur na landing rijden we op de IJslandse wegen. Op weg naar  de IJslandse hoofdstad Reykjavik. De middag brengen we door in deze kleurrijke stad.

Reykjavik

Afstand: Keflavik Airport – Reykjavik: 49 km
Overnachting: Freyja Guesthouse, Reykjavik

Dag 2 | Reykjavik – Seljalandsfoss – Skógafoss – Dyrhólaey – Vík

Vandaag rijden we via een aantal tussenstops van Reykjavik naar onze eindbestemming Vík. In Reykjavik komen we al snel op de ringweg 1 terecht. Vervolgens nemen we weg 39 en 34 die ons via een kleine omweg door het oude vissersplaatsje Eyrarbakki naar Selfoss op de ringweg 1 leidt.

DIJslande eerste tussenstop maken wij vrij onverwachts op een strandje vlak voor het dorpje Eyrarbakki. Ik wil van de hoofdweg af om een foto te maken en loop een strandje op. Mijn man – die helemaal in zijn element is met onze 4×4 jeep – denkt wel even te kunnen keren op het strand. Maar helaas, ondanks zijn off-road-ervaring is onze auto niet bestand tegen dit mulle zand. We zitten helemaal vast. Dus na welgeteld 2 uur rijden in IJsland moeten we al gered worden. Door een hele vriendelijke IJslandse jongeman en een reddingsteam bestaande uit twee 18-jarigen. Dit belooft veel goeds voor de rest van de reis.

Onze volgende – wél ingeplande – tussenstop maken we na 142 kilometer bij de Seljalandsfoss waterval. We vervolgen de ringweg voor 29 km en stoppen bij de Skógafoss waterval. Na een flinke klim omhoog heb je een fantastisch uitzicht over deze mooie waterval en de omgeving.

Na ongeveer een uur stappen we weer in de auto en rijden in een half uur naar Dyrholaey, een uitstekend gebergte aan de zuidkust van IJsland. Hier maken we een mooie rit naar boven en hebben we een fantastisch uitzicht over de zwarte stranden en de grillige kustlijn.  

Na een bijzondere tweede dag vol met highlights rijden we door naar onze overnachtingsplek op 9 kilometer afstand van Vík. 

Afstand: Reykjavik – Vík: 206 km
Overnachting: Farmhouse Lodge, Skeiðflötur 

Dag 3 | Vík – Jökulsárlón – Kirkjubaejarklaustur

Vandaag hebben we weer een mooie rit voor de boeg. Vlak voor het plaatsje Vík nemen we weg 215 naar Reynisfjara, een strand dat bekend staat om het zwarte zand. Ook vind je er een hele bijzondere basaltformatie met grotten erin. Vanaf het strand zien we Reynisdrangar, grote basaltzuilen in de oceaan.

We rijden door naar Vík, het zuidelijkst gelegen dorpje van IJsland. In een van de vele outdoor-zaken kopen we  een nog dikkere winterjas voor mijn man. Vanaf de kerk hebben we een mooi uitzicht over de plaats en de kust.

Na 56 kilometer op de ringweg 1 komen we aan bij Skaftafell, een gebied dat onder andere bekend staat om de gletsjers. We maken een wandeling naar een van de gletsjers, die je van heel dichtbij kunt zien.

IJsland

Onze laatste tussenstop maken we bij een van de hotspots van IJsland: Jökulsárlón. In dit grootste gletsjermeer van het land ligt het vol met drijvende grote stukken ijs, die afkomstig zijn van de Vatnajökull-gletsjer. Het meer is zo mooi dat het vaak voorkomt in films, waaronder enkele James Bond-films (A view to a kill en Die another day).

Via de ringweg rijden we terug naar onze overnachtingsplaats Kirkjubaejaklaustur.

Afstand: Vik – Kirkjubaejaklaustur: 345 km
Overnachting: Hunkubakkar Guesthouse, Kirkjubaejaklaustur

Dag 4 | Kirkjubaejarklaustur – Golden Circle

Vandaag staat een deel van de Golden Circle op het programma. Dit is een gebied waarin de drie bekendste hoogtepunten van IJsland liggen: Nationaal Park Þingvellir, waterval Gullfoss en de geiser Geysir. 
Via de 1 en 35 rijden we rechtstreeks door naar Kerid, een 55 meter diepe krater gevuld met water.

IJsland

Vanaf hier vervolgen we de weg naar de Gullfoss waterval, maar niet nadat we een tussenstop maken bij de minder bekende Faxi waterval. Hier zijn we de enige mensen en waarom is ons een groot raadsel, want wij vinden het een prachtige waterval. Misschien ook doordat het zonnetje ineens doorkomt en dit de kleuren van het water en de omgeving oplicht. 

Onze volgende stop is de Gullfoss waterval, die bekendstaat als een van de mooiste watervallen van IJsland. Ik begrijp wel waarom. Een enorme hoeveelheid water stort hier in de 20 meter brede en 70 meter diepe kloof naar beneden. Je kan de waterval vanuit meerdere plekken van dichtbij bewonderen. Het gaat gepaard met een flink gedonder en veel nevel en dit alles maakt de Gulffoss echt spectaculair.

Van het vallende water gaan we naar het spuitende water. Iets verderop de route ligt een geothermisch gebied in de vallei van Haukadalur. Het staat bekend om de hete bronnen en geisers Geysir en Strokkur. Geysir – waar de naam geiser van afstamt – is niet meer actief. Gelukkig is de naastgelegen Strokkur dat wel. Eens in de 5-7 minuten spuit er tot een hoogte van 30 meter heet water uit. Een prachtig gezicht om te zien.

Na deze enerverende dag gaan we naar onze laatste bestemming van die dag: het huisje waar we overnachten. Met een buiten jacuzzi!

Afstand: Kirkjubaejarklaustur – Golden Circle: 220 km
Overnachting: Úthlíd Cottages, Blaskogarbyggd 

Dag 5 | Golden Circle – Snaefellsnes

In de ochtend bezoeken we Nationaal Park Thingvellir. Voor IJsland is dit een plek van groot historisch belang. In het jaar 930 kwam hier het eerste parlement ter wereld bijeen. En in 944 werd hier de IJslandse onafhankelijkheid uitgeroepen. Daarnaast is het de plek waar de tektonische platen, waar Europa en Noord-Amerika op liggen, duidelijk zichtbaar zijn. En last but not least, de natuur in Nationaal Park Thingvellir is prachtig.

Na een koude wandeling in Thingvellir vervolgen we onze weg naar de westkant van IJsland: het schiereiland Snaefellsnes. In de middag gaan we met Laki Tours mee op zoek naar walvissen. Al gauw spotten we een groep van 6 orka’s, waaronder twee baby’s. Niet veel later zien we een bultrugwalvis tussen de orka’s zwemmen. Een unieke gebeurtenis heb ik me laten vertellen. Het werd een van de hoogtepunten van onze reis!

IJsland

Afstand: Golden Circle – Snaefellsnes: 230 km
Overnachting: Kast Guesthouse, Lysudalur

Dag 6 | Snaefellsnes

Vandaag is een ‘vrije dag’. Toch zitten we al weer vroeg in de auto en gaan we een rondje over het schiereiland maken. Via een prachtige weg rijden we langs de grillige kustlijn met zijn bijzondere rotsformaties en zwarte stranden. Onderweg passeren we de plaatsen Arnarstapi Hellnar en Ólafsvík en zien we mooie kerkjes, besneeuwde bergen en hebben we fantastische uitzichten.
Iets voorbij Ólafsvík nemen we weg 54 die van het noorden naar het zuiden van Snaefellsnes loopt. We wanen ons een half uur in de Zwitserse bergen, want alles om ons heen is ineens wit. Het is de eerste besneeuwde weg waar we overheen rijden. We vergapen ons aan het natuurschoon van de bergen van de Snæfellsjökull.

IJsland

Afstand: Rondje Snaefellsnes: 102 km
Overnachting: Kast Guesthouse, Lysudalur

Dag 7 | Snaefellsnes – Keflavík

Vandaag is onze laatste dag en rijden we op ons gemakje terug met als einddoel Keflavík. Onderweg stoppen we nog een keer in Reykjavik en eten daar wat. In de namiddag komen we aan bij onze accommodatie voor de (halve) nacht in Keflavík. Het wordt een ontspannen avond, want we eindigen onze rondreis door IJsland in de Blue Lagoon, het bekendste thermale bad van IJsland.

Afstand: Snaefellsnes – Keflavík: 200 km
Overnachting: Blue view Bed and Breakfast, Keflavík

Dag 8 | Keflavík – Huis

Om 400:u gaat de wekker, want we hebben een vroege vlucht naar huis. Na een snelle, prettige vlucht komen we ‘s middags aan in Nederland (tijdverschil).


Tips route & planning

De afstanden in IJsland zijn niet zo groot, maar houd er rekening mee dat je de route een stuk langzamer aflegt dan in Nederland. 

→ De maximale snelheid op de wegen ligt een stuk lager. Op de asfaltwegen (geen gravel) mag je maximaal 90 km/u, tenzij anders staat aangegeven. Buiten de bebouwde kom is de snelheid gemaximeerd tot 80 km/u en binnen de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 50 km/u.

→ De omstandigheden in IJsland zijn een groot deel van het jaar winters. De IJslandse winter duurt van oktober t/m april en gaat gepaard met veel sneeuw, hagel, windstoten, regen en ijzel. Dit maakt het rijden in deze maanden dus ook wat lastiger. Het komt regelmatig voor dat delen van de ringweg of andere wegen onbegaanbaar zijn. Check voordat je op pad gaat dus altijd de verkeers– en weersomstandigheden.

→ Het landschap is zo prachtig is dat je iedere 100 meter wil stoppen om van het uitzicht te genieten en foto’s te maken. Er liggen onderweg ontzettend veel hotspots en er zijn tal van activiteiten die je kan ondernemen, zoals een gletsjerwandeling, op een sneeuwscooter door de bergen of paardrijden.

→ Wij huurden onze auto van tevoren bij EasyTerra, een onafhankelijke prijsvergelijker van huurauto’s. Heel fijn, want dit bespaart je de tijd die je anders kwijt bent aan het checken van alle afzonderlijke sites van verhuurmaatschappijen. Op de website van Easyterra geef je aan naar wat voor een auto je op zoek bent. Op basis van je wensen verschijnt er een lijst met alle beschikbare auto’s bij verschillende aanbieders met de bijbehorende tarieven. Dit maakt het heel inzichtelijk om een geschikte auto te vinden. 
In IJsland is het vooral in de winter aan te raden om te kiezen voor een 4×4, tenzij je alleen maar op de rondweg blijft. Als je eenmaal een geschikte auto hebt gevonden, kan je nog bepaalde opties bijboeken, zoals een navigatiesysteem of kinderzitje. Wij kozen voor onze roadtrip uiteindelijk voor een Suzuki Vitara en sloten daarbij het worry-free pakket af: dit tarief is inclusief dekking van het eigen risico en onbeperkte kilometers. Je haalt de auto op met een volle tank en levert die zo ook weer in. Geen gedoe met verborgen kosten. Onze auto stond klaar op het vliegveld van Keflavík en het bleek een hele fijne auto te zijn om IJsland mee te verkennen!

Er zijn mensen die in 8 dagen een heel rondje IJsland maken. Daar hebben wij bewust niet voor gekozen, omdat het dan wel heel erg haasten wordt en je amper de tijd hebt van al het moois onderweg te genieten. Plan je reis dus niet te strak!

 

Heb jij wel eens een roadtrip in IJsland gemaakt of heb je plannen om dat te gaan doen?

Meer lezen over IJsland?

* IJsland met een klein budget? Met deze tips wel!
* Betoverend IJsland in 15 foto’s
IJsland | 5 mooie accommodaties  
* IJsland | Wist je dat?
* Walvissen en orka’s spotten in IJsland
* Waarom de Blue Lagoon mij tegenviel
De mooiste kerken van IJsland

 

Meer reisinspiratie

28 comments

  1. We hebben zelf slaapplekken gezocht en niks geboekt via reisagent. Overnachten op IJsland kan in verschillende prijsklasses. Wij wilden wel enig comfort en op een fijne locatie. Onze accommodaties heb ik beschreven in een andere blog: https://www.lifelicious.nl/ijsland-accommodaties/ Wij vonden de farmhouse lodge in vik echt fantastisch. Hadden dan wel een hele mooie kamer met uitzicht! Wanneer ga je?

 1. Wooow echt super, ik ben ook een echte IJsland fanaat, … zelfs zo fanatiek dat ik er een reisgids heb over geschreven 🙂 aahah addicted, je kan hem gratis downloaden , … hopelijk help hij jou

 2. Helaas nog nooit in dit prachtige land geweest. Afgelopen week is een vriend van mij daar geweest en een video gemaakt. Nu weet ik zeker ook na het zien van jouw artikel – ik wil er naar toe!

 3. Gaaf! Wij hebben in IJsland precies dezelfde route gedaan, toevallig! Wij hebben er alleen 10 dagen over gedaan. Goede tips en ik wil snel weer naar IJsland wat een geweldig land 🙂

 4. Mooie route! Ik was jaren geleden ook een week in IJsland. Veel te kort natuurlijk want IJsland is zo ontzettend mooi. Ik trof ook nog eens een vulkaanuitbarsting waardoor we het programma moesten aanpassen. Jammer, maar wel een goede reden om ooit nog een terug te gaan.

  1. Ja, een week IJsland is nog veel te kort om al het moois te zien. Een vulkaanuitbarsting, spannend zeg. Jammer ook dat je daardoor je programma moest omgooien. Of viel het uiteindelijk mee? Inderdaad een goede reden om nog eens terug te gaan 🙂

  1. Ja, het is wel koud. Dus als de rest van het gezin liever naar een warme bestemming gaat wordt het lastig. Wij hebben onze jonge kinderen thuisgelaten. De kou, wind, de vele uren in de auto en de actieve wandelingen zijn niet echt geschikt voor een kind van 1 en 3. Misschien met een vriendin of georganiseerde reis?

 5. Gaaf dat je deze reis hebt gemaakt. Met de auto rondrijden is een van mijn favorieten manieren van reizen. Lekker zelf bepalen wat je wel en niet doet. Stoppen als je wilt stoppen en eigenlijk weinig last van andere mensen. Behalve als je ze nodig hebt. Dan kan het handig zijn, zoals jullie vervaarden terwijl jullie vastzaten in het zand. En dat noemt zich nu een 4×4 auto, haha. Prachtige natuur om doorheen te reizen, zeker een van onze dromen om dat ook eens te doen.

  1. Ja, met de auto rijden is heerlijk. Die vrijheid om te gaan en stoppen waar je maar wilt. IJsland leent zich daar ook uitstekend voor. Tenzij je in hartje winter gaat. Dan kan het wel eens lastiger rijden zijn in de sneeuw. Het was heel fijn dat er net iemand langs reed om ons te helpen. Maar zo vriendelijk zijn de IJslanders gelukkig wel. Er hoefde maar 1 iemand te stoppen 🙂

   1. Gelukkig zijn we niet van plan om in de winter IJsland te bezoeken, dat scheelt 😉 Het lijkt me wel een heel mooi land en je had geluk met die vriendelijke mensen. Anders had je er misschien nog een tijdje gestaan.

  1. Ja, het was een prachtige reis. En die regenboog is wel geluk hebben. Het maakt de foto direct een stuk mooier 🙂

 6. Wat een mooie route! Ik was in de winter in IJsland en dat zag er heel anders uit.

  Ik vond vooral het oosten erg mooi. Misschien omdat dat net wat minder bekend (en toeristisch) is dan de regio van Reykjavik.

 7. Wat een geweldige route zeg! Ik wil heel graag eens naar IJsland, het liefste zou ik dan twee weken gaan, zodat ik net iets meer kan zien. Maar in een week kun je dus eigenlijk ook al heel veel. Dit staat bovenaan mijn bucketlist, jammer dat het ook gelijk een hele dure bestemming is

 8. Tof!! Wij gaan komende juni 4 dagen met de auto, ook het schiereiland en wat van het noorden. We gaan enorm veel rijden maarja we hebben maar kort de tijd. Ben echt mega benieuwd!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *