Hindeloopen: een pittoresk stadje aan het IJsselmeer

Hindeloopen

Huisjes met prachtig versierde gevels, houten bruggetjes over slootjes, smalle straatjes, een idyllische haven met plezierbootjes, een dijk vol met schaapjes en een ligging aan het IJsselmeer. Dit is Hindeloopen, één van de mooiste en meest pittoreske plekjes van Friesland. Hindeloopen maakt deel uit van de Friese Elfstedenroute en dat betekent dat de tocht der tochten hier dwars doorheen komt.

Pittoresk Hindeloopen

Hindeloopen is een klein en ontzettend pittoresk stadje. Je leest het goed, Hindeloopen is geen dorp maar een stad. Met zijn circa 900 inwoners behoort het ongetwijfeld tot één van de kleinere steden van Nederland. Hindeloopen kreeg in 1225 stadsrechten en groeide dankzij haar ligging aan de voormalige Zuiderzee uit tot een belangrijke vissersplaats en Hanzestad.

Het Elfstedenstadje ligt in het Nationaal Landschap Zuidwest-Fryslân. Het ligt ten noorden van Stavoren, ten zuiden van Workum en ten westen van Sloten en Woudsend. Hindeloopen is tegenwoordig zeer geliefd bij watersporters en dagjesmensen. Met haar ligging direct aan het IJsselmeer ligt de haven vrijwel altijd vol met prachtige (zeil)boten. In het hoogseizoen is het een komen en gaan van plezierboten en dat is een genot om naar te kijken. In het water bij Hindeloopen vindt ook regelmatig het Skûtsjesilen plaats, de belangrijkste zeilwedstrijd met skûtsjes in Friesland.

In de haven vind je de oude sluiswachter-woning met de bascule-brug. De bevolking van Hindeloopen ontmoet elkaar voor deze woning om de dag met elkaar door te nemen.

Hindeloopen

Hindeloopen

Hindeloopen

Schaapjes op de dijk

Het is mogelijk om op de Dijk bij Hindeloopen te wandelen. Je hebt vanaf daar een prachtig uitzicht op het IJsselmeer, op de haven en op een deel van het centrum. Op de dijk wemelt het van de schapen die het gewend zijn om tussen de mensen te lopen. Het levert mooie plaatjes op.
Hindeloopen

Houten bruggetjes en likhûsjes

Hindeloopen staat bekend om haar klederdracht, de karakteristieke gevels en huisjes en haar schilderkunst. Vooral de huisjes zijn er prachtig. Je vindt er enkele grootschippershuizen met de typische likhûzen: de huisjes van de schippersvrouwen die daar in de zomer met de kinderen verbleef als de man op zee was.

Hindeloopen

Hindeloopen

Andere bezienswaardigheden in Hindeloopen zijn het Hindelooper Museum dat in het oude stadhuis is gevestigd, de Hervormde Kerk, de Westertoren, het Sluishuis en het Fries Schaatsmuseum.

Al deze plekjes zijn in een ochtend of middag te bewonderen want Hindeloopen is niet zo groot. Hindeloopen voelt aan als een groot museum. Wat Hindeloopen in mijn ogen zo speciaal maakt is dat het enerzijds een fantastische ligging aan het IJsselmeer heeft waardoor je een prachtig uitzicht hebt en anderzijds een karakteristiek en pittoresk centrum bezit.
Ik heb genoten van de prachtige huisjes, de bruggetjes over het water, de uitzichten over het IJsselmeer vanaf de dijk, de boten in de haven en de vissers die met elkaar de dag doornemen. Er heerst een hele fijne, ontspannen sfeer en je hebt er echt het gevoel even op vakantie te zijn. Het is een ontzettend leuk dagje uit in eigen land!

Praktische informatie en tips

♥ Er zijn twee grote parkeerplaatsen net aan de rand van het centrum. Je kan hier gratis parkeren en het is een paar minuten lopen naar het centrum van Hindeloopen.

♥ Hindeloopen beschikt over een toeristeninformatie-centrum waar je terecht kan voor uitgebreide informatie over Hindeloopen en de regio.

♥ Er zijn voldoende cafés en restaurants te vinden in Hindeloopen. Wij hebben een lekker gebakje gegeten bij Restaurant de Hinde met uitzicht op de haven!

♥ Een bezoek aan Hindeloopen is goed te combineren met een bezoek aan een andere Friese plaats zoals Stavoren, Sloten of Workum.


Wat vind jij van dit pittoreske stadje?

Meer reisinspiratie

7 comments

  1. Wat een ontzettend mooi stadje! Lijkt me heerlijk om hier doorheen te slenteren ‘s ochtends en dan ‘s middags het IJsselmeer op gaan…

    1. Ja Hindeloopen is echt een prachtig stadje! Het water op gaan daar is ontzettend leuk. Er zit een hele gezellige haven bij.

  2. Ik ken Hindeloopen vooral van de Elfstedentocht. Het komt op de foto’s over als een pittoresk en gezellig plaatsje. Leuk om een keer te bezoeken als ik weer die kant op ga!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *