I love Griekenland omdat…

Fijne stranden, pittoreske baaitjes, een azuurblauwe zee met gekleurde vissersbootjes en dat alles onder een stralende zon. Dit is het beeld dat veel mensen van Griekenland hebben. En dat is tegelijkertijd ook de reden dat velen voor een vakantie naar dit land kiezen. En ja, Griekenland is inderdaad gezegend met al het bovenstaande dus op zich een logische keuze. Maar met deze beschrijving doe je het land echt tekort, want Griekenland is zoveel meer dan een zonnige strandbestemming.

Griekenland ligt in het Zuidoosten van Europa en wordt aan drie zijden omringd door zee. In het oosten ligt de Egeïsche Zee, in het zuiden de Middellandse Zee en in het westen de Ionische Zee. Ten noorden van Griekenland liggen Albanië, Macedonië, Bulgarije en Turkije. Griekenland bestaat voor 20% uit eilanden en dit komt neer op ongeveer 6000, waarvan Kreta, Rhodos, Lesbos, Zakynthos en Santorini de bekendste zijn. Van deze eilanden zijn er ‘maar’ 227 bewoond.
Zoveel eilanden maar zoveel verschil. Ze beschikken allemaal over hun eigen charme en karakter. Daarnaast wordt er vaak vergeten dat het vasteland van Griekenland minstens zo mooi is!

De zeeschildpadden op Zakynthos

Freeimages.com
Freeimages.com

Ik houd van Griekenland. Dat durf ik wel te zeggen, ondanks dat ik nog maar twee plekken heb bezocht. Ongeveer 20 jaar geleden ben ik op het mooie eiland Zakynthos geweest en heb ik daar genoten van alles wat dit eiland te bieden heeft. Met een jeep heb ik een groot deel van het eiland verkend. Naast de helder, blauwe zee die ingesloten ligt tussen hoge rotsformaties beschikt het eiland over een prachtige natuur. Ik heb genoten van de net uit het ei gekomen zeeschildpadjes die vroeg in de ochtend aan de avontuurlijke tocht van het strand naar de zee begonnen, van de boottocht naar Navagio Beach waar het wrak van een gestrand schip ligt en van het slenteren door enkele traditionele, Griekse dorpjes.

Het groene Thassos

De mooie ervaring op Zakynthos was voor mij aanleiding om in 2007 weer naar Griekenland te gaan en dit keer naar Thassos, een groen eiland dat volstaat met prachtige pijnbomen. Je vindt hier veel bossen,  authentieke dorpjes waar amper toeristen komen en ook hier weer heerlijke witte stranden en een blauwe zee. Ik heb me verwonderd over de veelzijdigheid van alleen al deze twee eilanden.

Veelzijdig Griekenland

Freeimages.com
Freeimages.com

Wat Griekenland in mijn ogen zo uniek maakt is dat het zo’n veelzijdig land is. Dat is op zich ook niet geheel verwonderlijk met zoveel eilanden en een groot vasteland. Er is voor iedereen wel een Griekse plek te vinden die tegemoetkomt aan de persoonlijke wensen. Ben jij iemand die graag actief is op vakantie en lange fiets- en wandeltochten maakt of lig je liever op het strand? Wil je op een rustig eiland zitten waar je de vogels overdag hoort fluiten of ga je liever een avond stappen? Breng je een bezoek aan de indrukwekkende historische monumenten of zit je liever op het water in een vissersbootje? Houd je van de Griekse dorpjes vol met witte huizen met blauwgeverfde deuren of ga je liever naar een grote levendige stad? Houd je van mooie vergezichten of uitgestrekte bossen? Het maakt niet uit waar je voorkeur naar uitgaat, want Griekenland heeft het allemaal. En het mooiste is dat je eigenlijk niet hoeft te kiezen. Veel van bovenstaande activiteiten kan je vanuit één vakantiebestemming doen.

5 redenen waarom ik zo van Griekenland houd

Eigenlijk is de hoofdreden waarom ik zo van Griekenland houd de diversiteit van het land, zoals hierboven al vermeld. Alles wat ik zoek in een vakantiebestemming, vind je in dit land. Los van de veelzijdigheid die het land een bezoekje waard maakt, volgt hier mijn top 5 met redenen waarom ik zo van Griekenland houd.

1. De pittoreske dorpjes

Oh, ik houd zo van die authentieke dorpjes met smalle straatjes, mooie pleintjes met een bankje waarop een paar oudere Griekse mannen de dag doornemen. In combinatie met de wit gekalkte huisjes met blauwe deuren en kozijnen, waar felgekleurde bloemetjes de gevel sieren tegen een contrasterende blauwe lucht…(droom) Dit komt echt dichtbij mijn voorstelling van het paradijs. Uiteraard zijn er ook veel dorpjes in een andere stijl en die zijn ongetwijfeld net zo mooi. Fotograferen is één van mijn hobby’s en je kan je misschien voorstellen dat ik op dit soort plekken helemaal losga met mijn camera. Ik houd ervan om door pittoreske dorpjes te slenteren en vanaf een rustig plekje het straatleven te aanschouwen. En dan het liefst op plekjes die (nog) niet overspoeld worden door toeristen en die zijn er op veel Griekse bestemmingen nog genoeg. Ja, voor mij is dit eigenlijk de hoofdreden om af te reizen naar Griekenland.

2. De prachtige landschappen

Griekenland beschikt over een prachtige natuur en ik vind het heerlijk om tijdens mijn vakanties ook de mogelijkheid te hebben om de natuur in te gaan. Omdat het zo’n groot land is, zijn de landschappen ook verschillend van elkaar. Afhankelijk van de bestemming vind je er hoge bergen, rotsen, bossen, meren, rivieren, kloven en baaitjes. Die diversiteit aan landschappen zo dicht bij elkaar vind ik bijzonder. Wat ik me van mijn vakanties naar Griekenland herinner zijn de heerlijke geuren van olijfbomen, de cipressen en pijnbomen. En laat ik nou weg zijn van gaarden vol met olijfbomen, cipressen of sinaasappelbomen. Zo’n idyllisch, mediterraans plaatje!

3. Het heerlijke eten

Ik houd enorm van de Griekse keuken: de heerlijke salades met tomaten en feta, de  spinaziehapjes, de tzaziki, de souflaki en keftedakia. Zelf eet ik wel vlees, maar als vegetariër ben je hier ook goed op zijn plek, want veelgebruikte producten in de Griekse keuken zijn olijfolie, kruiden, aubergine, courgette en granen. Daarnaast produceert het land haar eigen wijnen.

4. De indrukwekkende cultuur

Freeimages.com
Freeimages.com

Naast de natuur op Griekenland vind ik het een bijzonder idee dat Griekenland de bakermat van onze westerse samenleving is. Op mijn middelbare school heb ik Grieks gehad en vond ik het al fascinerend dat Griekenland zo’n grote bijdrage heeft geleverd aan de hedendaagse wetenschap, kunst, politiek, filosofie en architectuur. Ik heb veel mythen en sagen moeten vertalen en het is indrukwekkend om de plaatsen te kunnen zien waar deze verhalen zich zouden hebben afgespeeld. Verspreid over Griekenland vind je veel historische bezienswaardigheden waaronder de Akropolis in Athene, de tempel van Apollo, Olympia en de stad Rhodos (op het gelijknamige eiland).

5. De vriendelijke bevolking

Een land kan nog zo mooi zijn, maar als de lokale bevolking je niet welkom laat voelen dan voel je je niet op je gemak. Griekenland staat bekend om haar vriendelijke en gastvrije inwoners en dat heb ik tijdens mijn eerdere vakanties continu gemerkt. De mensen vinden het leuk om een praatje met je te maken: in de supermarkt, op straat, op het strand en in het verkeer. Ik ben meerdere keren uitgenodigd om een drankje te komen drinken bij de mensen thuis. Het zijn uiteindelijk de mensen zelf die een land bijzonder maken en dat is in Griekenland bij uitstek het geval.

Griekenland is zo’n veelzijdig land. Hoe meer ik er over lees en zie, des te meer zin ik heb om op ontdekkingstocht te gaan in het Griekse. Ik kies mijn vakantiebestemmingen altijd uit (met uitzondering van de stedentips) op diversiteit. Ik geniet van de combinatie om de ene dag op pad te gaan, veel van de omgeving te zien en beleven en de andere dag rustig aan te doen op een mooi plekje met uitzicht. Hier leent Griekenland zich uitstekend voor en daarom houd ik zo van Griekenland! 

→ Op zoek naar een vakantiewoning in Griekenland? Kijk dan eens op de site van Interhome.be. Zij verhuren meer dan 40.000 vakantiehuizen, appartementen en chalets in 32 landen, waaronder Griekenland. Je vindt er authentieke huisjes voor twee personen,  ruime, luxueuze villa’s voor grotere groepen en alles er tussen in. Zie jij jezelf al zitten in het prachtige Griekenland?

Ben jij al eens in Griekenland geweest en wat is jouw favoriete plek?

 

Disclaimer: dit artikel bevat gesponsorde onderdelen. Alles wat ik schrijf is gebaseerd op mijn eigen mening.

 

Meer reisinspiratie

5 comments

  1. Ik wil graag nog eens terug naar Zakynthos, deze vakantie heb ik vroegtijdig af moeten breken en de schildpadden staan nog steeds op mijn wensen lijstje. Ook de kustlijn vind ik indrukwekkend daar. Maar voor ik dat doe wil ik graag nog wat onbekende plekken (parels) ontdekken. Zakynthos lijkt mij namelijk ook erg leuk voor later als wij een gezinnetje hebben gesticht 🙂 Mooi verslag, ik krijg er reiskriebels van!

  2. Wat een heerlijk artikel! Ik ben op Kos en Zakynthos geweest en ik moet zeggen: het smaakt echt naar meer. De stranden, de witte huisjes, de natuur, gezellige restaurantjes. Het groene van Thassos spreekt mij ook wel echt aan!

    1. Dank Rowan! Wat leuk om te horen dat jij ook twee eilanden hebt bezocht en het net als bij mij naar meer smaakt! Thassos is inderdaad heel mooi groen. Er is zoveel keus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *