Op husky safari in Lapland | een onvergetelijk avontuur

Lapland is een fantastische bestemming voor een vakantie in de winter. Tenminste als je een beetje tegen kou kunt en als je van avontuur houdt. Je kunt namelijk ontzettend veel doen in Lapland. Eén van de hoogtepunten tijdens mijn verblijf in Lapland is de husky safari door het winterse landschap. Het werd een dag om nooit meer te vergeten.

De husky
De husky is een hondenras dat behoort tot de poolhonden. De husky kan goed tegen de kou en sneeuw en is ontzettend atletisch gebouw. Hij is daarom de ideale sledehond. Ze houden van bewegen en vinden het fantastisch om een slee te trekken. De vacht van de husky varieert van wit, tot grijs-wit, bruin-wit, rood-wit en zwart-wit. De meeste huskies hebben bruine ogen, maar blauwe ogen of verschillende kleuren ogen komen ook regelmatig voor. 

Op pad met zes enthousiaste huskies 

We staan vroeg op, want vandaag ga ik een sledetocht maken met huskies, iets waar ik voorafgaand aan de reis lang naar uit heb gekeken. Vanuit ons hotel worden we naar een husky farm in de buurt gebracht. Bij de aankomst op de boerderij, word ik overvallen door het indringende geluid van tientallen blaffende honden. 

Lapland, husky safari

We krijgen een instructie van onze gidsen over de honden, hun gedrag en hoe we de slede moeten berijden. De één gaat ontspannen in de slee zitten en de ander staat achterop en bestuurt de slee. Dat kan toch niet zo ingewikkeld zijn denk ik nog. In de praktijk blijkt het toch iets anders. 

Na de toelichting is het tijd om naar onze slee te gaan. Wij zijn het eerste groepje en dat betekent dat wij helemaal voorop rijden. Het is best wat intimiderend om tussen alle blaffende en springende honden op de slee te gaan zitten. Ze zijn bijna niet meer te houden en staan te popelen om te rennen. Ik neem als eerste plaats in de slee. Zodra alle koppels op hun slee zitten, krijgen we van onze gids het teken dat we kunnen gaan. Mijn reisgenoot haalt haar voet van de rem en het lijkt wel alsof we gelanceerd worden. De zes huskies hebben er blijkbaar zin in, want binnen een paar seconden vliegen we door het witte, winterse landschap. Vanuit de slee heb ik alle tijd om foto’s en video’s te maken van deze wat surrealistische ervaring. 

Lapland, husky safari

Langs besneeuwde bomen en over bevroren meren

Na een tijdje wisselen we en ga ik de slede besturen. Ik kom er achter dat je het je niet kunt permitteren om je voet ook maar 1 seconde van de rem te halen bij een pauze. Zodra je dat doet vliegen de honden ervandoor. Dikke kans dat je dan van de slee afligt. En probeer dan nog maar eens op je slee met de zes krachtige, rennende huskies in te halen. Onze huskies zijn een bijzonder stel. Tijdens de pauzes kijken ze continu naar ons, met een vragende blik of ze alsjeblieft weer mogen rennen. Ik zie dat een van onze honden twee verschillende kleuren ogen heeft, wow. 

Lapland, husky safari

Lapland, husky safari

Lapland, husky safari

Het landschap is waanzinnig mooi. We rijden tussen besneeuwde bomen, langs weidse sneeuwvlaktes en over bevroren meren. Onderweg passeren we twee langlaufers, een sneeuwscooter, enkele verlaten hutje en verder eigenlijk niks. Je hoort niks anders dan het geluid van de rennende huskies en de slede die ze door de sneeuw trekken. 

Bij de slede besturen komt nog net iets meer kijken dan je denkt. Wanneer we een heuveltje op moeten, is het de bedoeling dat we de honden helpen door met één voet van de slede te gaan en met ze mee te rennen. Zo kom ik er achter dat het als bestuurder nog best even aanpoten is op sommige plekken. Maar eigenlijk is het wel fijn om wat te bewegen, want het is ijzig koud en het stil zitten in de slee doet je ledematen zo ongeveer bevriezen. In de bossen zijn de bochten soms erg scherp en dan is het de kunst om iets bij te remmen, zodat je niet uit de bocht vliegt met slede en al. Een aantal keren missen we op een haar na een flinke boom. En zo wordt het ook nog en avontuurlijke rit. 

Lunchen in een kota in the middle of nowhere

Halverwege de dag stoppen we in the middle of nowhere bij een volledige besneeuwde kota, een Fins hutje. Hier worden we getrakteerd op een lunch met sandwich, soep en warme bessensap. Dit alles bij een knisperend haardvuurtje. De ideale gelegenheid om weer wat op te warmen. Ook voor de honden wordt gezorgd.

Lapland, husky safari

Van de koppels die achter ons rijden horen we dat de stank onderweg gigantisch is. Het schijnt dat de honden onderweg regelmatig ontlasting hebben en dat dit een vreselijke geur achterlaat. En tsja, als je dan achteraan rijdt heb je pech. Wij hebben er vooraan gelukkig geen last van. Ook vertelt de gids ons dat één van de honden van onze slede blind is. Het belemmert haar echter niet om de slee te kunnen trekken. Met haar flank voelt ze precies aan of ze nog op het juiste pad zit. Zodra ze de hoge sneeuwhoop raakt aan de zijkant van het pad, weet ze dat ze wat moet bijsturen. Ook wordt ze altijd naast haar trouwe hondenvriend gezet, die haar onderweg begeleidt en beschermt. Het maakt de toch extra bijzonder en ik geef haar een dikke knuffel.

Lapland, husky safari

Na de lunch beginnen we aan de terugreis, die weer net zo mooi is als de heenreis. Ik fotografeer en film er op los. In de namiddag komen we weer aan bij de husky boerderij. Gelukkig hebben we hier nog tijd om te knuffelen met de intens krachtige en lieve honden.
Het was een ervaring om nooit te vergeten en voelde me tijdens de tocht volledig één met de natuur en de honden.

Lapland, husky safari

Lapland, husky safari

Lapland, husky safari

Waar boek je een husky safari?

De meeste husky safari’s boek je vanuit de accommodatie waar je verblijft in Lapland. Veel van de accommodaties bieden excursies aan of kunnen dit voor je organiseren bij een ander bureau. De husky safari’s zijn ontzettend populair en daarom doe je er verstandig aan om deze tocht zo snel mogelijk vast te leggen. Soms kan dat ook al vanuit Nederland bij het boeken van je Lapland reis via een reisorganisatie. 
Je kunt kiezen voor verschillende safari’s. Zo zijn er tochten van een paar uur en van een volledige dag waarbij de lunch is inbegrepen. Ook is op sommige plekken mogelijk om een meerdaagse husky safari te maken. Hierbij slaap je vaak in een hutje ergens midden in de natuur. De tocht wordt natuurlijk helemaal speciaal als je vanuit daar ook nog eens het Noorderlicht in Lapland te zien krijgt. 

Heb jij wel eens een husky safari gemaakt? Lijkt het jou gaaf om te doen?

Praktisch & tips voor een huskysafari
– Kleed je ontzettend warm aan, want je zit langere tijd stil op de slee en je gaat het dan zeker koud krijgen. Veel lagen kleding is de kunst. 
– Neem je fotocamera en actioncamera mee en extra batterijen of accu’s. Door de kou lopen je batterijen of accu sneller leeg.
– Als je denkt dat je genoeg sokken aan hebt, neem dan nog een extra paar mee! 
– Wees voorbereid op de stank van hondenpoep

                             

Meer reisinspiratie

20 comments

 1. Wauw, wat een ervaring moet dit zijn zeg! En wat geweldig om te lezen dat die blinde husky nog steeds de weg weet te vinden en geholpen wordt. Het lijkt mij heel bijzonder om dit een keer mee te maken in elk geval.

  1. Dit was inderdaad een fantastische ervaring! Ja bijzonder van die blinde husky hè? Maakt de rit nog intenser en mooier.

 2. Wat een gaaf avontuur lijkt me dit! Ik ga waarschijnlijk dit jaar naar Lapland, maar dan nét voor het sneeuwseizoen. Misschien kunnen we dan wandelen met husky’s 🙂

  1. Ja, dit is echt fantastisch!! Wat gaaf dat je naar Lapland gaat dit jaar. Ik ben ook heel benieuwd hoe het er in de zomer uitziet.

 3. Deze zomer ben ik naar Zweeds Lapland geweest en ik vond het geweldig! De uitgestrekte bossen, de rendieren die je overal ziet. Maar wat lijkt het me ook prachtig in de winter!

 4. Lijkt me echt zo ontzettend gaaf! Ik twijfel al jaren om naar Lapland te gaan. Aan de ene kant lijkt het mij een geweldige bestemming, maar die kou!!! Brrrr…de winter is niet bepaald mijn seizoen.

  1. Ja, het is echt gaaf! Lapland is fantastisch en op de kou kan je je best een beetje kleden. Tenzij het -20 is 😉 Maar het is zo’n bijzonder landschap.

 5. Wat een prachtige foto’s en een gaaf avontuur zeg. Lijkt me heel indrukwekkend, echt een reiservaring om nooit te vergeten. Wij zouden in Duitsland een sledetocht met husky’s maken. Helaas kregen de kinderen waterpokken en kon het niet doorgaan. Maar zo mooi als in Lapland is het vast nooit!

  1. Het is inderdaad een erg bijzonder avontuur! De hele setting in het winterse landschap is ook zo mooi. Echt een aanrader en de kids vinden het vast fantastisch.

  1. Ja, dit is zo’n bijzondere ervaring! Vooral ook het winterse landschap waar je doorheen rijdt. Je moet zeker eens gaan!

 6. Wat gaaf!! Ik was in september in Zweeds Lapland en heb toen ook een huskyfarm bezocht. Het was helaas te warm voor de honden om op pad te gaan maar wat een toffe dieren zijn het. Bij ons staat Lapland nu ook heel erg hoog op de lijst voor een wintervakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *