Hotspot Gent: ‘Waterhuis aan de Bierkant’

Bij een bezoekje aan Gent (of welke Belgische stad dan ook) kan je er eigenlijk niet omheen: het proeven van Belgische bieren!

Tijdens mijn weekend in Gent zijn we tweemaal bij het ‘Waterhuis aan de Bierkant’ beland. Dit is een bruin café met een stuk of 180 verschillende biersoorten op de kaart, waarvan 18 bieren van ‘t vat! Het café is gigantisch populair bij bierkenners en bij toeristen. Ik val onder de laatste categorie. Ondanks het feit dat ik geen enorme bierliefhebber ben, smaakten de biertjes mij hier heel goed!

Bierhuis

Op de menukaart vind je ontzettend veel verschillende bieren: bieren van het vat, trappisten, streekbieren, abdijbieren, geuzen en krieken en nog andere spannende biersoorten. Daarnaast staat het alcoholpercentage vermeld en wat voor soort bier het is: wit, blond, amber of donker bier. Voor ieder wat wils dus. De meeste bieren worden in bijbehorende glazen geserveerd.

Ze serveren drie huisbieren: Gandavum, Klokke Roeland en Mammelokker.
Ik besluit te starten met een huisbier van ‘t vat: de Mammelokker.  Een bruin bier dat vooral geliefd is bij vrouwen door de wat minder bitter, zachtzoete smaak. Daarna ga ik voor een La Chouffe Blond, een biertje dat ik – als ik bier drink – ook graag in Nederland drink.

Van al dat bier krijg je trek en gelukkig serveren ze enkele kleine snacks: wat kaasblokjes, salami en chipjes (opgediend in het zakje 🙂 ).

Mocht dit de honger ook niet meer stillen dan kun je terecht in het naastgelegen restaurant ‘Chez Leontine’, dat van dezelfde eigenaar is. Dit is een eettentje dat Vlaamse specialiteiten bereidt, al dan niet op basis van – hoe kan het ook anders –  bier. Ik heb hier ‘s avonds genoten van de ‘Gentse Stoverij’ (varkenswangetjes heb ik me later laten vertellen).

Naast de enorme keuzemogelijkheden aan bier is dit café ook een bezoekje waard vanwege de geweldige ligging! Het café bevat een terras aan de Leie, de mooie gracht die door Gent stroomt. Vanuit het café en vanaf het terras heb je een mooi uitzicht op de langsvarende (toeristen)bootjes op de gracht en op de brug ‘Kleine Vismarkt’.

Wanneer je ‘s morgens langs het waterhuis vaart of loopt moet je vooral niet raar opkijken als het café of het terras al vol zit met bierdrinkende gasten! De gehele dag door is het een komen en gaan van zowel Gentenaren als toeristen. Het kan dus ook even duren voordat je een plaatsje verovert op dit terras! Het is het wachten wel zeker waard.

Je vindt het Waterhuis aan de Bierkant op de Groentenmarkt 9.
Het is iedere dag geopend van 11:00 – 02:00 uur.


Esther

Meer reisinspiratie

6 comments

  1. Leuk leuk. Ben er zelf nooit binnen geweest, maar ik houd ook niet van bier ;).

    Ook leuk in Gent: het dreupelkot. Een mini cafeetje van een eigenaar, met hooguit nog 1 werknemer. Waar de kaart alleen maar vol staat met jeneverkes. Heel leuk

    1. Ja de Dreupelkot is inderdaad ook erg schattig. Dit cafeetje is van dezelfde eigenaar als het Waterhuis aan de Bierkant. Ze delen ook hetzelfde terras. Ik heb meerdere mensen redelijk lam uit dit cafe zien komen met glaasjes jenever in de handen. Ook een erg gezellige boel daar ja! Zag er inderdaad heel leuk uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *