Deze 5 plaatsen in Umbrië mag je niet missen

Gubbio

Umbrië is een regio in het midden van Italië en wordt wel het groene hart van Italië genoemd. De glooiende heuvels, vele olijf- en wijngaarden en de mooie middeleeuwse dorpjes en steden maken het een prachtige bestemming. Mocht je afreizen naar Umbrië, dan zijn deze vijf plaatsen een aanrader om te bezoeken!

Gubbio

Eén van de mooiste en tevens oudste plaatsen in Umbrië is Gubbio. In de 14e eeuw floreerde deze stad en werden er veel monumenten gebouwd. Wonderbaarlijk genoeg zijn deze door de eeuwen heen goed bewaard gebleven, waardoor de stad nog steeds een Middeleeuwse uitstraling heeft. Gubbio is een sfeervol stadje met veel restaurantjes, terrassen, huizen met rode daken, bijzondere winkeltjes en ateliers. Een wandeling in deze stad begint onderaan de berg. Vanaf hier slenter je via de smalle steegjes en trappen naar boven.

Na een stevige klim kom je uit bij Piazza della Signoria (ook wel Piazza Grande genoemd), een groot plein dat het centrum van de historische stad vormt. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over het de omgeving. Op het plein vind je de Palazzo dei Consoli. Dit Gotische bouwwerk is in de 14e eeuw gebouwd en huisvest tegenwoordig het Museo Civico, dat bekend staat om de Eugubine-tabletten daterend van 250-150 v Chr. Tegenover het palazzo bevindt zich het Palazzo Ducale, het huidige gemeentehuis.

Gubbio

Gubbio

Gubbio

Ben je op zoek naar iets meer avontuur, dan moet je met de funivia (kabelbaan) de berg op naar de Chiesa di Sant’Ubaldo. Vanaf achter spring je in de lift, een soort kooi waarin je gedurende de rit blijft staan. Al schommelend brengt de lift je in 5 minuten naar de top. Mensen met hoogtevrees kunnen deze activiteit misschien beter overslaan 🙂 Als je eenmaal boven bent word je beloond met een prachtig uitzicht op de stad. Ook kan je even binnenkijken in de Chiesa di Sant’Ubaldo. Geen zin om terug te gaan met de lift? Wandel dan naar beneden. Gubbio is zo’n Italiaans stadje waar je met gemak een hele dag kunt rondslenteren.

4x doen:

→ Wandel door de smalle steegjes van Gubbio
→ Geniet van het uitzicht vanaf Piazza della Signoria
Lunch bij Ristorante Bosone Garden
Ga met de kabelbaan omhoog naar Chiesa di Sant’Ubaldo

Spello

Een bezoek aan het charmante en bloemrijke dorp Spello mag niet ontbreken tijdens een reis door Umbrië. Net als veel andere Italiaanse dorpjes is ook Spello tegen een heuvel gebouwd. Dit betekent dat je je ook hier via smalle, steile steegjes een weg naar boven kronkelt. Spello dateert nog uit de tijd van de Etrusken en door de eeuwen heen is er veel gebouwd.

Tegenwoordig vind je er nog veel goed bewaarde bouwwerken uit de Romeinse tijd, waaronder het amfitheater, de Porta Consolare en de Porta Venere. Ook in dit dorpje vind je de leukste pleintjes, restaurants en winkeltjes vol typische streekproducten. Naast al dit moois is er nog een andere reden om dit dorp te bezoeken: bloemen.

Een wandeling door Spello brengt je langs straten vol met gekleurde bloemen. Overal waar je kijkt zie je gekleurde bloemetjes en planten (althans, in de lente en de zomer). In de bloembakken aan de huizen, op de grond in de steegjes, op trappetjes en hangend aan de balkons. Het is een prachtig kleurrijk gezicht en dit maakt Spello een ontzettend charmante plek. Jaarlijks vindt hier de Infiorata plaats, een groot bloemenfestival waarbij de hele stad wordt bedekt met bloementapijten. Ook worden er dan prijzen uitgereikt aan de straten en huizen met de mooiste bloemen. Verspreid over het dorp vind je tegeltjes aan de gevels met daarop de prijs die ze gewonnen hebben.

Spello

4x doen:

→ Wandel door de bloemrijke straatjes 
→ Loop onder de Torre di Properzio en Porto Venere 
→ Eet bij een van de restaurantjes op het Piazza Giacomo Matteotti
→ Bezoek Spello tijdens het bloemenfestival

Assisi

Eén van de meest bezochte plekken in Umbrië is Assisi. Het is de geboortestad van de 13e eeuwse heilige Sint-Fransiscus en is mede daardoor een bekende bedevaartsplaats. Ook deze stad is op een heuvel gebouwd en vanaf Assisi heb je dan ook vanaf meerdere plekken een mooi uitzicht op de omgeving. Je parkeert de auto beneden en via smalle straatjes wandel je omhoog naar de vele prachtige bouwwerken.

Heel indrukwekkend vond ik de belangrijkste attractie van Assisi: de Basiliek van Sint-Franciscus. Deze rooms-katholieke kerk wordt ook wel de moederkerk van de Franciscanen genoemd. Wat de basiliek bijzonder maakt, is dat hij bestaat uit een benedenkerk (1228-1230) en een bovenkerk (1230-1253). In de in een rots uitgehouwen benedenkerk bevindt zich de crypte met daarin het graf van Sint-Franciscus van Assisi. De kerk is gedecoreerd met fresco’s van Giotto, Lorenzetti en Martini. Op de benedenkerk werd een bovenkerk gebouwd. In het schip van de kerk vind je 28 tableaus die het leven van Franciscus verbeelden. De basiliek heeft enorm veel schade geleden bij de aardbeving van 1997. Een bezoek aan deze basiliek is een must als je naar Assisi gaat. Reken er wel op dat het er erg druk kan zijn.

Assisi

Naast de basiliek vind je er nog vele andere kerken, waaronder de in Romaanse stijl gebouwde Duomo, de Basilica di Santa Chiara en de Basilica di Santa Maria degli Angeli. De stad heeft de Middeleeuwse sfeer nog steeds goed weten te bewaren met haar authentieke stadspoorten, huisjes en pleinen. Overal vind je kleine winkeltjes met streekproducten, beelden en schilderijen van Franciscus en souvenirs. Van al dat geslenter krijg je trek en dat kan hier ook uitstekend in een van de vele restaurantjes. Een mooi plein om te zitten en rond te kijken is het Piazza del Comune. 

4x doen:

Bezoek de Basiliek van Sint-Franciscus
→ Drink een koffie op het Piazza del Comune
→ Geniet van het uitzicht vanaf het Piazza Santa Chiara 
→ Ga op wijntour door Assisi met een van de vele aanbieder

Spoleto

Nog zo’n mooie stad is Spoleto, dat bekend staat om het op de top van een heuvel gelegen kasteel Rocca Albornoziana. Dit fort is in de 14e eeuw gebouwd in opdracht van de toenmalige Paus Innocenzo VI en diende als een gevangenis. Tegenwoordig bevindt zich er een museum, waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van Spoleto. Het fort bereik je via een wandeling vanuit het historische centrum.

Spoleto staat bekend om haar Longobardische architectuur, waar de Kerk van San Salvatore een mooi voorbeeld van is. Naast de vele kathedralen, vind je hier talloze pleintjes, smalle straten vol met restaurantjes en winkeltjes. Daarnaast is er een Romeins theater, waar nog jaarlijks festivals plaatsvinden. Op het Piazza del Duomo vind je de prachtige duomo van Spoleto. Het is een fijne plek om te zitten en de Italianen te observeren. 

Een andere blikvanger van de stad is de Ponte delle Torri, een 14e-eeuws aquaduct. Hierover werd het water vanuit de bergen naar de stad gebracht. Tot 2016 kon je hier overheen wandelen, maar sinds de zware aardbeving van 2016 is dat niet meer mogelijk.  

Spoleto

4x doen:

→ Geniet van het uitzicht vanaf de Rocca Albornoziana 
→ Neem een kijkje in de Duomo di Spoleto en neem daarna een drankje op Piazza del Duomo
→ Wandel naar de Ponte delle Torri
→ Lunch of dineer in ristorante Rosticceria da Morena e Moira

Perugia

Perugia is de hoofdstad van Umbrië en is de ideale bestemming voor de cultuurliefhebber. In het grote historische centrum vind je kathedralen, musea, stadspoorten en een eeuwenoude universiteit, die jaarlijks duizenden internationale studenten trekt. Het is een levendige en dynamische stad, vol met evenementen en festiviteiten. Ook deze stad kenmerkt zich door de vele smalle straatjes, de stenen huizen met gekleurde luiken, bijzondere pleinen, kathedralen, galerieën, vele horeca en een mooi uitzicht op de omgeving. 

Heel bijzonder is de aankomst in Perugia. De auto parkeer je in een van de vele parkeergarages onder aan de heuvel. Vanaf Piazza Partigiani brengen meerdere roltrappen je naar het hart van Perugia. De trappen eindigen in het historische complex Rocca Paolina, van oudsher een pauselijk fort. In enkele van de ruimtes zijn er tentoonstellingen te zien. Vanuit hier loop je in 5 minuten naar het levendige plein Piazza IV Novembre. Aan dit plein liggen de kathedraal San Lorenzo en het Palazzo dei Priori, beiden echt een bezoekje waard. 

Perugia

Waar je het kleinere Spello of Spoleto wel in een halve dag kan bezoeken, moet je voor Perugia echt een dag uittrekken. Er is zoveel moois te zien en te doen en de sfeer is er fantastisch. Wandel zeker ook een rondje om het historische centrum heen, want langs de rand heb je de meest bijzondere uitzichten. Bijvoorbeeld vanaf Porta Sole, waar je uitkijkt op de oude stadsmuur, de vele op de heuvel gelegen gekleurde huizen en verschillende kerken. Ook de wijk waarin de universiteit ligt is leuk om te zien, vooral ook vanwege de vele studenten, terrasjes en barretjes. 

Perugia

Perugia

4x doen:

→ Neem de roltrappen vanaf Piazza Partigniani naar Piazza Italia
→ Ga wat drinken op het levendige Piazza IV Novembre
→ Geniet van het uitzicht vanuit Porta Sole
→ Loop door de gezellige studentenwijk

Tip: overnacht in dit historische kasteel in Umbrië! Giomici is een Middeleeuws fort dat hoog op een heuvel ligt. Het kasteelcomplex bestaat onder andere uit twee torens, een paar huizen en een kerkje. Vanaf de kasteeltorens heb je een mooi uitzicht over de vallei. Sinds een paar jaar is het mogelijk om hier te slapen. Heel bijzonder en ideaal gelegen ten opzichte van bovenstaande 5 plekken!

Meer Italië:
Italië tips.
Roadtrip Zuid-Italie 

Ben jij wel eens in Umbrië geweest? Lijkt het je een mooie regio om eens te verkennen?

Meer reisinspiratie

5 comments

  1. Blij dat ik dankzij jouw reisblog terug kon gaan in de tijd. Ik heb er enkele jaren geleden rondgereden, met als basisplaats Santa Maria degli Angeli. Een mooie streek met zoveel leuks en aangenaam te zien. Maar ja, daarvoor ben je in Italië. Nooit uitgekeken op al die schoonheid.

  2. Wat een onwijs mooie fotogenieke omgeving! Ik ga jouw artikel opslaan, dan hebben we de beste tips als we dit kant nog eens op reizen! Lijkt me erg gaaf!

  3. Hoi Esther, wij zijn net terug uit Umbrie en hebben alleen Gubbio niet gezien vanwege tijdgebrek. Wel Orvieto en Terni. Onze uitvalsbasis was Todi. Overal dichtbij genoeg om deze plaatsjes te bezoeken. Wat is het er mooi! Werkelijk een prachtig gebied en met pijn in het hart weer naar huis gegaan. We omen hier beslist terug op dit mooie stukje aarde. Mooi dat dat stukje schrijft over het aquaduct. Mijn informatie was blijkbaar gedateerd, want ik wist niet dat je niet meer over het aquaduct mocht lopen. Maar het is alsnog meer dan de moeite waard om er te zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *