Dit zijn de 6 hoogtepunten van IJsland

IJsland

IJsland is één van de mooiste landen die ik ooit heb bezocht en laat zich moeilijk vergelijken met andere landen. De verschillende soorten landschappen en de vriendelijke bevolking maken het een bijzondere bestemming. Tijdens mijn roadtrip door IJsland heb ik ontzettend veel mooie plekken gezien. Dit waren voor mij de 6 hoogtepunten!

1. Snaefellsnes

Een plek die de meeste toeristen links laten liggen, maar die echt in de top 6 thuishoort is Snaefellsnes. Dit 90 kilometer lange schiereiland ligt in het westen van IJsland en heeft alles waar je in dit land voor komt. Er is een grillige kustlijn met rotsformaties, zwarte stranden, spectaculaire besneeuwde bergen, watervallen, vulkanen, lavavelden en mooie vissersdorpjes. Het wordt niet voor niets IJsland in het klein genoemd. Je kan het schiereiland verkennen via de prachtige kustweg die je langs de dorpjes Búdir, Arnarstapi, Hellisandur, Ólafsvík en Stykkishólmur leidt (weg 574). In Arnarstapi en Hellnar moet je echt even uitstappen om je te vergapen aan de rotsformaties aan de kust en in de zee. Als je op Snaefellsnes bent kan je er niet omheen: de Snaefellsjökull: een gletsjer in de krater van een 1446 meter hoge vulkaan. VIa een wandeling van ruim 4 uur bereik je de top van de vulkaan. Minstens zo mooi is de binnenweg vanaf Budir (weg 54) naar de noordkant van het schiereiland, waar je net ten oosten van Olafvsik uitkomt. Deze weg die in hartje winter niet makkelijk toegankelijk zal zijn gaat dwars door de besneeuwde toppen van het gebergte. Een indrukwekkende tocht!

Tip: Ga walvissen en orka’s spotten vanuit Ólafsvík!

Tip: Bij Budir vind je een prachtig kerkje!

2. Golden Circle

Vrijwel alle mensen die IJsland bezoeken, hebben de Golden Circle op het programma staan. Dit is een gebied waarin de beroemdste bezienswaardigheden van IJsland liggen: Nationaal Park Þingvellir, waterval Gullfoss, de spuitende warme bronnen bij Geysir, de Kerid krater en de minder bekende waterval Faxi. De plekken zijn goed te bereizen vanuit Reykjavik en dat zorgt voor heel wat busladingen vol toeristen. Leuker is het om er zelf op uit te trekken en alle tijd te nemen om te genieten van het moois. 

Thingvellir

Het Nationaal Park Thingvellir is een plek van groot historisch belang voor IJsland. In het jaar 930 kwam hier het eerste parlement ter wereld bijeen. En in 944 werd hier de IJslandse onafhankelijkheid uitgeroepen. Daarnaast is het de plek waar de tektonische platen, waar Europa en Noord-Amerika op liggen, duidelijk zichtbaar zijn. En last but not least, de natuur in Nationaal Park Thingvellir is prachtig.

Watervallen Gullfoss en Faxi

Gullfoss staat bekend als een van de mooiste watervallen van IJsland. Ik begrijp wel waarom. Een enorme hoeveelheid water stort hier in de 20 meter brede en 70 meter diepe kloof naar beneden. Je kan de waterval vanuit meerdere plekken van dichtbij bewonderen. Het gaat gepaard met een flink gedonder en veel nevel en dit alles maakt de Gulffoss echt spectaculair. Maak onderweg ook een tussenstop bij de minder bekende Faxi waterval. Wij zijn hier de enigen en waarom is ons een groot raadsel, want de brede waterval is prachtig en minstens zo mooi vind ik.  

Geysir

Iets verder op de route ligt geothermisch gebied Geysir in de vallei van Haukadalur. Het staat bekend om de hete bronnen en geisers Geysir en Strokkur. Geysir – waar de naam geiser van afstamt – is niet meer actief. Gelukkig is de naastgelegen Strokkur dat wel. Eens in de 5-7 minuten spuit er tot een hoogte van 30 meter heet water uit. Een mooi gezicht om te zien.

Kerid

Deze plek wordt vaak overgeslagen door de toeristen, maar is zeker de moeite waard om te bekijken. Tussen enkele kleine kraters ligt de 55 meter diepe krater Kerid. Deze krater is ruim 6500 jaar geleden ontstaan en bestaat nu uit water. Overigens is dit de enige plek van de Golden Circle waar we moesten betalen voor het zien van deze plek. 

3. Vík en omgeving

De omgeving van Vík is vanwege de bijzondere landschappen ook een van de hoogtepunten van IJsland. Zo vindt je er een grillige kustlijn en het bekende zwarte strand Reynisfjara. Een wandeling op het zwarte zand is ondanks de hevige windvlagen hier een aanrader. Vanaf de naastgelegen natuurgebied Dyrhólaey heb je een prachtig uitzicht op het strand, de steile kliffen en op Reynisdrangur: grote basaltzuilen in de oceaan. Onderstaande kerkje – skeiðflatarkirkja – vind je vlakbij het dorp Vík, aan de overkant van weg 218 richting Dyrhólaey. Rijd ook even door naar Vik, het meest zuidelijk gelegen dorpje van IJsland. Hoog op de heuvel vind je een andere rood-witte kerk. 

Ik sliep hier in een van de mooiste en leukste accommodaties van heel IJsland

4. Jökulsárlón meer

Voor veel reizigers is het zien van het meer van Jökulsárlón een must. Dit grootste gletsjermeer van het land ligt het vol met drijvende grote stukken ijs, die afkomstig zijn van de Vatnajökull-gletsjer. In de zomermaanden kan je een boottocht over het 250 meter diepe meer maken. Het meer is zo mooi dat het vaak voorkomt in films, waaronder enkele James Bond-films (A view to a kill en Die another day). Met een beetje geluk duikt er tussen de ijsschotsen nog een zeehond op. 

Jokulsarlon

5. Walvistour

Het maken van een walvistocht was één van de hoogtepunten van mijn reis door IJsland en raad ik dan ook zeker aan. Op een druilerige middag varen we met een boot vanaf Olafsvik uit. Gehesen in een enorm regen- en windpak gaan we op zoek naar walvissen. Na een half uur te hebben gevaren, zien we de eerste vin. En uit het niets verschijnen er drie orka’s aan de oppervlakte. Ik had gerekend op walvissen, maar ik blijk terecht te zijn gekomen in een groep van zes orka’s, waarvan twee kleintjes. Op gepaste afstand varen we een uur met deze prachtige beesten mee. Het is een bijzonder gezicht om de orka’s uit het water te zien komen, met het prachtige IJslandse landschap op de achtergrond. De middag kan al niet meer stuk, maar het wordt nog specialer als er ook vanuit het niets een reusachtige walvis opduikt. Tussen de orka’s. Je kunt je voorstellen dat deze tour een van de hoogtepunten was. 

→ Walvissen en orka’s spotten in IJsland

6. Seljalandsfoss en Skógafoss

Seljalandsfoss en Skógafoss zijn twee watervallen die op de ringweg 29 liggen. De Seljalandsfoss is een 65 meter hoge waterval die je vanaf de ringweg al ziet liggen. Het bijzondere aan deze waterval is dat je er achterlangs kunt lopen. Als je het niet erg vindt om een beetje nat te worden, dan moet je hier vooral even kijken.
Iets verderop bij het plaatsje Skógar ligt de Skógafoss: een 60 meter hoge en 25 meter brede waterval. Het is mogelijk om de waterval van bovenaf te bekijken. Je moet dan wel eerst een flink aantal treden beklimmen, maar het uitzicht op het naar beneden kletterende water en de omgeving maakt alles goed. Als het zonnetje schijnt heb je een grote kans op het zien van een mooie regenboog! 

Wat lijkt jou het meest bijzonder aan IJsland?

Meer lezen over IJsland?

IJsland in een week | route en planning
* Betoverend IJsland in 15 foto’s
IJsland met een klein budget? Met deze tips wel!
IJsland | 5 mooie accommodaties  
* IJsland | Wist je dat?
* Walvissen en orka’s spotten in IJsland
* Waarom de Blue Lagoon mij tegenviel
De mooiste kerken van IJsland

 

Meer reisinspiratie

3 comments

  1. Oooh IJsland is echt mijn droomland, ik snap ook niet waarom ik daar nog nooit geweest ben en moet ‘m snel eens naar boven op mijn wishlist verschuiven hoor, zo prachtig!!

    1. Gewoon een keertje een ticket boeken! Dan is er geen weg meer terug. Je krijg er echt geen spijt van. Ik heb ook nog een aantal goede budgettips verzameld, dus duur hoeft het echt niet altijd te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *